ויקינג, תחפושות בעולם (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מארצות סקנדינביה הקרה. ילד מחופש לוויקינג | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
כולם מסכימים שפורים הוא חג גדול לילדים. אבל בואו לא נשכח שמדובר גם בחגיגה של תרבויות. לצד תחפושות הטרנדים של העולם האלקטרוני שישטפו את הרחובות ואת בתי הספר השבוע, בימי החג תתקיים, כמו תמיד, התחייה השנתית של מסורות העולם. אז לכמה ימים בודדים, שימו את הציניות בצד, ובואו לחגוג אתנו את היופי הססגוני הצבעוני שהעולם מכיל.

קולומבוס מי? | ויקינגים

בפורים: קסדה מקורננת, בגד עור או פרווה, מצפן, וסביר שתמצאו שם גם גרזן.

סוחרי העולם העתיק שפגשו בויקינגים במושבותיהם השונות, אמרו כי "מדובר בבעלי מבנה הגוף המושלם ביותר, אך גם בפראיים ביותר שבין הברואים". סביר להניח שלשליטי הים הבלתי מעורערים של ימי הביניים ואימת החופים של אירופה, לא באמת היו קרניים. הקרניים הן כנראה הייצוג המפחיד של שודדי החופים שיצאו מסקנדינביה הקפואה למסעות של כיבוש וביזה ברחבי יבשת אירופה, ואף הקדימו את קולומבוס ב-500 שנים והיו לאירופאים הראשונים שהתיישבו באמריקה.

הסקנדינבים ששטפו את היבשה, ובעיקר את הים, בתקופת ימי הביניים, הסבו כפרים קטנטנים ברחבי היבשת אל מרכזי המסחר העצומים והתיירותיים שאנחנו מכירים היום, כשהבולט בהם הוא הבירה האירית, דבלין. בדבלין הויקינגים הקימו את האזור שמדרום לנהר הליפי, שמשומר היום היטב בצורת "הטמפל בר" רווי האלכוהול. הויקינגים שיצאו מסקנדינביה לחפש שטחים פוריים וחמימים יותר ברחבי העולם, בנו מעל הפיורדים בארץ המוצא שלהם כנסיות קטנות ויפות במיוחד הבנויות מקורות עץ, שמהוות את השייר האותנטי העיקרי מאבותיהם של אומות סקנדינביה בימינו. ארצות המוצא של שליטי הים הבלתי מעורערים הן דנמרק, נורבגיה, פינלנד ושבדיה, שמציעות גן עדן לתיירים בצפון הרחוק של אירופה. לפלנד הצפונית היא כנראה הכי קרוב שאפשר להגיע לתנאי הקוטב ולפגוש בעולם החי הפראי שלו, וחבל הפיורדים של נורבגיה מציג שתי וערב של ים ויבשה שחורצים זה בזה ומייצרים נוף מיוחד ומכאיב ביופיו.

אם תרצו ללכת רחוק יותר בעקבות מסעות הויקינגים, אפשר להרחיק לאיסלנד, ארץ הקרח והאש, למופע גאולוגי-וולקני מרשים בחסות הקור המקפיא. ההרפתקנים במיוחד יכולים אפילו להרחיק לגרנלנד, האי הגדול בעולם.

נהר הליפי, דבלין, תחפושות בעולם (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
התיישבו מדרום לנהר הליפי, דבלין | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

שוכני הקוטב | אסקימואים

בפורים: ברדס פרוותי בהיר ורחב מכף רגל ועד ראש.

אם תספרו פעם בחייכם לאנשי המדינות הצפוניות והרב-תרבותיות שבעולם על התחפושת הזאת, אל תשכחו לא להשתמש במילה "אסקימו" שנחשבת לכינוי גנאי שהמציאו האינדיאנים תושבי צפון אמריקה. רצוי שתשתמשו בכינוי הכולל והתקין-פוליטית: "אינואיטים".

אסקימואים, תחפושות בעולם (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אסקימואית. סליחה, אינואיטית | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

האינואיטים הם מספר עמים, ילידי חוג הקוטב, היושבים בארצות הצפון הרחוק הקפואות. האינואיטים מתגוררים בסיביר, אלסקה, צפון קנדה, ובאי גרנלנד שבו שוכנת אוכלוסיית האינואיטים הגדולה ביותר. אלה מהם שהצליחו לחמוק מהשפעותיה המזיקות של הציוויליזציה המערבית, מנהלים בצפון האי חיים מסורתיים, נקיים ואותנטיים ומתמחים בדייג, צייד של חיות ים ודובי קוטב. ניתן למצוא ברחבי הרשת התארגנויות שונות של הרפתקנים מושבעים לטיולים לאזורים הקפואים של הגלובוס, בעקבות אורח החיים המיוחד הזה.

