בשל מיקומה הגיאוגרפי היוותה איסטנבול לאורך השנים נקודת מפגש של תרבויות, כמו גם של צבאות האימפריות השונות שראו בשליטה בה חשיבות עליונה וגרמו להמון דם להישפך במטרה לשלוט בה. כתוצאה מכך, המטייל בעיר הטורקית יכול להינות כיום משלל מונומנטים השונים במהותם, כגון מסגדים מרשימים, ארמונות מפוארים, כנסיות מעוטרות, רחובות עם חזות אירופאיות לצד כפרים אותנטיים וכמובן השווקים שוקקי החיים שהם אחד מסימני ההיכר של המדינה. 

כנסיית החוכמה הקדושה באיסטנבול  (צילום: By Dafna A.meron)
כנסיית החוכמה הקדושה באיסטנבול | צילום: By Dafna A.meron
Hagia Sophia
כנסיית החוכמה הקדושה היתה המרכז הרוחני של האימפריה הביזנטית עד השתלטות האסלאם על תורכיה והפיכתה למסגד. מאז שנות ה-30 של המאה ה-20 היא משמשת כמוזיאון. לאורך השנים נבנו כמה כנסיות באתר – הראשונה נשרפה, השניה נהרסה, השלישית נבנתה, נהרסה מעט ברעידת אדמה, שופצה ונחנכה בשנת 563 והיא זו שעומדת על תילה עד היום. פנים הכנסייה מרהיב ביופיו ויש כאן שילוב מרשים של אמות ביזנטית ומוסלמית – ציורים, אריחים, ערבסקות, עבודות שיש, פסיפסים ועוד.
כתובת: Ayasofya Meydani. Tel: 0212-528-4500
שעות הפתיחה: מדי יום 10:00-22:00, סגירה חלקית בשעת תפילות.

Sultanahmet Camii
המסגד הכחול נבנה בתחילת המאה ה-17 במצוות אחמט הראשון, כדי להאפיל על הדרה של ההאגיה סופיה. ששת צריחיו, אריחי איזניק כחולים העשויים מלאכת מחשבת, תקרות עץ מפוארות ו-260 החלונות שלו (שפעם היו מצוידים בזכוכיות צבעוניות) אולי לא ממש מאפילים על ההאגיה סופיה, אבל ללא ספק נותנים לה תשובה הולמת.
כתובת: At Meydani.Tel: 0212 518-1319
שעות הפתיחה: כל יום מזריחה לשקיעה (בשעות התפילה הכניסה מותרת למוסלמים בלבד).

Kapali Çarşi

הבזאר הגדול, השוק המקורה הגדול ביותר במזרח, הוא אתר חובה בביקור בעיר, למרות שהוא עמוס בתיירים לעייפה. אחרי שתגמרו להזדעזע מהמחירים, ומכך שכל המוכרים יודעים שטרנינג בעברית זה אימונית, תוכלו לשוטט במעברים דחוסים פחות, לשבת לשמוע סיפורים אצל מוכר שטיחים נחמד, לשתות תה תפוחים מתוק בכוסות זכוכית עדינות, ואם ממש לא תתאפקו, לקנות גם לוח שש-בש מעוטר בצדף.
שעות הפתיחה: שני עד שבת, 19:00-8:30.

הבאזאר הגדול באיסטנבול  (צילום: By Dafna A.meron)
הבזאר הגדול באיסטנבול. אתר חובה בביקור בעיר | צילום: By Dafna A.meron

Misir Çarşisi
הבזאר המצרי, או שוק התבלינים, הוא השוק השווה יותר של העיר. יש כאן גם דוכני תכשיטים, בגדים וחפצים, אבל העיקר כאן הם התבלינים המדיפים ניחוח נעים מעשרות הדוכנים. יש תערובות ייחודיות, תבלינים לא מוכרים, פירות מיובשים, פיצוחים אלוהיים וממתקים טורקיים כמו רחת לוקום, חלבה, ממתקי נוגט ונקניקי פרות עם אגוזים. לא לפספס.
כתובת: Yeni Cami Meydani
שעות הפתיחה: מדי יום 8:00-19:30.

שוק התבלינים באיסטנבול  (צילום: By Dafna A.meron)
שוק התבלינים באיסטנבול. השוק השווה יותר של העיר | צילום: By Dafna A.meron

Dolmabahçe Sarayi
אם באיזה טייק-אוף משונה על בחירתה של סופי יכריחו אתכם לבחור רק בארמון אחד בעיר, בחרו בדולמבחצ'ה שכן הפאר והשפע כאן הם בלתי נתפשים כמעט. כל שעוני הארמון תקועים על השעה 9:05 כמחווה לשעת מותו, בארמון זה, של אטאטורק. באולם קבלת הפנים תלויה הנברשת הגדולה בעולם, מתנת המלכה ויקטוריה לסולטן.
כתובת: Dolmabahçe Caddesi. Tel: 0212-236-9000
שעות הפתיחה:  מדי יום פרט ליום שני 18:00-9:00.

Galata Koprusu
גשר גלאטה, המחבר בין שני חלקי העיר האירופית, הוא אחד העמוסים בעיר. מתחת לקשתות הגשר, שחודש לפני כ-15 שנים בגלל שריפה שפרצה בו, יש בתי קפה, מסעדות מהן ניתן להשקיף על הדייגים המשליכים את חכתם אל המים.

_

Kamondo Merdivenleri
באמצע שכונת קרקוי, על רחובותיה התלולים, נגלה גרם מדרגות מהודר ומפתיע. הגרם נבנה בשלהי המאה ה-19, בסגנון אר-נובו, כדי לקשר אל ביתם המפואר של משפחת הבנקאים העשירה קמונדו. היום הבית הוא מלון, והמדרגות עדיין נהדרות.

מדרגות Kamondo Merdivenleri (צילום: By Dafna A.meron)
מדרגות Kamondo Merdivenleri. במאה ה-19 קישרו אל ביתם המפואר של משפחת הבנקאים | צילום: By Dafna A.meron

Galata Kulesi
מגדל גלאטה נבנה על ידי חיילים מגנואה במאה ה-14 והוא התוספת האחרונה לחומות העיר. אחרי גלגולים רבים, היום יש במקום מסעדה ומוזיאון, והוא משמש בעיקר כנקודת תצפית מופלאה על העיר למאות התיירים שעוברים כאן מדי יום.
כתובת: Buyuk Hendek Sk. Tel: 0212-293-8180
שעות הפתיחה: מדי יום 8:30-22:00, בקיץ עד 23:00.

Tunel
כיכר יפה ומלאת עניין, שנמצאות בה תחנות החשמלית והרכבת התחתית הישנות והנוסטלגיות. ברחובות היוצאים ממנה תוכלו להתענג על בתי קפה וחנויות עתיקות טובות.

Istiklal
הרחוב הארוך נמתח בין כיכר טונל לכיכר טקסים וחלקים ניכרים ממנו מיועדים להולכי רגל בלבד. לאורכו של הרחוב תמצאו חנויות יוקרה, אחוזות פרטיות, שגרירויות, בתי קפה, ברים, פסאז'ים קטנים (חפשו את פסאז' צ'יצ'ק המקסים) והמון, המון אנשים. בלילות הוא מהווה את מוקד חיי הלילה של העיר.

Çukurcuma
אזור בשכונת גלטסראי, העמוס בחנויות של פיצ'יפקעס ועתיקות. מקום שקט יחסית לחיפוש אחר מציאות טורקיות. לאחרונה מתפתחת כאן גם סצנה טרנדית של בוטיקי עיצוב ואופנה מדליקים.

מוזיאון איסטנבול לאמנות מודרנית
מוזיאון Istanbul Modern שוכן במיקום מצוין על גדת הבוספורוס. האוסף הקבוע של המוזיאון עדיין קטן ומתגבש, אבל יש כאן תערוכות מתחלפות טובות ואפשרות להכיר את סצנת האמנות העכשווית הטורקית הנהדרת.
כתובת: Kılıç Ali Paşa Mahallesi, No:1/1
Tophane İskele Caddesi
No:1, 34433 Beyoğlu-Istanbul
Tel: 0212 334 73 00

Mevlevi Tekkesi
מנזר צנוע של מסדר האחים מוולאנה, הידועים בכינוי "הדרווישים המחוללים". במנזר יש מוזיאון להיסטוריה של המסדר המפורסם, וחברי המסדר מבצעים בו טקס רוחני, הכולל סחרורים בלתי נגמרים לצלילי מזמורים סופיים.
כתובת: Galip Dede Caddesi 15. Tel: 0212-245-4141
שעות הפתיחה: רביעי עד שני, 16:00-9:00.

