פראג - צילום אוויר של העיר (צילום: לי רותם)
פראג, מבט על | צילום: לי רותם

בשנת 1989, ארבע שנים לפני שנפרדו צ'כיה וסלובקיה לשתי מדינות נפרדות, הופל המשטר הקומוניסטי ששלט בצ'כוסלובקיה מאז תום מלחמת העולם השנייה, והשינוי שעברה מאז העיר פראג מורגש בכל תחום: בבתי הקפה החדשים, במסעדות, בחנויות, בהמוני התיירים במרכז העתיק, בבתי המלון שפורחים ובעיקר באווירה.

מחפשים טיסה זולה לפראג? היכנסו ל-smartair

ההיסטוריה היהודית המפוארת, המסורת המרדנית, המורשת התרבותית והאדריכלית המרשימה, שילוב ייחודי של קדרות, הומור, ונטייה קלה להוללות – כל אלה ועוד הפכו את פראג לאחת הערים הרומנטיות והמתוירות ביותר באירופה. העיר הפכה לפופולרית עד כדי כך, שמרכז העיר ההיסטורי מתקשה לעתים להכיל את כמויות המבקרים בעונות השיא, ובחורף זיהום האוויר הופך לעתים בלתי נסבל.

אבל, וזה אבל משמעותי, מי שמתכנן נכון את טיולו ומוכן להשכים קום כדי ללכת בגשר קארל בבדידות יחסית, יזכה לחוויה מרגשת בעיר שההיסטוריה שלה חיה ונושמת בכל רחוב, סמטה, פאב שכונתי, כנסייה או כיכר.

מידע שימושי

שפה: הצ'כית שייכת לקבוצת השפות הסלאביות-מערביות, והיא מתאפיינת במספר רב של מילים המורכבות מעיצורים בלבד. משפט מפורסם המדגים את העניין הוא "דחוף אצבע לגרון", או בצ'כית:Strč prst skrz krk .
מטבע: קרונה צ'כית.
שעון: ישראל-1.
ויזה
: אין צורך בוויזה לבעלי דרכון ישראלי.
בטיחות: בסך הכל ההרגשה בבירת צ'כיה היא בטוחה למדי, ולמעט האזהרות הרגילות - כייסים וגנבים באזורים התיירותיים, עסקאות ברחוב, והימנעות מאחזקת סמים – אין הוראות בטיחות מיוחדות. לנשים מומלץ לדעת כי הצ'כים שותים הרבה, ולא תמיד בחן, ולכן ההרגשה בפאב מקומי עלולה להיות קצת פחות נעימה אם אתן לבד.
במקרה חירום: שגרירות ישראל בפראג - כתובת: Badeniho 2, 170 00, Prague 7, טל' 0042033097532, מייל:  info@prague.mfa.gov.il
מזג אוויר: פראג היא בירה אירופית קלאסית גם במובן הזה, מה שאומר שחודשי החורף קרים מאוד (אבל פראג נפלאה בשלג), חודשי הקיץ חמים (אבל ריקים יחסית מתיירים, כי אין ים) והחודשים האידאליים הם חודשי הסתיו והאביב (אבל אז העיר מוצפת בתיירים).
הגעה לעיר: שדה התעופה הבינ"ל של פראג נקרא פראג-רוזיניה והוא ממוקם במרחק כ-10 ק"מ מהעיר. משדה התעופה לתוך העיר פראג אפשר לקחת אוטובוס שירות העוזב את הרציף כל 10 דקות, או מונית מורשה. 
תחבורה: בתוך העיר יש רשת נוחה של תחבורה ציבורית – מטרו, חשמליות ואוטובוסים. במרכז העתיק המרחקים קצרים והליכה ברגל היא תמיד הדרך הכי טובה להכיר עיר. למרחקים ארוכים יותר אפשר לקנות מגוון רב של כרטיסים: כאלה התקפים לשעה וכוללים החלפות, זולים יותר לנסיעה אחת ועוד. כרטיסי פראג COOL PASS מקנים נסיעה חופשית למשך שלושה ימים ברוב הקווים, כמו גם כניסה לרבים מהמוזיאונים והגלריות. ניתן לקנותם במשרדי צ'דוק (חברת תיירות פרטית טובה) ובסוכנויות אחרות.
חשמל: 220 וולט. כמו בארץ. הביאו אתכם מתאם.
נימוסים והליכות: במסעדות נהוג לעגל חשבונות כלפי מעלה ולהשאיר עוד קצת אם החשבון גדול. נהוג גם להגיד "דוברי דן" כשנכנסים לחנות או פונים אל מישהו. בשל ריבוי התיירים בעיר, בתי עסק רבים מציגים לזרים מחירים הגבוהים פי כמה מהמחיר למקומי. כמה מילים בצ'כית ושאלה (מנומסת) האם זה מחיר רגיל או מחיר לתיירים יכולה להוריד את המחיר, אבל אל תתמקחו – זה לא נהוג.

