זה נראה לכם נורמלי לחלוטין להתנשק הלילה בדיוק בחצות. נורמלי לא פחות מלטבול תפוח בדבש לכבוד ראש השנה היהודית. ומה עם להגיש מתנה בתוך נעליים? ואולי אפילו לברך פרה או כבשה מזדמנת? מסתבר שבני האדם לא ממש דומים אלו לאלו כאשר מדובר בחגיגות השנה החדשה. יש כאלו שאף גובלים – איך לומר בעדינות – במוזרות של ממש.
קחו למשל את האיראנים. בזמן שהם לא מרכיבים פצצות אטום, הם נוהגים לחגוג את השנה החדשה שלהם ב-21 במארס, בחג שנקרא "נורוז" (Norooz). ערב קודם לכן הם נוהגים ללבוש את החליפה הכי טובה ולהביא לחבריהם הטובים ביצים מצוירות. מה מצויר עליהן? בשביל לגלות, תאלצו להגיע בעצמכם למדינה מסבירת פנים זו.
הקרפיון שילשין עליכם: מנהגי ראש השנה באסיה
מעדיפים משהו שיותר מזכיר את בית סבא? לכו על האופציה הוויאטנמית. שם קוראים לראש השנה "טט" (Tet), והוא נחגג בינואר או בפברואר (משתנה מדי שנה). האמונה היא כי ביום החג עולים האלים לשמיים על גבו של דג קרפיון ומספרים כיצד התנהג במהלך השנה כל בן משפחה. לכן, ויאטנמים רבים רוכשים קרפיון ומשחררים אותו לנהר הסמוך למקום מגוריהם בערב ראש השנה. תודו שזה עדיף ממה שסבתא עוללה לקרפיון האומלל.
מי שחשב ששעשועי ראש השנה עם ראש של דג זה שוס, כדאי שינסה את ראש השנה היפני, המכונה בקיצור "אושוגאטסו" (Oshogatsu). כאן מפטמים את ילדי החג בבלילה מוזרה של שעועית, דג מאודה וירקות טבולים בחומץ.
קפיצה קטנה למיאנמר תשכיח מכם את כל מה שידעתם על שמחת בית השואבה. בזמן חגיגות ראש השנה שלהם, נוהגים בני האדם השלווים הללו להשפריץ מים זה על זה כאילו אין מחר. הצטיידו בדלי טוב ובמעיל אטום.
את חגיגות השנה החדשה הכי שוות במזרח תמצאו כמובן בסין, שם נחגג ה"יואן טואן" (Yuan Tuan) ב-21 לינואר עד 21 לפברואר. בכל עיר גדולה שמכבדת את עצמה נתלים אינספור פנסי רוח, מועפים לשמי הלילה זיקוקים, וכמובן – מתחפשים לדרקוני ענק מהזן הטוב שמביא מזל.
לחגוג בלי עין הרע: אמונות טפלות לכבוד הסילבסטר
אין כמו מעבר משנה לשנה כדי לפצוח בשלל מנהגים שונים ומשונים להסרת עין רעה ושאר צרות. ברומניה, למשל, אם חיות המשק שותקות במעבר מ-31 בדצמבר ל-1 לינואר – הרי שצפויה לכולם שנה מצוינת. אם הן גועות/נובחות/פועות באותו הזמן יחדיו – אפילו ננסי ברנדס לא יעזור להרים שם את המורל.
הילדים ביוון נוהגים להשאיר את נעליהם בפינת החדר כדי שקדוש בשם באזיל ימלא אותן במתנות. ביפן טוענים שמה שתחלמו בליל השנה החדשה ישפיע על השנה כולה. מומלץ לחלום על אוצר, על הר פוג'י, ואפילו על חצילים. בדנמרק משליכים צלחות ישנות ליד ביתם של חברים ובני משפחה. ערמה גדולה של צלחות שבורות ליד דלת ביתך היא סימן שיש לך חברים רבים.
ואת תואר "המנהג הטיפשי ביותר לכבוד השנה החדשה" קוטפת בלי קושי רב בלגיה, שם נוהגים חוואים לעבור בערב אצל חיות המשק שלהם ולברך כל אחת מהן בברכת שנה טובה. תודו שזה די מווו-זר.
לחגוג עם הרבה זיקוקים
אם בכל זאת אתם מחפשים חגיגות קצת יותר קונבנציונאליות, העולם מספק גם כאלה בשפע. ניו יורק חוגגת עם כדור קריסטלים ענקי שיורד אל רחבת הטיימס סקוור בדקה לחצות. אחרי נצח של 60 שניות, לקול תרועתם של מאות אלפי חוגגים הלומי אלכוהול, הוא מגיע אל הקרקע בדיוק בחצות. מדובר במסורת של יותר ממאה שנים, ואל תתנו לאף מיתון להרוס לכם אותה. הזיקוקים, הנשיקות ההמוניות והסיילים שיחכו לכם גם למחרת כלולים בחבילה.
חגיגה מתוקשרת נוספת היא הסילבסטר של סידני. שם חוגגים כמה שעות טובות לפנינו, לצד זיקוקים, מופעים אור-קוליים ושאר ממתקים למוח, שמתחילים בשעות הערב המוקדמות. מחזיקים מעצמכם קומבינטורים? נסו השתרעות מפנקת על סיפונה של יאכטה במפרץ סידני, הרחק מההמון וממש מתחת לזיקוקים.
לא בא לכם לצבור מיילים אוויריים? תמיד תוכלו להתענג על מופע הזיקוקים הגדול מעל נהר התמזה בלונדון, להצטופף יחד עם מאות אלפי צרפתים משולהבים בשדרות שאנז אליזה או למרגלות האייפל בפריז (שוב, מופעי זיקוקים), ולתפוס ראש בפארק שלצד שער ברנדנבורגר (Brandenburger) בברלין, שם ימתינו לכם המוני חוגגים, הופעות מוזיקה בשלל סגנונות, מתחמי מסיבות, דוכני קניות ואוכל, וכמובן – זיקוקים שיאירו את השמים בדיוק בחצות.