טסתם לחופשה בחו"ל, הגעתם למלון, הבל-בוי עזר לכם עם התיקים ועכשיו מגיע הקטע המביך: כמה טיפ לתת לו?
עניין מתן הטיפים, כדאי שנודה, הוא נושא מסובך וכאוב. אף אחד לא בטוח אם לתת, למי לתת וכמה לתת ובסופו של יום, חלקנו נותן מעט מדי וחלקנו מצ'פר הרבה מעבר למה שצריך.
בישראל נהוג להשאיר טיפ של 10-15% למלצרים ולברמנים, לשליח של הפיצה - עד 10 ₪ ולנהגי מוניות לא משאירים שום דבר. אבל אם תשאירו למלצר יפני טיפ של 15% או תצאו מהמונית הפריזאית בלי לתת משהו לנהג, תזכו במבטים עוינים.
אז כמה להשאיר?
בכל העולם נהוג להשאיר לחדרנית אירו או שניים ליום. לנהגי המוניות באירופה ובארה"ב מוסיפים 10% ממחירי הנסיעה, אבל במדינות כמו מקסיקו, הודו, טורקיה וגם ישראל הנהג לא מצפה לכך.
ומה עם טיפים למלצרים? בכל בעולם מקובל להשאיר 10-15% מגובה החשבון, אבל יש גם חריגים: ביפן לא נהוג להשאיר כלל טיפ. מי שעושה זאת נחשב לשחצן שמשוויץ בעושרו. גם הסינים מסתפקים ב-3% בלבד ובהונג-קונג הנורמה היא בין 10%-15%. נהגי המונית של סין לא יצפו לתוספת, אולם בהונג קונג רצוי לעגל את הסכום כלפי מעלה.
בספרד, מלצרים מצפים לטיפ של 10% לפחות, אבל בבר טאפס ומשקאות, מספיק לעגל את החשבון כלפי מעלה ולהשאיר אירו או שניים, לא יותר. באיטליה אין נוהג קבוע, ורצוי לברר מראש אם המחיר כולל שירות ואם לא, להוסיף 10% לפחות. בצרפת וביוון אין צורך לשבור את הראש בסוף הארוחה - החשבון שלכם יכלול אוטומטית גם טיפ בגובה 15%. חובבי הטיפים הכי גדולים הם כמובן האמריקאים שמצפים ל-15% לפחות.
"מחלבת כספים אנושית"
יש מי שחושב, שקיימת בשנים האחרונות הגזמה דרמטית בחלק מהמדינות, לה אחראים התיירים האמריקאיים שהרגילו את המקומיים לטיפים שמנים ומוגזמים. "התופעה גורמת למקומיים לראות בתיירים המערביים מחלבת כספים אנושית" סבור נייג'ל ריצ'רדסון, מבקר התיירות של הדיילי טלגרף הבריטי. תשר מוגזם כמו 7.5 אירו על הוצאת מזוודות מתא המטען של אוטובוס תיירים בדרום אפריקה, או 50 דולר למלווה טיולים מקומי בפרו, ששכר עבודתו הוא 10 דולר יום, גורמים בסופו של דבר נזק לכלכלה המקומית טוען ריצ'רדסון. "מרגילים את האנשים לקבל סכומי כסף מטורפים עבור שירות לתיירים, מה שגורם לבעלי מקצועות רבים כמו מורים, תלמידי תיכון ובעלי מקצועות חופשיים החשובים להתפתחות המדינה, לעזוב את עיסוקיהם ולעבור למתן שירות לתיירים. מדובר במנהג חשוב שחייב להיות מוסדר. כרגע המצב פרוע לחלוטין".
לעומתו מנהלת איגוד התיירות הבריטי טרישיה בארנט, דווקא סבורה שאין שום דבר רע במתן טיפים שמנים. "הטיפ, שעבורנו לא כולל יותר מכמה פרוטות, יכול לממן למשל עוד שנת לימודים לילד בבית הספר המקומי. כמובן שלא צריך להגזים. ככלל אצבע, כדאי לתת 10 דולר לכל נותן שירות. מדובר בטיפ יפה מאוד ויוצא מן הכלל, בו כולם יהיו מרוצים".
אם הנקודה הישראלית מעניינת אתכם, בסקרים בינלאומיים שנערכו באתרי תיירות שונים בעולם, נמצא כי הישראלים נמצאים במקום הראשון והמפוקפק של "לא-משאירים-טיפ", יחד עם חברינו הצרפתים, הבריטים והרוסים.
עוד ב-mako חופש:
איך להעביר את הזמן בשדה התעופה?
כמה יעלו התוספות בטיסות הלואו-קוסט?
איך להכין לטיסה ארוחה תוצרת בית?