חופשות הקיץ כבר כאן וכמו בכל שנה, גם הפעם גורמי הבריאות מזהירים את המטיילים לנקוט באמצעי זהירות מפני חיידקים שעלולים לארוב להם בבריכות השחייה. התפרצויות ממחלות הנישאות במי שחייה מטופלים כמו בריכות, ג'קוזי ומתקני שעשועים במים אחרים, הפכו נפוצות יותר בשנים האחרונות - ומתברר שבריכות השחייה של בתי המלון הן בין האשמות הגדולות ביותר.
אם אינן מטופלות כראוי, בריכות ציבוריות, שכשוכיות, אמבטיות חמות (הוט טאב) ואזורי משחק במים הם מקומות גידול אידיאליים למיקרואורגניזמים, על פי המרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן (CDC). הם גם דיווחו כי ניתן לייחס אחת מכל שלוש התפרצויות של מחלות שקשורות לשחייה לבריכות של בתי מלון.
במתקני מים ציבוריים עלולים להימצא מספר סוגי חיידקים ונגיפים הגורמים למחלות מים פנאי (RWI), אומר ד"ר נארש קומאר, מומחה לבריאות סביבתית ממערכת הבריאות של אוניברסיטת מיאמי. אלה יכולים לכלול (טפיל מעיים) שיגלה (חיידק הגורם לדיזנטריה), מחלת הליגיונרים (מחלה זיהומית), אי קולי (חיידק צואתי), ג'יארדיה (טפיל מעיים), ונוֹרוֹוִירוּס (נגיף הגורם לדלקת קיבה ומעיים). "חשוב לזכור שכלור לא הורג את הפתוגנים האלה באופן מיידי", הוא אומר. "אז, גם אם בריכה מטופלת זה לא אומר שהיא נטולת חיידקים".
ה-CDC מדווח שטפיל בשם קריפטוספורידיום (או בקיצור קריפטו) יכול לשרוד במים עם כלור במשך ימים. הוא נמצא בהפרשות של בני אדם ובעלי חיים ומופץ בשתיית מים מזוהמים. הוא אחראי ל-"58 אחוז מההתפרצויות שבהן זוהה חיידק הקשור לבריכות, אמבטיות חמות ומתקני שעשועים במים, ו-89 אחוז מהמחלות" אומר קומאר.
התסמין השכיח ביותר שיש לאנשים נגועים הוא שבוע עד שבועיים של שלשול מימי. בדרך כלל מבוגרים בריאים מתאוששים ללא טיפול מיוחד, אך עם זאת אצל תינוקות קריפטו הוא הגורם השני למקרי מוות הקשורים לשלשול.
מדוע מתקני המים במלונות מזוהמים כל כך?
תיאוריה אחת לרמות הזיהום בבריכות המלון היא שהעובד האחראי על איכות המים "אחראי ל-100 דברים אחרים", אומרת מישל הלבסה, ראש תוכנית השחייה הבריאה של ה-CDC. "אז הוא עלול לפעמים להתרשל בחובותיו בבריכה. בנוסף, הכלור מתפרק מהר יותר בג'קוזי מכיוון שסילוני הג'קוזי מזרזים את המים, מה שהופך את הכלור ליעיל עוד פחות".
התנאים הללו מאפשרים לפתוגנים חיידקיים מסוימים לשגשג במים חמים, כמו ליגיונלה, הגורמת לדלקת ריאות חמורה לאחר שהרוחצים נושמים טיפות מים או בולעים מים מזוהמים עם החיידקים לריאותיהם, לפי ה-CDC.
נראה שהסיבות העיקריות לזיהומי המים הן הקושי בשמירה על ניקיון בריכות חיצוניות, והעובדה שחיידקים ווירוסים משגשגים בבריכות מחוממות. הבריכות הגרועות ביותר הן אלו שפוקדים אותן ילדים קטנים, המרבים להשתין בבריכה – או שהחומר הצואתי שבחיתולים שלהם עלול להתפשט במי הבריכה ולגרום למחלות. שתן, יחד עם קרם הגנה, מכילים חנקן שיכול לפרק את הכלור שמנקה את מי הבריכות. (הילדים למעשה אינם האשמים היחידים; 1 מכל 5 מבוגרים מודה שעשה פיפי בבריכה).
מה אפשר לעשות כדי להימנע ממי הבריכה המזוהמים?
- אם אתם כבר חולים, במיוחד אם אתה חווים שלשול ו/או הרעלת מזון, הישארו מחוץ למים. אפילו יותר טוב, הישארו מחוץ לבריכה למשך שבועיים תוך כדי התאוששות.
- הקפידו לשטוף את עצמכם לפני הכניסה למים. זה עושה הבדל עצום בהפצת מחלות. הכמות הנמוכה ביותר של גידול חיידקים בבריכות נמצאה כאשר אנשים התקלחו לפני שנכנסו לבריכה, על פי ממצאיו של ד"ר קומאר. שטפו את עצמכם שוב כשתסיימו לשחות וכך תסירו מעליכם כלור וחיידקים.
- קחו הפסקות שירותים קבועות, ואם יש לכם ילדים עם חיתולים, בדקו והחליפו אותם כל שעה.
- בדקו את דוחות הבדיקה של המתקן ואל תתביישו לשאול באיזו תדירות המלון מנקז את הבריכה. האם מי הבריכה זורמים דרך מסננים וכלורינר? בבריכות הילדים במיוחד קיימת ספירת חיידקים גבוהה יותר באופן ניכר. אם לבריכה יש ריח כלור חזק במיוחד, ציינו זאת בפני מפקח הבריכה.
- אם אתם מבחינים במסננים חלודים או שבורים או בקירות בריכה מלוכלכים, היזהרו. הדבר עשוי להעיד על כך שהמים מתוחזקים בצורה לא נכונה. דווחו על בעיות אלו להנהלת הבריכה.
- קנו רצועות בדיקה כדי לבדוק את רמות הכלור וה-pH של המים.
- אל תשתינו בבריכה. כאשר הרבה אנשים עושים פיפי בבריכה, האמוניה בשתן מתערבבת עם כלור ויוצרת כלורמין, שגורם לגירוי בדרכי הנשימה, לעיניים אדומות ולפריחות בעור. בנוסף וכפי שהוזכר, רמות גבוהות יותר של אמוניה בבריכה הופכות את הכלור לפחות יעיל.
- אם יש לכם חתך עמוק או זיהום בעור, הישארו מחוץ למים. באופן טבעי לחיידקים אחרים במים קל יותר להיכנס לפצע פתוח.
- היזהרו שלא לבלוע את מי הבריכה בטעות. אם עשיתם זאת, שטפו את הפה מיד לאחר היציאה מהבריכה.
- הגנו על העיניים, האוזניים והרגליים עם משקפי מגן, טיפות חיטוי אוזניים ונעלי בריכה.
אם זה אפשרי, שחו בבריכות מי מלח. מלונות רבים ומקומות ציבוריים אחרים נמנעים מבריכות וג'קוזי שטופלו בכלור. "בריכות מי מלח טובות הרבה יותר לבריאות שלך, בהתחשב בכך שמלח הוא חומר חיטוי טבעי", אומר ד"ר קומאר.