מילאנו היא העיר השנייה בגודלה באיטליה (אחרי רומא) וללא ספק אחת המרכזיות והחשובות בארץ המגף. היא משמשת מרכז תעשייתי, מסחרי ותחבורתי היסטורי, בהיותה השער העיקרי של איטליה לשכנות כמו שוויץ, צרפת, אוסטריה וגרמניה. הנתון הזה כנראה אחראי במידת מה למוניטין הלא מחמיא שנדמה כי דבק בבירת מחוז לומברדיה, לפחות על פי פיד הפייסבוק הקרוב לביתכם, שבו, אם תבקשו המלצות לטיול באיטליה, אתם עשויים להיתקל באזהרות מסע נוסח "לוותר על מילאנו התעשייתית והמשעממת".
ובכן, אל תעזו לוותר על מילאנו, בטח לא אם אתם מגדירים את עצמכם איטלופילים בנשמה. אולי יעזור להחליף את המילה "תעשייתית" ב"אורבנית". כבר יותר סקסי, נכון? אלא שלא מדובר בטריק שיווקי ריק מתוכן: רחובות מילאנו מצליחים לזקק משהו שנדיר למצוא בערים אחרות באיטליה - שילוב מאלף של היסטוריה ומסורת לצד תרבות בילוי שוקקת, צעירה וקולית לחלוטין. רק תשאלו את מאות הברים ובתי הקפה הקטנים שיושבים על שפת הרחוב, המוני החנויות ומרכזי הקניות בבירת האופנה האיטלקית ובעיקר האנשים היפים, הלבושים היטב והרכובים על וספות צבעוניות בקוליות שיא.
מיותר לציין שהאוכל נפלא, אף שהמטבח המילנזי שונה מעט מזה הרומאי המוכר יותר לחך הישראלי. כאן ההשפעות הקולינריות נטועות ביבול המקומי של מחוז לומברדיה העשיר, כמו גם במטבחים אירופאים כבדים וחורפיים יותר בחסות השכנות מצפון. מנת הדגל היא ריזוטו א-לה מילנזה, ריזוטו כתמתם שמקבל את צבעו וטעמו הייחודי מהזעפרן הגדל באזור, אבל במילאנו מומלץ גם לחרוג מגבולות הטרטוריה האיטלקית הקלאסית ולעשות ערב במסעדה יוקרתית ונחשבת שתספק חוויה שלמה של עיצוב, אמנות ותרבות אוכל.
מה אכלנו במילאנו?
פנזרוטי ב-Luini
הפנזרוטי (Panzerotti) הוא אוכל רחוב שנולד בדרום איטליה אבל נחשב לפופולרי מאוד בכל רחבי ארץ המגף. מאחורי השם שמתגלגל על הלשון באופן שכבר מעורר את בלוטות הרוק, מסתתרים כיסוני בצק שמרים מטוגנים במרקם שמנמן שעשוי להזכיר סופגניות, ובמילויים משתנים, שהקלאסי בהם הוא מוצרלה ורוטב עגבניות. את הפנזרוטי הטוב במילאנו תמצאו ככל הנראה במאפיית לואיני, מוסד קולינרי ותיק הממוקם ברחבת הדואומו. יש גם פנזרוטי במילוי סלמי, ריקוטה ותרד או פנזרוטי שוקולד לחובבי המתוק, אבל רוב המבקרים כאן יעדיפו את הגרסה הקלאסית, בעיקר בגלל רוטב העגבניות הסודי והשמימי של לואיני.
כתובת: Via Santa Radegonda, 16, 20121 Milano
ריזוטו נרו במסעדת Sadler
השף קלאודיו סדלר ידוע בכל רחבי איטליה ונחשב לקודקוד קולינרי משמעותי בה. המסעדה הזאת, הנושאת את שמו לצד שני כוכבי מישלן, מבטאת היטב את סגנונו המובחן של השף, המפגיש בין מסורת וחדשנות ביד אומן מיומנת. מנת הריזוטו השחור משקפת היטב את החזון הזה: הריזוטו מקבל את צבעו מבישול בדיו של דיונון, מוגש עם קוויאר ורוטב מנגו ומעוטר בעלי זהב אכילים - פחות בשביל הטעם, יותר בשביל האינסטגרם. ארוחה כאן עשויה לעלות לכם יותר ממאה יורו, אבל זו כנראה תהיה אחת מהפעמים האלה שבהן זה באמת שווה את זה.