Topkapi Sarayi
הקומפלקס הענקי שמהווה את הארמון נמצא על הגבעה הראשונה מבין שבע הגבעות של איסטנבול. בין החצרות והארמונות שבמתחם תמצאו את אחד מאוספי כלי החרסינה הגדולים בעולם (במטבחי הארמון לשעבר) מוזיאון ארכיאולוגיה (לחובבי הז'אנר בלבד), אוסף תלבושות הסולטנים, ביתן בגדד היפהפה, חדרי אוצר, הרמון מפואר ועוד ועוד.
כתובת: Cankurtaran Mah. Babı Hümayun Cad. No: 1 Sultanahmet/Fatih. Tel: 0212-512-0480
שעות הפתיחה: מדי יום פרט ליום שלישי, 18:00-9:00, עד 19:00 בקיץ (כניסה אחרונה שעתיים לפני סגירת הארמון).

Sogukçeşme Sokagi
רחוב ציורי הממוסגר משני צדדיו בקונאק – בתי עץ עות'מאניים מסורתיים. המדרחוב המרוצף אבנים מתחיל ליד תחנת המטרו גולהאנה, ומסתיים במזרקת סולטאנאחמט ה-3.

Yerebatan Sarayi
ה"ארמון" התת קרקעי הזה הוא בעצם מאגר המים הגדול של איסטנבול. 336 עמודים תומכים במבנה השקט והחלומי. מוזיקה קלאסית מלווה את הביקור כאן, ואפשר גם לראות מופע אור קולי על ההיסטוריה של אספקת המים לעיר.
כתובת: Yerebatan Caddesi 13. Tel: 0212-522-1259
שעות פתיחה: מדי יום 9:00-22:00.

Mozaik Muzesi
רצפת פסיפס ביזנטית שנחשפה במהלך חפירות - מציגה סצנות מיתולוגיות, בעלי חיים נלחמים ועוד - היוותה את המיצג הראשון במוזיאון הפסיפס הזה. עם השנים הובאו למקום קטעי רצפות פסיפס מעוד מקומות בעיר וכיום ניתן ליהנות ממבחר מרשים.
כתובת: Kabasakal Cad. Arasta Çarşısı Sok. No:53 Fatih. Tel: 0212-518-1205
שעות פתיחה: מדי יום 9:00-18:30.

Sirkeci Gari
תחנתה המפוארת של האוריינט אקספרס עדיין פועלת, אם כי כיום הרכבת משרתת רק תיירים עשירים. התחנה עצמה עדיין נשתמרה כמו פעם – מבנה אירופאי מרשים של המאה ה-19 עם עיטורים ואדפטציות אוריינטליות מעניינות. שווה ביקור.
כתובת: Ankara Caddesi. Sirkeci

תחנת הרכבת של האוריינט אקספרס באיסטנבול  (צילום: By Dafna A.meron)
Sirkeci Gari. משרתת את התיירים העשירים | צילום: By Dafna A.meron

Turk ve Islam Eserleri Muzesi
מוזיאון מעניין בארמון הווזיר איברהים פאשה. שטיחים, קרמיקה, כלי כסף וזהב, קליגרפיות ומיניאטורות מטורקיה ומרחבי העולם המוסלמי מוצגות בחלל מקסים. יש גם חלק אתנוגרפי המוקדש לצורות מגורים שונות ברחבי טורקיה.
כתובת: At Meydani 46.Tel: 0212-518-1805
שעות פתיחה: מדי יום 9:00-23:30.

Kuçuk Ayasofya
איהסופיה הקטנה נקראת כך על שם דמיונה לבזיליקה הגדולה של העיר. שמה האמיתי הוא כנסית סרג'יוס ובכחוס הקדושים, והיא פנינה של שקט ושלווה מט הצידה משביל התיירים הדרוך.
כתובת: Kuçuk Ayasofya Caddesi
שעות פתיחה: מדי יום 8:00-23:30.