אל תנסו למכור להם קרח.

כפר אינואיטים, תחפושות בעולם (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מנהלים חיים מסורתיים ומתמחים בדייג. כפר אינואיטים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

היו שם קודם | אינדיאנים

בפורים: שתי צמות, סרט מצח, זר נוצות, פסי צבע מתחת לעיניים, חץ, וקשת.

לרוב כשמשתמשים בכינוי "אינדיאנים" מתכוונים לילידי צפון אמריקה, אלה ששיכנו את אדמותיה העצומות של ארצות הברית וקיימו חברה שבטית עם מערכת ערכים שונה וקשה לעיכול לאדם המערבי. מעבר לסיפורים הנכונים בחלקם על החיבור העצום לאדמה, החיים הפשוטים, ואופיים הצנוע, האינדיאנים בצפון אמריקה הם אולי השריד שמספר את סיפור הטרגדיה של איחוד שני העולמות. 

האוכלוסייה האינדיאנית בצפון אמריקה חוותה במאות השנים שמאז גילוי אמריקה על-ידי קולומבוס, מספר מקרים של רצח עם, גם על-ידי הכובשים הספרדים שהגיעו ראשונים לאזור, ולאחר מכן על-ידי ארה"ב שבחסותה נטבחו שבטים שלמים, ואחרים נדחקו לשמורות סגורות. עם עליית ערכי הסובלנות וקבלת האחר במאה האחרונה, קיבלו האינדיאנים בארה"ב את האפשרות להגדרה עצמית חברתית, ורבים מהם מעדיפים היום לשלב בין הגשמה אישית להגשמה קבוצתית, ולחיות לסירוגין גם בעיר וגם בשמורה.

פור קורנרס, תחפושות בעולם (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
בתוך שמורת "נאוואחו". נקודת המפגש בין ארבע מדינות | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

אז איפה מוצאים אותם היום? רוב שטחי השמורות נמצאים באזור המערב הישן של ארה"ב, במדינות ניו מקסיקו, אריזונה, קולורדו, יוטה, ואיומינג, ומונטנה. כמות גדולה של שמורות נמצאת גם במדינת קליפורניה. השמורה הגדולה היא שמורת ה"נאוואחו" שנמצאת בצפון מזרח מדינת אריזונה. בתוך שטח השמורה נמצא האתר "Four Corners", שבו נמצא מפגש גבולות בין 4 מדינות שונות (אריזונה, ניו-מקסיקו, קולורדו, ויוטה). ניתן למצוא בשמורה גם אתר מתוייר נוסף, Monument Valley. זהו אזור של נוף מדברי מיוחד של סלעים מזדקרים שזכור לנו מסרטי מערב פרוע, אותו הנוף שגרם לפורסט גאמפ להפסיק פתאום לרוץ ולחזור הביתה. שני האתרים נמצאים במרחק של 3-4 שעות נסיעה מזרחה משערי הגראנד קניון שבאריזונה. שמורות האינדיאנים השונות מהוות מרכז לקיום וחידוש של תרבות ישנה, של ריקודים, מוזיקה, לבוש, ושפה עתיקים. רצוי לבקר בשמורות דרך תיווך של הדרכה מקומית.

מונומנט ואלי, תחפושות בעולם (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
עוד אתר מתוייר. מונומנט ואלי | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

מי בא לרודיאו? | קאובוי

בפורים: אקדחי צעצוע, חבל לאסו, מגבעת משמעותית, רצוי שתהיה עשויה מקש, ווסט מעל החולצה.

עבור האמריקנים, הנדידה מערבה היא סמל לאומי. סמל של הרדיפה אחרי החופש, סמל השחרור מההתחייבויות וכפיה, ותרבות של כיבוש הספר והפרחת השממה. הנודדים מערבה בצעירותה של ארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות, הקימו לעצמם חברות קטנות ומסוגרות, מרוחקות מהעיר הגדולה, ומבוססות על ייצור חקלאי. הקאובוי הוא שם המקצוע של מגדלי הבקר בשטחי המרעה העצומים של ארה"ב, אך דמות הרוכב על הסוס והמנופף בלאסו היא אולי הסמל המיתולוגי הבלתי מעורער של אותה תרבות אגררית. דמות הקאובוי כל כך חזקה במיתולוגיית המערב הפרוע, שניתן בקלות להתבלבל בינה לבין דמות השריף מהמערבונים.

