היום זה לא יום רגיל. כן, תתפלאו, אבל היום הוא לא כמו אתמול ולא כמו מחר, היום הוא באמת יום מיוחד: קוראים לו ה-29 בפברואר והוא מגיע רק פעם בארבע שנים. אולי בארץ לא מייחסים לו יותר מדי חשיבות אבל ברחבי העולם דווקא יש משמעות גדולה לתאריך הזה, ואנחנו הרי תמיד מקבלים בברכה סיבה למסיבה אז יצאנו לבדוק סביב מה כל המהומה. ואחרי שגילינו שהאוליפיאדה נערכת רק ב - Leap Year (כל ארבע שנים), כמו גם גמר אליפות אירופה בכדורגל ואפילו הבחירות לראשות נשיאות ארצות הברית, הגענו בעיקר למה שמעניין - מה באמת מיוחד ביום הזה ומה אנשים ברחבי הגלובוס עושים בו. תגידו שלום ל-Leap Day.
מה זה בכלל Leap Day
כולנו יודעים שכדור הארץ משלים סיבוב מלא סביב השמש ב–365 ימים, אבל הוא בעצם משלים את הסיבוב הזה ב365 ימים ורבע. פעם בארבע שנים ארבעת הרבעים האלו מצטברים ליום שלם, שהופך ליום נוסף בלוח השנה - הוא ה-29 בפרואר והופך גם את השנה לבעלת 366 ימים.
זה אומר שזה קורה פעם ב-4 שנים, לא? אז לא. בשנים שמתחלקות ב-100 (כמו 1800,1900 וכו') אין ליפ דיי, אבל בשנים שמתחלקות ב-400 דווקא כן, וזה מסביר למה חגגנו ליפ דיי בשנת 2000. כל זה נועד כדי למנוע מלוח השנה לצאת מסנכרון בשנת 2140 (ועוד הסברים על כך תוכלו לראות בווידאו מעל).
ה-29 בפברואר הוא גם היום ה-60 בשנה והוא עשיר באמונות תפלות, או במעשים שאמורים להתרחש רק בו, ויש רק 24 שעות להספיק אותם – אז כדאי שתמהרו.
נשים מציעות נישואין לגברים
היינו אומרים שבשנת 2016 נשים יכולות להציע נישואין לגברים ללא קשר לכלום, אבל המסורת האירית צועקת עלינו שדבר כזה יכול לקרות רק ביום הקפיצה. האגדה מספרת שתופעת "הנשים המציעות נישואין" החלה באירלנד, כשסיינט בריגיט הגיעה להסכם עם סיינט פטריק (ההוא מסיינט פטריקס דיי) לגבי היתר אישור לנשים להציע נישואין. השניים האמינו שכמו שהתאריך הזה מסדר את לוח השנה, ככה תסודרנה הנורמות החברתיות.
אז גברים, אם אישה מציעה לכם היום נישואין חשוב שתענו בחיוב, אחרת תצטרכו לשלם הרבה, וממש לא בצורה מטאפורית – בסקוטלנד חוקק בעבר חוק שאם גבר מסרב להצעת חברתו להינשא ב-29 בפברואר, הוא מקבל קנס. אגדה נוספת שמגיעה מאירופה, אומרת שגבר ממעמד גבוה שסירב להצעת הנישואין בתאריך ה-29 בפברואר, יהיה חייב לקנות לה 12 זוגות של כפפות. ולמה? כדי שתוכל תמיד ללבוש כפפה שתסתיר את הבושה שהיא לא נשואה - כך לא יראו שאין לה טבעת על היד. מסורת פרימיטיבית, אבל מסורת.
יום הולדת רק פעם בארבע שנים
יש יתרונות וחסרונות בלהיוולד ב-29 בפברואר. להיוולד בתאריך זה נחשב בסקוטלנד, לפי האמונה הטפלה, למזל רע - כמו יום שישי ה-13. ביוון האמונה הטפלה אומרת שעדיף לזוגות לא להתחתן בשנה שבה יש ליפ דיי ובמיוחד לא ביום עצמו.
