מחלה במהלך חופשה בארץ או בחו"ל היא אחת מהיריקות הכי מעצבנות שהחיים יכולים לזרוק בפניכם. אלא שברוב המקרים, מתברר שהחיים דווקא לא אשמים אלא אתם ורק אתם. מכיוון שרובנו לא נוסעים לחופש באי מבודד שלא דרכה בו רגל אדם, אלא למקומות המוניים בהם דרכו מיליוני רגליים, האחריות להימנע ממחלות וחיידקים נופלת רק עלינו. ומתברר שדווקא המקומות הכי קטנים שקל לא לשים לב אליהם, דווקא הם עמוסים בשלל בקטריות מחרבות חופשות. הנה למשל כמה מהנפוצים שבהם.

חדרי מלון: שלט הטלוויזיה ומתג האור

כן, היינו מעדיפים לחשוב שחדרי המלון שבהם אנחנו שוהים מקורצפים, מחוטאים ומזוקקים אחרי כל אורח, אבל בואו נוציא את הראש מהחול – זה לא קורה. מפתיע לגלות שדווקא המקומות היותר גלויים וציבוריים בחדר הם אלו שהחדרניות בדרך כלל מתעלמות מהן, כמו למשל מתגי אורות (במיוחד אלו שקרובים לדלת), שלטי הטלוויזיה, או כיסויי המיטה (צוות הנקיון בדרך כלל מחליף רק סדינים ובזה זה נגמר), והם בדרך כלל אלה שמכילים המון חיידקים.

מה עושים? מחטאים את האזורים האלה באמצעות מגבונים לחים או נוזל לחיטוי ידיים, ומעיפים לכל הרוחות את כיסוי המיטה הצידה ברגע שמגיעים לחדר.

מושבי המטוס: ידיות המושב ודלת השירותים

בזמן הקצר שבין טיסה לטיסה, מצליחים הדיילים להחליף את השמיכות והכריות של כל נוסע, ובמקרה הטוב גם את חתיכת הבד שבראש כל כיסא. אלא שמגשי הארוחות, ידיות המושב, הכיסים בהן מאוחסנות החוברות וצדי המשענות (במיוחד במושבי מעבר, בהם נוגע כל מי שהולך לשירותים) נמצאו כמזוהמים במיוחד. בהתחשב בעובדה שמדובר בחלל סגור בו לחידקים (ולכם) אין ממש לאן לברוח – זו בעיה.

מה עושים? מבקשים מהדיילים מגבוני חיטוי ומנסים לנגב את הכיסא. את המשענת, את הידיות, את הכיסים שבמושב שלפניכם ומשתדלים לשמור עליהם סגורים כשהם לא בשימוש ולא לאחסן בהם חפצים אישיים שלכם. אם אתם ישנים בטיסה, נסו לא להניח את ראשכם ישירות על המושב אלא להשתמש בבגד כחוצץ.

שירותים במטוס (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מערבולת של חיידקים. שירותים במטוס | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

השירותים במטוס: חיידקים באוויר

נסו לחשוב על זה ככה – בכל פעם שאתם שוטפים את אסלה בשירותי המטוס, אתם משחררים לחלל האוויר הדחוס מערבולת של חיידקים שאתם לא רוצים לדעת מאיפה הם הגיעו. המקרה אפילו גרוע יותר עם ידיות הדלת, בהם נוגע כל מי ששטף את ידיו בזריזות רבה מדי.

מה עושים? פותחים וסוגרים את הדלת עם נייר טואלט, שוטפים ידיים טוב טוב ומקפידים להשתמש בנוזל לחיטוי ידיים במהלך כל החוויה.

מעקה מדרגות: בשדה התעופה או במלון 

יש כאלו שיותר משתמשים בהם ויש כאלו שפחות, אבל מה שבטוח הוא שלאף אחד זה לא עושה טוב לבריאות. בקטריות, וירוסים ושאר מזיקים חוגגים בכיף על מעקי המדרגות, במיוחד על כאלו שעשויים מפלסטיק, ובמיוחד במקומות ציבוריים כמו שדות תעופה או בתי מלון. עוד יותר גרועה היא העובדה שמי שבעיקר משתמש בהם, כלומר זקנים וילדים, הם אלו שנוטים להידבק ולהזדהם בקלות רבה יותר.

