תקופת החגים, זו שיש בה הכי הרבה חופש, היא התקופה בה אנחנו ממש צריכים להתרחק קצת ולצאת לחופשה. גם אני קפצתי על חלון ההזדמנויות הנכסף לספוג קצת קור אירופאי וקפצתי לגרמניה. מינכן, ליתר דיוק ואפילו יותר נכון - "האוקטוברפסט". יש שם בירה, מה רע בקצת בירה?
>> בואו לפייסבוק של mako חופש!
ברוכים הבאים לאוקטוברפסט. לא, זה ממש לא קצת בירה – מאות אלפי ליטרים זורמים שם במינכן בשבועיים בהם נערך הפסטיבל, אותו פוקדים כמה מיליונים של חוגגים בכל שנה מאז המאה ה-19. השם, אגב, מטעה - האוקטוברפסט נחתם בסוף השבוע הראשון של אוקטובר, ורוב האירועים הקשורים אליו מתקיימים במהלך חודש ספטמבר. והקור האירופאי המיוחל? הוא מורגש ללא ספק, אך אם חיפשתם קצת רוגע ושקט במינכן בתקופה הזו – אתם עומדים ללמוד שעשיתם טעות מרה.
האוקטוברפסט אמנם נולד באירופה הקלאסית, ב-1810 עם חגיגות חתונתו של הנסיך לודוויג, אבל כל המסורת המלכותית, האיפוק ובעיקר הסדר המופתי לא ממש דבקו בו. עם כניסתכם בשערי הפסטיבל העצום אתם צריכים לשכוח את כל מה שחשבתם על אירופאים ולראות כיצד הנימוסים מתמוססים לכדי שמחה המונית וחסרת מעצורים.
אז מלכותיות ואיפוק לא מצאו את מקומם באוקטוברפסט, אבל מסורת בהחלט כן. את הלבוש המסורתי תפגשו בכל פינה במינכן: הגברים נראים מגוחכים למדי כשהם לבושים במכנסי עור קצרים עם כתפיות וגרביים גבוהים, בעוד הנשים לבושות בשמלות חשופות, סינורים ומחוכים. לא קר להם? בסדר, בשביל זה יש בירה. החגיגות מתקיימות במאהלים רחבים, לשולחנות מוגש אוכל בווארי מסורתי, גבינות ובשרים, ובעיקר בירה, שמוגשת בכוסות המכונות "מאס" שמכילות בדיוק ליטר משקה. אל הרוב הגרמני שמגיע מכל רחבי המדינה מצטרפים אורחים מכל העולם בשירת שיכורים של שלאגרים גרמניים ותיקים לצד להיטים חדשים כמו "Wake me Up" של אביצ'י השוודי שמצא שם את מקומו. זה כנראה אלמנט הקאנטרי שעושה את העבודה.
החגיגות לא מסתכמות בשירה והאבסת בשר ובירה. כבר בכניסה למתחם העצום הדבר הראשון שקופץ לעיניים הוא גלגל ענק ורכבת הרים מבעיתה, כזו שבאמת חייבים להיות שיכורים כדי לעלות עליה. בתוך המתחם יש מגוון מתקני לונה פארק, כזה מהסוג שעורר בנו בחילה עוד לפני שהשתכרנו. עכשיו דמיינו את השילוב של האוכל והבירה עם הקרוסלות המהירות ולכו לתפוס מחסה.
סביב האירוע ההמוני מינכן כולה מתמלאת באנשים מכל קצוות העולם. הכנסיות היפות במריאנפלאץ מארחות מקהלות א-קפלה של גברים מבוגרים ששרים מזמורים נוצריים, כשמחוץ להן בין החנויות והמתחמים מסתובבים תזמורות גדולות, הרכבים מונגוליים ואפילו כלי-זמרים. העיר עצמה נראתה לנו משעממת בכל יום שאינו האוקטוברפסט - שום דבר שלא תמצאו בגדול יותר או יפה יותר בערים הסובבות אותה, אך השמחה שגודשת אותה עם כניסת חגיגות הבירה לעיר היא דבר שנעים בפני עצמו לחוש סביבך.