פראג בשלג (צילום: getty images)
פראג בשלג. כמו גלויה | צילום: getty images

מה לראות?

פראג היא למעשה שילוב של כמה כפרים ועיירות שאוחדו לעיר, שהיא הגדולה ביותר כיום בצ'כיה ומתגוררים בה כ-2 מיליון תושבים. היום העיר מחולקת ל- 10 רבעים מנהליים, חלקם מלאי אתרים היסטוריים ואווירה קסומה וחלקם חדשים ופרבריים. אנחנו בחרנו להתמקד בששת הרבעים המומלצים לטיולים ולתיירים והמאגדים בתוכם את רוב האטרקציות שיש לפראג להציע.

הרבעים

סטארה מייסטו
כיכר העיר העתיקה (Stare' Mesto), גשר קארל והקלמנטינום חולשים על הרובע הציורי, שהוא למעשה מבוך של סמטאות ומעברים המשלבים סגנונות בנייה שונים. בעונת השיא של התיירות (מאי-ספטמבר) הדוחק ברובע יכול להיות קשה מנשוא, לכן כדאי לנסות "להיעלם" בסמטאות המתוירות פחות.

יוזפוב
הסמטאות הישנות של הגטו פינו את מקומן למוזיאונים, חנויות יוקרה ובנייני ארט-נובו מפוארים וכל מה שנשאר מהרובע היהודי של פראג - שאכלס את אחת הקהילות המפוארות של בני עמנו שחיו באירופה - הם שישה בתי כנסת, בית קברות ובית קהילה אחד.

הראדצ'אני
המצודה הגדולה החולשת על נופה של פראג הייתה מאז ומתמיד מוקד עניין למבקרים ולאמנים. מסביב לה יש רבעי מגורים יוקרתיים, ארמונות, כנסיות ומנזרים, ואת אחד הרחובות העתיקים ביותר בעיר.

הטירה בפראג (צילום: Sean Gallup, GettyImages IL)
המצודה של פראג ברובע הראדצ'אני | צילום: Sean Gallup, GettyImages IL

מאלה סטראנה
"הרובע הקטן" מתפתל מטה מהטירה, לכיוון נהר הוולטבה. הציוריות של השכונה, שכמעט ודבר חדש לא נבנה בה מאז המאה ה-18, משמשת תפאורה ללא מעט צילומים. הרבה ארמונות מתקופת הבארוק בולטים בין הבתים הקטנים ואדומי הרעפים של הרובע.

נובה מסטו
פירוש השם נובה מסטו הוא "העיר החדשה", והאזור הזה אכן היה חדש כשתוכנן במאה ה-14! הרחובות רחבים והכיכרות - בייחוד כיכר וצלאב – מרשימות ביופיין. מעט דרומה מאזור זה שוכנות מספר גדול מאוד של חנויות ומסעדות וגם טירת וישהארד היפה והשלווה.

וינוהראדי וז'יז'קוב
הרבעים שממזרח למרכז העיר משנים את פניהם – מאזורי מגורים הם הופכי לאזורי בילוי ומסחר. הראשון – לקהל בלייני וטרנדי. השני – לקהל קצת יותר אלטרנטיבי.

