סיני היא כבר שנים רבות אחד היעדים האהובים על התיירים הישראלים. בין אם מדובר בחופשות החגים, הקיץ, סופי שבוע או אפילו סתם יום חול, הישראלים ממלאי את החופים היפים של חצי האי המצרי. אבל רבים מהישראלים שחוזרים לאחרונה מסיני מחליטים שלא ישובו לשם יותר, חלקם אף מציינים כי יחרימו את המקום. זאת בעקבות העובדה שבעלי עסקים החליטו להעלות מחירים ולפרסם תפריטים ומחירונים בשקלים, מה שהופך את החופשה של הישראלים בסיני ליקרה מאוד ולפעמים לא משתלמת.

"המחירים קפצו בשנה האחרונה בעשרות ומאות אחוזים לעומת שנה שעברה. אם זה במחירי החושות, ארוחות הבוקר, במסעדות, בחנויות, בתי המלון ובמוניות", מסביר אורי שנופש בסיני כמה פעמים בשנה. "השיא זה שהם החלו לתמחר כל דבר בשקלים. בחושות הציבו תפריטים ומחירונים בשקלים ולא בלירות מצריות וזה מייקר את החופשה במאות אחוזים. הם לא מוכנים לתמחר יותר בלירות מצריות והתופעה הזו התפשטה לעוד הרבה חושות ועסקים בסיני".

לדבריו של אורי, בעלי העסקים בסיני הפכו את הישראלים למסחטת כסף. "שאלתי בעל חושה בסיני למה המחירים עלו בצורה כל כך דרמטית ולמה המחירים בשקלים ולא בלירות מצריות והוא ענה לי: 'אתם הישראלים לא חסר לכם כסף. יש לכם הרבה כסף. אם אתם מבזבזים על חופשה באילת הרבה מאוד כסף, למה שלא שתשלמו בסיני בשקלים?", אומר אורי ומוסיף, "זו ממש חזירות. להרבה ישראלים נמאס מזה שדופקים אותם והם החליטו לא לשלם יותר לא בשקלים ולא מחירים מופקעים. אז החלטנו לעשות חרם ואם לא נבוא הם יבינו את הרמז. הם שכחו בקורונה שאנחנו היחידים שבאנו והשארנו הרבה כסף בסיני. הם חושבים שאנחנו הישראלים פראיירים אבל זהו זה נגמר".

סיני  (צילום: Afanasiev Andrii, shutterstock)
המחירים עלו והישראלים מחליטים לוותר על סיני | צילום: Afanasiev Andrii, shutterstock

מחירי החושות שיש בהן מזגן קפצו מ-60 שקלים בשנה שעבר ל-120 ו-150 שקלים ללילה ללא ארוחת בוקר. חלק מהחושות ששודרגו דורשות כיום מחירים מופקעים של 150 עד 300 שקל ללילה. מחיר ארוחת הבוקר קפץ מ-15 ל-30 שקל ללילה ומחיר כוס קפה נע סביב 12 שקל, מחיר דומה לזה של בתי הקפה בישראל, כשהמחיר לפני כשנה עמד על 5-7 שקל. כמו כן, בקבוק בירה עולה כיום 25 שקל ומחיר בקבוק או פחית קולה הגיע ל-10 שקלים. גם מחירי בקבוקי המים המינרלים עלו, וכעת חצי ליטר יעלה לנופשים 5-7 שקל.

לא רק הלינה והמזון התייקרו בסיני, גם נהגי המוניות החלו להתעקש על תשלום בשקלים או בדולרים וכך למעשה העלו את המחירים בעשרות אחוזים בחודשים האחרונים. "יש נהגי מוניות שדורשים מכל נוסע לשלם בנפרד כדי להרוויח סכום מטורף של שלוש משכורות חודשיות בנסיעה אחת", אומרת אתי. "זה נהיה מבאס להגיע לסיני כי בכל מקום אתה יודע שיעקצו אותך". 

