המרינה בקשקאיש, פינות סודיות באירופה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
עיירת חוף מלכותית באופייה. קשקאיש, פורטוגל, | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
ואיך אתם מתכננים את החופשה שלכם בעיר גדולה? האם אתם נוחתים בנקודת היעד, לוקחים מפה ויוצאים לדרך? או שאולי אתם יושבים שבועות על ההמלצות של החברים כדי לתכנן את המסלול המושלם? האם אתם קוראים את המגזין של חברת התעופה שנמצא מולכם בכל זמן הטיסה? על כל מקרה שלא יהיה, בכל מדריך טיולים תמצאו גם הצעה לטיול מחוץ לעיר. לרוב אנו נוטים לדלג על ההמלצה הזו מפאת היעדר זמן פנוי, אבל אם אתם מתכננים לנסוע בקרוב לאיזו חופשה אירופית בקרוב, אולי דווקא תעדיפו לבלות בנקודות הקצת פחות מוכרות שלה, ולהרגיש לרגע כאילו גיליתם לפחות את אמריקה. קבלו 6 פינות סודיות באירופה שממש שוות את המאמץ.

אל הנקודה המערבית ביותר באירופה | קשקאיש, ליסבון, פורטוגל

קשקאיש (Cascais) היא עיירת חוף מלכותית באופייה, הנמצאת כ-30 קילומטר מערבית לליסבון. המקום, שאנשיו התפרנסו בעבר מדיג וחקלאות, הפך בסביבות 1870 לכפר הנופש של מלך פורטוגל, לואיש הראשון ובני משפחתו. מיקומו של הכפר, על חוף הים האטלנטי, הקנה לו חשיבות אסטרטגית רבה לאורך השנים, וכבר ב-1488 החל המלך ז'וּאָ‏אוּ‏ השני (Dom João II) בבניית המבצר המפורסם של הכפר, שהורחב במאה ה-16.

מרכז העיר של קשקאיש, פינות סודיות באירופה, קרדיט O (צילום: Osvaldo Gago)
מרכז העיר של קשקאיש | צילום: Osvaldo Gago

מה יש לראות?

חומות המבצר עדיין עומדות על תילן, אך מאז 2011 פועל בו מלון מודרני עם חדרים המשקיפים אל הנמל. אל המבצר תוכלו להגיע בקלות ברגל מתחנת הרכבת. גם אם אתם לא מתאכסנים במלון שווה להיכנס בשער המבצר שפתוח לציבור הרחב. מהמבצר אפשר להמשיך לאורך החוף דרך המרינה עד ל״פי הגיהנום״ (Boca do Inferno), נקודה מרהיבה שמשקיפה אל אין סוף ים, שהגלים מתנפצים אליה ומרעישים בשאון רב.

אפשרות נוספת היא להמשיך מערבה לכיוון כף הסלע (Cabo de roca), הנקודה המערבית ביותר באירופה, שם תוכלו גם לבקר במצוק מרהיב בגובה 150 מטר מעל הים, וגם לרכוש תעודה אישית שתעיד שביקרתם שם.

חוף הים בקשקאיש, פינות סודיות באירופה, קרדיט Osval (צילום: Osvaldo Gago)
מיקומו של הכפר, על חוף הים האטלנטי, הקנה לו חשיבות אסטרטגית | צילום: Osvaldo Gago

המבצר מבחוץ בקשראיש, פינות סודיות, קרדיט Luis Migu (צילום: Luis Miguel Bugallo Sánch)
חומות המבצר עדיין עומדות על תילן | צילום: Luis Miguel Bugallo Sánch

הים בפי היגהנום, פינות סודיות, flickr user Morgain (צילום: flickr user Morgaine)
נקודה מרהיבה שמשקיפה אל אין סוף ים | צילום: flickr user Morgaine

ונציה בלי תיירים | ג'ודקה, ונציה, איטליה

כל מי שמגיע לוונציה מכיר את פיאצה סן מרקו, המוזכרת באינספור יצירות ספרותיות. אך מי שרוצה באמת לראות את "יפעתה המרהיבה של הכיכר" (תומאס מאן) מזווית קצת אחרת, מוזמן לעלות על הוואפורטו (אוטובוס המים של העיר) ולשוט לכיוון האי ג'ודקה (Giudecca). בעבר נקרא האי Spina lunga (הקוץ הארוך), אך בימי הביניים שונה שמו; כל קשר ליהודים אגב, אין לא באי ולא בהיסטוריה של שמו.

מה יש לראות?

קחו את הוואפורטו לתחנת Sacca Fisola והתחילו ללכת לאורך התעלה לכיוון האי. האזור בו אתם נמצאים, כמו מרבית האזורים בהמשך, מיועדים למגורים ונעים לשוטט בין סמטאותיהם ולגלות מקומות חבויים לאורך הדרך. אחרי שתחצו את הגשר תוכלו לשוטט בחצר של מלון Molino Stucky, ששימש בעבר כטחנת קמח. מלבד הגלריות המקסימות הפזורות בסמטאות ושאותן כיף לגלות לבד, מומלץ לבקר בגלריית הצילום "בית שלוש העיניים" (Casa dei Tre Oci), המציגה תערוכות מתחלפות.