זה באמת בלתי נתפס שמאות אלפי אנשים ממשיכים להגיע ולדרוש עוד ועוד בירה, והבירה לא מפסיקה לזרום. ישבתי ליד שתי מקומיות ושאלתי אותן איך זה עובד, והן אמרו שהמבשלות נערכות לזה מבעוד מועד – "הן מייצרות יותר מ-6 מיליון ליטר בירה לפסטיבל!", הן הצהירו בגאווה מבלי להבחין בתגובה הלא נוחה למשמעות המספר. קשה להפריע לשמחה הטהורה שעומדת בבסיסו של האירוע הזה – בשבועיים האחרונים מיליונים של אנשים התכנסו יחדיו במינכן כדי להיות שיכורים חסרי דאגות או עכבות ופשוט ליהנות מזה.
מה שעומד בבסיסו של אירוע הענק הזה הוא הנאה שיכורה שמוכרת לכל אחד ואחת מכם שיצא לבר עם חברים וחברות כדי להשתכר. אתה שמח ומשוחרר, שוכח שיש לך צרה כלשהי בחיים האלו, שותה ללא תחתית, רוקד ושר בגרון ניחר. אבל כמו בכל ערב שיכור כלוט, גם כאן יש לא מעט סכנות – מספיק כדי שבכניסה למלון יקבלו את פניכם עלונים מיוחדים לנשים הפוקדות את האירוע באנגלית ובגרמנית וכותרתם "ליהנות ולהישאר בטוחה: טיפים לנשים ונערות". אחד הדברים הראשונים שחוויתי במתחם הוא ליטוף שלא במקום, שהגיע רגע לפני שנתקלתי בשני שיכורים מתקוטטים, האחד חונק את השני ששופך עליו בירה כדי שיעזוב אותו. נכנסתם בטעות למטבח? אל תצפו שהשומר ינהג בכם בעדינות כלשהי. בחלק מהמקרים הם אפילו מתחילים את הקטטות בעצמם. כך שלא מומלץ להגיע לאירוע כזה לבד, ובהחלט מומלץ לחשוב מראש איך חוזרים למלון בבטחה. ואם אתם כבר שם – תשתכרו. להיות סחי בין שיכורים גמורים זו אחת הבאסות הגדולות בחיים האלו (סליחה מראש לנהגים התורנים – אנחנו חייבים לכם את חיינו).
החגיגה הזו לא נועדה לכל אחד, אבל אם בירה היא אהבת אמת עבורכם – אתם חייבים להיות שם. למה? מעבר לזה שזו פשוט חגיגה של בירה, יש סוגים טעימים במיוחד של בירות שתמצאו רק באוקטוברפסט, וחלק מהמבשלות מייצרות בירות מיוחדות שנמכרות רק במתחם האירוע. אם השכרות המאסיבית היא באמת לא בשבילכם, או כיוון שכבר פספסתם את ההזדמנות להצטרף לחגיגות בגרמניה לשנה זו (ואגב, ההרשמה לאירוע מתחילה בעוד כשלושה חודשים ותיסגר זמן קצר לאחר מכן), יש לכם מזל: אירועי האוקטוברפסט המקומיים יאפשרו לכם לחוות על קצה המזלג את מה שקורה במינכן.
האירועים המקומיים, בחסות פאולנר, יהיו פתוחים לקהל וייכללו בירות ייחודיות, דוכני נקניקיות והופעות חיות באווירת האוקטוברפסט – כולל התלבושות המסורתיות של הפסטיבל. את כוסות המאס, הסמל של הפסטיבל, אפשר יהיה לקחת הביתה כמזכרת. האירועים ייערכו במתחם ביר גארדן שרונה בתל אביב מחר ומחרתיים (7-8.10) בשעות 19:00-23:00, ובשבוע הבא ב-14-15.10 במתחם התחנה בתל אביב בשעות 19:00-23:00.
*הכותבת הייתה אורחת של חברת פאולנר.