ירדן, בן 28 מהישוב חבצלת השרון, יחד עם כמה עשרות צעירים ישראלים, אוחזים בידיהם את הגלשנים ועוד רגע הם יגלשו במימיו של חוף 'פלאיה ארמוזה' שבקוסטה ריקה. הנופים מדהימים, גובה הגלים מושלם וברגע שהם קופצים למים הם שוכחים שיש בכלל קורונה ושצריך מתישהו לחזור לארץ.
"זה הזוי שיש אלפי ישראלים ששוברים את הראש בכל מיני טיסות חילוץ ברחבי העולם כדי לחזור לארץ ומבזבזים על זה אלפי דולרים. מה יש להם לחפש בישראל? יש סגר, שולחים אותם לבידוד במלוניות קורונה ובכל זאת הם שמחים לחזור לישראל כאילו זכו בלוטו. הכי טוב זה להיות בקוסטה ריקה", אומר ירדן בחיוך. "פה יש אתרי גלישה מדהימים ביופיים, חופים מדהימים, שקיעות וזריחות מטריפות שאין דברים כאלה בעולם. אז תכל'ס מה יש לנו לחזור לארץ?"
לידו אוראל, בן 24 מחיפה, מסכים מוסיף: "כולנו שירתנו ביחידות קרביות, היינו לוחמים, נמאס לנו מכל מה שקורה בארץ. כל שני וחמישי יש פה סגר, לא נותנים לחיות, לא נותנים לנשום, בקושי אפשר להתפרנס, פה הכול פתוח, כיף חיים, אנשים מאוד נחמדים. אפשר לטייל ברחבי המדינה ברכב שכור, לגלוש באתרי גלישה מתי שרוצים, יש המון ישראלים. מבחינתי קוסטה ריקה זה המקום להיות בו בקורונה, כי לרגע אתה לא חושב על הנגיף אלא רק לעשות חיים וזה מה שחשוב".
על פי ההערכות, כ-2,000 מטיילים ישראלים שוהים כיום בקוסטה ריקה. אולי כמות הישראלים הכי גדולה פרט לארצות הברית. הישראלים שנשארו בקוסטה ריקה עשו חישוב פשוט שטיסת חילוץ לישראל, עם כמה עצירות ביניים ובדיקות קורונה, יעלו להם למעלה מ-3,000 דולר והעדיפו בכסף הזה להישאר במדינה ולטייל בה.
"היו כמה ישראלים שרצו לצאת מקוסטה ריקה לישראל והצטערו. הם שילמו אלפי דולרים על טיסות שהתבטלו, בדיקות קורונה יקרות (בין 90 ל-130 דולר) ובסופו של התהליך נשארו פה, כי הבינו שבארץ מחכה להם גיהינום של סגר ובידוד במלונית ועוד המון הגבלות. פה אתה חופשי", סיפרה אלונה, שמטיילת בקוסטה ריקה מזה כחצי שנה.
"היו ישראלים ששקלו לחזור לארץ מאירופה, מארה"ב ומטורקיה ובסופו של דבר עשו אחורה פנה וטסו לקוסטה ריקה כי הבינו שזה המקום להיות בו בקורונה. פה לא צריך בדיקות, רק הצהרת בריאות. יש פה אתרי טבע יפים, אוכל טבע. מקום רגוע וקסום שמשכיח ממך שיש קורונה בעולם. עושים קבלת שבת ומסיבות טבע. נהנים מכל רגע. בארץ הייתי סובלת. נכנסת לדיכאון. פה אני חיה, כיף לי. בגלל הישראלים מעדיפים להישאר פה ולא לחזור לארץ".
"בארה"ב דורשים בדיקות קורונה בחזור וזה יקר מאוד. בקנדה יש סגר וגם בכמה מדינות באירופה. במקום לבזבז כסף בטיסות לישראל נשארתי בקוסטה ריקה ולאור המצב בישראל עשיתי החלטה נכונה מאוד", סיפרה יעל. "זו המדינה מהיפות בעולם, אין כמעט הגבלות תנועה ויש פה חופש ליהנות מהטבע. בכל מקום יש ישראליים וזה מרגיש נהדר שאני נמצאת לבד".
אפשר להגיע לקוסטה ריקה בלי בדיקת קורונה
אז מה מושך את הישראלים להישאר בקוסטה ריקה דווקא בקורונה ולא למהר לטוס לישראל? לא מעט אטרקציות: הרי געש, מפלים, מעיינות חמים, פארקים לאומיים, בעלי חיים נדירים שמסתובבים חופשי, אטרקציות ימית ואתרי גלישה.
מרבית הישראלים שוהים באזור חאקו, סנטה תרזה ותמרינדו. הכניסה לקוסטה ריקה לא מחייבת בדיקת קורונה אלא רק פוליסת ביטוח רפואית שתממן את הטיפול הרפואי בבית החולים למי שייחלה בקורונה. חלה חובה לעטות מסיכה בכניסה למקומות ציבוריים כמו בנקים, סופרמרקטים ומרכזי קניות. מועדונים ואירועי תרבות סגורים. כל האתרים פתוחים עד עשר בלילה.
טוני אשכנזי, שמתגוררת יחד עם בעלה איזי מזה למעלה מעשרים שנה בקוסטה ריקה, מנהלת את בית הנופש המצליח: 'הבית היהודי', שהוא מעין בית חב"ד למטיילים הישראליים וליהודים המגיעים למדינה. "כרגע קוסטה ריקה מלאה בישראלים שלא ממהרים לחזור לארץ", הסבירה אשכנזי. "מי שיחזור לישראל אחרי הסגר יהיו אלה שקצרים בכסף. בינתיים כולם נהנים פה. אנחנו עושים קבלת שבת עם קידוש ואווירה משפחתית של בית".
מרבית הישראלים בקוסטה ריקה לא חושבים לחזור לישראל גם אחרי שהסגר ייגמר והשמיים ייפתחו. "טוב לנו פה. בארץ המצב לא משהו. אני והחברים שלי ממש לא ממהרים לטוס חזרה לישראל. נכון שרמת יוקר המחיה פה כמעט זהה לישראל אבל עדיף להיות פה מאשר במקום ששוטרים ירדפו אחריי ברחוב בגלל שלא חבשתי מסיכה ויאזקו אותו באזיקים. פה זה החופש האמיתי", סיכם ירדן.