אתרים המציעים לכם להחליף בתים בשיטות שונות ובתמחורים מזמינים, נמצאים באוויר כבר שנים ארוכות וזוכים לעליה בפופולריות מדי שנה. המשפט "You stay in my house while I stay in yours" תיאר את מושג החלפת הבתים עוד בשנות ה-50 של המאה הקודמת, כשאיגודי המורים בשוויץ והולנד חיפשו ומצאו אחר דרך חסכונית לצאת לחופשה, לצד היכרות והבנה של אנשים מתרבויות ורקעים שונים. התופעה זכתה לזינוק בפופולריות עם השנים ובשנת 2008 העריכו במגזין ה-New York Times שמשפחה יכולה לחסוך עד כ-5,000 דולר בהחלפת בתים וכלי רכב במקום להזמין מלון ולהשכיר אוטו.

מדריך הטיולים הוותיק ארתור פרומר (Arthur Frommer) הגדיר את חילופי הבתים "השיטה ההגיונית, הסבירה והאינטליגנטית היחידה ליציאה לחופשה", ואין ספק שהחיסכון בכסף הוא אחד היתרונות הגדולים ביותר שיש בהחלפת הבתים, אך הוא לא היחידי. ברגע שאתם נכנסים לדירה או בית של אדם אחר, אתם זוכים לחיות לתקופה מסוימת כמו מקומיים ולו בגין העובדה שאתם מבלים יום אחרי יום באותו המקום, וסביר שגם מבצעים את קניותיכם באותם המקומות כמו דיירי הבית המקוריים. לצד אלו ישנה ההזדמנות המאוד מסעירה לבקר ולגלות מקומות שלא חשבתם לנסוע אליהם, רק בזכות העובדה שהתאריכים הרלוונטיים מתאימים לשני הצדדים.

בשנים האחרונות כתבנו בהזדמנויות שונות על האתרים החדשים שעלו והציעו קהילות ובתים חדשים - חלקם גלובליים במהותם, אחרים נישתיים – גם על אתרים שמציעים לילות חינם בתמורה לאירוח, כאלו שעובדים בשיטת נקודות ואחרים שיגבו מכם תשלום שנתי. רגע לפני שאתם שוברים את הראש ומחשבים כמה כסף יש לכם לחופשה הבאה שלכם, החלטנו לחזור לכולם ולבדוק מה מצבם ולהכין עבורכם את המדריך השלם למתחילים.

משפחה בחו"ל (צילום: Soloviova Liudmyla, Shutterstock)
בתמונה: משפחה מאושרת שחסכה המון על לינה | צילום: Soloviova Liudmyla, Shutterstock

מה חשוב לדעת לפני שקופצים למים

החלפת בתים לא מתאימה לכל אחד: השאלה הכי חשובה שאתם צריכים לשאול את עצמכם זה איך אתם חשים בנוגע לאפשרות שמישהו זר יגור בבית שלכם. מיד אחריה כדאי שתוודאו גם עד כמה אתם מוכנים ללכת לחיות בבית של מישהו זר. אין סיבות רבות לדאגה מבחינת ביטחון אישי והרכוש שאתם משאירים אחריכם, זו פשוט הערכה של רמת הנוחות, וחשוב להתחשב בתחושות בטן ראשוניות.

ישנם סוגים שונים של חילופי בתים וישנן שלוש דרכים שונות עיקריות לביצוע החילוף: הגרסה הקלאסית של החלפה סימולטנית, החלפה שאינה סימולטנית (אתם לנים בבית אחר השייך למחליף) ולינה בבית המחליף כאורחים שלו הידועה כ-Hospitality Exchange. אתרים מסוימים מתמחים בחילופים מסוג מסוים, קחו את זה בחשבון בבחירתכם.

אפשר להחליף גם דירה שכורה: כל עוד בעל הדירה לא מונע זאת מכם, העובדה שאתם חיים בדירה שכורה לא צריכה לשנות כהוא זה.