כתובת: Via Ascanio Sforza, 77, 20141 Milano
ביצה בבירה ג'ינג'ר עם קוקוס ב-Carlo e Camilla
גם מי שאינם בקיאים במיוחד בסצנת הקולינריה המילאנזית עשויים להרגיש שהם מכירים את השם של שף קרלו קראקו - אולי כי מדובר במגה שף סלב, אולי כי הוא כיבד את אולפן "מאסטר שף" הישראלי בהופעת אורח זכורה היטב. אז היות ואתם כבר מכירים, ממש מומלץ לבקר במסעדת שני כוכבי המישלן שלו במילאנו (גם אם הוא כנראה לא יעשה לכם הנחת חברים על הארוחה היוקרתית). קראקו נחשב למנהיג המטבח האיטלקי החדש, וכבר שלושים שנה שהוא מפתיע את הסועדים שלו במנות מלאות יצירתיות ושילובי טעמים מקוריים. התפריט במסעדה הנושאת את שמו נותן דרור לכל דחפיו האמנותיים, וזה בהחלט אמור להיות שווה את 300 היורו, פחות או יותר, שתשלמו בה לארוחה זוגית.
כתובת: via 20141, Via Giuseppe Meda, 24, 20141 Milano
דונאט בולונז ב-Contraste
האיטלקים בכלל והמילנזים בפרט מאד אוהבים שני דברים: אוכל ודברים יפים. המסעדה הסופר אופנתית ומבוקשת הזאת הרוויחה את הפופולריות שלה בזכות שילוב מנצח בין השניים. איטלקים מהאסכולה הישנה אמנם עלולים להתפלץ אל מול האופן שבו משחקים כאן באוכל, אבל משהו בקלילות ובהומור שמלווים את קודש הקודשים של המטבח האילטקי - לזניית בולונז במקרה הזה - פשוט לגמרי כובש ומשובב נפש, וכנראה גם ממש טעים. אם כבר מגיעים ל-Contraste, מומלץ ללכת עד הסוף ולבחור באופציית ה Reflection Menu - 11 מנות משתנות שנקבעות לאחר דיאלוג בין המטבח לסועד, במטרה לקלוע לטעמו האישי של כל אורח.
העמוד הראשון בתפריט ההשתקפות הוא למעשה מראה, כדי להעצים את המטאפורה והמסר: הסועד הוא חלק בלתי נפרד מהתפריט, והמנות שיוגשו לשולחן יושפעו יותר מהעדפותיו האישיות ופחות מהאגו של השף. אז האם אתם אנשים של לזניה בצורת דונאט אמריקאי עם גבינה מותכת שנראית כמו זיגוג סוכר? ומה לגבי קינוח בשם Pulp Fiction, שמעוצב כזירת רצח בהומאז' לסרטו של טרנטינו?
