לוח השנה זימן הקיץ מרווח רחב בין החופש הגדול לחגי תשרי. נוסעים שוויתרו על חופשת הקיץ בחו"ל או כאלה שכבר שכחו שנסעו, יכולים להרשות לעצמם השנה חופשה ארוכה בתקופה של כמעט חודש מלא - במחיר של ימי חופש ספורים בלבד.

העובדה שהחגים נחגגים השנה באמצע השבוע מייצרת רצף ימי חופש המהווה לילדים מיני חופש-גדול נוסף, שמאפשר בחירת יעדים מרוחקים יותר וחופשות מורכבות יותר. לדברי נועם רון, מנהל השיווק של איסתא, ההערכה היא כי השנה תחול עלייה של כ-15% במספר הנוסעים בתקופת החגים לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

"השנה, בניגוד לשנה שעברה, יש פרק זמן של כחודש בין החופש הגדול לחגים. אם בשנה שעברה משפחות ויתרו על חופשת החג בחו"ל בשל הזמן הקצר שחלף מחופשת הקיץ, השנה יותר משפחות יבחרו לטייל בתקופת החגים", מסביר גיל סתיו, סמנכ"ל השיווק בישראייר.

ימי החופש הרבים מעודדים את עליית הביקושים ליעדים רחוקים, ובהם תאילנד וארה"ב. לפי נתוני אתר הנסיעות גוליבר, בנגקוק מובילה בביקושים לטיסות הסדירות בתקופת החגים, בעוד שבשנה שעברה לא הופיעה כלל ברשימת היעדים המובילים.

לטענת רון, כ-30% מכלל הנופשים בתקופה זו ייצאו לחופשות ארוכות של בין שבועיים לחודש, והוא מסמן גם את מקסיקו, קוסטה ריקה וברזיל כיעדים מבטיחים לאוקטובר. לדבריו, היעדים האלה פופלריים לרוב בקרב זוגות צעירים ללא ילדים, שמרשים לעצמם לחזור מחדש על "הטיול הגדול של אחרי הצבא" בלי חשש שיפוטרו ממקום עבודתם עקב ההיעדרות הארוכה.

יעד חדש שתופס השנה תאוצה ופונה למשפחות ולזוגות צעירים כאחד הוא זנזיבר. המקדימים שזיהו את ההיצע הגובר ליעד זה יכלו לרכוש כרטיסי טיסה ישירים ב-700 דולר בתקופת החגים, ואילו מי שיזמין כעת כרטיס ישיר לזנזיבר עשוי לשלם גם 1,129 דולר לכרטיס.

דנה לביא, סמנכ"לית שיווק בדקה ה-90, מסבירה כי נוסעים שמבקשים בכל זאת להזמין בהתראה קצרה חופשות ליעדים רחוקים כמו תאילנד וניו יורק - יצטרכו להתפשר על טיסות קונקשן ולבצע עצירת ביניים באירופה כדי להוזיל את מחיר הטיסה. כך למשל, טיסה לניו יורק דרך טורקיה עם טורקיש איירלין ב-17-6 באוקטובר תעלה החל ב-762 דולר לאדם, בעוד שטיסה ישירה של אל על במועדים אלה תעלה 1,188 דולר לאדם.

ניו יורק בלילה (צילום: Kobby Dagan, Shutterstock)
ניו יורק. יותר זולה עם קונקשן | צילום: Kobby Dagan, Shutterstock

נוהרים למזרח אירופה

מלבד היעדים המרוחקים שנהפכו השנה אטרקטיביים הרבה יותר, משפחות ישראליות מוסיפות לפקוד את ערי הבירה האירופיות המסורתיות לצד כפרי נופש בהולנד, איטליה וסלובניה, לפרקי זמן קצרים של בין ארבעה לשמונה ימים. מעבר לביקושים הרגילים לתקופה ליעדי מערב אירופה, מצביעות חברות הנסיעות על עלייה של עשרות אחוזים בביקושים ליעדים חדשים - דווקא במזרח אירופה, הן עבור משפחות והן עבור צעירים.

