אובמה על רקע החגיגות היקרות (צילום: אימג'בנק - gettyimages)
ברק אובמה. עשה טוב ליבשת השחורה | צילום: אימג'בנק - gettyimages

עוד לפני שברק אובמה הספיק להתיישב על הכיסא שבחדר הסגלגל, הוא כבר הספיק לחולל מהפכה גם בעולם התיירות: הכפר Kogelo במערב קניה הפך בזכותו לאתר עלייה לרגל. קוגלו - שמעולם לא היה על מפת התיירות של קניה, וספק אם מישהו היה בכלל שומע עליו לולא אובמה - הפך פתאום לאתר חובה.
השיגעון החל עם בחירתו של אובמה למועמדה של המפלגה הדמוקרטית, וכעת, בעקבות טקס ההשבעה הגרנדיוזי של הנשיא השחור הראשון בבית הלבן, חברות תיירות זריזות מתחילות לשלב במסלולי הספארי שלהן את אותו כפר נידח, מקום הולדתו של אבי אובמה, ברק חוסיין אובמה סניור.

בקוגלו מתגוררת עד היום סבתו החורגת של אובמה, שרה, הלוא היא מאמא שרה, אחת מארבע נשותיו של סבו הביולוגי המנוח, שהתאסלם. הטרנד הזה כבר זכה לשמות כמו Obama Trail, Obama Mania, או בקיצור Obaboom, ושר התיירות של קניה כבר חוזה עלייה של בין 10% ל-15% במספר התיירים שיגיעו לקניה בשנת 2009. קניה שמחה להקשר חיובי, שיעזור לשקם את תדמיתה שנפגעה קשות במהומות האתניות שפרצו בה בעקבות הבחירות בשנה שעברה, ושבמהלכן נהרגו מאות אזרחים. במיוחד חשוב לתקן את הרושם בעונות החורף, שבהן פורחת תיירות הספארי בעקבות נדידת העדרים. עם כל הכבוד לשיגעון אובמה, האריות של אפריקה הם אותם האריות, וכך גם הג'ירפות, הזברות, הפילים, הקרנפים, עדרי הגנו הנודדים והשקיעות הפראיות. אשר על כן, המסלולים השונים המוצעים במסגרת "חבילות אובמה" עוברים בשמורות הטבע המפורסמות של קניה, ובמיוחד אלה הנמצאות בקרבה יחסית למערב המדינה - מסאי מרה (Masai Mara), אמבוסלי (Amboseli), ואגם נאקורו (Nakuru).

סבתא של אובמה, קניה (צילום: Paula Bronstein, GettyImages IL)
מאמא שרה. סבתו החורגת של ברק אובמה | צילום: Paula Bronstein, GettyImages IL

נפל עליהם מכרה זהב

וכך מתהווה בימים אלה מגמה תיירותית חדשה, לא רחוק מחופי ימת ויקטוריה, סמוך לגבול של קניה עם אוגנדה. מככבים בה מאמא שרה והדוד סעיד אובמה, אחי אביו של הנשיא החדש, ובני דודיו הרבים. התפאורה מסביב היא אפריקאית אותנטית: חבל ארץ מנוקד בכפרים קטנים מוכי עוני, בקתות בוץ, כפריים יחפים הרועים עדרי בקר וצאן, ובצדי הדרכים דוכנים אפריקאיים טיפוסיים שבהם מוכרים פירות, ירקות ועוד מיני מצרכים.
קוגלו - כפר בן למעלה מאלף תושבים במחוז Nyanza, במרחק של כשש שעות נסיעה מניירובי - שוכן בסמוך מאוד לקו המשווה, והאקלים בו הוא של סוואנה טרופית. בהשוואה לבקתות האחרות בכפר, שלהן לרוב גגות קש, ביתה של מאמא שרה משדר יוקרה אמיתית, שכן הגג שלו עשוי בדיל. אומרים שלסבתא יש גם טלפון נייד הנטען באמצעות תא סולארי, אך על מים זורמים, על ביוב ועל חשמל אין מה לדבר.

אף שהשפה המקומית השגורה בקניה היא סוואהילית, במערב המדינה מתגוררת קבוצה גדולה של דוברי Luo, ועמה נמנית גם משפחתו האפריקאית של אובמה. הסבתא, שאינה יודעת קרוא וכתוב, וגם את גילה המדויק אינה יודעת, אינה יכולה גם לתקשר עם נכדה המפורסם, שהידע שלו ב-Luo מתמצה במילה Musawa (מה שלומך?)

כל זה אינו מפריע למשפחה להציג להולכים במסלול אובמה את ביתה של מאמא שרה. בני המזל אולי אף יזכו להעיף בה מבט, אבל בני המשפחה, המודעים למכרה הזהב שנפל עליהם במפתיע, אינם מתירים לכל תייר מזדמן להיפגש עם הסבתא, ומנסים להפוך את הטרנד לעסק ממוסד. הסיור בכפר מתעכב גם על בית ספר הקרוי על שמו של אובמה, ומסתיים בלגימת הבירה המקומית, ששמה הוסב ל"סנאטור" כשאובמה נבחר לסנאט, והנקראת כעת - איך לא - "אובמה".

