משבר האנרגיה שמאיים להחשיך את אירופה ולהפוך את החורף הקרוב לקר בהרבה, כבר מתחיל להראות את אותותיו ולפגוע בכמה מאתרי התיירות ביבשת. החשש המרכזי הוא שככל שהמשבר ימשיך להחריף, כך ימשיך ענף התיירות להיפגע כשעוד אטרקציות ומקומות בילוי ימשיכו להיסגר אחד אחרי השני.

ככל שמתקרבים החודשים הקרים יותר, מדינות אירופה התלויות בגז הרוסי ממשיכות לחפש חלופות לצמצום עלויות האנרגיה. אחד הנושאים העומדים על הפרק בימים אלה הוא תאורה, במיוחד האורות בהם נעשה שימוש בתקופת חג המולד. בגרמניה, פעילי איכות הסביבה הציעו למשקי בית ומוסדות לוותר על אורות חג המולד השנה למען יעילות אנרגטית. העיתונות המקומית מציינת כי למרות שמשבר האנרגיה העצים את הוויכוח, הרעיון אינו חדש והוצע לפני שנים בשם שינויי האקלים.

שוק חג מולד בפרנקפורט, גרמניה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מתכוונים לחסוך בחשמל. שוק הכריסמס של פרנקפורט בגרמניה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

נכון לעכשיו, באוסטריה אורות חג המולד עדיין, אם כי במשך פחות שעות מאשר בשנים אחרות, כמו במקרה של וינה, שם הסוחרים הגנו על תאורת חג המולד ברחובות המרכזיים ביותר כדי להחדיר "אומץ" באזרחים מול "החורף קשה", לטענתם.

ערים אחרות בחרו להפעיל אותם כמה ימים מאוחר יותר מהרגיל. בשווייץ, שומרי איכות הסביבה הציעו לכבות אותם לגמרי, אם כי גם הרשויות המקומיות נוטות לקצץ בהם בהשוואה לשנים אחרות, ומצביעות על כמה קשה יהיה לגרום לאזרחים לקבל את הצעד לאחר שנתיים של מגיפה.

גם בלונדון, אחת הערים המתוירות ביותר בעולם, ובמיוחד בתקופת חג המולד, החליטו הרשויות לצמצמם בצריכת החשמל על ידי חסכון בתאורה המזוהה עם החג ברחבי העיר. החברה שאחראית על ארגון אורות חג המולד ברחוב אוקספורד, בונד סטריט ורחוב ריג'נט, מסרה כי השעות שבהן האורות יאירו את הרחובות השנה יצטמצמו, ויפחיתו את צריכת האנרגיה בשני שליש, בהשוואה לשנה שעברה. 

תאורה שלא תבייש את לאס וגאס, לונדון (צילום: lazyllama, shutterstock)
חג המולד צפוי להיראות שונה. לונדון | צילום: lazyllama, shutterstock

כמה מהאטרקציות והמקומות התיירותיים האייקוניים ביותר של אירלנד נאלצים גם הם לבצע שינויים באופן פעולתם כדי להילחם בעליות המשמעותיות בעלויות האנרגיה. בין האתרים אפשר למצוא מספר מוזיאונים ברחבי הבירה דבלין שייאלצו לסגור את דלתותיהם מוקדם מהרגיל, ובגן החיות של העיר החליטו לחסוך בעלויות ולהחליף לחשמל שיופעל על ידי שמן צמחי.

בהונגריה ייסגרו הבריכות והמעיינות התרמיים של מישקולקטפולצה, שהטמפרטורות שלהם נשמרות על ידי שימוש בגז, בייחוד בשיא עונת החורף הקרה במדינה. סגירת מתחם המעיינות, שמושכים מבקרים עוד מתקופת הרומאים, צפויה להשפיע באופן קשה על המלונות והעסקים באזור, שחלקם כנראה ייאלצו לסיים את פעילותם לצמיתות.

מעיינות מישקולקטפולצה הונגריה (צילום: AJSTUDIO PHOTOGRAPHY, shutterstock)
סוגרים לגמרי את השערים. מעיינות מישקולקטפולצה בהונגריה | צילום: AJSTUDIO PHOTOGRAPHY, shutterstock

לפני כחודש הודיעו עשרות מסעדות ברומא כי בעקבות מחירי האנרגיה הגבוהים, הן ייאלצו להיסגר לגמרי, כשאחרות צופות חורף קשה במיוחד, חלקן עלולות לקרוס תחת נטל מחירי החשבונות באיטליה. גם בפריז הודיעה העירייה על חסכון בחשמל, כאשר מגדל האייפל האייקוני יואר פחות זמן מהרגיל. ככל שמשבר האנרגיה ימשיך להחריף, כך גם הצפי לשינויים דרסטיים באתרי התיירות המובילים ביבשת.