יומבאלאגנג (צילום: flickr user RobertF)
לקוח מן האגדות. מנזר יומבולאגאנג | צילום: flickr user RobertF
ארמון של מנזר | יומבולאגאנג, דרום טיבט, סין

היו היה פעם מלך ושמו נייטרי טאסנפו. הוא היה המלך הטיבטי הראשון והאגדה מספרת שמנזר יומבולאגאנג (Yumbulagang) שימש לו כארמון, ממנו שלט על כל טיבט. פירוש שמו של המנזר הטיבטי הוא "ארמונם של אם ובנה" והמאמינים מספרים שהוא קרוי כך בגלל שטאסנפו התגורר בו עם אמו.

כאשר הדלאי לאמה ה-5 (נאגאוונג לובאסנג גייטסו) עלה לשלטון, הוא החליט להפוך את הארמון למנזר והקים בו גם את בית הספר לנזירים. אך בתקופת המהפכה התרבותית בסין, בין השנים 1966-1976, המנזר נפגע קשות ממשטרו של מאו דזה דונג. מן הארמון הגדול בעל 3 הקומות והמגדל המתנוסס, רוב רובו של המנזר נהרס, ונשארה ממנו רק קומה אחת. אך מאוחר יותר, בשנת 1983 החל תהליך השחזור של המנזר וכיום הוא כבר שוקם וחזר לגודלו המקורי, ממש כמו הארמון באגדה.

ארדן זו מוגנוליה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אחד מראשוני המנזרים הבודהיסטים הטיבטים במונגוליה. מנזר ארדן זו | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
הכי עתיק | ארדן זו, מונגוליה

בשנת 1585 בנה אבטאי סיאן קחאן, אחד מראשוני הבודהיסטים הטיבטים במונגוליה את המנזר ארדאן זו, לימים המנזר הבודהיסטי העתיק ביותר ששרד במונגוליה. המנזר נבנה מההריסות של העיר Karakorum, שהייתה בירת מונגוליה במאה ה-13 ובירת יואן הצפונית במאות ה-14 וה-15, ונחרבה במהלך מלחמות שליטה על שטחי האדמה באזור.

המנזר מוקף ב-100 אבני סטופה - אבן קדושה המכילה על פי האמונה אפר של בודהה או של אחד מתלמידיו. הרעיון המקורי על פי האמונה הרווחת היה להקיף את המנזר ב-108 אבנים, משום שהמספר 108 מקודש על פי הדת הבודהיסטית. אך כנראה שקחאן לא הצליח לעמוד במספר זה והסתפק ב-100 בלבד.

כשהקומוניזם שלט באזור בשנת 1939 למנזר ניתנה זכות קיום כמוזיאון בלבד, אך לאחר נפילת השלטון בשנת 1990 המנזר חזר לתפקד כמקום תפילה למאמיני הבודהיזם. כיום הוא גם מוכרז ע"י אונסק"ו כאתר מורשת העולמית.

גאנדן (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
ממוקם בחלקו העליון של הר וואנגבור. מנזר גאנדן | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
בגובה 4,300 מטר | גאנדן, הר וואנגבור, טיבט

מנזר גאנדן הוא אחד משלוש אוניברסיטאות המנזרים של טיבט. המנזר ממוקם בחלקו העליון של הר וואנגבור בגובה של 4,300 מטר והוא מרוחק משאר המנזרים באזור. על כן אוכלוסיית הנזירים בו מצומצמת ועומדת על 6,000 (נכון לתחילת המאה ה-20).

במסגרת משמרות המהפכה האדומות של מאו נהרס המנזר לחלוטין בשנת 1959. שיקום המנזר נמשך מאז 1980 ועד היום מרבית המבנה שוחזר ושומר. עם זאת, עדיין מתקיימות בו עבודות לשחזור יצירות האומנות שבו וחלק מן החדרים הישנים.

קיי גומפה (צילום: flickr user 40ocima)
בן 1,000 שנה. מנזר קיי גומפה | צילום: flickr user 40ocima
מבצר או מנזר | קיי גומפה נהר ספיטי, הודו

"מפתח גומפה" או "מנזר המפתח" הוא מנזר בודהיסטי בן 1,000 שנה, הממוקם בעמק "ספיטי" שבטיבט והוא נישא לגובה של 4,166 מטר. כפר קיבאר אשר נמצא למרגלותיו של המנזר נחשב לכפר הגבוה ביותר בכל הודו.

למנזר היסטוריה ענפה של הרס. המקום הותקף פעמים רבות על ידי צבא המונגולים וצבאות אחרים, אך גם נהרס משריפת ענק שפרצה במקום בפעם אחת, ובפעם אחרת מרעידת אדמה חזקה שכמעט ומוטטה את המבנה כולו.

בגלל כל מעגל ההרס שפוקד את המנזר, השחזורים הרבים שלו הפכו אותו למרובע במראהו כמו מבצר. מבפנים, לעומת זאת, המראה מרהיב ומלא בעיטורים וחפצי אומנות, שמקשטים את המקדשים הבנויים זה על גבי זה.

מקדש לאמא (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
נבנה על ידי קיסרים סיניים שנשאבו לבודהיזם הטיבטי. מקדש הלאמה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
פסל הבודהה הגדול | מקדש הלאמה, בייג'ינג, סין

מקדש הלאמה ממוקם בחלקה הצפון-מזרחי של בייג'ינג, והוא אחד המנזרים הטיבטיים הגדולים ביותר בעולם. המקדש נבנה על ידי קיסרים סיניים שנשאבו לבודהיזם הטיבטי.