מה עושים? משתמשים בהם כמה שפחות, אם בכלל. במידה וחייבים, עדיף לחטא ידיים כמה שיותר מהר לאחר מכן.

נופשים, מלון (צילום: אימג'בנק / Gettyimages)
מצע מטורף למחלות וזיהומים. בריכה במלון | צילום: אימג'בנק / Gettyimages

בריכות בבתי מלון: בקטריות בדפנות

מי השחייה החמימים של הבריכה הם אמנם נעימים לשחייה, אבל גם מצע מטורף למחלות וזיהומים. הכלור, כידוע, לא הורג את כל הבקטריות, ואפילו בריכות שמתוחזקות בצורה טובה ושוטפת יכולות להדביק אתכם בדברים שאי אפשר לנגב ולייבש.

מה עושים? נשטפים לפני הכניסה לבריכה, ומסתבנים טוב ביציאה ממנה. כמו כן, עדיף לשמור על הפה אטום וסגור.

בידוק בטחוני בשדה התעופה: גיגית הפלסטיק

גיגיות הפלסטיק האלה שאליהם אתם מרוקנים את כל החפצים, הטלפונים והבגדים שלכם לפני מכונות השיקוף? תתפלאו לדעת כמה פטריות ובקטריות מסוגלות לעבור אליהן בדקות הבודדות שאתם נוגעים בהן, שלא לדבר על השטיחים והמשטחים שעליהם אתם עם גרביים בלבד, או אפילו יחפים.

מה עושים? לא מורידים גרביים, ואם אתם מוכרחים – החזיקו זוג גרביים ספייר בתיק היד והקפידו להחליף אותם אחרי הבידוק.

מתקני מים ציבוריים: עדיף בקבוק

במקרה הטוב, אנשים מניחים את הפה שלהם סביב פתח יציאת המים ומלקקים את חלקו, או את רובו. במקרה הרע – אנשים נותנים לכלבים שלהם לשתות מאותו מתקן מים פומבי.

מה עושים? אם אתם ממש חייבים לשתות כאן ועכשיו, עדיף למלא בקבוק פלסטיק אישי ולשתות ממנו.

מסכי מגע: כולם נוגעים

בין אם בשדה התעופה, בתוך המטוס, בכספומט או בחלק מהמסעדות בארץ או בחו"ל – כולנו בשלב מסוים נוגעים באותה הזכוכית עם ידיים חשופות, ואף אחד לא ממש טורח לנקות אותם כמו שצריך. בכל פעם שאתם משתמשים במסך מגע, אתם למעשה לוחצים יד עם עשרות ומאות אנשים שנגעו בו לפניכם.

מה עושים? שוב, מגבוני חיטוי מבוססי אלכוהול הם ידידיכם הטובים ביותר, ואל תתביישו לתת ניגוב קל למסך לפני השימוש. ובכל מקרה עדיף לשטוף ידיים טוב אחרי כל נגיעה.

כספומט, ת'ינסטוק (צילום: sanjagrujic, Thinkstock)
כולם נוגעים. כספומט | צילום: sanjagrujic, Thinkstock

בופה: סלמונלה ואי קולי

הם אמנם קלים ומפתים לשימוש, אבל מזנוני בופה ידועים כמקור התפרצות של חיידקים ונגיפים כמו סלמונלה ואי קולי, במיוחד בספינות תענוגות. אין לדעת מה היה בצלחת של אדם שמגיע ל"סיבוב שני", מה הוא ליקק לפני ובאיזו שיטה הוא לוקח לעצמו את האוכל.

מה עושים? המרכז למניעת מחלות בארה"ב הוציא הנחייה לפיה יש לשטוף ידיים במשך לפחות 20 שניות (או: לשיר "יום הולדת שמח" פעמיים ברצף) לפני ואחרי השימוש בבופה. כמו כן, עדיף להימנע ממאכלים שנמצאים באוויר הפתוח ללא כיסוי פלסטיק או ניילון, מאכלים שאמורים להיות חמים אבל בפועל פושרים, או מאכלים שאמורים להיות קרירים אבל בפועל כבר חמימים.