העיירה קרטדלו בטוסקנה (צילום: ויקיפדיה)
עיירה בטוסקנה. כל מה שסיפרו לכם, ועוד | צילום: ויקיפדיה

קשה למצוא סופרלטיבים על טוסקנה שלא נאמרו ונשחקו עד דק. חלב הארץ המדהים הזה - שמפורסם בזכות הנופים הירוקים, כרמי היין הנהדרים, העיירות הציוריות, הערים המדהימות ויצירות האמנות מהמפורסמות בעולם - באמת מציע כל מה שהתייר הממוצע יכול לחלום עליו.

גודלו של המחוז הוא כ-23 אלף ק"מ רבועים, מעט יותר מגודלה של מדינת ישראל (שטחה של מדינת ישראל בתחומי הקו הירוק, כולל מזרח י-ם ורמת הגולן הוא 22,070 קמ"ר) ומתגוררים בו כ-3.7 מיליון תושבים. בירת המחוז היא העיר פירנצה, שמרכזה הוא אחד מ-6 אתרים במחוז שהוכרו כאתרי מורשת היסטוריים, וניתן למצוא בה חוץ מהפסל דוד של מיכאלאנג'לו עוד אינספור יצירות אמנות מרתקות. אז רגע לפני שאתם צוללים לתוך הירוק האינסופי, הנה מספר דברים שחשוב לדעת והיכרות ראשונית עם הערים הגדולות של טוסקנה. תבלו.

שפה: איטלקית
מטבע: יורו (1 יורו = 5.56 ₪, נכון לדצמבר 2009)
שעון: ישראל - 1
ויזה: אין צורך בויזה לבעלי אזרחות ישראלית
מזג אוויר: דומה לזה שבישראל, אך מעט קר וגשום יותר בחורף.
הגעה: טיסות ישירות וצ'ארטרים מישראל לאיטליה יוצאים מדי יום ונוחתות בשלוש ערים בארץ המגף – ורונה ומילאנו בצפון ורומא במרכז. אם היעד הראשון שלכם הוא פירנצה אין כמעט הבדל בין רומא למילאנו (302 ק"מ לעומת 324 בהתאמה), אולם רומא קרובה יותר לחלק הדרומי של טוסקנה מאשר מילאנו לחלק הצפוני.
תחבורה: כדי לטייל באזור כדאי לשכור רכב. בתוך הערים עצמן עדיף לוותר עליו – פשוט להחנות ולשכוח ממנו עד הנסיעה הבאה. ערי טוסקנה, גם פירנצה, מרוכזות סביב אזור עניין קטן מימדים, לכן אין ממש צורך בתחבורה ציבורית. בכל אופן, בפירנצה יש מערכת יעילה של אוטובוסים ומיניבוסים, וכמובן גם מוניות. היזהרו ממכוניות וטוסטוסים הדוהרים בסמטאות הצרות.
חשמל: המתח זהה לארץ, אך יש צורך במתאם לשקע.

הערים

פירנצה
עיר קטנה גדולה. קטנה בגודל, אבל גדולה בכמות מוקדי העניין שלה. אוהבי אמנות והיסטוריה יכולים לבלות בה ימים על גבי ימים במעבר בין הפיטי, האופיצי, הדואומו ושאר הגלריות והמוזיאונים. גם אם אתם לא נמסים מרנסאנס, והתככים של בית מדיצ'י יעניינו אתכם רק אם יהפכו לטלנובלה, השקיעו בעיר המקסימה הזו לפחות 3 ימים, ותנו לקצב שלה ולפינות השקטות יותר שלה להתגלות לעיניכם.

פירנצה (צילום: ויקיפדיה)
פירנצה | צילום: ויקיפדיה

לוקה
המחוז הצפוני של טוסקנה כמעט ואינו מתוייר על ידי מי שאינו איטלקי. בירת המחוז, לוקה, היא עיר עשירה למדי. היא מוקפת חומה שמוקפת גנים, ומשובצת עשרות כנסיות וגנים. המרכז שלה שקט למדי, בגלל המנהג המבורך של חלק מתושביה לרכוב על אופניים ולא על טוסטוסים מחרישי אוזניים. דרך נהדרת להכיר את העיר היא לעלות על אחד ממגדלי החומה ולעשות טיול מעגלי על הטיילת הרחבה. שימו לב – בלוקה מקפידים מאוד על מנוחת הצהריים, יותר מבערים אחרות בטוסקנה. לשכת מודיעין התיירות המרכזית של העיר נמצאת בכיכר סנטה מריה, מול שער סנטה מריה.

