זה לא סוד שסצנת הקרוזים חזרה להיות מצרך מבוקש בעולם. גם בארץ, המספרים מראים שכ-100 אלף ישראלים בחרו לנפוש על ספינות ענק במהלך 2017 והמספרים עלו אף יותר במהלך השנה שעברה. אווירת ההכל כלול, תחושת הפינוק שעל הספינות והעובדה שעוברים בין מספר יעדים בחופשה אחת, הם אלה שגרמו למטיילים להתאב מחדש בקונספט. 

>>לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש

בחברות השיט כמובן זיהו את המגמה הזו והתחרות של "למי יש גדול יותר" הולכת ותופסת תאוצה, ומשנה לשנה אנו רואים גם יותר שיכלולים ואטרקציות על הסיפון. כך, לצד הבריכה המסורתית, ניתן למצוא היום פארקי מים, אומגות, מסלולי מרוצים, אולמות קולנוע ועוד. הכל כדי להפוך את החופשה למפנקת יותר. המחיר בהתאם כמובן ויכול להגיע לאלפי דולרים לאדם בחדר זוגי סטנדרטי.

MSC בליסימה (צילום: MSC)
הספינות מפנקות יותר מתמיד | צילום: MSC

לצד כל אלה, מה שלא רואים מהסיפון העליון, בזמן שרובצים בבריכה, זה את כל מה שקורה בקומות התחתונות, בהן עובדים אלפי אנשים כדי שהמכונה הענקית הזו תעבוד הכי טוב שיש, גם בצד הטכני וגם בצד החווייתי. בסרט דוקומנטרי ששודר בערץ 5 הבריטי - "הסודות של ספינות המגה קרוזים" (Secrets of the Mega Cruise Ship), קיבלנו הצצה לכל מה שקורה מאחורי הקלעים של התעשייה המשומנת הזו.

צוות הסרט התלווה להפלגה בספינת Seaside של חברת MSC, ספינה בעלות של כמיליארד דולר, עם מעל ל-5,100 נוסעים ו-1,500 עובדים. יחס של עובד לכל 3.4 נוסעים. את רוב העובדים הללו הנוסעים כלל לא פוגשים והם נמצאים כאמור בקומות התחתונו של הספינה, לה 18 קומות בסך הכל. אותם עובדים "נסתרים" מאיישים את חדרי המכונות, המטבחים וחדרי הכביסה השונים. כל החדרים שמאוד נחוצים כדי כדי להבטיח חופשה מפנקת ככל האפשר, אך שלא זוכים לתהילה של מה שקורה בקומות העליונות.

בסרט, שאורכו 90 דקות, נחפשים הדברים שלא ידענו עליהם. כך למשל, במטבח הענק שעל הספינה מסבירים שאת כל שאריות האוכל שמשאירים הנוסעים מכניסים לצינורות מיוחדים שפולטים אותו לים כדי להאכיל את הדגים. "זה מיחזור נחמד לא"? אומר השף תומס אולריך (Thomas Ulrich), אולי האיש הכי חשוב על הספינה.

מאחורי הקלעים של הקרוזים (צילום: צילום מסך)
107 אלף צלחות יוצאות מכאן | צילום: צילום מסך

מאחורי הקלעים של הקרוזים (צילום: צילום מסך)
שאריות האוכל נזרקות לים | צילום: צילום מסך

אולריך חושף גם חלק מכמויות האוכל האסטרונומיות שעושים בהן שימוש בהפלגות. "במשך שבוע אנחנו משתמשים ב-140 אלף ביצים, 18 אלף ק"ג של פירות טריים ו-5.1 טונות של קמח. נפתחים 8,000 בקבוקי יין וכ-107 אלף וחצי צלחות מוגשות ונשטפות במהלך המסע". 

בחדר המכונות הענק של הספינה ניתן לראות כיצד אנשי תפעול נאלצים לדאוג שהמכונות עובדות כמו שצריך, ללא תקלות, במקום ללא חלונות וללא נוף פסטורלי. "בספינה הזו יש את אחד הגנרטורים הכי גדולים בעולם", אומר אחד המהנדסים. בגשר הפיקוד, המקום בו נמצא רב החובל, אפשר לראות כיצד מנווטים את המפלצת הענקית הזו.

מאחורי הקלעים של הקרוזים (צילום: צילום מסך)
חדר המכונות הענק | צילום: צילום מסך

כמו כן, נחשף אחד החדרים הכי חשובים ו"אפורים" שיש - חדר הכביסה. אחת העובדות במקום טוענת שמה שקורה במקום הזה הוא הרבה יותר חשוב ממה שנדמה. כשכל כך הרבה אנשים נמצאים בצפיפות גדולה למשך זמן רב, חשוב מאוד לשמור על הגיינה, וזה המקום ממנו זה מתחיל. "בלי הכביסה הנקייה, שום דבר לא יכול לזוז כאן", היא אומרת. 

מאחורי הקלעים של הקרוזים (צילום: צילום מסך)
חדר הכביסה הוא אחד החשובים על הספינה | צילום: צילום מסך

אם גם אתם רוצים להצטרף לטרנד שרק הולך ותופס תאוצה, לא בטוח שהסרט הזה בשבילכם וכדאי שתסתפקו בצפייה בכתבה הקצרה הזו: