נחל פרת הוא נווה מדבר תנ"כי אמיתי במיקום מרכזי בארץ, כמעט מקביל לכביש 1 שיורד מירושלים לכיוון ים המלח, ובכל זאת, למרות אלפי המכוניות שעוברות באזור, לא הרבה מטיילים מגיעים לנחל. עמית בחובר, שמטייל ב"מקומות שנמצאים מחוץ למפה" ביקר במקום וחזר עם הסבר מפורט.
אורך המסלול בנקודה הזו של הנחל, שנקרא "נופי פרת" הינו כ-2 ק"מ של הליכה שעוברת בבריכות נווה מדבר מהיפות בישראל, בהן: בריכת מים בתוך קניון (נקיק) מהארוכות שיש בארץ, בריכות טורקיז בסלע ו"ג'קוזי" שנוצרו באופן טבעי. הכניסה למקום היא בחינם (השמורות בתשלום של עין פרת ועין מבוע הן בכניסות אחרות), ללא צורך בהרשמה מראש ומומלץ להעביר במקום חצי יום.
הסיבה שנחל פרת אינו מאוד מתויר היא שבשנות ה-90 היו בו מספר אירועי טרור. יחד עם זאת, כבר שנים רבות שהמקום נחשב שקט יחסית וללא בעיות ביטחוניות מיוחדות. האבטחה סביב רצף היישובים הישראלים שמעל הנחל גדלה ומי שמגיע לטייל בו אלה בעיקר תושבי המקום. סיבה נוספת שבגללה לא מגיעים אל האזור הזה היא שהדרך אל הבריכות מצריכה הליכה ארוכה בשמש. היום נציע מסלול חדש יחסית שהוא "אקספרס לבריכות" בהליכה במדרון נוח יחסית.
הנחיות חשובות: המסלול נמצא מעבר לקו הירוק. יחד עם זאת, התנאים הביטחוניים עלולים להשתנות. תושבי המקום הצעירים מטיילים בו גם ללא תיאום בטחוני אך חשוב מאוד לא לטייל לבד ולא בשעות החשיכה. הטיול הוא על אחריותכם בלבד.
בוויז: עין שחרית. נכנסים דרך השער של כפר אדומים ומחנים בחניית עפר ליד הכיכר (חניה בטוחה בישוב).
מבט מהחנייה: הנחל נמצא בערוץ שמתפתל למטה משמאל. מהחנייה יורדים ברגל שמאלה לשביל עפר במדרון סביר להליכה. אחרי כ-10 דקות הליכה יש פנייה חדה שמאלה ואחרי כמה עשרות מטרים נוספים פונים ימינה למדרון מעט תלול שיביא אתכם למי הנחל. תוך 20 דקות של הליכה מהחנייה אתם בבריכה הראשונה והכי מרשימה של נחל פרת. אל תצפו לראות מים עד שלא תעמדו מעל הבריכה. שימו לב! זאת גם הדרך חזרה ולא כדאי לנסות לקצר את הדרך, יש שם תהום.
הנוף מהשביל לנווה המדבר של נחל פרת. אם הגעתם לכאן אתם במקום הנכון לרדת אל הנחל שמתחיל באפיק מימין. שימו לב לא להגיע לתהום שיש בחלק הימני של התמונה, אין מעבר משם. ללכת רק על השביל ואיפה שאתם רואים אנשים הולכים בהליכה שהיא מתונה ולא במדרון תלול. לא מומלץ להתעכב בדרך בשל החום הרב, אלא להגיע ישר לנחל. התמונה צולמה אחר הצהריים בעלייה מהנחל ובגלל זה יש הרבה צל.
זוהי הבריכה הראשונה במסלול בריכת הנקיק. אורכה כמה מאות מטרים ועומק המים הינו עד כמה מטרים. הבריכה מתחילה במפל ושנשפכת לתוך נקיק צר שהולך ונעשה רחב. יוצאים ונכנסים מהצד שממול (כן זה רחוק). המים צוננים ולא קפואים.
בריכת הנקיק מלמעלה: מימין המפל שראינו בתמונה הקודמת ואותו תראו בכניסה. מרכז הבריכה נעשית עמוקה וצבע המים כהה (כמה מטרים עומק). משמאל הנקיק נפתח והופך לחוף מים רדודים. היציאה והכניסה לבריכת הנקיק נעשית משמאל, בסולם בשיפוע של 90 מעלות, בגובה 3 מטרים וזאת אחת הסיבות שלא מומלץ להביא כלבים.
מסלול ההליכה עובר צמוד לנחל בצד שקרוב אלינו בתמונה. הנקודות הצבעוניות אלה אנשים שיושבים והולכים על המצוק בגובה כמה מטרים מעל המים, כשהירידה לבריכה בסולם בקצה השמאלי של התמונה באותו מסלול הליכה.
