בחורה שוכבת במיטה מחבקת את רגליה ומחייכת (צילום: jupiter images)
לישון בבית של אחרים ולהרגיש בבית | צילום: jupiter images

אחת הסוגיות הבעייתיות בתכנון עתידי של טיול לחו"ל היא עלות המלון, הנוגסת לרוב באחוז ניכר מתקציב ההפקה. בפועל, תפקידו של המלון במקרים רבים הוא לספק את הצורך המינימאלי בקורת גג ומיטה ללינת לילה. כל התוספות הנלוות, בהן הארוחות ושלל הפינוקים אותם מעניק צוות המלון, נתפסות לרוב בעיני המטייל הממוצע (המעביר ממילא את רוב שעות היום בשוטטות בין האטרקציות המקומיות) כטרחה שאפשר להסתדר בלעדיה, בעיקר אם המשמעות היא הוזלה משמעותית במחיר. מדור התיירות של אתר MSN פרסם לאחרונה את רשימת האופציות החלופיות היעילות ביותר עבור המחפשים לינה בעלות נמוכה, ומתברר שעם קצת דמיון וקצת גמישות מנטאלית אפשר להספיק הרבה ולשלם מעט.

בבית של אנשים אחרים או על הספה של הדודה

פיתרון ההופך פופולארי יותר ויותר בשנים האחרונות הוא חילופי בתים. הרעיון פשוט: בעלי בתים פרטיים יוצרים קשר באמצעות אתרי אינטרנט, ועוברים במתואם לחיות זה בביתו של זה למשך תקופת החופשה. המטרה, מעבר לחיסכון בעלות המלון, היא לחוות תרבות אחרת במלואה על ידי מגורים במעון אמיתי עם שכנים אמיתיים. עם זאת, יש להקפיד על אמינות האתר בו מחפשים שותפים לחילופי בתים. האתרים המובילים בתחום זה ברשת מחייבים ברובם רישום כמנוי בעלות קבועה, מה שמעלה את הסיכוי שצתיעי הבתים בהם יהיו אנשים אמינים ולא נערים משועממים חובבי מתיחות.
אתרי חילופי בתים אמינים ומומלצים: www.homeexchange.com  www.ihen.com  www.homelink.org.

חבר או קרוב משפחה החי ביעד המבוקש, ומוכן לנדב ספה או מיטה בביתו ללינת לילה, הוא תמיד פיתרון אידיאלי. עם זאת, יש בעלי בית רבים ברחבי העולם המוכנים להשכיר ספה, מיטה או חדר לאורחים בביתם לכמה לילות בעלות נמוכה יחסית. גם בעלי בתים אלה מציעים לרוב את מרכולתם באינטרנט. באתרים כמו www.couchsurfing.com ניתן לאתר אופציות רבות ללינת לילה בבית פרטי, והכניסה או הפרסום הם ללא תשלום.

האופציות האקזוטיות: במנזר או בכפר

כפר רומני1
לישון בכפר. לא לאחר לחליבת בוקר

אופציה אקזוטית בהרבה היא לינה במנזר. היא כרוכה בתשלום, המוענק לרוב במסווה של "תרומה" במזומן בלבד, כאשר המחיר הוא לרוב זול בהרבה מעלות חדר במלון או אפילו אכסניה. מנזרים רבים באירופה, בעיקר באיטליה ובספרד מארחים תיירים ללינת לילה בחדרים פשוטים ונקיים. עם זאת, לרוב המנזרים יש חוקים ברורים של מותר ואסור לשוהים בתחומם (כולל שעות עוצר) ויש להקפיד לציית להם ולכבד אותם.
גם לינה בחווה כפרית, תמורת תשלום סמלי או לחילופין עבודה במקום במהלך הטיול, היא אופציה חביבה על מטיילים צעירים. האפשרויות מגוונות במיוחד, מחוות כבשים בניו זילנד ועד חוות כרמים באיטליה. גם חוות כאלו ניתן לאתר ברשת, אך הדרך הטובה ביותר לרוב היא להתעניין במקום עצמו לגבי אפשרות שילוב של לינה בתשלום או לינה תמורת עבודה במקום עצמו. קומבינה עצמאית מול בעלי החווה היא עניין שבשגרה, והפרטים מוסכמים בין הצדדים בתוך דקות.

ברחבי ארצות הברית, בעיקר בקליפורניה, נפוץ לאחרונה אירוח מטיילים ביורט - אוהל עגול בו חיו במשך מאות שנים שבטים נוודים, בעיקר במזרח אסיה. הגרסה המודרנית של היורט שומרת על המבנה העגול, ויריעת הבד או הפלסטיק מעניקה תנאי לינה בסיסיים אך נוחים. עלות הלינה במתחם יורטים כזה משתנה בהתאם לאיכות השירות: במתחמים יוקרתיים יחסית, בהם פנים היורט מעוצב כחדר מרוהט לכל דבר, העלות עשויה להגיע עד 150 דולר ללילה, מחיר השווה למחירו של מלון פשוט. עם זאת, ברוב מתחמי היורט המחירים נמוכים בהרבה, ועומדים על כ-45 דולר ללילה בממוצע.

בים באוויר וביבשה

עוד הצעה מעניינת היא לשכור ספינה פרטית ולשלב טיול משפחתי והפלגה. ספינות טיולים פרטיות קטנות מכילות עד 12 מיטות, מה שהופך אותן אידיאליות לחופשות משפחתיות. שתי משפחות יכולות להתחלק בהוצאות ולשכור ספינה במשותף, ואם אחד מבני המשפחה אוחז בתעודת חובל מוסמך הוא רשאי להשיט את הספינה בעצמו, או בתוספת מחיר לצרף לטיול חובל מקצועי המשמש גם כמדריך.

רשות הפארקים והיערות בארצות הברית מאפשרת לינה בעלות נמוכה (כ-25 דולר ללילה) במגדלי התצפית בשמורות. זו למעשה אופציה המגדירה מחדש את המונח "חדר עם נוף", היות ומדובר לרוב במגדלי עץ המתנשאים לגובה של עשרות מטרים וצופים אל היער. ניתן לאתר פרטים לגבי לינה כזו באתר www.recreation.gov.

איי לופוטן (צילום: SXC)
מגדלור. תמיד יאיר לכם אור מתוך השחור | צילום: SXC

ולסיום, עוד רעיון העשוי לקסום למטיילים צעירים וחובבי התנסויות יוצאות דופן הוא לינה במגדלור שהוסב לבית הארחה או מוזיאון. המגדלור ברוז איילנד בניופורט הוא דוגמה מייצגת, אך רבים כאלה פזורים לאורך חופי ארצות הברית ואירופה וניתן ללון בהם ללילה או לשבוע ויותר. במגדלור שכבר אינו מתפקד עלות האירוח גבוהה יחסית (700 דולר לשבוע מחוץ לעונה ועד 2100 דולר לשבוע בשיא העונה), אך ניתן לאתר מגדלורים המכילים חדרי אורחים זולים יותר, ובמידה והם עדיין מתפקדים ניתן להציע למנהלי המקום עסקה שתכלול הנחה משמעותית בתמורה לסיוע בעבודות השוטפות. היתרון הגדול, כמובן, הוא הנוף המרהיב לים.

 

מנסים לארגן טיול בלי להכנס לחובות? קיראו עוד בנושא:

איך לטייל באירופה בזול? יומן מסע וטיפים לדרך
איך טוויטר יכול לעזור לכם לתכנן טיול זול בעולם?
10 בילויים בחינם באירופה בקיץ
ואם בכל זאת בא לכם להשקיע: אכסניות בוטיק