לונדון. מחזות זמר, המומיות בבריטיש מיוזיאום, פיקדילי סירקס, סיבוב בפריימארק ונסיעה חמימה בטיוב. אנחנו רגילים לחשוב על לונדון כמנומסת וגבוהת מצח, אבל בעיר החיונית הזו מסתתרים לא מעט מקומות מחוספסים ומרתקים שמקבצים אליהם תרבויות וטעמים שונים - ובעיקר מוכיחים שהעיר הזו עדיין חיה, בועטת ויודעת להמציא את עצמה בכל פעם מחדש.

מחפשים טיסה זולה ללונדון? היכנסו ל-smartair

כל מה שצריך לעשות הוא ללכת פעם אחת בלונדון האלטרנטיבית, לצאת מהמרכז ולהגיע למחוזות שלא חשבתם שקיימים בכלל מחוץ לשופינג הצפוף של אוקספורד סטריט או המרחבים הירוקים של ההייד פארק.

עושה לכם חשק לצאת למסע אורבני של פעם בחיים? תתחילו מכאן

שכונת שורדיץ': סצנה בועטת של גרפיטי משובח

התחנה הראשונה שלנו אמנותית. תשכחו מהפורטרטים העתיקים בנשיונל פורטרט גלרי, אפילו מהגלריות המעונבות – האמנות שאנחנו עומדים לראות מוצעת בחינם ומוצגת על קירות הרחובות הלונדוניים. כן, לונדון היא סצנה חיה של גרפיטי והיצירות כאן מתחדשות על בסיס יום יומי, כשמרכז ההתרחשות היא שכונת שורדיץ' במזרח העיר.

תמצאו שם יצירות עצומות על בתים שלמים, חריטות מיוחדות על קירות, אמנות רחוב במגרשי חניה ואפילו על עמודי התאורה. אמנים מכל העולם באים כדי להשאיר כאן חותם ולנו יש נציגות בעזרתם של Broken Fingaz.  כדי לא לפספס אף יצירה ולקבל מידע על האמנים שפועלים באזור, מפעילים אמני הגרפיטי שגרים בשכונה סיורים בין הרחובות – עליהם תוכלו לשלם כמה שתרגישו לנכון. כן, גם כלום. חוץ מאמנות משובחת, תוכלו לפגוש כך את האמנים עצמם ולשמוע סיפורים על מה שמתרחש בזמן אמת בסצנה המקומית ואפילו להזמין אותם לבירה אחרי הסיור ולקבל הזדמנות להכיר אותם מקרוב.

גרפיטי בשכונת שורדיץ' לונדון 2 (צילום: איילת רוזן)
יצירות עצומות על בתים שלמים. חגיגה של גרפיטי בשכונת שורדיץ' | צילום: איילת רוזן

כדי לספוג עוד מהאווירה המיוחדת של המקום, כדאי להגיע לאחד המקומות המעניינים בשכונה: האנדרגראונד ווילג'. מדובר במחסן שהפך לאולם רב תכליתי ויכול להכיל לא פחות מאלף אנשים. הוא מתפקד כמועדון לילה, אולם הופעות, חלל לתערוכות אמנות, אולם להצגות תיאטרון וביתם של מופעים משלל סוגים. תוכלו למצוא פה מוזיקה אקלקטית מאינדי ועד היפ הופ ולהתרשם מיצירות אמנות מתחלפות.

השוק של ברייק ליין: פעם אזור מוכה פשע, היום אזור לוהט

אחרי כל האמנות, הגיע הזמן לפנק גם חושים אחרים וללכת לשוק בבריק ליין. האזור, שפעם נחשב למוכה פשע, שינה פנים והיום הוא אחד האזורים הלוהטים בלונדון. יום ראשון הוא היום הכי עמוס כאן כי אז מגיעים לכאן המוני מבקרים וגם רוכלים שמציעים סחורה יד שנייה ואפילו נגנים שמופיעים ברחוב - אבל שמח פה כל השבוע. שורדיץ' מאכלסת מהגרים רבים וכך אפשר למצוא בשוק אוכל משובח מכל רחבי תבל עם דגש על אוכל אסייתי והודי וחנויות עם בגדי וינטג' מעולים, בגדי יד שנייה וגם חנויות עם בגדים מקומיים במחירים שתואמים את הבירה האירופית.

