חלפו הימים של טיולים ספונטניים – לפחות למי שמחפש לבקר באטרקציות תיירותיות מרכזיות. אתרים פופולריים רבים ברחבי העולם מגבילים כעת את מספר הכניסות היומיות ודורשים הזמנות מראש, מה שהופך את התכנון המקדים לחשוב מאי פעם.

אטרקציות מפורסמות רבות בעולם החלו להיתקל בבעיות בנוגע לתיירות יתר לפני המגפה, תוך הגבלות כמו הגבלות קיבולת יומיות או דרישה לכרטיסים מתוזמנים. האתר ההיסטורי של המאצ'ו פיצ'ו בפרו הוא דוגמה כזו, עם דרישות די מחמירות. לא רק שתיירים צריכים לרכוש את הכרטיס מראש בעיר קוסקו (אין כרטיסים זמינים באתר), אלא שהכניסה מוגבלת ל-3,500 מבקרים בלבד, המתוכננים במרווחים לאורך כל היום.

מגפת הקורונה רק החמירה את המצב, עם מקומות כמו מוזיאונים ואפילו פארקים לאומיים שהחלו ליישם חובת הצגת כרטיסים והזמנות במהלך המגפה, מכיוון שהעולם נתקל בסטנדרטים חדשים של ריחוק חברתי. כעת כשהנסיעות חוזרות לשגרה, המבקרים נוהרים בחזרה ליעדי התיירות הגדולים במלוא העוצמה, אך הגבלות מסוימות נותרו במקומן.

מאצ'ו פיצ'ו פרו  (צילום: Matyas Rehak, shutterstock)
חייבים להזמין מראש. מאצ'ו פיצ'ו, פרו | צילום: Matyas Rehak, shutterstock


ההשפעה של תיירות היתר

יעדי התיירות ספגו מכה לכלכלתם אך גם עלו יתרונות לסביבה בשל היעדר ההשפעה האנושית. תיירות יתר מביאה מספר עצום של בעיות, וביניהן אשפה שנערמת, גרפיטי ואפילו שחיקה של אתרים היסטוריים וטבעיים. אי הנופש בורקאי (Boracay) בפיליפינים נפגע כל כך עד שהאי כולו נאלץ להיסגר למשך שישה חודשים בשנת 2018 כדי להתאושש מהנזק שגרמו התיירים.

נוסף על כך, המוני המבקרים יכולים להרחיק אוכלוסיות מקומיות. בין שאר הנושאים המשפיעים על ונציה לאחרונה, חלק ניכר מהאוכלוסייה עזב בשנים האחרונות. המקומיים טוענים שתיירים לא תורמים לכלכלה מכיוון שהם נשארים רק כמה שעות, רבים מהם יורדים מספינות שיט. התשובה של הממשלה המקומית לכך היא לגבות דמי כניסה ולהגביל את המבקרים ב-40,000 ליום, אם כי נוהל זה עדיין לא נכנס לתוקף.

הרשויות אופטימיות לגבי ההגבלות שנקבעו, ואומרים שזה בר קיימא יותר וייצור חוויה טובה יותר לכל המעורבים תוך הגנה על סביבות טבעיות ואתרי תרבות.

הפיליפינים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
נסגר למשך חודשים בעקבות תיירות היתר. בורקאי, הפיליפינים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

מה זה אומר למטיילים?

נראה שהזמנות מוקדמות כאן כדי להישאר, כך שהנוסעים יצטרכו להסתגל ולתכנן מראש. אם אתם מתכננים לבקר באתרים פופולריים במהלך החופשה שלכם, עדיף לבדוק הזמנות מקוונות, זמינות ושעות פעילות. למרות שמקומות מסוימים עדיין מציעים כרטיסים באתר, רבים מהם לא. בנוסף, גם אם יש כרטיסים זמינים באתר, ייתכן שתצטרכו להמתין בתורים ארוכים, והגבלות הקיבולת עדיין קיימות.

לדוגמה, אפשר לקנות כרטיס לאותו יום למוזיאון הלובר בפריז, אבל הקיבולת המרבית ליום אחד היא 30,000 איש. זה אולי נשמע הרבה, אבל מספר הביקורים שלפני הקורונה התקרבו ל-45,000 ביום, אז עדיף שתבטיחו את מקומכם בהזמנה.

מוזיאון הלובר פריז (צילום: Marc Bruxelle, shutterstock)
גם אם תזמינו מראש לא בטוח שתיכנסו. מוזיאון הלובר, פריז | צילום: Marc Bruxelle, shutterstock

חשוב גם לדעת שערים שלמות מציעות הגבלות קיבולת למבקרים יומיים או שנתיים. כאמור, ונציה היא עיר כזו, ובעקבותיה נמצאות צ'ינקווה טרה (Cinque Terre) הפופולרי באיטליה והאי סנטוריני ביוון. אלו גם תחנות לספינות קרוז, היוצרות זרם עצום של תיירים בבת אחת בשטח קטן יחסית. עם זאת, מכיוון שהאורחים הללו אינם נשארים ללון בלילה, הערים רואות פחות הכנסות ממלונות ומסעדות.

יעדים נוספים המגבילים את המבקרים בהם הם פארקי ספארי וחיות בר. רוב הסיכויים שאם אתם מתכננים טיול לספארי, סביר שהשקעתם מחשבה בטיול שלכם. עם זאת, אולי אינכם יודע שבנוסף להזמנות, ישנן גם הגבלות קיבולת. שמורות צייד רבות מגבילות את התיירים בעונת השיא כדי למנוע צפיפות בזמן זה ובמקום זאת לעודד בירוקים לאורך כל השנה.

צ'ינקווה טרה (צילום: Anna Om, shutterstock)
מגבילה את מספר המבקרים. צ'ינקווה טרה, איטליה | צילום: Anna Om, shutterstock

מכיוון שכל כך הרבה מקומות מאמצים הזמנות מוקדמות כנורמה, אם אתם מתכננים לבקר בכל עיר פופולרית, ציון דרך או אטרקציה תיירותית, עדיף לבצע את ההזמנה מוקדם ככל האפשר כדי להבטיח שתראו את כל מה שברשימת החובה שלכם במהלך החופשה.