היו ברורים בנוגע לציפיות שלכם: כדי שההחלפה תעבור בצורה הטובה ביותר לשני הצדדים, חשוב לקיים שיחות מקדימות, להבהיר לצד השני מה חשוב לכם ולהבין מה מהותי עבורו. אפשר להתחיל את התהליך בהכנת רשימה של כל מה שחשוב לכם, ולהעלות את הנקודות בשיחות מול הצד השני: על מי האחריות והתשלום לניקוי הבית? איך תתאמו ביניכם החלפת המפתחות, האם מחליפים גם כלי רכב וסוגיות אחרות.

מתוך אתר NightSwapping (צילום: NightSwapping)
המלצות סביב העולם - החלפת דירות חלון | צילום: NightSwapping

האתרים המומלצים שלנו

הקלאסי
אחד האתרים הוותיקים והגדולים הוא Home Exchange עם 65 אלף משתמשים רשומים ב-150 מדינות.. בתהליך הרשמה קצר ומדויק (כעשר דקות) תוכלו להוסיף את הבית שלכם ולהתחיל לחפש אחר חילופי בתיםם שמתאימים לכם. האתר מציע תמיכה 24 שעות ביממה, וכדי שכולם יהיו באותו העמוד מציע גם "כללי קהילה" כדי שכל הצדדים ימשיכו ליהנות. התשלום לשנה עומד על 130 יורו ובאתר מבטיחים שאם לא תמצאו משהו בשנה הראשונה תקבלו שנה נוספת בחינם.

הבוטיקי
ב-Home for Exchange תוכלו להתחיל בתקופת ניסיון חינמית בת עשרה ימים, ולבחור בין החלפה ישירהה להחלפה שאינה סימולטנית. גם פה תידרשו להליך הרשמה ולדמי שירות שנתיים החל מ-69 לשנה ועד 1599 אם תתחייבו לשלוש. האתר קטן וקל יותר לבחור בין 9,787 הבתים הרשומים ברחבי העולם, מרביתם באירופה.

מוטק'ה והחבר'ה
קהילת Love Home Swap הוקמה כדי לענות על צורכיהם של אנשים מבוגרים, כאלו שביתם הפך ל"קן ריק",, או מהז'אנר העמיד שמחזיק בבית שני. אך כיום הקהילה התרחבה ומונה כבר למעלה מ-100 אלף בתיםם ברחבי העולם. באתר מציעים לכם שבועיים ניסיון חינם ולאחר מכן תשלום בגובה 17 יורו לחודש, ואפילו כיסוי ביטוחי הכולל שירות קונסיירז'.

למי שרוצה לארח ולהתארח
אפשרות לינה בחינם מעט שונה מגיעה מאתר NightSwapping (לשעבר Cosmopolit Home). מלבד שינויי השם, עבר האתר מתיחת פנים מאז כתבנו עליו לראשונה ב-2014, אך הקונספט נותר זהה: אתם מארחיםם בביתכם אנשים, צוברים לילות ואותם יכולים לנצל לטובת אירוח בבית משפחה אחרת בעתיד. הממשק החדשש מזכיר את זה של טינדר, ומתאים למי שמתאים לקצת ספונטניות בחיים. מספר המשתמשים בשירות עלה מששת אלפים ל-180 אלף ומ-54 מדינות ל-160, כך שגם המבחר השתפר פלאים. המחיר לשנה נותר על 9.90 יורו.

נקודות בטרמפולינה
גם באתר Trampolinn תחליפו בתים בשיטת נקודות הנצברות באירוח בביתכם. כבר בעת ההרשמהה הראשונית תקבלו נקודות בשווי שלושה לילות אירוח "בחינם", ומהרגע שתארחו בביתכם תתחילו להרוויחח נקודות לחופשה הבאה.