קצת היסטוריה

חקלאים מעמים שונים גרו ברמה שעליה שוכנת פראג כבר בשנת 5,000 לפני הספירה, אולם ההתיישבות הראשונה בשטח שבו שוכנת העיר כיום נוסדה רק במאה ה-9 לספירה, בוישהראד. האגדה מספרת כי הנסיכה ליבושה היא שחזתה את הקמת העיר הגדולה, והשושלת שלה, שושלת פרז'מיסל (על שם בעלה) שלטה בעיר במשך מאות שנים. בשנת 1,000 לספירה פראג כבר הייתה מרכז מסחר עירוני שוקק וב-1170 נבנה הגשר הראשון – גשר יהודית - שחיבר את שני חלקי העיר, המופרדים על יד נהר הוולטאבה.

גשר סווטופלוק בפראג, 1930 (צילום: Hulton Archive, GettyImages IL)
גשר סווטלוק, 1930 | צילום: Hulton Archive, GettyImages IL

במאה ה-14 נבנו בה כמה מהפרויקטים הגדולים ביותר, שעדיין מתווים את פניה – גשר קארל, קתדרלת ויטוס הקדוש והאוניברסיטה. ראשית המאה ה-15 הביאה איתה את המטיף הרפורמיסט יאן הוס, שלאחר הוצאתו להורג מרדו הצ'כים נגד הכנסייה הרומית הקתולית וזכו לעצמאות, עד שבשנת 1526 בית הבסבורג השתלט על העיר ותחת שלטונו פראג איבדה מזוהרה ומחשיבותה.

תחילת המאה ה-18 הביאה עמה שגשוג לעיר, ובנייני הבארוק הנהדרים שלה נבנו על ידי אצילים וסוחרים עשירים שישבו בה, ובהם גם איטלקים, גרמנים וספרדים. המהפכה התעשייתית הרחיבה את גבולות העיר ויצרה בה מעמד פועלים נרחב ולאומני בנטיותיו, שניסה למרוד נגד האימפריה האוסטרו-הונגרית ללא הצלחה.

בסוף מלחמת העולם הראשונה הפכה פראג לבירת המדינה העצמאית צ'כוסלובקיה, אך השקט התערער עד מהרה: בשנת 1938 נגסה גרמניה בשטחים גדולים של המדינה הצעירה, ועם פרוץ מלחמת העולם השנייה הוחל עליה שלטון נאצי מלא ויהודי העיר הושמדו כמעט כולם.

לקראת סוף המלחמה פרץ בעיר מרד גדול, ותושביה הצליחו לסלק את שאריות הצבא הגרמני מהעיר עוד לפני בוא הצבא האדום. הרוח המרדנית הזו היא שהובילה את אלכסנדר דובצ'ק, נשיא המדינה, לנסות להשתחרר מעול הקומוניזם הסובייטי ולהנהיג ליברליזציה יחסית בשנת 1968. תקופת הפריחה הקצרה הזו, שנקראה "האביב של פראג", באה אל קצה עד מהרה, וכבר בא באותה שנה טנקים סובייטים נכנסו לרחובות העיר ודיכאו את הרוח החדשה.

בשנת 1989, הפגנת סטודנטים לציון קרבנם של סטודנטים בימי מלחמת העולם ה-2 הפכה להתכתשות אלימה עם המשטרה, שהובילה בתורה להפגנות המוניות כנגד המשטר. המפלגה הקומוניסטית התפטרה מהשלטון, וארבעים שנות קומוניזם באו אל קצן.

מאז השתחררה מהקומוניזם מפלסת פראג את דרכה אל השורה הראשונה של ערי הבירה האירופיות. צ'כיה וסלובקיה נפרדו, המדינה הצטרפה לאיחוד האירופי, התיירות בעיר מתפתחת והכיוון הוא מערבה. ועדיין, העיר שומרת על אוצרותיה ואופייה אך גם על הרוח החופשית, האינטלקטואלית והיצירתית שהביאה לעולם את החייל האמץ שוויק, את קפקא, סמטנה, דבוז'אק, מילן קונדרה, יאן הוס ויאן מסריק, קארל צ'אפק ועוד רבים וטובים.

עוד על פראג: מה לראות? מדריך האתרים, הפארקים והמוזיאונים >>

למדריך המלא של פראג >>