Kumkapi
רובע הדייגים הישן מציע סמטאות צרות בין בתי עץ, מזחים ושוק דגים הומה. בערב מגיעים מקומיים ותיירים למזח צ'פרי סוקק כדי לאכול במסעדות הדגים הרבות, שאמנם חלק גדול מהן הן מלכודות תיירים, עם תפריט הכולל מופע ריקודים אותנטי, שתייה וארוחה במחיר מופקע, אבל יש כאן גם כמה מקומות מעולים.

רובע הדייגים Kumkapi (צילום: By Dafna A.meron)
רובע הדייגים Kumkapi | צילום: By Dafna A.meron

 Beyazit Meydani
כיכר יפה שלידה מסגד בעל אותו שם. סטודנטים, יונים ומוכרי זרעים ממלאים את הכיכר בפעילות לאורך כל שעות היום.

Rustem Paşa Camii
מסגד יפהפה המהווה שיא בקישוטי הקיר העות'מאניים. כמעל כל המסגד מכוסה באריחי איזניק מאויירים, ובקומת הגלריה תמצאו אריחי פיינס מעודנים. את המסגד תכנן סינאן, מי שנחשב לגדול אדריכלי האימפריה.
כתובת: Hasircilar Caddesi
שעות פתיחה: 24 שעות

Suleymaniye Camii
יצירת המופת הגדולה של סינאן. המסגד בנוי על תל מוגבה שראשו "יושר", וצופה אל לשון הים קרן זהב. בשטחים המפוארים יש גם מדרסות, בית מרחץ, אחוזת קבר של הסולטן סולימאן המפואר ואף את המוזוליאום של סינאן עצמו.
כתובת: Prof. Siddik Sami Onar Caddesi. Tel: 0212-514-0139
שעות הפתיחה: מדי יום 8:30-16:45, יום שישי עד 13:30.

Bozdogan Kemeri
הקטע של שדרת אטאטורק החוצה את פארק סרצ'אנה בנוי בין שרידי האקוודוקט שהוביל פעם מים מיער בלגרד למאגרי המים של איסטנבול. מראה השדרה הגדולה הנפרשת בין עמודי האקוודוקט העתיק מרשים מאוד. 

Kuçuk Pazar
אזור שוקק חיים לאורך לשון הים. בתי עץ ישנים, בתי קפה, דוכנים לממכר שטויות והים מהווים תפאורה נהדרת לטיול רגלי נעים.

Kariye Camii
כנסייה לשעבר שבתוכה נמצאים פרסקאות ופסיפסים מרהיבים מהתקופה הביזנטית. לא להחמיץ.
כתובת: Kariye Camii Sok. 28
שעות פתיחה: מדי יום 9:00-18:30, סגור בשעת תפילה.

Theodos II Surlari
שרידי חומת העיר "רומא החדשה" שבנה הקיסר תיאודוס השני נמתחים לאורך רחוב טופקפי אדירנקפי. החומות הבצורות משובצות מגדלים וארמונות. הארמון היפה שבהם הוא טקפור סראיי, ליד רחוב מומהנסי.

Eyup
פרוור השוכן בצד המערבי של קרן הזהב, שגולת הכותרת שלו הוא מסגד איופ, שהוא הקדוש ביותר בעיר והמקום הרביעי בחשיבות קדושתו לאסלאם. מסביב למסגד יש מתחם גדול טובל בירק, ובקצה בית העלמין יש בית קפה פופולארי.

מסגד איופ (צילום: By Dafna A.meron)
מסגד Eyup הקדוש ביותר בעיר והרביעי בחשיבתו באיסלאם | צילום: By Dafna A.meron

Askeri Muze
למרות פארה והדרה של ההיסטוריה הצבאית של האימפריה העות'מאנית והמדינה הטורקית, הסיבה האמיתית להגיע למוזיאון אקסרי היא תזמורת הייניצ'רים, שמנגנת, שרה ולבושה בהתאם למסורת היניצ'רית הצבאית המפוארת. הקונצרט ניתן כל יום, בין שלוש לארבע אחה"צ.
כתובת: Vali Konagi Caddesi

Nişantaşi
רובע אלגנטי ובו שפע של חנויות בגדים של המותגים המוכרים, גלריות טובות, וחנויות ייחודיות. הרחוב הראשי, רומלי, הוא אתר לקניות זולות יותר.