כתובת: Via Giuseppe Meda, 2, 20136 Milano
טליאטלה גורגונזולה ומלון ב-Cavalli Club
רק אמנות אחת עשויה לגבור על אמנות האוכל במילאנו, וזוהי האופנה. אבל למה להתחרות כשאפשר ללכת יד ביד בהרמוניה מושלמת, כפי שקורה במתחם הבילוי האופנתי והמבוקש של מעצב העל רוברטו קוואלי. הקוואלי קלאב, חלל אקסצנטרי ומעוצב, ממוקם למרגלות מגדל הצפייה המפורסם של פארק סמפיונה ומאכלס תחת קורת גג אחת בר טרנדי, מסעדת גורמה, מועדון לילה, וגם לאונג' עם פינות ישיבה - למי שרוצה לנוח לרגע מהחגיגה שמתרחשת כאן מדי ערב. המקום פועל מדי יום עד חמש בבוקר, ובאופן קבוע מארח את תצוגות אופנה, השקות חגיגיות ומסיבות מתוקשרות. כבר משעות הערב המוקדמות מתחיל לזרום אל הבר קהל אופנתי, שמגיע בעיקר כדי לראות ולהראות, אבל גם ליהנות מקוקטיילים מושקעים, שמכינים כאן עם הוודקה של רוברטו קוואלי. מנת הטליאטלה גורגונזולה ומלון האלגנטית, שגם מביאה אל הצלחת את אחת הגבינות האהובות באזור, תלך מצוין עם איזה קוקטייל רענן.
כתובת: Torre Branca, Via Luigi Camoens, 20121
בין הארוחות
במילאנו כמו באיטליה כולה, מומלץ בראש ובראשונה פשוט ללכת ברגל, לשוטט ברחובות, לתעות בין סמטאות ציוריות ומדי פעם להיכנס לכנסייה אקראית ולהתפעל מהפאר וממשק כנפי ההיסטוריה. אופציה לא אקראית במיוחד אבל מחייבת למדי היא ביקור בקתדרלת הדואומו. למעשה, גם אם ממש תרצו לא תוכלו לפספס את המבנה הגותי העצום ועוצר הנשימה, הניצב בלב ליבה של מילאנו, מעוטר ב-135 צריחים ויכול לאכלס 40 אלף מתפללים. כדאי להיכנס (בלבוש צנוע) ולתת לצוואר שלכם להיתפס אל מול ההוד, ההדר והוויטראז'ים היפהפיים, רק תיזהרו לא להתנצר בטעות מרוב התלהבות.
את השוונג הדתי-היסטורי מומלץ למזג עם החובה האמנותית החשובה במילאנו, ולסמן וי על "הסעודה האחרונה" של דה וינצ'י. ציור הקיר המפורסם בעולם מעטר את חדר האוכל במנזר דומיניקני קטן שבכנסיית סנטה מריה דלה גרציה, וכדי להתבונן בו מקרוב תצטרכו לקנות כרטיס מראש, עדיף כמה שיותר מוקדם.
אחרי האמנות הפלסטית אין ברירה אלא להתמסר לאמנות הנעלה לא פחות של מילאנו: גם אם לא תגיעו בתאריכים של שבוע האופנה לא תוכלו להתחמק מהסטייל המוקפד הזורם ברחובות, ולא ממאות החנויות והיכלי הקניות למיניהם, שבהם האופנה ותרבות הצריכה קדושות כמעט כמו הבחור ההוא באמצע השולחן של הסעודה האחרונה. את הארמני והוורסצ'ה שלכם תוכלו לקנות, למשל, בגלריה ויטוריו עמנואל המרהיבה, שהיא למעשה הקניון העתיק בעולם (גם מי שקניות ומותגים הם לא כוס הקמפרי שלו יתרשם מהמבנה המפואר), וכל פאשניסטה שמכבדת את עצמה חייבת ביקור ב-Corso Como 10, קומפלקס אופנה, אמנות ולייף סטייל מבית היוצר של האחיות סוזאני, קיסריות האופנה האיטלקיות.
אחרי יום של קניות וכנסיות מומלץ לבלות את הערב המוקדם ברובע נאבילי (Navigli) היפה והטרנדי, שמציע שורת בתי קפה, ברים ומסעדות לאורך תעלות המים שבעבר היוו את נתיב המסחר הימי המרכזי של העיר. בשעות הערב מתעורר האזור לחיים ושוקק צעירים אופנתיים. אם תגיעו בסביבות 5-7, על כל משקה שתזמינו בבר תקבלו "אפרטיבו" - פלטת מתאבנים קטנה ומעולה שתפתח לכם את התיאבון לרווחה לפני ארוחת הערב.