הופעתם של יעדים אלה קשורה לגל פיגועי הטרור במערב אירופה, שמסמן את הערים במזרח היבשת כאלטרנטיבות בטוחות יותר. ואולם הסיבה העיקרית לכך היא המחירים הנמוכים ביעדים כמו ורשה, קרקוב, מונטנגרו, בודפשט, בוקרשט ופראג. כך למשל, מחיר ממוצע לחופשה בבוקרשט בסוכות לשני מבוגרים ושני ילדים, כולל טיסה ומלון על בסיס ארוחת בוקר, יהיה 2,778 דולר, בעוד חופשה דומה בברלין - שנחשבת יעד זול במערב אירופה - תעלה 3,380 דולר בממוצע.

יעדי מזרח אירופה מאופיינים בחופשות טבע ונופים, המהווים אלטרנטיבה של ממש למשפחות רבות ששבעו מהחופשות האורבניות בבירות האירופיות ומחפשים יותר עניין ותנועה מכפי שמציעים יעדי הבטן־גב המסורתיים.

ה"פיק" הבא במחיר: בחול המועד סוכות

היעדים שעשויים להיפגע בתקופת החגים הנוכחית הם דווקא יעדי אגן התיכון, שהובילו את הביקושים לקיץ, ובהם איי יוון וקפריסין. הסיבה העיקרית לכך היא מזג האוויר, שצפוי להתקרר באוקטובר.

ואולם חברות הנסיעות השונות מעידות כי הביקושים ליעדים אלה בתקופת ראש השנה לא נפגעו. "עדיין רואים ביקושים ליעדי יוון הקלאסיים", מדגיש סתיו, "אך במקרים אלה האטרקציה היא השכרת רכב וטיול, ופחות בטן־גב בבריכת המלון. בגלל מזג האוויר, אנו רואים יותר ביקוש לערים במדינות האלה, כמו סלוניקי ואתונה".

"תאריך מבוקש מאוד השנה הוא 29 בספטמבר", מסבירה גלית זכאי מאשת טורס, "ממש לפני ערב ראש השנה, כאשר הביקושים הם לסוף שבוע ארוך שנמשך עד אחרי ראש השנה".

לפי נתוני גוליבר, רודוס וכרתים ממשיכות להוביל כיעדי הנופשונים המבוקשים - אך בורגס, קורפו, מיקונוס, קוס וזקינטוס, שכיכבו ברשימת נופשוני החגים בשנה שעברה, ירדו משמעותית בביקושים.

השוואת מחירים שערך TheMarker על בסיסי נתוני חברות הנסיעות הדקה ה-90, גוליבר, ישראייר ואיסתא, מראה כי שיאי המחיר לחופשות בערי הבירה האירופיות ובאיי יוון (עבור כרטיס טיסה ובית מלון לשני מבוגרים ושני ילדים) - דווקא מאחורינו, וה"פיק" הבא צפוי בחול המועד סוכות.

נתוני המחירים שמציגות חברות הנסיעות מגלים כי שיאי המחיר ביעדים כמו לונדון ורומא נרשמו בשבועיים האחרונים של אוגוסט, שבהם הילדים לרוב לא היו במסגרות. בשבוע שבין 14 ל-19 באוגוסט נרשמו ביקושים גבוהים במיוחד - ולפיכך גם עלויות גבוהות. כך למשל, חופשה לזוג עם שני ילדים בלונדון, שבראש השנה תעלה כ-2,500 דולר למשפחה, הגיעה באוגוסט ליותר מ-5,000 דולר. גם ברודוס, חופשה שעלתה למשפחה באוגוסט 3,000 דולר לארבעה לילות במלון 4 כוכבים, יכולה להסתכם בלא יותר מ-1,600 דולר בראש השנה.

הקוליסאום ברומא ביום מעונן (צילום: istockphoto)
רומא. הייתה הכי יקרה בסוף אוגוסט | צילום: istockphoto

עם זאת, ימי החופשה הארוכים יותר בסוכות והנטייה של ישראלים רבים לסגור דילים של הרגע האחרון דווקא במועד זה, מובילים לעלייה במחירי החופשות בסוכות לרמות מחירים שמתקרבות לאלה של אוגוסט. כך למשל, מחירי החופשות בברצלונה יהיו גבוהים בסוכות יותר מכפי שהם בראש השנה - וחלקם אף יותר מכפי שהם היו באוגוסט.

