טורקיה היא אחת המדינות האהובות על התיירים הישראלים, ומדי חודש היא מצליחה לעקוף את שאר מדינות העולם בביקושים אליה. כעת, אחרי ההורדה בחומרת באזהרת המסע הצפי הוא לעלייה נוספת במספר הטסים, והקיץ צפוי להיות עמוס בישראלים. יחד עם זאת, כמו שכבר למדנו לא מעט על בשרנו, בטורקיה החוקים אינם משחק והם נאכפים באופן מחמיר ביותר.

מענישה קשה למי שייתפס עם סמים, איסור צילום מבנים ממשלתיים והחובה לנשיאת תעודה מזהה בכל עת, הטורקים קובעים את החוקים ועומדים בהם. הנה כמה מהדברים שכדאי להכיר לפני שאתם טסים:

  1. העלבת האומה הטורקית והדגל הלאומי או השחתת המטבע

    חשוב להקפיד לא להגיד שום דבר פוגעני על האומה הטורקית או על הדגל הטורקי או לכתוב דברים כאלה ברשתות החברתיות. זו גם עבירה פלילית להשחית או לקרוע מטבע טורקי. העונש על פשעים אלו הוא בין 6 חודשים ל-3 שנות מאסר.
    דגלים טורקיה (צילום: Erdinc Altun, Shutterstock)
    אל תעליבו את האומה הטורקית או הדגל | צילום: Erdinc Altun, Shutterstock

  2. שימוש, החזקה או סחר בסמים לא חוקיים

    לטורקיה יש חוקים נוקשים נגד שימוש, החזקה או סחר בסמים לא חוקיים. אם תורשעו באחת מהעבירות הללו, אתם צפויים לקבל קנס כבד או עונש מאסר של 4 עד 24 שנים.
    שוטרים עם כלב איסטנבול טורקיה (צילום: 4.murat, Shutterstock)
    עונשים כבדים על מי שייתפס עם סמים | צילום: 4.murat, Shutterstock

  3. צילום תמונות ליד מקומות צבאיים או רשמיים

    כפי שאתם ודאי זוכרים מפרשת צילום בית הנופש של ארדואן, על פי החוק הטורקי, אסור לצלם תמונות של מקומות צבאיים או רשמיים, או כאלה ששייכים לפקידי הממשל. בקשו תמיד רשות מהפקידים התורנים לפני צילום תמונות באזורים אלו.
    שוטרים על סוסים איסטנבול טורקיה (צילום: Igor Batenev, Shutterstock)
    אסור לצלם מתקנים ממשלתיים ללא אישור | צילום: Igor Batenev, Shutterstock

  4. החזקה, מכירה או ייצוא של עתיקות

    לפשעים אלו עונש מאסר של 5 עד 12 שנים וכן קנס. זה עשוי להיות חוקי לקנות חפצים היסטוריים מסוימים בחנות או בשוק, אבל אתם צריכים לבדוק אם זה בסדר להוציא אותם מהארץ לפני שאתה קונים. בכל מקרה, רוב העתיקות שתמצאו בבזארים ובשווקים הם כנראה מזויפים.
    חנות עתיקות באנטליה טורקיה (צילום: Solarisys, Shutterstock)
    רוב העתיקות בשווקים ובחנויות מזויפות | צילום: Solarisys, Shutterstock


