אוגוסט כבר כאן והמוני ישראלים צפויים לטוס לחופשות הקיץ המשפחתיות שלהם. לצד החוויות השונות, הבטן גב והאטרקציות המיוחדות שיש מעבר לים, חשוב גם להכיר את ההבדלים התרבותיים והמנהגים המקומיים שגורמים לנו לא פעם להתעצבן במהלך החופשה. על מה אנחנו מדברים? מצאנו כמה דוגמאות במספר יעדים אהובים מסביב לעולם.
מחפשים לאן לטוס? הכנסו למדריך היעדים של mako חופש
איטליה – לקבל דו"ח תנועה חצי שנה אחרי החופשה
הייתם בחופשה באיטליה, נהניתם מכל רגע, צברתם אינספור חוויות בלתי נשכחות ומילאתם את המצלמה בתמונות מרהיבות. אז למה לא לקלקל את כל הטוב הזה עם דו"ח תנועה, ועוד זמן רב אחרי שכבר חזרתם לארץ? תיירים שטיילו בארץ המגף עם רכב שכור כנראה מכירים את התופעה המעצבנת ביותר באיטליה, בה כמעט בכל עיר ועיירה יש לפחות אזור תנועה מוגבל (ZTL) אחד, שהנסיעה בו מותרת אך ורק למקומיים בעלי לוחית רישוי רשומה. בכניסה לאזורים אלו אמנם ניצבים שלטי אזהרה, אך הם באיטלקית ואינם ברורים למי שלא בקיא בחוקי התנועה של איטליה. התוצאה? חצי שנה לאחר נסיעה הבלתי חוקית באזור תנועה מוגבל, יישלח אליכם דו"ח תנועה לתשלום, שברגע אחד יכול למחוק לכם את כל הטעם הטוב שנשאר לכם מהחופשה האחרונה באיטליה. אם אתם שוכרים רכב, מומלץ לשים לב טוב איפה אתם נוסעים.
אנגליה – ללכת מרחקים ארוכים מבלי לעצור למנוחה
למרות האופי האורבני של לונדון ושאר הערים הגדולות באנגליה, חופשה בממלכה יכולה להזכיר טיולי טרקים בטבע הררי בגלל כמויות ההליכה האדירות שהתיירים צריכים לצעוד מדי יום. שדרות קניות אינסופיות ללא ספסל ישיבה אחד לרפואה, תחנות מטרו בלתי נגמרות עם מרחק גדול בין הכניסה לתחנה לבין עצירת הרכבת ומרווחים גדולים בין אטרקציה לאטרקציה באותו אזור, אלו הגורמים העיקריים לכך שאחרי חופשה קצרה באנגליה, סביר להניח שתחזרו עם שרירים תפוסים ברגליים.
ספרד – לעצור את החופשה באמצע היום
ה'סיאסטה' הוא מושג שהפך למנהג קדוש בספרד, כמעט כמו הפסקת תה אצל הבריטים. בכל צהריים, בדרך כלל בין השעות 13:00 עד 16:00, בתי העסק ברחבי המדינה נסגרים והאנשים חוזרים הביתה למנוחה. בין העסקים שנסגרים בדרך כלל נמצאים חנויות בגדים, מסעדות, בתי קפה, תחנות דלק ועוד, כך שמנוחת הצהריים בהחלט יכולה 'לתקוע' לכם את סדר היום במהלך החופשה. יש להיערך לפרק הזמן הזה מראש ולתכנן את מקומות הבילוי והאכילה בשעות היום. במדריד וברצלונה הגדולות, ישנם לא מעט בתי עסק פתוחים גם בשעות הסיאסטה, כך שהמצב לא נורא כל כך, אך ככל שמצפינים או מדרימים לאזורי הפריפריה, דוגמת חבל הבאסקים וחבל אנדלוסיה, השיממון בשעת הסיאסטה כבד ומפריע יותר.
ארה"ב – להגיע לתשלום ולגלות שאתם צריכים להוסיף מיסים
בארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות, המחיר שאתם רואים הוא לא תמיד המחיר הסופי. בדרך כלל, על המחיר הנקוב צריך להוסיף מס מקומי/ממשלתי, שמשתנה בין למדינה למדינה, כשהפערים בין המדינות עלולים להגיע לעשרות אחוזים בפועל. במוצרי צריכה קטנים התוספות הן בדרך כלל לא משמעותיות, ומסתכמות בסנטים בודדים (אף על פי שדי מתסכל להגיע לקופה עם דולר ולגלות שצריכים להוסיף עוד 2-3 סנטים), אך בשירותים ומוצרים יקרים יותר, דוגמת מלונות ואכסניות, המחיר המוצג לפני ההזמנה עלול להיות נמוך ב-50 אחוזים ממה שתשלמו בפועל, לאחר הוספת המיסים השונים. שימו לב: בעלי מלונות הדרכים נוהגים למסור לאורחים מזדמנים מחיר "פלוס מס", שנשמע טוב על הנייר, אך בפועל גבוה בעשרות דולרים ללילה מהמחיר שהוצג.
צרפת – להיתקל במכשולי שפה במדינה הכי מתויירת באירופה
אפשר לצפות ממדינה שמארחת כ- 90 מיליון תיירים מדי שנה (לפי נתוני 2018) להיות ידידותית לתיירים, אך ההפך הוא הנכון. סביר להניח שהמקומיים לא יחייכו כשיראו אתכם פונים אליהם ולא יהיו מסבירי פנים, אלא יהיו בעיקר חסרי סבלנות כלפיכם. הסיבה היא, בעיקר, מכשול השפה. הצרפתים מאוהבים וגאים בשפה העשירה בעלת המבטא הייחודי שלהם, והם לא רואים שום צורך ללמוד אנגלית, או כל שפה אחרת לצורך העניין. חוסר התקשורת בין התיירים למקומיים גורם ללא מעט תסכול וחוסר סבלנות מצד בעלי העסקים והתושבים, במיוחד באזורים הכפריים כמו נורמנדי, חבל אלזס ופרובנס.
אז איך נמנעים מדברים מעצבנים שעלולים להרוס לכם את החופשה? פשוט התאימו את עצמכם מראש. מה חלעשות שהחופשה שלנו, היא השיגרה של מי שמארח אותנו. לכן, תכנון נכון של זמן החופשה, הכנת כמות כסף מתאימה ואריזת הבגדים והאביזרים הנחוצים, יכולים להקל.