"ראש השנה הוא חג משפחתי יותר ומשפחות רבות נופשות בהרכבים מורחבים הדורשים הזמנות מראש. לפיכך, ההזמנות לראש השנה - בישראל או בחו"ל - מוקדמות יותר. לעומת זאת, החופשה של הילדים בסוכות ארוכה יותר, מה שמאפשר גמישות רבה יותר מבחינת התאריכים, ומשפחות נוטות לנסוע בהרכב מצומצם ולנצל את מזג האוויר לפני בוא החורף. לכן יש יותר הזמנות בכלל, ויותר הזמנות של הרגע האחרון בפרט", מסבירה לביא.

התופעה ניכרת גם בהזמנות לבתי המלון בארץ: ברשתות רבות ההזמנות לראש השנה נעשות מבעוד מועד, שכן ההרכבים המשפחתיים הרחבים דורשים חדרים זה ליד זה. בסוכות, לעומת זאת, מרבית ההזמנות מתבצעות דווקא בקרוב למועד החג. לפי נתוני רשת פתאל, ב-2015 יותר מ-50% מההזמנות לראש השנה במלונות בים המלח ואילת נעשו לפחות חודש לפני ערב החג, בעוד בסוכות נעשו יותר מ-60% מההזמנות בין שבועיים לשלושה ימים לפני מועד החופשה.

בדיקת זאפ טרוואל השוותה בין מחירי חופשה בסוכות במועדי הזמנה שונים: ב-5, ב-13 וב-18 בספטמבר. נראה כי ביעדי רודוס, קורפו ופראג - מי שהקדים להזמין הרוויח מחירים הנמוכים במאות שקלים. לעומת זאת, ביעדים כמו בוקרשט ולונדון המחיר נשאר יציב וללא שינוי של ממש עם ההתקרבות ליעד.

שיט משפחתי: טרנד או מגמה בראשית דרכה?

מלבד חבילות הנופש המסורתיות של טיסה ומלון, חברת MSC Cruises מדווחת על עלייה של 54% בהזמנות חופשות קרוז על ידי משפחות עם ילדים לעומת התקופה המקבילה אשתקד, שבה עיקר נופשי הקרוזים היו בגילי 50 פלוס. גם חברת סנורמה, המוכרת הפלגות של חברת רויאל קריביאן, מעידה כי הגיל הממוצע של הנופשים ירד ל-35. לפי החברה, הקהל הישראלי למד להכיר את יתרונות השיט: השכרת הרכב מתייתרת, אין מעבר בין בתי מלון - ושירות בסטנדרט גבוה מובטח לאורך כל החופשה.

לפי הערכות שונות בענף, עד סוף 2016 צפויים כ-100 אלף ישראלים לצאת לחופשתם על אוניית קורז - נתון תקדימי ביחס לשנים קודמות, המלווה מגמה מתגברת בעולם של ביקושים לחופשות שיט. גם חברת אל על זיהתה את הגידול בקהל המפליגים ואת העניין שמגלות משפחות שמחפשות דרכים חדשות לנפוש, והחליטה באפריל להיכנס לתחום ההפלגות.

חבילות השיט שמציעות החברות כוללות הפלגות ליעדי המזרח התיכון, וחבילות טיסה והפלגה ליעדי מערב אירופה, האיים הקאריביים, האיים הקנאריים ועוד. הקהל המבוגר מעדיף יעדים רחוקים יותר, כמו שיט במזרח הרחוק ואפילו אוסטרליה.

על ספינות השיט, שחלקן מהוות ערים צפות של ממש מבחינת גודלן והחללים שהן מציעות, מופעלות אטרקציות שונות לרווחת המשפחות. כך למשל, מוצעים מופעים ייחודים של קרקסים ואמנים שונים, קזינו, חדרי כושר, מגרשי טניס, סיורים מאורגנים לקבוצות בכל יעד שאליו מגיעים לפי שפות, וגם פיתוחים חדשים כמו שירות של צמיד חכם לאיתור הילדים על הסיפון, תוצר חדש של שיתוף פעולה בין MSC לסמסונג.

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker. עוד באתר:

>> האמא קונה בזארה, הבת לא התקבלה לבית ספר
>> חשד לסלמונלה בסלטי צבר גרם למחסור ברשתות