הם משפרים את מצב הרוח, קשורים לחשקים שונים בגוף ובעיקר ממכרים: כן רבותיי, אנחנו מדברים על קינוחים, ועל אף שלרוב אוכלים אותם בסוף הארוחה, רבים מאתנו לא יתנגדו לחסל איזו פבלובה אם זו תוצג לנגד עיניהם גם על הבוקר. אבל הקינוח הוא לא רק מאכל טעים ומהפנט, הוא גם במרבית המקרים חלק מתרבות רבת שנים – כל עם והמאכל המתוק שלו.

לכבוד חג הפסח, אספנו עבורכם שלל קינוחים ברחבי העולם שלרוב זוללים אותם בחגים או באירועים מסויימים, רק שאלה אחת נותרה לא פתורה: מהו הקינוח המסורתי שלנו? אם יש לכם רעיון טקבקו לנו! ובינתיים, אנחנו מזמינים אתכם למסע תענוגות מסביב לעולם - נגבו את הריר אנחנו יוצאים לדרך.

אין תמונה
אז מהו הקינוח הישראלי המסורתי? משהו בין בקלאווה לקוגל, לא?

הודו: גולאב ג'אמון (Gulab Jamun)

גולאב ג'אמון הוא הקינוח ההודי הפופולרי, שעשוי מבצק מטוגן בשמן עמוק, ספוג בסירופ סוכר ומתובל בזרעי הל, זעפרן ומי ורדים. הוא בעיקר מככב בפסטיבלים שונים בהודו, בחתונות ובימי הולדת. הבצק עשוי מחלב וקמח והוא נפלא למי שאוהב אוכל מטוגן, ללא רגשות אשם כמובן.
* מתכון גולאב ג'אמון

אין תמונה
מככב בפסטיבלים שונים. גולאב ג'אמון

קוריאה: דוק (Tteok)

Tteok (דוק) היא עוגת אורז קוריאנית מקמח אורז דביק. אמנם את העוגות האלה הקוריאנים אוהבים לאכול במיוחד בחתונות ובימי הולדת, אבל הקינוח הזה הוא ללא ספק חלק ניכר מהתרבות הקוריאנית כשהוא קיים כבר 2,000 שנה. יש בערך 200 סוגים של עוגות אורז המשתנות מבחינת צורה, גודל, וצבע, לעומת זאת, יש רק שיטה בסיסית אחת להכין אותן - רתיחה, אידוי וטיגון. קוריאה גם העניקה לקינוח מוזיאון משלו, בו המבקרים יכולים ללמוד על ההיסטוריה של ה- Tteok והמסורת של הקינוח האהוב של קוריאה.
* מתכון Tteok

אין תמונה
קיים כבר 2,000 שנה. Tteok

צרפת: Buche de Noel

Buche de Noel הוא קינוח מסורתי שמקורו בצרפת והוא פופולרי מאוד במהלך חג המולד. זוהי עוגה שדומה לרולדה והיא מנותקת בצד אחד כאילו ערפו את ראשה. בכדי לחקות את השלג האופייני לתקופת חג המולד, אבקת סוכר מפוזרת על העוגה שמעוטרת ענפים, וגם פירות יער ופטריות עשויות מרנג. עוגת הספוג בקינוח מגולגלת עם שוקולד וריבת חלב.
* מתכון Buche de Noel

אין תמונה
אופייני לחג המולד. Buche de Noel

צ'כיה: קולאץ' (Kolache)

בתוך ריבועי הבצק הקטנים האלה חבויים שזיפים, אננס, תפוחים, אפרסקים ופרג. זהו ה - Kolache, מאפה המכיל מנה של פירות המוקפות בכריות נפוחות מבצק. הקינוח המקומי של הרפובליקה הצ'כית הפך פופולרי מאוד בארצות הברית כתחליף חצי מתוק לקינוחים ממותקים, אם כי שם את הפרי לא פעם החליפו גבינה, נקניקיות ואפילו שעועית.
* מתכון קולאץ'

אין תמונה
פופלרי גם כמאכל מלוח בארה"ב. קולאץ'

אוסטרליה: פבלובה

המנה האוסטרלית הפופולרית - הפבלובה, היא קינוח מרנג שנוצר מקצף בהיר ופריך במעטפת החיצונית שלו, ורך בפנים כמו מרשמלו. את המרנג אסור לחשוף לאוויר קר לאחר האפייה - יש לקרר אותו לגמרי אך ורק בתנור. הפבלובה נקראת כך על שמה של הבלרינה הרוסית אנה פבלובה, שביקרה באוסטרליה ובניו זילנד בשנת 1926. את הקינוח אוכלים לעיתים קרובות במהלך ארוחות חגיגיות וחג, ולרוב המרנג מעוטר בפירות טריים וקצפת.
* מתכון לפבלובה

אין תמונה
על שמה של בלרינה רוסית. פבלובה

פיליפינים: ביבינקה (bibingka)

בפיליפינים נהוג לקנח, בדרך כלל בעונת חג המולד, ב - bibingka, עוגת אורז שעשויה מקמח אורז, חלב, קוקוס, סוכר, ביצים ואבקת אפייה. באופן מסורתי, התערובת נמזגת אל תוך עלי בננה שנמצאים בסיר חרס מיוחד. לאחר מכן, עלי בננה נוספים מתווספים מעל כדי לכסות את העוגה, שנאפת על גחלים. מעל העוגה הרכה הזו יש ציפוי הכולל חמאה, סוכר, גבינה וקוקוס. המרקם של הקינוח הזה צריך להיות ספוגי ודביק. בתקופת החגים נוהגים בפיליפינים למכור ביבינקה מחוץ לכנסיות -  מיד אחרי המיסה של חצות.
* מתכון ל-bibingka

אין תמונה
נמכר מחוץ לכנסיות. הביביבינקה

ספרד: Rosca de Reyes

עוגה פשוטה זו היא בעצם לחם בצורת אליפסה שמקושט בפירות מסוכרים או מיובשים. את הקינוח הספרדי הזה אוכלים ב-6 בינואר לפי המסורת, כדי לחגוג את ה - "Dia de los Reyes" (יום המלכים) בספרד. בתוך העוגה נהוג להחביא מזכרות או פסלונים של ישו בתוך לחם, כסמל לכך שהתינוק ישו ניצל מתוכניתו של המלך הורדוס להרוג את כל התינוקות שיכולים להיות המשיח. לפי המסורת מי שמוצא את הפסלון הוא בר מזל והוא זה שאמור לברך לרגל השנה החדשה.
* מתכון Rosca de Reyes

אין תמונה
מחביאים פסלונים של ישו בתוך העוגה. Rosca de Reyes

טורקיה: Asure

Asure הוא פודינג זהוב שנחשב לקינוח טורקי מסורתי המוגש כמחווה של שלום ואהבה, ומציין את הקשר בין משפחות, חברים ושכנים מבלי להתייחס להבדלי דת או אמונה. הקינוח קשור לסיפור התיבה של נח – לפי האגדה, כשכמעט נגמר האוכל על התיבה, נח לקח את כל המזון שנותר, כולל זה של החיות, וערבב את כל המרכיבים יחד. בהתאם, כך גם קערת הפודינג הטורקית הזו מלאה בתערבות של דגנים, פירות ואגוזים. בדרך כלל אוכלים את האז'ור בחג המשמעותי הראשון של השנה המוסלמית, ה - Muharrem, שנחגג ביום העשירי של החודש הירחי הראשון. ביום הזה, נח ומשפחתו והחיות שאיתם עזבו את התיבה לאחר שהמבול נפסק.
* מתכון Asure

אין תמונה
מייצג שלום ואהבה. Asure

גרמניה: לבקוכן (lebkuchen)

הקינוח המסורתי הגרמני lebkuchen הוא בעצם עוגייה שעשויה דבש, קמח, ביצים, סוכר, קינמון, ותבלינים כמו ג'ינג'ר. היא נאכלת לרוב בחג המולד והומצאה על ידי נזירים בימי הביניים בפרנקוניה. במאה ה-13 באירופה סוכר נחשב לפינוק יקר והדבש היה לתחליף הממתיק של הסוכר. העוגיות האלו הן תענוג לאנשים שנהנים מהשילוב בין מתוק לחריף.
* מתכון לבקוכן

אין תמונה
שילוב בין מתוק לחריף. עוגיות לבקוכן

איטליה: פנפורטה (panforte)

ה - Panforte, שפירושו "לחם חזק", הוא קינוח איטלקי מסורתי שעטוף בפירות ואגוזים והוא מגיע מהעיר סיינה שבאיטליה. הפנפורטה עשוי מסוכר מומס, דבש, אגוזים, פירות ותבלינים שמתערבבים יחד עם הקמח. האגדה מספרת על נזירים ונזירות של המנזר האיטלקי שנהגו לתת את העוגה הזו כמס או מעשר.
* מתכון פנפורטה

אין תמונה
אכן, לחם חזק. פנפורטה
>> שתפו את החברים שלכם בקינוחים הטובים בעולם
>> מהי השפה היפה בעולם?