פיזה
חלק מהעיר העתיקה של עכו קרוי הנמל הפיזני וזאת משום שפיזה היתה מעצמה ימית חשובה וגדולה בין המאות ה-11 ל-13. רוב התיירים מגיעים לפיזה ליום אחד, מביטים בהשתאות במגדל הנטוי, מציצים בחטף בדואומו וממשיכים הלאה, אבל יופיה של העיר וההיסטוריה העשירה שלה בהחלט מצדיקים ביקור ארוך יותר.

סיינה
האגדה מספרת שסיינה נוסדה על ידי בנו של רמוס, מייסד רומא. למעשה הקימו אותה האטרוסקים, אך זה לא הפריע לתושבי העיר לאמץ את הזאבה כסמל עירם. אחרי פירנצה, סיינה היא העיר הגדולה ביותר של טוסקנה, ולדעת רבים היא יפה ונעימה הרבה יותר מעיר המחוז ההומה תיירים ואתרים. מוקפת חומה ובנויה על שלושה רכסים, סיינה מציעה נופים טוסקניים טיפוסיים והמון חן. היא מחולקת ל-17 רבעים, הנקראים Contrade (בעבר היה לשיוך הזה משמעות רבה, היום מדובר בשייכות סמלית). כל רובע קרוי על שם חיה אחרת, ואפשר לראות את סמלי החיות על כנסיות, מזרקות ולוחות בשטחי הרובע. בשני ביולי וב-16 באוגוסט, במהלך פסטיבל הפאליו, נערכים בכיכר המרכזית של העיר מרוצי סוסים מלהיבים. ביקור בתאריכים האלה, כמו למעשה במשך כל עונת התיירות, מצריך הזמנת מקום לינה זמן רב מראש. מסביב לסיינה מצויים כמה מהכפרים והאתרים היפים ביותר בטוסקנה.

קצת היסטוריה

מקורו של השם טוסקנה הוא בשמו של שבט אטרוסקי שהתיישב באזור בסביבות שנת 1000 לפני ספירת הנוצרים. בימי האטרוסקים, ולאחר מכן גם בימי הרומאים, לא היתה טוסקנה ישות מדינית מאוחדת ורק הלומברדים הברברים, במאה ה-6 לספירה, איחדו את האזור תחת דוכסות אחת. מאוחר יותר היא נשלטה על ידי הפראנקים, ואחר כך על ידי משפחת אטוני, ששלטה באזורים רבים נוספים באיטליה.

מגדל פיזה, פיזה (צילום: Franco Origlia, GettyImages IL)
המגדל הנטוי בפיזה | צילום: Franco Origlia, GettyImages IL

בתחילת המאה ה-12 התפוררה עוצמתה של המשפחה וערי טוסקנה לקחו את עצמאותן. הערים נלחמו ביניהם על שליטה – סיינה ופיזה זכו כל אחת למעמד בכורה, עד שהכח עבר באופן סופי לפירנצה, שאיחדה את המחוז תחת נסיכות בית מדיצ'י. הימים היו שיאו של הרנסאנס האיטלקי - תקופה שתרומתה להיסטוריה, לתרבות ולמדע האנושי אינה ניתנת לשיעור - מאות בניינים נבנו בפירנצה וסביבותיה, ספרים נכתבו ותורגמו, ואמנים ששינו את ההיסטוריה הציגו את מרכולתם. למעשה, נדמה היה בעולם המערבי כי השמש זורחת מפירנצה.

למרות השפע והשגשוג, היו לבית מדיצ'י מתנגדים רבים, ופעמיים הם סולקו מהשלטון, והוחזרו על ידי האפיפיור. במאה ה-16 החלה לדעוך יוקרתה של הנסיכות ועם מותו של הדוכס הגדול האחרון לבית מדיצ'י, ז'אן גסטון, השלטון עבר לבית הבסבורג. ב-1801 כבש נפוליון את האזור וייסד בו את ממלכת אטרוריה, שבסופו של דבר ניתנה לאחותו אליסה. כשנוצח המצביא הצרפתי חזרה טוסקנה לידיים איטלקיות, אבל רבים מהשינויים שהנהיג השלטון הצרפתי נשארו על כנם, כגון הסובלנות הפוליטית והליברליזם. בסופו של דבר, עם הגעת "אביב העמים" לאזור, המלך לאופולד חזר לשלטון בעזרת הצבא האוסטרי, אך איבד לחלוטין את תמיכת העם בשל כך. מלחמת העצמאות האיטלקית הביאה לסילוקו מהשלטון על ידי הפלורנטינים. בשנת 1860 הצביעו תושבי פירנצה בעד הסתפחות לאיטליה המאוחדת. היום טוסקנה היא אחד המחוזות המשגשגים ביותר באיטליה, בשל החקלאות המפותחת וההון שמכניסים התיירים שנוהרים לראות את ההיסטוריה והשפע המקופלים בין הגבעות.

עוד על טוקסנה: מה לראות? מדריך האתרים, הפארקים והמוזיאונים >>