קצב החיסונים המהיר בארץ, שמתקרב למיליון מחוסנים (נכון ליום ה'), מגביר את הדיבורים על ה"דרכון הירוק" שיאאפשר בין השאר לישראלים לטוס בצורה חופשית בעולם, ללא צורך בבידוד בחזור.
על פי המתווה המתגבש, הדרכון יוענק לכל מי שחלה בעבר, פיתח נוגדנים או למי שקיבל את שתי מנות החיסון. נכון לעכשיו, במשרד הבריאות מכוונים לכך שהדרכון יתחיל לפעול כבר בסוף ינואר, כשבוע לאחר החיסון השני של המתחסנים הראשונים ויהיה תקף למשך חצי שנה. הוא יקנה גם כניסה למוסדות תרבות ומסעדות.
ואיך הדרכון יראה? מסתמן שלאחר מילוי פרטים באפליקציה תתקבל האפשרות להדפיס טופס פיזי גם באנגלית ויתקבל קוד QR להצגה, כך שניתן יהיה להציג את הדרכון במספר דרכים. יחד עם זאת, נכון לעכשיו הדרכון המדובר הוא מקומי ויהיה כפוף לחוקים וההוראות בארץ, כשהשאיפה היא בסופו של דבר לייצר מנגנון עולמי, אחיד ככל האפשר, על מנת שאנשים יוכלו לעבור בביטחון בין מדינות ולהחזיר את התנועה בעולם להיות חופשית.
מסביב לעולם, בעיקר באירגוני התעופה והבריאות, עדיין מנסים לפצח איך ייראה הדרכון הירוק העולמי, כשהמגבלה המרכזית היא האכיפה השונה של כל מדינה, מערכת החוקים השונה שבה וכמובן ההבדל בין החיסונים השונים שניתנים וחוסר הידיעה לרמת האפקטיביות של כל אחד מהם. דניאל ברנהאם (Daniel Burnham), אחראי תפעול בחברת תעופה טוען שלדעתו לאורך שנת 2021 עוד יתקשו לייצר מנגנון עולמי אחיד.
"למרות החיסון שהולך וצובר תאוצה בעולם, עדיין נראה הגבלות בטיסה כמו עטיית מסכה וצימצום הגשת האוכל לנוסעים", אומר ברנהאם. "יהיו חבלי לידה לא קצרים לדרכון שמתנהל בצורה עולמית. אחד הדברים שייאטו את תפקודו התקין של דרכון בינלאומי הוא חינוך הנוסעים וסינכרון בין המדינות. חברות תעופה למשל יצטרכו להודיע לנוסעים מה האופציות העומדות בפניהם ולדאוג שכולם יישרו קו עם דרך מסוימת להפעלת דרכון ולהצגת מידע רפואי".
זה מה שידוע כרגע על הדרכון העתידי
- תפקידו של דרכון החיסונים הוא לאפשר לטסים להוכיח שעברו חיסון נגד קורונה או שחלו בעבר ופיתחו נוגדנים.
- הדרכון יוצג בצורה פיזית על ידי הנוסעים, או שהמידע עליהם יופיע במאגר נתונים דיגיטלי גדול.
- בסופו של דבר, לאחר שכמות החיסונים בעולם תהיה משמעותית, נוסעים יידרשו להציג את הדרכון על מנת לעלות על מטוס בדרך למדינה אחרת. כרגע השיטה הרווחת היא עדיין בדיקת קורונה שלילית שנעשתה 72 שעות לפני הטיסה.
- לא מן הנמנע שבנוסף לחובה להציג דרכון, הנוסעים עדיין ייאלצו להקפיד על הוראות נוספות והדרכון לאו דווקא יבטיח הסתובבות חופשית כמו בעבר, אלא רק אישור לעבור את ביקורת הגבולות. "זה לא יהיה כרטיס חופשי מהכלא", אמר ברנהאם.
- דרכוני חיסונים הם לא דבר חדש. חלקנו מכירים את פנקס החיסונים הצהוב אותו נדרשים להציג במדינות עם מחלות שונות כתנאי לכניסה. כך למשל, מדינות באפריקה דורשות להציג חיסון לקדחת צהובה לפני הכניסה למדינה.
- בעבר, בהתפשטות נגיפים עולמיים, דרשו להציג את פנקס החסונים בלא מעט מדינות, שכיום לא דורשות זאת. ככל הנראה, כשהקורנה תהיה הרבה מאחורינו, לא נצטרך להציג אותו יותר. זה ייקח שנים כמובן.
- הרצון הוא לעבור לדרכון דיגיטלי ולזנוח את פיסת הנייר, היות וקל יותר לזייף אותה, ויש חברות שכבר החלו לפתח שיטות דיגיטליות שונות. כך למשל, חברת CommonPass האמריקאית שכבר עושה פיילוט עם חברות התעופה אמריקן איירליינס, קתאי פסיפיק לופטהנזה ועוד. נכון לעכשיו הנוסע הוא האחראי למלא את פרטיו כראוי תוך שהחברה מחוברת ליותר מ-300 מערוכות בריאות מסביב לעולם. בסופו של דבר לכל נוסע נוצר קוד QR אותו הוא מציג.
- הפער הכי גדול בנוגע לשמירת והצגת המידע של הנוסעים ממדינות שונות, היא כיצד לאפשר שיהיה מספיק חסוי וגם מספיק מהימן.