בתחילת החורף יצאו מדינות ורשויות מקומיות בדרישה מהתושבים ומהמבקרים לחסוך כמה שיותר בהוצאות האנרגיה. כך למשל, בערים מרכזיות בעולם כמו פריז, ברלין ורומא, הודיעו העיריות כי יחסכו בתאורה על מבנים גדולים כמו מגדל האייפל, ושער בנדרבורג. כמו כן, בתי מלון, בריכות ציבוריות ומסעדות, נדרשו גם הם לצמצם את צריכת האנרגיה, בין אם הגבלה באמצעי החימום, קיצור שעות שימוש בהם, או אפילו סגירה של מתקנים כגון בריכות מחוממות וג'קוזי.

אך מחירי הגז הטבעי באירופה, שזינקו בשנה שעברה לאחר פלישת רוסיה לאוקראינה, ירדו כעת הרבה מתחת לרמות שלהם לפני תחילת המלחמה. המצב הנוכחי משקף את הצלחתה של היבשת למצוא חלופות לגז הרוסי, עמידה במאמצי שימור אנרגיה נרחבים וחורף מתון יחסית. 

זוהי תפנית יוצאת דופן. רק לפני כמה חודשים, כאשר רוסיה צמצמה ובסופו של דבר ניתקה את רוב יצוא הדלק והגז לאירופה, היה חשש עז שהגז ביבשת ייגמר בחורף הקרוב. זה דחף את המחירים לשיא באוגוסט של יותר מ-340 אירו למגה-ואט-שעה, בערך פי חמישה מהרמות הנוכחיות. החששות הללו נמוגו במידה רבה, למרות שרוסיה נהגה לספק כ-40 אחוז מצריכת הגז באירופה, המשמש באופן נרחב לחימום בתים, ניהול עסקים וייצור חשמל.

לונדון גשר טאוור ברידג'  (צילום: Ralph Rozema, shutterstock)
מואר כהרגלו. טאוור ברידג', לונדון | צילום: Ralph Rozema, shutterstock


המעבר החד מדאגה לביטחון יחסי, משקף שילוב של צעדים מהירים של האיחוד האירופי ושל ממשלות של מדינות כמו גרמניה, כדי לקדם שימור גז ולאבטחת אספקה ממקורות אחרים. כאמור, לאירופה היה מזל גם עם מזג אוויר נוח בעיקר במהלך החורף, כאשר צריכת הגז מזנקת באופן טבעי.

"היה קור רגיל לאירופה, לא משהו מיוחד", מספר ניצן, שיצא לחופשה כבת שבועיים שהחלה בסקי באלפים הצרפתים, והסתיימה בברלין בירת גרמניה. "בסקי בצרפת לא הפעילו את הג'קוזי המחומם בחוץ כדי לחסוך באנרגיה, והטמפרטורה בתוך המלון הייתה די נמוכה. אמרו לנו שיצאה הוראה מהממשלה – אסור להפעיל סאונות ובריכות מחוממות שנמצאות בחוץ, אבל מעבר לזה לא היה משהו מיוחד, והיו מים חמים במקלחת". 

גם ג'וני, שחזר מחופשה של סוף שבוע בלונדון, מספר שלא נתקל במשהו חריג במיוחד. "הכל היה כרגיל ולא הרגשנו שום דבר חריג בשום מבנה. החימום במלון עבד, והיו מים חמים, וגם במסעדות החימום עבד כרגיל והיה די קר בחוץ עם 0-6 מעלות", אומר ג'וני.

פריז שער הניצחון (צילום: Alexandre G. ROSA, shutterstock)
לא צריכים לוותר על התענוגות של העיר. שער הניצחון, פריז | צילום: Alexandre G. ROSA, shutterstock

"בפעמיים שראיתי את מגדל האייפל בערב הוא היה מואר, ולא ראיתי שום שינוי. גם בכל מה שקשור למים חמים במלון, או חימום בחדר ובמסעדות, הכל פעל כמו פעם", מספר רועי שחזר מחופשה בפריז. 

לאחר הפלישה הרוסית לאוקראינה, אירופה עברה במהירות לאבטח משלוחים של גז טבעי נוזלי מארצות הברית, קטאר ויצואנים אחרים. אירופה גם בנתה במהירות מסופים לקליטת גז נוזלי, וענתה במהירות על רבים מהמכשולים הבירוקרטיים הרגילים וההתנגדויות הסביבתיות.

יחד עם רכישת מקורות אספקה חדשים, הן התעשייה האירופית והן הצרכנים צמצמו את צריכת הגז בכ-20 אחוז, בתגובה לשילוב של מחירים גבוהים ודרישה ממשלתית. השינויים הגדולים הללו, הן בצד ההיצע והן בצד הביקוש, גורמים לכך שמתקני אחסון הגז, שהתמלאו כמעט לחלוטין עוד בסתיו, עדיין מלאים למדי. "המצב הרבה יותר טוב ממה שהרבה אנשים חששו, ויכול להיות שהמחירים יהיו נמוכים השנה מאשר ב-2022", אומר מאסימו די אודוארדו, סגן הנשיא לחקר הגז בחברת Wood Mackenzie, חברת ייעוץ.