קאובי: המערב הפרוע (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הסמל המיתולוגי הבלתי מעורער של המערב הפרוע. הקאובוי | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

המערב הישן של ארה"ב, שעדיין מתבסס על גידולי חיטה, תירס, וכמובן בקר, מנצל בתקופה הזאת  את תרבותו ההיסטורית לתחום חדש – תיירות. העיירות הקטנות הפכו לרוויות במלונות, הוסטלים, ברים מזמינים, ואתרים המנציחים את התרבות הישנה. אפילו תחרויות הרודיאו, רכיבה על סוס או שור פראים וניסיון להחזיר מעמד יותר מ-9 שניות, הפכו לאטרקציה שפונה לתיירים.

מי שמחפש את הקאובויז, ימצא אותם ברצועת המדינות המרכז-מערבית של ארה"ב: מטקסס, ניו-מקסיקו ואריזונה בדרום, ועד דקוטה הצפונית ומונטנה בצפון. למטיילים בארה"ב מומלץ לשכור קראוון ולפצוח ב - Road Trip ברחבי המערב שישלב בתוכו גם את תרבות הקאובויז. המערב הפרוע של ארצות הברית הוא אחד מאזורי הטיול העשירים ביותר, ומפוצץ במקומות יפים ומיוחדים. עם מוזיקת קאנטרי ברקע אפשר לבקר בפארקים הלאומיים הגדולים כמו הגרנד קניון, ילוסטון והרי הרוקי, ולגלות את אמריקה הגדולה שמחוץ ללוס אנג'לס וניו יורק.

גרנד קניון, תחפושות בעולם (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
לבקר ולשמוע מוזיקת קאנטרי ברקע. הגרנד קניון | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

הולה הופ | הוואי

בפורים: חצאית סרטים צבעוניים, שרשרת זרי פרחים, ועוד אבזרים צבעוניים.

ארץ הגעש ומולדתו של הנשיא אובאמה במרכז האוקיאנוס השקט, מספקת לחג הפורים את אחת האופציות הפופולריות בקרב גברים לתחפושת קווירית. ריקוד ההולה ששייך למסורתם של הפולינזים, ילידיי האיים באוקיאנוס השקט, וזוכה בשנים האחרונות לעדנה מחודשת עם המפץ התיירותי.

הולה הוואי, תחפושות בעולם (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
זוכה לעדנה חדשה. ריקוד ההולה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

למי שמעוניינים לחפש את הדבר האמיתי, בהוואי מתקיים אחת לשנה פסטיבל מרי מונרך לריקודים ומוסיקה מקומית, שאוסף את כל בתי הספר למסורת ההוואית בכל רחבי ארצות הברית והעולם לשבוע של חגיגות צבעוניות. הפסטיבל של 2013 יתחיל בתאריך 31 במרץ ויימשך שבוע. למטיילים והטרקיסטים האי הוא נקודה חמה מלאה בנוף געשי הררי, ירוק וגשום.

פסטיבל מני מונרך, הוואי
כן, גם הגברים נלהבים להיות נערות הוואי. פסטיבל מרי מונרך

גדול ביפן | גיישה ונינג'ה

בפורים: הגיישות עם איפור לבן, שמלה אדומה ותסרוקת פקעת. הנינג'ות עם ברדס שחור, כיסוי פנים, ונשק ידני כלשהו.

הגיישות והנינג'ה הם שני סמלי תרבות מיתולוגיים של התרבות היפנית. הגיישות היו נשים שהקדישו את חייהן לאמנויות שונות והופעות בידור וריקוד תוך כדי שהן מתנהלות באופן עצמאי לחלוטין ובמנותק מהשפעות חיצוניות, והנינג'ות היו קבוצות לוחמים אקראיות לאורך ההיסטוריה היפנית. שני הסמלים האלה הם מייצגים פופולאריים של תרבות יפן העתיקה בעולם המערבי.

גיישה (צילום: ויקיפדיה)
סמלי תרבות מיתולוגיים. הגיישה | צילום: ויקיפדיה

ביפן ניתן למצוא היום מוזיאון בעיר איגה שבדרום האי המרכזי, שמוקדש כולו לתרבות הנינג'ה ולהיסטוריה של הלוחמים המסתוריים. את הגיישות אפשר למצוא בפסטיבלים מסורתיים שמתקיימים אחת לכמה חודשים ברחבי יפן, ובמיוחד בעיר קיוטו שמקפידה על שימור התרבות המיוחדת הזאת.

טירה באיגה, תחפושות בעולם (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
תרבות הנינג'ה. Iga Ueno Castle בעיר איגה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
>> אביב הגיע צימר בא: חופשת פסח לכל המשפחה