Ortakoy
כפר דייגים קטן שהפך לשכונה הכי טרנדית בעיר. מלא-מלא גלריות וסדנאות אמנים, בתי קפה, מועדונים, שווקי סוף שבוע ואווירה חיה וצעירה.

Kuzguncuk
שכונה קטנה בצד האסייתי של העיר. הפסטורליות נובעת מבתי עץ, גלריות אמנות והמון גינות קטנות. המפגש של השכונה עם הבוספורוס מקסים במיוחד.

Şemşi Paşa Camii
אחרי שיטוט במזחים מסביב, כדאי להיכנס למסגד הקטן הזה, הכי קטן שתכנן סינאן הגדול. הוא יפה ושקט, ומרגיע מאוד.
כתובת: Uskudar-Harem Sahil Yolu
שעות הפתיחה: כל יום מזריחה לשקיעה.

Atik Valide Camii
המבנה הגדול האחרון שתכנן סינאן. המסגד עבר שיפוץ לאחרונה, מה שהופך את ההתבוננות בפרסקאות, אריחי הקרמיקה ועיטורי השיש למהנה עוד יותר.
כתובת: Valide Atik Mahallesi Toptaşı Meydanı Sokak No: 1 Üsküdar
שעות הפתיחה: כל יום, מזריחה עד שקיעה.

Kizil Adalar
תשעת איי הנסיכים היו פעם מקום גלותם של נסיכים ביזנטים. מאוחר יותר יישבו את האיים יהודים, יוונים וארמניים, שביקשו להתרחק מהתאסלמותה של הסולטנות. היום זהו אתר נופש אהוב על עשירי העיר. חלק מהחופים פרטיים, אבל בחלקם אפשר לרחוץ בשלווה, ואפשר גם לשכור אופניים או כרכרות ולטייל בין השבילים (כניסת מכוניות לאיים אסורה).
הגעה: במעבורות או אוטובוס-ים מאמינונו או קבטאס.

פארקים ובתי קברות

Yildiz Parki (צילום: By Dafna A.meron)
Yildiz Parki. גנים, ביתנים ובית קפה | צילום: By Dafna A.meron

Yildiz Parki
פארק גדול בין בשיקטאק לאורטקוי. יש גנים יפים, מסגד, ביתנים, בית קפה ובסופי השבוע הרבה משפחות שבאות לנשום אוויר ים.

Gulhane Parki
הפארק שסביב ארמון טופקאפי קרוי פארק השושנים. יש בו גן חיות קטן, עמוד גרניט בגובה 15 מטרים ועתיקה מהתקופה בה ניצחו הביזנטים את הגותים.

Buyuk Camlica
גבעת האורנים נמצאת בצד האסייתי, כ-7 קילומטרים ממרכז העיר. היא הנקודה הגבוהה ביותר באיסטנבול (267 מטרים), ונשקף ממנה נוף נפלא.

Ihlamar Karsi

מה ששימש בעבר כארמון התענוגות של הסולטנים הוא עכשיו נווה של שקט. הביתנים המפוארים והארמון עומדים על כנם, ומסביב יש גינות חמד עם פרחים, מזרקות ושאר קישוטים.
כתובת: Tevikiye Ihlamur Yolu
שעות הפתיחה: כל יום, 17:30-9:30.

Katolik Mezarligi
בית קברות קתולי שופע ירק וצמחייה. ממש ממול שוכן בית הקברות האורתודוכסי. בשניהם אפשר לסייר וללמוד קצת על ההיסטוריה של מתי העיר.
כתובת: Tayyreci Fehmi Sk. 4

Karaka Ahmet Mezarligi
בית קברות מוסלמי עצום. טיול בשתיים שלוש שדרות יחשוף אתכם לכמה יצירות אמנות מקבריות נהדרות, בייחוד באזור היידארפשה.
כתובת: Zeynep Kamil, 34672 Üsküdar/İstanbu
שעות הפתיחה: 6:30-19:00.

*הכתבה הוכנה בסיוע מאיר יעקב, מדריך טיולים לטורקיה ויעדים נוספים, בחברת אשת טורס