אם אתם בעניין של כנסיות, דעו לכם שבאי הקטן תוכלו לבחור בין שתיים: Il Redentore ו-Santa Maria della Presentazione, אך זו האחרונה פתוחה רק בסופי שבוע. מה שלא תעשו, פנו לעצמכם כמה שעות טובות להליכה לאורכו ולרוחבו של האי, ונצלו את ההזדמנות לראות את ונציה בלי המוני תיירים.

ג'ודקה (צילום: Alainauzas)
לראות את הכיכר מזווית קצת אחרת. האי ג'ודקה | צילום: Alainauzas

אגם מתחת לאדמה | הינטברול, וינה, אוסטריה

העירה הינטרברול (Hinterbrühl) עונה להגדרה המושלמת של עיירה ציורית, וחיים בה בסך הכל כ-4,000 תושבים. הינטרבול נוסדה ב-1182 ושיחקה תפקיד גם בהיסטוריה היהודית: ב-1943 הוקם בה מחנה משני למחנה הריכוז מאוטהאוזן. האלמנט המרכזי והמסקרן ביותר בעיירה הוא אגם תת קרקעי שמסתתר בתוך מכרה נטוש, אבל לכך נגיע בהמשך.

מה יש לראות?

אחרי שתגיעו ברכבת מווינה לעיר, חפשו את האוטובוס שמוביל ל-Seegrotte, ואת הנסיעה הקצרה נצלו להתבוננות בדרך - גם לכך נגיע בהמשך. אחרי שתרדו בתחנה, תצעדו כמה דקות לכיוון המכרה הישן ואלא אם כן אתם סובלים מקלסטרופוביה, אל תוותרו על כניסה לסיור, שכולל הסבר על ההיסטוריה הארוכה של המכרה וגם שיט קצר באגם עצמו - בו צולמו סצנות מתוך "שלושת המוסקטרים". זהו אחד המונומנטים הטבעיים המרשימים שתיתקלו בהם בחייכם, והמסע במבוך התת קרקעי מעורר עניין ומחשבה.

את הדרך חזרה מומלץ לעשות ברגל בתוואי בו נסעתם עם האוטובוס, ולהתבונן בבתים המפוארים - הוותיקים והמודרניים - שפזורים לאורך הדרך; להיכנס לשוטט בחורשה הקטנה ולעצור לפיקניק קטן; ליהנות מהשקט ומהאוויר הצח של העיירה ולשוב לווינה השוקקת.

הינטרבול, קרדיט לירון מילשטיין (צילום: לירון מילשטיין)
עונה להגדרה המושלמת של עיירה ציורית. הינטרבול | צילום: לירון מילשטיין

סיגרוט, וינה, הפינות הסודיות, קרדיט thoughtsandpla (צילום: thoughtsandplaces.org)
המסע במבוך התת קרקעי מעורר עניין ומחשבה. Seegrotte | צילום: thoughtsandplaces.org

האוכל הכי טעים בקפריסין | קקופטריה, קפריסין

הכפר קקופטריה (Kakopetria) שוכן למרגלות הרי הטרודוס, מרחק של כשעה נסיעה מניקוסיה, בירת קפריסין. הכפר הקטן והמקסים מזכיר כפרים ציוריים בטוסקנה, והוא מוקף ביער עבה ובנוי על גדות הנהרות קרגוטיס (Kargotis) וגאליריס (Garillis). שני הנהרות עצמם מתאחדים לנהר הקלאריוס (Klarios), הזורם בתוך הכפר עצמו.

מה יש לראות?

קקופטריה הוא כפר קטן מאוד וסוד הקסם שלו הוא בשיטוט. משמעות שמו של הכפר הוא "האבן הרעה", והאגדה הרווחת במקום מספרת על יום חתונתו של זוג צעיר, שסופו בהתדרדרות סלע ממקומו. כשתתחילו להלך בשבילי וברחובות האבנים השבורות של הכפר, תגלו נוף ציורי, צמחיה עשירה (אם כי בעונות החמות היא מעט יבשה), מים זורמים ותושבים מסבירי פנים. הרחובות נקיים ללא דופי, בכל מקום בו תבחרו לשבת תזכו לשירות אדיב ולפעמים גם לסיפורים מרתקים, ולאוכל טעים ביותר.

אם אתם לא רוצים לאכול ארוחה שלמה, אבל כן רוצים לקחת אתכם קצת מהטובין שנרקחים במקום, תוכלו להצטייד בשלל מחמצים, ריבות, תבלינים, דבש ומטעמים נוספים שישדרגו כל ארוחה שתכינו לעצמכם בהמשך.