    >> אלו הדברים שכדאי להימנע מהם בלונדון

    >> אלו הדברים שכדאי להימנע מהם ברומא

    >> אלו הדברים שכדאי להימנע מהם בתאילנד

    >> אלו הדברים שכדאי להימנע מהם בדובאי

    >> אלו הדברים שכדאי להימנע מהם ביפן

    >> אלו הדברים שכדאי להימנע מהם בהודו

  5. נסיעה במונית ללא לוגו

    נהגי מוניות טורקים ידועים לשמצה בעקיצות תיירים, והם גם עלולים לנסוע במסלול ארוך במיוחד ליעד או ייסעו עם מונה פגום כדי לקבל קצת מזומן נוסף. כדי שתוכלו להימנע מרמאים, סעו תמיד במוניות עם לוגו לתחנת מוניות. תוכלו להבדיל בין המוניות הללו לפי הלוגו שיש להן על הדלת. ניתן גם להוריד את אפליקציית BiTaksi כדי להזמין מונית אמינה מכל מקום שבו אתם נמצאים. כמו כן, כדאי לבקש גם בדלפק הקבלה של המלון שייקבעו לכם את הנסיעה במונית מתחנה מוכרת.
    איסטנבול מונית (צילום: franz12, Shutterstock)
    שימו לב לשלט של המונית | צילום: franz12, Shutterstock

  6. עישון במקומות מסוימים

    העישון אסור בכל האזורים הפנימיים לרבות בתי קפה, מסעדות, בתי מלון (ייתכן שיתאפשר בחדר המלון), ברים ותחבורה ציבורית וכן בגנים של מסגדים ובתי חולים. לפעמים העישון גם אסור באירועים ציבוריים מסוימים בחוץ, ביניהם אירועי אמנות, תרבות או ספורט.
    איש מעשן סיגריה בטורקיה (צילום: Hatice Bakcepinar, Shutterstock)
    בטורקיה לא מעשנים בכל מקום | צילום: Hatice Bakcepinar, Shutterstock

  7. צניעות בביקורים במסגד

    הסיורים בטורקיה בכלל ובאיסטנבול בפרט, כוללים ביקורים במסגדים המרתקים עם הארכיטקטורה המדהימה שלהם. אלה בהחלט שווים ביקור אבל זכרו את קוד הלבוש כדי להימנע מבעיות. מנשים מצופה לכסות את ראשן בצעיף וללבוש חולצות עם שרוולים ארוכים או צעיף לכיסוי המרפקים, וכן ללבוש חצאית או מכנסיים שיכסו את הברכיים. גברים רשאים ללבוש חולצות טי עם שרוולים קצרים אך חייבים ללבוש מכנסיים ארוכים. כדי לכבד, הימנעו מהליכה מול אנשים שמתפללים ומדברים בשקט במסגד.
    איה סופיה איסטנבול טורקיה (צילום: Bilal Kocabas, Shutterstock)
    למסגדים יש להגיע בלבוש צנוע ולא להפריע למתפללים | צילום: Bilal Kocabas, Shutterstock

  8. נשיאת אמצעי זיהוי

    כל מי שנמצא בטורקיה, תושבים ותיירים כאחד, נדרשים לשאת עימם תעודה מזהה כלשהי בכל עת. המשטרה מבצעת בדיקות נקודתיות, בעיקר במקומות הומי אדם כמו איסטנבול ובכבישים הראשיים. מי שאין ברשותו תעודה מזהה מסתכן בקנס ואפילו מעצר. לכן שאו את הדרכון או אישור השהייה שלכם לכל מקום שאתם הולכים, ואפילו צלמו עותק מודפס למקרה הצורך.
    איסטנבול (צילום: Bayurov Alexander, shutterstock)
    תיירים ואזרחים חייבים לשאת תעודה מזהה | צילום: Bayurov Alexander, shutterstock

  9. אל תיפלו להונאת המשקאות

    למרות שזה לא משהו שקורה בכל מקום, אתם עלולים לגלות שאתם מקבלים משקאות מקומיים במקום יבוא בינלאומי בכמה אתרי נופש תיירותיים. במקרים מסוימים, המשקאות יכולים להיות באיכות נמוכה יותר ואפילו עשויים להיות מזוייפים. העצה הטובה ביותר היא לשתות בירה בבקבוק או בירה מהחבית ולעולם לא להשאיר את המשקה ללא השגחה. אם אתם מעוניינים לשתות משקאות חריפים, כגון וודקה, וודאו שאתם שואלים אם הוודקה של מותג מסוים, ואם אפשר, בקשו לראות את הבקבוק.
    ברים באיסטנבול טורקיה (צילום: Matyas Rehak, Shutterstock)
    שימו לב למשקאות שלכם בברים | צילום: Matyas Rehak, Shutterstock