ספארי מורשת נשיאותית

בכל מקרה, העיר קיסומו תהווה נקודת יציאה לטיולים השונים של "מורשת אובמה". לדוגמה, חברת 2Afrika מציעה מסלול בן 11 יום, שזכה לשם המפוצץ Presidential Heritage Safari, ובנוסף לביקורים בקוגלו ובקיסומו הוא כולל סיורים בנאקורו ובשמורת מסאי מרה. Travel Connections מציעה מסלול בן שבעה ימים, Obama Kenya Roots Heritage Safari; ו-Somak הבריטית, המתמחה באפריקה, מפרסמת לא פחות מחמש חבילות אובמה, הכוללות גם שיט על אגם ויקטוריה וטרק ב-Kakamega, יער הגשם המופלא של מערב אפריקה.

"יער Kakamega הוא אחד מהסודות השמורים של קניה, עם שפע של בעלי חיים, מציפורים ומזוחלים ועד קופים שונים ונמרים", אומר רונן רז, מנכ"ל חברת אקו טיולי שטח, שהחלה בתכנון מסלול שיעבור גם במערב קניה. "הכפר קוגלו שוכן באזור של אדמה פורייה שמקורה בסלעי בזלת, ועל כן הוא אסם הפירות, הירקות והתבואה של קניה. זהו מקום מחייתם של חקלאים ושל נוודים רועי צאן ובקר, בלבו של טבע יפהפה ולא מופרע, של יערות ושל אגמים", הר הגעש Elgon, השני בגובהו בקניה אחרי הר קניה, שוכן באזור. הוא מהווה מוקד משיכה לטיילים, למטפסי הרים ולהרפתקנים רבים, ומשופע ביופי פראי, בצמחייה ובבעלי חיים, במפלי מים, במצוקי בזלת, בנקיקים ובקניונים, וגם במערות שעדרי פילים נוברים בהן בחיפוש אחר מלחים, ואגב כך חופרים את המערות לעומק. הנהר Nzoia היורד מההר נשפך דרומה אל אגם ויקטוריה, בואך אוגנדה.

לדברי שלמה כרמל, מנכ"ל חברת עולם אחר, גם הם שוקלים לכלול את מערב קניה במסלולים העתידיים שלהם לקניה. נציין רק שהתשתית התיירותית במסלול אובמה נמצאת ממש בחיתוליה - אין כמעט בתי מלון או לודג'ים, ומי שאינו מורגל בקמפינג כדאי שיביא זאת בחשבון.

קניה (צילום: Paula Bronstein, GettyImages IL)
כפר קוגלו. בית הספר על שם אובמה | צילום: Paula Bronstein, GettyImages IL

אובמה והנקודה היהודית

ספק אם אובמה מודע לנקודה היהודית של שורשיו האפריקאיים: ממזרח ל-Rift Valley, עמק רחב ידיים במערב קניה, על גבול אוגנדה, הייתה אמורה לקום תוכנית אוגנדה המפורסמת. זה בדיוק המקום שהוצע לקונגרס הציוני כבית לעם היהודי - בגבעות הרכות, שעשב גבוה מצהיב בהן בעונה היבשה, והן מקיפות את Eldoret, העיר החמישית בגודלה בקניה, שרחובותיה מוכי בוץ. זהו אזור מחייתם של שבטי הקלנג'ין (בהם קבוצת דוברי הלואו, שעמם נמנית מאמא שרה), המצטיינים בכושר גופני יוצא דופן, ושמשורותיהם מגיעים הרצים הקנייתים המפורסמים למרחקים ארוכים.

תוכנית אוגנדה, שהתייחסה לגבעות Eldoret שבקניה, ולא לאוגנדה של ימינו, ושלפיה הייתה אמורה לקום מושבה יהודית במזרח אפריקה, הסעירה את הציונות העולמית בתחילת המאה ה-20. היא לא התממשה אמנם מעולם, אבל גם מעולם לא נשכחה.

בשונה מהתפיסה הציונית, זו שראתה את הפתרון הנכון לכל מדווי העם היהודי בעלייה לארץ ישראל - עמדה הציונות הטריטוריאליסטית, זו שראתה פתרון באפשרות ליישב יהודים בכל מקום שבו יוכלו לקבל לרשותם טריטוריה. הוויכוח האידיאולוגי, שסער בשנים 1904-1905, פילג את הציונות.

ההצעה הבריטית ליישב את היהודים במזרח אפריקה, בשטח שהיה בשלטונה, נבעה מניסיונם של האנגלים להתמודד עם הגירה יהודית, בלתי רצויה מבחינתם, ממזרח אירופה.

הבריטים אף הוציאו משלחת לגבעות אלדורט, כדי לקבל חוות דעת ממקור ראשון על האפשרות. הסופרת הבריטית אלסיפת' הקסלי, שהשתתפה במשלחת, מספרת כי במסע המפרך למקום "למדנו אילו עינויים יכולות לגרום שלפוחיות ברגליים". תרועות הפילים שעברו במקום, בני שבט מסאי החמושים שאותם ראו ביום השני למסעם, שאגות האריות בלילות, והסיפורים ששמעו מפי מלוויהם ושומריהם החמושים על שבטים אוכלי אדם המתגוררים בסמוך - הפחידו את אנשי המשלחת עד כדי כך, שהיא סיימה את מחקרה היסודי אחרי שלושה ימים.

בשנת 1905, בהמלצת המושל הבריטי למזרח אפריקה, הוסרה ההצעה מסדר היום, אבל מי יודע מה היה קורה אם היהודים היו מגיעים בכל זאת למערב קניה ולא לפלסטינה? * *