עיר קקופטריה, קרדיט לירון מילשטיין, פינות סודיות (צילום: לירון מילשטיין)
מזכיר כפרים ציוריים בטוסקנה. הכפר קקופטריה | צילום: לירון מילשטיין

קקופטריה, סורגות, פינות סודיות, קרדיט לירון מילשטי (צילום: לירון מילשטיין)
סוד הקסם הוא בשיטוט | צילום: לירון מילשטיין

קקופטריה, פינות סודיות, קרדיט לירון מילשטיין (צילום: לירון מילשטיין)
הנוף מסביב | צילום: לירון מילשטיין

להשקיף על פירנצה מלמעלה | פיאזולה, פירנצה, איטליה

האם יש עיר בעולם שמתעלה על פירנצה ביופייה? אני בספק, אבל מה שבטוח הוא ששווה לעלות את כל הדרך לפיאזולה (Fiesole) השכנה כדי להשקיף עליה מלמעלה. אבל בכך לא מסתכם קסמה של עיירת הלוויין הקטנה, בה מתגוררים כ-15 אלף תושבים בלבד. במשך מספר מאות הייתה זו עיירה עצמאית, כמעט כמו פירנצה השוכנת בעמק תחתיה, אך בשנת 1125 כבשו אותה הפיורנטינים (כינו לתושבי פירנצה). עד המאה ה-14 הקימו עשירי פירנצה וילות בעיירה, ובאחת מהן מתרחשת עלילת אחד הספרים הראשונים שנכתבו אי פעם, הדקאמרון.

מה יש לראות?

מפיאצה סאן מרקו (San Marco) בפירנצה לוקחים את קו 7, והתחנה האחרונה תביא אתכם לכיכר המרכזית של העיירה. אתם יכולים לעשות את דרככם למרכז המידע לתייר שנמצא במרחק חמש דקות הליכה או להדפיס לעצמכם את המפה הזו (לינק למטה), שמציעה כמה מסלולי סיור. תוכלו לבחור בין ביקור בתיאטרון ובמרחצאות הרומיים, להיכנס לפאלאצו קומונלה (Palazzo Comunale) - בית העיריה השוכן במבנה מהמאה ה-14, להציץ בקתדרלה המרשימה (Il Duomo), או בכל אחד מהמבנים העתיקים והמקסימים האחרים.

למרות המסלולים המוסדרים ומידותיה הזעירות העיירה, תוכלו בקלות ללכת בה לאיבוד, לגלות קצת מאמנות הרחוב המקורית ולהציץ בינות השערים על בתי הקיץ המטופחים של עשירי פירנצה.

הבית של השכן, פיאזולה, פינות סודיות, קרדיט לירון מ (צילום: לירון מילשטיין)
מציירים את הבית של השכן. פיאזולה | צילום: לירון מילשטיין

הכיכר המרכזית בפיאזולה, פינות סודיות, קרדיט לירון  (צילום: לירון מילשטיין)
הכיכר המרכזית בפיאזולה | צילום: לירון מילשטיין

פיאזולה, פינות סודיות, קרדיט לירון מילשטיין (צילום: לירון מילשטיין)
עולים ומשקיפים על העיר | צילום: לירון מילשטיין

כרי דשא אינסופיים | סן לורנצו אל אסקוריאל, מדריד, ספרד

40 דקות נסיעה, זה כל מה שצריך להקדיש לנסיעה ממדריד אל סן לורנצו אל אסקוריאל (San Lorenzo de El Escorial), הידוע גם בשם ״המנזר המלכותי של סן לורנצו״ והוא האטרקציה המרכזית של העיירה. המקום שימש כמקום מושבו של פיליפ השני, מלך ספרד, שבנה את המנזר בשנים 1563-1584. מלבד פיליפ השני, התגוררו במנזר כל המלכים הספרדים מבית האבסבורג, כמו גם שני המלכים הראשונים משושלת בורבון. ב-1984 הוכרזה אל אסקוריאל כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו.

מה יש לראות?

אל אסקוריאל היא גן עדן לשוורים, ומלבד המנזר אחד הדברים הכי יפים לראות בה זה את המקום בו מבלים השוורים את חמש השנים הטובות לפני שהם יוצאים להשתתף במלחמות. סביב לעיירה ישנם כרי דשא אינסופיים וגם מסלולי טיול בטבע, במסגרתם אפשר להעפיל אל ההר המשקיף על המנזר (ככל שמטפסים גבוה יותר, מגלים עד כמה הוא באמת עצום).

במנזר עצמו תוכלו לסייר כמה שעות בין הספרייה, פנתאון המלכים, גלריה לאמנות, הבזיליקה המרשימה, הגנים המלכותיים ועוד. מתחת לארמון יש מבוך שלם של מנהרות סודיות שמובילות לתוך העיירה, אז אל תופתעו אם תמצאו את עצמכם יושבים לקפה במקום שבקומת המרתף שלו מסתתרת דלת שכזו.

גן עדן לשוורים, סן לורצו, פינות סודיות, קרדיט לירו (צילום: לירון מילשטיין)
גן עדן לשוורים. סן לורצו | צילום: לירון מילשטיין

סן לורנצו, פינות סודיות, קרדיט לירון מילשטיין (צילום: לירון מילשטיין)
כרי דשא אינסופיים וגם מסלולי טיול בטבע | צילום: לירון מילשטיין
>> הכירו את האפליקציות שיביסו את מלכודות התיירים