כרתים, הגדול באיי יוון, הוא אחד מיעדי הנופש האהובים ביותר על הישראלים. אולי מפני שהוא משלב חופים תכולים, רכסים ירוקים, כרמי זיתים אינסופיים, כפרים קטנים ועממיים ואתרי נופש מושקעים ומפנקים – ואולי גם בזכות השלווה הים-תיכונית שמשרים יושביו, שאוהבים להתנמנם בחזיתות הבתים בשעות הצהריים אחרי שהערו אל קרבם כוסית אוזו קטנה של בוקר.
רוב התיירים, לפחות מישראל, נוסעים לכרתים במסגרת חבילות נופש - הכוללות טיסה ומספר לילות באחד מהמלונות או הריזורטים המפנקים של האי – וממעטים לצאת אל המרחבים. אפשרות נוספת, גם אם פחות מקובלת, היא לשכור רכב ולטייל בכל רחבי האי, תוך כדי החלפת בתי מלון במהלך הטיול – שכן יש הרבה מה לראות בכרתים גם מעבר למעקה הבריכה של המלון.
שטחו של האי לא מגיע למחצית משטחה של מדינת ישראל; הוא צר ומאורך, ונסיעה מקצהו המזרחי לנקודה המערבית ביותר תיקח פחות מארבע שעות. גם אם תרצו לצאת מהמלון רק לטיול יומי, לא יחסרו לכם אפשרויות ואטרקציות.
שפה: היוונית היא לא שפה שאפשר להבין או לקרוא ללא ידע מוקדם, ותושבי כרתים אינם מצטיינים בידיעת האנגלית שלהם. במוקדים התיירותיים תמצאו בקלות דוברי אנגלית (שלא לדבר על דוברי עברית), ובשאר המקומות – אנשים רחבי-לב שיתקשרו אתכם בדרכים יצירתיות אחרות.
מטבע: אירו.
שעון: יוון וישראל נמצאות באותו אזור זמן, ובדרך כלל השעון גם מתחלף בין העונות במקביל.
ויזה: אין צורך בוויזה לבעלי דרכון ישראלי, לביקור של עד שלושה חודשים.
מזג אוויר: כמו בישראל: חם ולח בקיץ, לא מאוד קר בחורף, שלג בהרים הגבוהים (יש להם הרים קצת יותר גבוהים משלנו). במאי, יוני, ספטמבר ואוקטובר תוכלו ליהנות ממזג אויר טוב וממחירי אוף-סיזן. החורף מתאים מאוד לטיולים רגליים בכרתים.
תחבורה: הטיסה מנתב"ג להרקליון, הבירה, נמשכת פחות משעתיים. בכרתים נמל תעופה בינלאומי גם בחאניה. משדה התעופה, אם הגעתם במסגרת של חבילת נופש, סביר להניח שיאספו אתכם. אם לא, קחו מונית ליישובים הסמוכים, אבל לא למרוחקים: שווה להיעזר בתחבורה הציבורית באי – הנוחה והמודרנית יותר מזו שברודוס, למשל – ולחסוך הרבה מאוד כסף.
תחנות מרכזיות ישנן בערים הרקליון (Heraklion) רתימנו (Rethymnon) וחאניה (Chania), ומכל אחת מהן יוצאים אוטובוסים ליישובים מסביב. אם אתם מתאכסנים באחד ממתחמי הנופש הגדולים, סביר מאוד להניח שקו אוטובוס אל מרכז העיר או לערים הסמוכות עובר בסמוך – צוות המלון שלכם ישמח בוודאי להדריך אתכם כיצד להגיע אליו.
אבל בגדול, כרתים הוא אי אולטימטיבי לשימוש ברכב שכור: יש בו הרבה חברות השכרה, השילוט בכבישים נוח ובאנגלית, ובזכות האוטוסטרדה ניתן להגיע ממקום למקום במהירות ובנוחות.
מנמל הרקליון ניתן להפליג לאיים הקיקלאדיים ולפיראוס, שאליה יוצאות הפלגות גם מנמל חאניה.
חשמל: 220 וולט, כמו בארץ. שקעים של שני פינים עגולים. שימו לב - חלק מהשקעים שקועים עמוק בתוך הקיר, כך שכדאי להביא אתכם מתאם. אם לא הבאתם, אל תילחצו: חנויות האלקטרוניקה בכרתים מכירות את הבעיה, ותשמחנה למכור לכם מתאם כזה.
בעת חירום: שגרירות ישראל באתונה: 2106705500.
איפה עושים קניות בכרתים
כרתים הוא יעד מצוין לקניית מזכרות ותוצרת מקומית, מכלי קדרות בכפר מרגריטס (Margarites) ושטיחים בכפר אנויה (Anogia) ועד שמן זית, גבינות מקומיות וסבונים.
בחאניה היפה יש שוק מרכזי מקורה שנקרא גם אגורה (Agora), אך לפני כשנה הוא נסגר לשיפוצים שיימשכו כנראה עד סוף 2023. בינתיים, תוכלו להסתפק בחנויות העור שבעיר העתיקה.
ואם אתם בדודה רצינית לשופינג, ברחוב הקניות של הרקליון, Dedalou, תמצאו את כל המותגים המוכרים, מזארה ועד ברשקה.
קצת היסטוריה
לפני הספירה היה האי כרתים בית הגידול לצמיחתה ופריחתה של התרבות המינואית, שהותירה את חותמה באתרים הארכיאולוגים הרבים על פני האי. במהלך ההיסטוריה עברו בכרתים כובשים רבים - הרומאים, הוונציאנים והעות'מנים, ועד סוף המאה ה-19 היו תושבי האי נתינים של האימפריה העות'מנית. בעקבות התמרדויות חוזרות ונשנות נסוגו לבסוף הטורקים מהאי, ובתחילת המאה ה-20 הפך כרתים לחלק מהמדינה היוונית.
במהלך מלחמת העולם השנייה נכבש האי כרתים על ידי הגרמנים, ועל אדמתו התנהלו מספר קרבות עם בעלות הברית.