חושות סיני (צילום: B.Aphotography, shutterstock)
המחירים הכפילו ואף שילשו את עצמם בחושות | צילום: B.Aphotography, shutterstock
מונית סיני (צילום: Katsiuba Volha, shutterstock)
המונוית מתחילות לדרוש תשלום בשקלים או דולרים | צילום: Katsiuba Volha, shutterstock

בשנה האחרונה פרסמנו ב-mako על כך שבעלי החושות והעסקים בסיני החלו להציב במסעדות ובחושות מחירונים ותפריטים בשקלים זאת בעקבות התרסקות הלירה המצרית והמצב הכלכלי הקשה ששורר במצרים ובעיקר השחיקה בשכר.

"אתה מתאר לעצמך שהיו מבקשים ממני בקהיר או בכל עיר אחרת במצרים לשלם בשקלים או דולרים? אין דבר כזה, המחירים רק בלירות מצריות. בסיני זה ג'ונגל הם עושים מה שבא להם, זה נהיה מערב פרוע.  השוטרים משתפים פעולה עם בעלי החושות ובעלי המסעדות ושאר העסקים כדי לעשוק את התיירים הישראלים", אומר דרור שחזר מנופש בסיני. "עוד מעט נשלם גם על האוויר בסיני. הם הפכו אותנו לכספומטים שלהם".

לדברי נופשים ששבו מסיני אחרי חופשות הקיץ שלהם, המחירים אומנם עלו אבל התמורה נותרה זהה ולפעמים אפילו התדרדרה באיכותה. "האוכל בחושות ברמה מאוד נמוכה. לא מעט ישראלים חזרו מסיני עם שלשולים וקלקולי קיבה. אסור לשתות מים בסיני רק מבקבוקים סגורים ובעלי העסקים מנצלים את זה להעלות את מחירי בקבוקי מים המינרלים שזהים כבר למחירים בישראל", אומרת בר ומוסיפה, "כבר לא משתלם לנפוש בסיני".

 סיני (צילום: Solarisys, shutterstock)
לישראלים נמאס מהשיטות החדשות לגבות כספים בסיני | צילום: Solarisys, shutterstock

מעבר לעובדה שמדובר ביעד קרוב באופן יחסי עם מזג אוויר חם כמעט כל השנה, אחד היתרונות של סיני הייתה העובדה שהיא זולה באופן דרסטי ממקומות אחרים. אך עם העליות האחרונות במחירים, הכדאיות כבר לא לגמרי ברורה. "במחירים של היום עדיף לטוס לקפריסין וליהנות יותר. אוכל טוב, מלונות זולים, אין עוקצים והונאות", אומר מדריך טיולים ישראלים בסיני. "בעלי החושות והעסקים עושים מה שבא להם. עושקים ומרמים את התייר הישראלי. ברגע שנחרים אותם ונעמיד אותם במקום, וסיני תהיה ריקה ושוממה הם יפסיקו להפקיע מחירים. בלי התייר הישראלי אין להם זכות קיום. הם היו גוועים ברעב כמו בקורונה".

לפי מדריך התיירים, השילוב של עליות המחירים והיחס כלפי התיירים מישראל, מובילים לכך שרבים כבר לא מעוניינים לראות בסיני כיעד נחשק. "זה נהיה מגעיל להגיע לסיני. אנשים לא רוצים לבוא לכאן יותר. ועוד לא דיברנו על גניבות מזומנים של אנשי ביטחון ומאבטחים מתיקים של ישראליים והשתלת סמים כדי לקחת מהם שוחד. הם לא היו מעזים לעשות את לתיירים מצרים כי הם היו נכנסים לכלא. הבעיה של התייר הישראלי שהוא נחמד, וותרן, סחבק עם בעלי החושות ולא מתייחס ברצינות למחירים שעלו. הם מנצלים את זה עוד יותר לדפוק בשביל אותם. צריך לעשות לזה סוף".