אז אמנם להיוולד בליפ דיי זה לא ממש להיט, כי זה לא כיף לחגוג יום הולדת רק פעם בארבע שנים, אבל יש לזה גם יתרונות: בראש ובראשונה יש האומרים שכן מדובר במזל - הרי מה הסיכוי להיוולד דווקא בתאריך הזה, שמגיע פעם בארבע שנים? ואם זה מזל, אז בבקשה: קארן הנדריקסון הנורווגית ילדה את שלושת ילדה ב-29 בפברואר בשנים 1960, 64 ו-68. משפחת קיוח (Keogh) האירית רשומה בספר השיאים של גינס כמשפחה שמחזיקה בשיא של שלושה דורות רצופים שנולדו כולם בתאריך הזה.
ויש חגיגות מסביב לעולם
וכמובן, כמו תמיד, יש גם מי שיודע לעשות עסקים מהיום הזה. חברת דיסני הודיעה על One More Disney Day וקבעה שכל המתקנים והחנויות יהיו פתוחים להנאת המבקרים, גם בלילה. הפארקים של דיסני ישארו פתוחים מ-6:00 בבוקר של ה-29 ועד 6:00 בבוקר של ה-1 במרץ. והתיירים? הם כבר מתרגשים לעבור על כל המתקנים גם בחושך.
Leapfrog
החיה הרשמית של הליפ דיי היא הצפרדע. ולמה? כי היא פשוט מזנקת (Leaps). פעילות נחמדה ביום הזה מאפשרת למשפחות רבות בעולם להגיע לגן החיות הקרוב לביתם, לבקר בתא של הצפרדעים, ללמוד על הסוגים השונים, על אורח החיים שלהם, על התפתחותם משחר ההיסטוריה, ועוד שלל פעילויות מן עולם הדו-חיים.
המבוגרים יותר יכולים לחכות לשעות הערב ולבקר בפאב השכונתי שלהם, שם בדרך כלל יהנו מהנחות ומבצעים על משקאות ומאכלים שונים, בעיקר באירופה. הרי לא צריך יותר מתאריך טוב כסיבה למסיבה.
ועוד כמה קטנות
ליום הקפיצה יש קוקטייל מיוחד שמורכב משני חלקים ג'ין, חצי גרנד מרנייה, חצי ורמוט מתוק ורבע מיץ לימון. בנוסף, רגלי צפרדעים הם הנשנוש הלא רשמי של היום, מאחר והצפרדע היא החיה הרשמית שלו.
בשנת הקפיצה הקודמת, 2012, 56 מדינות ברחבי העולם (ביניהן ישראל) הכריזו שה-29 בפברואר יהיה יום המחלות הנדירות הבינלאומי ובו מתבצעות פעולות להעלאת המודעות למחלות הנדירות תחת הכותרת "נדיר, אך חזקים ביחד".
אנשים מפורסמים שנולדו היום: המלחין האיטלקי ג'ואקינו רוסיני, הסופר טים פאוורס והראפר ג'ה רול. גם אחוזת פלייבוי חוגגת היום יום הולדת 56 (או יותר נכון - 14 שנות קפיצה) אחרי שנפתחה ביום הקפיצה בשנת 1960.
Leap Day גם ביהדות
הרי לא רק בלוח השנה הגרגוריאני התאריכים לא מסתדרים, ובכל מסורת היו צריכים למצוא פתרון אחר. וגם לנו יש את חודש אדר א', שנחשב לחודש מזל טוב ומגיע שבע פעמים ב-19 שנים והשנה - 2016 - יש לנו גם אדר א' וגם ליפ דיי! אז השמחה כפולה.
אז לפני שאתם חוזרים לשגרה ומעבירים את היום הזה ככלל הימים בשנה, כדאי שתזכרו: ה-29 בפברואר לא יהיה פה בארבע שנים הבאות - אז תנצלו אותו היטב.