מתוך אתר NightSwapping (צילום: NightSwapping)
המלצות סביב העולם - החלפת דירות סלון | צילום: NightSwapping

טיפים לחילופי בתים מוצלחים

1. תארו את הבית שלכם כמו שהוא: כפי שאתם רוצים להגיע ליעד ולגלות שכל מה שהובטח לכם נמצא שם, כך גם אלו שיתארחו אצלכם. אל תשכחו לציין או לבדוק לגבי חיות מחמד, הן כדי לדעת אם יש דגים או חתולים שנשארים מאחור והאם זה מתאים לכם, והן כדי להימנע מאירוח אדם שאלרגי לחיות בביתכם.

2. התחילו לחפש מוקדם: בעולם המערבי אנשים מתכננים את חופשותיהם חצי שנה ושנה קדימה, כדאי שתנהגו באופן דומה.

3. השאירו את הבית נקי: לכל אחד מאתנו יש סטנדרטים שונים של ניקיון, אבל יש כמה דברים שאתם חייבים לעשות לפני שאתם עוזבים את הבית שלכם או את בית החופשה: נקו את החדרים, רוקנו את המקרר, השאירו כיריים ותנור ללא כתמי שומן, נקו אבק וחטאו את השירותים והמקלחת. מרבית האורחים ישאירו לכם את הבית שלכם כפי שהם קיבלו אותו, כך שגם אם הסטנדרטים הרגילים שלכם גבוהים יותר, תחזרו לבית שנעים להיכנס אליו ולא צריך ישר להתחיל בלנקות.

4. פנו מקום: אין צורך להעלות את כל הבגדים לבוידעם, אך חשוב להשאיר את הדירה כך שיהיה לדיירים הזמניים מקום להניח את הבגדים, חפצים אישיים ומוצרי טואלטיקה כך שירגישו בבית.

אריזת מזוודה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
רוב הסיכויים שמחכה לכם מקום להניח את כל אלו. תשאירו גם למתארחים אצלכם מקום בארון | צילום: אימג'בנק / Thinkstock



5. מצעים ומגבות: גם אם אתם מחליפים בתים לתקופת זמן קצרה, השאירו לכל אורח שני סטים של מצעים ומגבות או הנחו אותם לגבי מיקומם בארונות.

6. הכינו מדריך: חשבו על כל הדברים שחשוב לדעת על הבית שלכם, והכינו מדריך ברור באנגלית. הוא יכול לכלול הנחיות לגבי חנייה, השקיית עציצים, מיקום פחי הזבל, מספרי טלפון חשובים (למקרה חירום, הזמנת פיצה, בייביסיטר, שכן/ חבר למקרה הצורך), מקומות לקניות באזור ומסעדות מומלצות וכדומה. זכרו לא להעמיס יותר מדי מידע, ועדכנו כל הזמן את הקובץ המקורי שהכנתם, אותו מומלץ להדפיס ולהשאיר במקום בולט בדירה, כמו גם לשלוח לצד השני בטרם בואו.

7. אשרו את תנאי הסכם חילופי הבית: אם באתר בו אתם משתמשים לא מופיע טופס שכזה, דאגו לסגור בכתב הבהרות חשובות כגון תשלום על חשבונות בתקופה, תוספת תשלום על ביטוח נוסף לדירה ומה עושים במקרה של תאונה, עלויות של מנקה וכיוצא בזה. דאגו לסגור את כל הפרטים מראש כדי למנוע אי הבנות.

8. קבלת פנים: אם אינכם צפויים לפגוש את הדיירים הזמניים בעת כניסתם לדירה, דאגו לכך שמישהו אחר ימלא את מקומכם ויסייע לאורחים להרגיש בבית.

9. לפנק, לפנק, לפנק: אין צורך לקפוץ מעל הפופיק, אך יש כמה דברים קטנים שתוכלו לעשות ויהפכו את היום הראשון של האורחים להרבה יותר נעים. השאירו להם מצרכים שמספיקים לארוחה אחת, לא משהו מפואר אבל כזו שתעשה את העבודה אחרי טיסה ותחסוך מהם את הצורך לחפש אחר פתרונות מרגע הגעתם. אפשר גם להשאיר בקבוק יין או מתנה סמלית קטנה אחרת, סביר להניח שמשהו דומה ימתין לכם בצד השני.