במקדש הלאמה מנוהל בית ספר לנזירים ובו גם "מעונות סטודנטים". בין אוצרות המקדש ניתן למצוא פסל מרהיב בגובה 26 מטר של בודהה. הפסל נוצר מגילוף וחריטה בפיסת עץ אחת בלבד (מסוג אלמוג לבן), ותהליך היצירה שלו נמשך קרוב ל-5 שנים.

סיקסה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
בעיקר כמוזיאון ובית לאלפי פרטי אומנות בודהיסטית. מנזר סיקסה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
כובע צבוא | מנזר סיקסה, לאדק, הודו

מנזר סיקסה הוא מנזר טיבטי בודהיסטי של כת "הכובע הצהוב", שהיא זרם בדת הבודהיסטית. המנזר, שמתנשא לגובה 3,600 מטר ממוקם בעמק האינדוס שבהודו, והוא בעל 12 קומות שמשמשות בעיקר כמוזיאון ובית לאלפי פרטי אומנות בודהיסטית, כגון: רגלי מקדשים בודהיסטים ישנים אשר שומרו, פסלים וציורי קיר מורכבים.

אחת מנקודות הציון החשובות במנזר זה הוא Maitreya Temple (מקדש מאטירייה), שהוקם במיוחד לכבוד ביקורו של הדאלי לאמה ה-14 בשנת 1970.

פונאקהא (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
עומד לו על אי המחבר בין שני הנהרות. מנזר דזונגפונאקה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
מגן על האזור | מנזר דזונגפונאקה, פונאקה, בהוטן

המנזר המהודר והמפואר דזונגפונאקה, עומד לו על אי המחבר בין שני הנהרות פו צ'או ומו צ'או (נהר האמא ונהר האבא), והוא אחד הדזונגים (מבצר עם עיצוב ארכיטקטוני ייחודי) הפוטוגניים ביותר והעתיקים ביותר של בהוטן.

דזונגפונאקה, כמו כל דזונג אחר משרת מספר מטרות: הגנה לאזור, מושב מנהלי לממשלה המקומית וגם מעון החורף של הנזירים. המנזר-מבצר הזה חובר ליבשת באמצעות גשר עץ בצורת קשת, והוא מכיל שרידים יקרים מתקופות עתיקות.

פגו ריינג' (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
ליהנות מנוף פנורמי מרהיב על כל האזור. טאונג קלת | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
777 מדרגות | טאונג קלת, פגו ריינג', בורמה

נבנה על גבי שלוחה של הר געש לא פעיל, המנזר הבודהיסטי של טאונג קלת הוא אחד מהאתרים המרהיבים ביותר בבורמה. בכדי להגיע למנזר, המבקרים חייבים לטפס את כל 777 המדרגות לפסגה, כאשר לאורך כל הדרך מספר רב של קופי מקוק מצפים לפינוקי בננות ופירות העונה.

מחלקו העליון של טאונג קלת אפשר ליהנות מנוף פנורמי מרהיב על כל האזור, כולל מבט על העיר העתיקה באגאן ופסגתו המחודדת של הר הגעש "פופה" אשר בעצם בעת ההתפרצות הוולקנית שלו נוצר הפלאג (הפקק) עליו בנוי המנזר.

טאקטזאן (צילום: ויקיפדיה)
הסמל הבלתי רשמי של בהוטן. מנזר טאקצאנג | צילום: ויקיפדיה
אילוף הטיגריס | מנזר טאקצאנג, עמק פארו, בהוטן

ממוקם בקצה של צוק מעל תהום, בגובה של 900 מטר, מנזר טאקצאנג (קינו של הטייגר) יוצר מראה מרשים ביותר, מה שהפך אותו לימים לסמל הבלתי רשמי של בהוטן. המטיילים שבינינו צריכים לדעת כי המסלול למעלה הגבעה לוקח בערך בין שעתיים וחצי לשלוש שעות (מחניון הרכבים ועד למנזר).

על פי האגדה הגורו רינפוצ'ה עף על גבו של טיגריס לעמק פארו מטיבט, והקים את מנזר טאקצאנג כדי לחנך ולאלף את "שד הטיגריס". המנזר הראשון הוקם רק ב-1692 ובשנת 1998 שריפה כילתה את המבנים המקוריים שלו. אך אלה שוחזרו בדקדקנות רבה וכיום חזרה העטרה ליושנה.

מקדשים תלוים (צילום: flickr user stevecadman)
אחד המראות המרשימים ביותר בסין. המנזרים התלויים באוויר | צילום: flickr user stevecadman
תלוי באוויר | המנזר התלוי, מחוז שאנשי, סין

המנזר התלוי הוא אחד המראות המרשימים ביותר בסין. ניצב לו באמצע הר על גבי צוק הממוקם 75 מטרים מעל הקרקע, המנזר מורכב מקומפלקס של 40 חדרים שמקושרים ביניהם בעזרת מסדרונות שתלויים באוויר.

המנזר נבנה במאה ה-5 והשם "תלוי" עלול להטעות. המנזר אינו תלוי באוויר אלא נתמך על ידי קביים מעץ שמחוברות לצוק. כל התחלקות קטנה ואפשר ליפול לתוך תהום עמוקה, ולא אין שם מזרון מתנפח בסוף.

>> הנגב מנסה להתאושש: ימכור מניה לחופשות לעתיד
>> זמני ונתיבי ההמראות והנחיתות לנתב"ג שונו