אפשר לומר שכמות המים הזו באוגוסט 2020 היא מחזה נדיר, וזה כתוצאה מהחורף הגשום שהיה. מקור הנחל בקיץ הוא משלושה מעיינות שנובעים מהסלעים והקרקעית. לגבי טיב המים - אפשר לרחוץ במים בבטחה ויש בהם דגים וסרטנים. מומלץ לא לקפוץ מהגובה כי במים יש סלעים שלא רואים.
"החוף" שעליו יושבים נמצא למעלה והוא צר ולא נגיש. הוא גם המעבר של שביל ההליכה לכן הקפידו לא לשים שם תיקים. בכלל, מומלץ להגיע עם כמה שפחות דברים. בזמן הביקור במקום נתקלנו בקבוצה שהכינה אוכל עם גזייה באמצע המעבר, מה שאילץ מטיילים לעשות עיקוף על שפת תהום שמעל המים.
גישה לכל 77 המקומות הבלעדיים מחוץ למפה המשיכו לאינסטגרם של עמית
הבריכה השנייה: 20 דקות הליכה במסלול היבש ומגיעים לבריכה הגדולה שאחרי בריכת הנקיק. היא פחות גדולה מהראשונה אבל מרשימה מאד ויש המון מקום לשבת לצידה. אפשר לשחות מתחת למפל או לשבת מעליו. גובה המים מגיע עד הצוואר ובנקודות מסוימות גם מעל הראש. הבריכה מלאה בסלעים שלא רואים בתמונה בגלל הצל שעל המים.
המים נקיים באזור הזה. בשנת 2017 סגרו את הנחל בגלל זיהום המים בשפכים במהלך החורף וכרגע יש טענה למים מלוכלכים שמגיעים לנקודה רחוקה מהנקודה הזו, במורד הזרם מיובל של נחל שמתחבר אליו. כדאי שכולם יעשו מאמץ למנוע את זיהום הנחל כי אין לנו הרבה כאלה והוא חשוב.
מי שמנקה את הנחל משאריות של מטיילים הם בעיקר הנערים והנערות תושבי הישובים הישראלים מעל. מדהים לראות שהם עושים את כל העלייה התלולה בדרך חזרה לאוטו עם שקיות זבל. שימו לב לאסוף אחריכם! אין פחים למטה ואין כמעט איסוף זבל של הרשויות.
הבריכה הזו שנמצאת בהמשך השביל אחרי שיורדים בעזרת סולם יתדות, רחוקה 20 דקות מהקודמת (יונתן הקטן שמה בגלל איזה סיפור מקומי). היא מלאה בדגיגים שמדגדגים ברגליים ומומלץ להיכנס עם נעליים בגלל זה וכי חלוקי הנחל לא נעימים להליכה. גם בנקודה זו חשוב לא להשאיר דבר אחריכם. מספיק שקית אחת או בקבוק כדי לפגוע ביופי של המקום.
הבריכה הקטנה הזאת מסתתרת מיד אחרי הקודמת, בין הצמחייה הצפופה. כשעמוס בבריכה הקודמת אפשר להגיע ולשחות בה בשקט.
כאמור, המסלול של נחל פרת הוא בשמש וחשוב להביא לפחות 3 ליטר מים ובימי שרב לא לטייל פה. גם בימי החורף לא כדאי לטייל בנחל פרת מחשש לשיטפונות ולזיהום המים שנגרם מהכפרים באזור הרחוק במעלה הזרם.
נחל פרת הזה הוא לא זה שעליו מדברים כשאומרים מ"מהפרת והחידקל", אך גם הוא מוזכר בתנ"ך. מיוחסים לו מערה שבו התגורר אליהו הנביא ובתקופה אחרת ירמיהו הנביא. זה היה מקור המים והחיים של המון תרבויות בשל מיקומו ליד ירושלים. במערות בערוץ הנחל התגוררו נזירים מאות שנים.
הג'קוזי הזה נמצא בין שתי הבריכות הראשונות במסלול, בצמוד לבריכה השנייה. בהמשך המסלול יש עוד בריכות נקיק בצורות שונות, אולם ההליכה בין האחת לשנייה נעשית ארוכה. ניתן להמשיך או לחזור ולקחת בחשבון שיש עלייה לא קלה לאוטו. קיימת עלייה נוספת למצפור השישה אך היא במדרון תלול מאוד וסלעי.
גישה לכל 77 המקומות הבלעדיים מחוץ למפה המשיכו לאינסטגרם של עמית
יעוץ על המסלול המהיר לבריכות של נחל פרת - יריב דוד שמתמחה בהגעה ליעדים מיוחדים בארץ
צילום רחפן וייעוץ בתוכן לכתבה: גל טוויג