עולם הטיפים יכול להיות מאוד מתעתע. לחלק מנותני שירות כמו: נהג מונית, נער מעלית במלון, שליח, חופפת במספרה ודוגמאות רבות אחרות לא ברור לכולנו אם אנו אמורים להעניק טיפ או לא. לעומת זאת, השארת טיפ במסעדה זהו מנהג שהשתרש בתרבות הישראלית, וגם טווח הטיפים נהיר לרובנו. אך כשאנו יוצאים מגבולות הארץ ונוסעים למדינה אחרת, הערפול שב אלינו. מסתבר, שבחלק מהמדינות, כמו בישראל, מצופה להשאיר טיפ, ואילו במקומות מסוימים, לרוב בתרבויות אשר מתייחסים אל האורח כאל בן משפחה, הדבר יכול להיחשב כחוסר נימוס וכהתנשאות ולהסתיים בעלבון וכעס מצד נותן השירות. איך נדע? קבלו את המדריך להשארת טיפים מסביב לגלובוס.
ערכו מחקר על המקום בו אתם צפויים לבקר
יש בין 192-196 מדינות בעולם, תלוי את מי שואלים. נכון שיש יעדים יותר פופולאריים בקרב הישראלים, אבל גם הם משתנים, ואם אנחנו עושים מספר עצירות בדרך במדינות שונות, אנחנו עדיין נשארים עם לא מעט חומר למחקר. על כך חשבו באתר TripAdvisor המאפשר לכם לברר את הסוגיה. נסו להקליד בגוגל את הצירוף "Tipping Etiquette" בציון היעד אליו אתם נוסעים (באנגלית, כמובן). שם תקבלו קישור לדף המכיל מידע על מנהגי הטיפים במדינת היעד: האם נהוג לתת טיפ, וכמה נהוג להשאיר? כאשר לדוגמא תקלידו "תאילנד", תגלו כי לא נהוג להשאיר תשר במדינה זו, אבל מחוות גוף של הודיה על השירות, יזכו להערכה.
זו עדיין לא תורה מסיני
תמיד מומלץ לברר על טיפים ועל מנהגי המקום עם המקומיים, בין אם אלו אנשים שאתה פוגש במהלך הטיול או לדוגמא פקידי קבלה במלונות. הנטייה של רוב האנשים היא להעריך את העובדה שאתה, כתייר, רוצה ללמוד יותר על התרבות והמנהגים של המדינה שלהם.
למלון שבו אתם מתאכסנים יש גם השפעה על השאלה אם לתת טיפ או לא. גם אם בתאילנד לא ממש מקובל להשאיר טיפ, אם אתם מתאכסנים במלונות מערביים כמו לדוגמא מלון Marriott, השייך לרשת האמריקאית, ההנחה היא, שאנשי השירות ברשתות מערביות אלו, מצפים לטיפ.
באירופה לדוגמא, מוטב לתת טיפ של 5 דולרים עם הגעתכם לבית המלון לנערי המעלית ולדורמנים. גם את הטיפ לחדרנית רצוי לתת ישירות בתחילת השהות. הבעת התודה הזו תלווה ותנעים את שהותכם במקום.
תנו טיפ במטבע המקומי
לפני שאתם עומדים להמיר את הכסף שלכם למטבע המקומי, כדאי גם שתיקחו בחשבון תקציב נפרד לטיפים, כמובן אם בכוונתכם להשאיר טיפ. תמיד עדיף להעניק תשר במטבע המקומי, זה סימן של כבוד. מומלץ תמיד שהטיפ שלכם יהיה מדויק, ושלא תצטרכו לפרוט שטרות גדולים.
העניקו טיפ במזומן
לפעמים אנו נתקעים ללא מזומן, ומייד שולפים את הפלסטיק. אבל כשאנו מוסיפים שירות לחשבון המסעדה ומשלמים בכרטיס האשראי, אנחנו אף פעם לא יכולים להיות בטוחים לאן ולמי בדיוק הכסף הזה הולך. השארת טיפ במזומן ישירות למלצר מבטיחה לנו שהכסף יגיע אליו. שימו לב רק, שלפעמים דמי שירות כלולים במחיר.
תכננו מראש למי להשאיר טיפ
תופעה רווחת במוקדי תיירות פופולריים היא מקומיים שמנסים ללכוד תיירים ולמכור להם מוצרים או שירותים שונים ומשונים במזומן, מתכשיטים בעבודת יד, דרך תמונות עם בעלי חיים אקזוטיים על החוף. כאן יש להפריד, לרוב הדבר ייחשב לנדבה ולא טיפ, וכדאי מאוד להגדיר מטרות ולדעת מראש, שאם אתם מושיטים את היד עם הכסף, כדאי שתקבלו משהו בתמורה.
אז טרם הנסיעה, רצוי להשקיע מעט מחשבה ומאמץ, והרצון הטוב שלכם לתת תשר לרוב יוערך על ידי נותן השירות, ואם עדיין לא ברור לכם, אם השארת טיפ נהוגה או לא, פשוט תשאלו.
ובכל זאת, הנה הטיפים שנהוג להשאיר במסעדות ברחבי העולם
ארה"ב וקנדה: 15-20%
אנגליה, פורטוגל, גרמניה, טורקיה והונגריה: 10%
רוסיה: 10-15%
צרפת, איטליה, ספרד, אוסטריה, צ'כיה, סקנדינביה: הטיפ בד"כ נכלל בחשבון
ארגנטינה: 10%
צ'ילה, פרו, קוסטה ריקה ואקוודור: 15% (שבד"כ כבר כלולים בחשבון)
קולומביה וברזיל: לא נהוג להשאיר טיפ
סין, יפן, וייטנאם, תאילנד: לא נהוג להשאיר טיפ
הודו: 5-10%
סינגפור ומלזיה: 10%
מדינות אפריקה: 10%
אוסטרליה, ניו זילנד: לא נהוג להשאיר טיפ
(מקור)