ברייק ליין מרקט לונדון (צילום: איילת רוזן)
כל מה שתרצו. מלא אווירה ואופי - השוק של ברייק לייו | צילום: איילת רוזן

אחרי כל השופינג כדאי לנוח על איזה דרינק והמקום הכי נכון לעשות את זה הוא ב-  Worship Street Whistling Shop. תשמרו את פיינט הבירה הרגיל שלכם לפעם אחרת – המקום הזה מציע מגוון של קוקטיילים מוטרפים, עם מרכיבים שיוצרו במעבדה הביתית שלהם, תוך שימוש במאיידים, ואקומים, חומצות, חלבונים, אנזימים ומה לא. כך אפשר למצוא פה משקאות עם רכיבים כמו וודקת מרמלדה, חומץ בננה, אבק מרווה, ליקר פטל וחרדל וגם: קטשופ אגוזים. רוב הרכיבים שמוגשים בהפאב הזה יוצרו במקום עצמו – מהסירופים והליקרים ועד המשקאות הקלים ומעניין לטעום את התוצאה. 

הבר שנכנסים אליו דרך דלת מקרר

אחרי שאתם מבוסמים קלות, אפשר להמשיך לתחנה הבאה: The Mayor of Scaredy Cat Town. הפאב הזה נפתח סמוך ל"Breakfast club”, עוד פנינה מחוספסת ומגניבה שמציעה ארוחות בוקר מסביב לשעון ומתהדרת בתור של סועדים שמשתרך למרחק מטרים ארוכים – אבל לא באנו כדי לאכול, אלא כדי לשתות עוד משהו טוב. הבעיה היא שאם שתיתם כמו שצריך ב- Whistling Shop לא בטוח שתמצאו את הכניסה. כן,הכניסה הזו היא הסיבה בגללה זכה המקום לבאזז של סודיות, כי אם חיכיתם לדלת עץ – אתם ממש שמרנים. פה תיכנסו לעניינים דרך דלת של מקרר SMEG.

מועדון The Mayor of Scaredy Cat Town (צילום: Andy Barnham)
The Mayor of Scaredy Cat Town. מלא באזז | צילום: Andy Barnham

ואחרי שביקרתם בשורדיץ' הלוהטת, הגיע הזמן להגיע לקצה השני של העיר: ברוכים הבאים לדרום הקשוח של לונדון – שוק בריקסטון. כשתרדו מתחנת הטיוב של בריקסטון תמצאו את עצמכם בבליל של צבעים וריחות. במרחק צעידה תמצאו לא רק את אלקטריק אבניו המפורסמת ואת הבריקסטון אקדמי שבה מופיעים מיטב האמנים - אלא גם את השוק הססגוני של השכונה. מדובר בשוק שלא שייך לחברה פרטית אלא לאיחוד הסוחרים השכונתי ומכיוון שרבע מהתושבים הם יוצאי אפריקה והקאריביים, תוכלו למצוא כאן ירקות אפריקניים לא מוכרים, מסעדות של אוכל ג'מייקני, אקססוריז לרסטות, דוכני דגים ופירות ים מפתים, ביגוד אופייני – וגם חנויות וינטג' ויד שנייה מפונפנות שכבר זיהו את מגמת ההתפתחות של המקום ומציעות אופנה מקורית במחירים מפולפלים.

BRIX MIX MARKET - Brixton Station Market from

בימי שישי עומדים פה עוד דוכנים של אוכל רחוב ומזמינים את העוברים ושבים לטעום מכל מה שיש לשכונה להציע. אגב, מספטמבר 2009 אפשר לשלם בשכונה ב"בריקסטון פאונד" – מטבע שיוחד לה, במטרה לעודד את המסחר השכונתי. בעוד את השטרות הרגילים מקשטת התמונה של המלכה, את שטר עשרת הפאונד הבריקסטונים מקשט מלך מסוג אחר: דיוויד בואי, הזמר האגדי שנולד בשכונה. אפשר להחליף כמה שטרות של פאונד בשביל החוויה בנקודות שפזורות ברחבי השכונה ולהשתמש בהם בקניות בלא פחות ממאתיים חנויות בשכונה.

למדריך לונדון המלא