כמה מהאדריכלים המובילים ביותר בעולם זועמים על כך, שהעתקים של בניינים מערביים מפורסמים מפוזרים ברחבי סין בקצב חסר תקדים, כל מדווח הדיילי מייל. בין השיבוטים המפורסמים: כנסיית רונשאן הצרפתית, מגדל אייפל הפריזאי והעיירה האוסטרית האלשטאט - בשלמותה.
האדריכלית הבריטית זאהה חדיד למשל, מתכננת לנקוט בצעדים משפטיים לאחר שגילתה, כי פיתוח קומפלקס הסוהו בוואנג'ין בתכנונה, הועתק בשלמותו בעיר צ'ונג-צ'ינג. בתחילה, חדיד נראתה רגועה לגבי הרעיון של בניינים זהים וטענה כי זה יהיה "די מרגש" אם השיבוטים יציגו מוטציות חדשניות של המקור. עם זאת, היא הוסיפה, כי מדובר ב"אדריכלות פיראטיות", ולדבריה: "לשאוב מים מאותה הבאר זה מקובל, אבל לא מאותו הדלי". באופן מפתיע למדי, בניית הגירסה המשובטת בצ'ונג-צ'ינג עשויה להסתיים עוד בטרם תסתיים בניית הבניין המקורי.
עורך דינה, נייג'ל קלוורט, אמר בראיון לגרדיאן הבריטי: "אנחנו נדרוש הפסקת בניה מיידית של החיקויים, שינוי במתאר החיצוני של הבניינים הקיימים, התנצלות פומבית ופיצויים". מתכנני הבניין טענו בתמימות, כי ההשראה לצורת המבנה מגיעה מהאבנים העגולות בנהר היאנצגה - לא מיצירתה של חדיד בבייג'ינג.
לדברי יו יאנטינג, עורך דין משנגחאי, לחדיד יש סיכוי טוב לקבל פיצויים, אבל אין זה סביר שהיא תזכה לראות את הריסת הבניינים המשובטים. יאנטינג אמר לעיתון הגרמני "דר שפיגל", כי "גם אם השופט יפסוק לטובת הסוהו, בית המשפט לא יכפה על הנאשם להרוס את הבניינים".
"קפה בסגנון אנגלי"
לעומת זאת, ההעתק חסר הבושה של הכנסיה ברונשאן, צרפת, שתוכננה על ידי לה קורבוזייה, כן קיבל צו הריסה: הגרסה המועתקת צצה בבירת ז'נגז'ו, שנמצאת במחוז הצפון-מרכזי חנאן בסין בסוף שנות ה-90, ונהרס בעקבות תגובות נזעמות של קרן לה קורבוזייה.
ואם הצרפתים רגזו על רונשאן, ניתן רק לתאר את הזעם שהתעורר בפריז למראה ההעתק של מגדל אייפל ב-Tianducheng, שבפאתי האנגג'ואו במחוז Zhejiang במזרח סין.
דוגמה משעשעת נוספת היא גירסה לגשר מצודת לונדון הבריטי, שנבנה בעיר שוזו במזרח סין. בגירסה הסינית יש פי שניים מגדלים לעומת הגשר המתוח מעל נהר התמזה, אך מנגנון הגשר התלוי - חסר. למרות זאת, מתהדר המקום בבית קפה המוכר "קפה בסגנון אנגלי".
לומדים מאחרים
הארכיאולוג ג'ק קרלסון, שניסה להסביר את ההיגיון מאחורי תופעת חיקויי הבניינים, מאמין שמדובר בניסיון למימוש עליונותה הגלובלית של סין. העיירה המשוכפלת מתגאה גם בהעתק של חיל המשמר המלכותי, פסלים של ווינסטון צ'רצ'יל והארי פוטר. הבניינים המסורתיים הועתקו, אך חנויות ופאבים זכו לחיקוי חלקי, המתיימר לייצר אווירה של סגנון חיים בריטי. ואם לא די בכך, במסגרת הניסיון לשוות למקום ציביון בריטי, פותח אפילו נהר מלאכותי "דמוי תמזה". ג'יימס הו, העומד בראש אחת החברות (Shanghai Hengde Real Estate) האחראיות לתוכנית הפיתוח, אמר בעבר: "רציתי שהאפיון ייראה זהה לבריטניה... אני מוצא את האפיונים הבריטים מיוחדים מאוד... כשאנחנו מחליטים ללמוד מאחרים, איננו מבצעים שיפורים או שינויים".
עם זאת, הפיתוח, שנועד לאכלס כ-10,000 בני אדם, לא זכה לפופולריות המצופה; על פי הדיווחים, רק "קומץ" אנשים מתגוררים בו, והמקום מושך בעיקר קהל של תיירים, שרוצים לצלם אדריכלות בסגנון בריטי.
הבניינים האלפינים הועתקו בדייקנות
אבל הדוגמה המפורסמת ביותר לגניבת סמלים מערביים על ידי אדריכלים סינים, היא ההעתק של העיר האוסטרית האלשטאט, שהוגדרה כאתר לשימור על ידי אונסק"ו. בעיר הויזו שבדרום סין, צץ העתק מדוייק של העיירה. במקרה הזה לא חסכו בהוצאות, והבניינים האלפינים שוחזרו והועתקו בדייקנות מדהימה. כדי להעניק למקום אותנטיות, יובאו כרכרות הרתומות לסוסים ואפילו יונים לבנות. גם מחירי הבניינים מפתיעים: וילה חדשה שנבנתה בסגנון של בית ליד האגם בן 300 שנה, מוצע בשוק במחירים של בין 200 ל-500 אלף אירו, מחיר גבוה מהבניין המקורי באוסטריה.
אבל בסין משבטים לא רק מבנים אירופאיים מסוגננים - ברחבי המדינה צצות מובלעות עושר אקסקלוסיביות, מהסוג שלא יימצא אפילו בפרברים של פלורידה. האחוזות ברחבי סין מציעות תכונות יוקרתיות אפילו באביזרים הקטנים של הבית, כמו ברזים ב-8,000 דולר או גופי תאורה ב-25 אלף דולר.
(מקור)