האי סטרומבולי (צילום: אילן קפרוב)
בטן גב, שופינג ו-500 סוגים של פיצה. מה עוד צריך? קלבריה | צילום: אילן קפרוב

"אתה יודע מה מרגיז אותי?", שאל סלבטורה - המדריך שליווה את סיור העיתונאים לקלבריה. "שאומרים עלינו, תושבי דרום איטליה, שאנחנו עצלנים". זאת הייתה הפעם הראשונה והאחרונה שבה ראיתי אותו מאבד לרגע את האופטימיות התמידית האופיינית לו. שניה אחר כך כבר עלה החיוך המוכר ואיתו ההסבר: "מה שהאנשים האלה לא מבינים הוא שאנחנו יודעים איך באמת לחיות את החיים. למה למהר? שום דבר לא בוער. תן לשבת על ארוחה טובה עם יין אדום משובח ב'איזי איזי', להסתכל על הנוף וליהנות מהרגע".

המניפסט הזה אולי נשמע כמו טקסט שיעביר לכם מנחה מעושן היטב בבומבמלה, אבל כמנטרה לחופשה חלומית, כנראה שאין טוב ממנו כדי לתאר את האופי של קלבריה - אתר הנופש שיהפוך בקרוב לאחת האטרקציות המובילות על מפת התיירות של הישראלים.

טרטופו (צילום: אילן קפרוב)
ספויילר: יש קינוחים בכתבה. טרטופו | צילום: אילן קפרוב

האתרוגים המשובחים בעולם

קלבריה, מחוז דרומי הממוקם על קצה המגף האיטלקי, מהווה כבר שנים יעד קבוע לחופשות המקומיות של האיטלקים. סוג של טבריה אירופית אם תרצו, על מזג האוויר הלח, הקשר העמוק עם הים והטיפוסים הצבעוניים. 2 מיליון תושבים מאכלסים את 785 הקילומטרים של פנינת החמד הזאת, שמפרידה בין הים האיוני בדרום-מזרח לים הטירני במערב. כתוצאה מכך, כמעט לכל אורך הכבישים והדרכים במקום תוכלו ליהנות מכחול צלול ועמוק שינצנץ מאחד הצדדים, ומהרבה מאד צמחיה ירוקה, שמייצרים את היופי הצנוע והלא מתלהם של האזור. 

קלבריה (צילום: אילן קפרוב)
השאירו את האופניים וצאו לטייל | צילום: אילן קפרוב



אורח החיים של תושבי קלבריה הוא בדיוק אותו 'איזי איזי' מפורסם שתבע סלבטורה. במאה השישית והשביעית הגיעו לאזור היוונים שהביאו עמם את עצי הזית הראשונים. מזג האוויר הטרופי הפך את המקום לאידיאלי לגידול זנים משובחים של זיתים בתהליך ארוך ומוקפד, המהווה מקור פרנסה פופולארי לתושבים רבים. ענף מוביל נוסף הוא, כאמור, הדייג - מקור המזון העיקרי של תושבי המקום. בחודש יולי נערך באזור פסטיבל דיג גדול הכולל מסיבות ריקודים על החופים. לכך צריך להוסיף את התיירות הענפה, שמגיעה לאזור מכל רחבי תבל , אחד מהם מפתיע במיוחד.

מדי שנה עם תחילת הסתיו פוקדים מאות רבנים מרחבי העולם את חלקה הצפוני של קלבריה. שם בכפר קטן בשם סנטה מריה דל סדרו (Santa Maria del Cedro), מגיע לשיאו גידול האתרוגים (Cedro באיטלקית) המשובחים בעולם. לאחר בחינה מדוקדקת של הסחורה רוכשים הרבנים (או "האנשים יוצאי הדופן", כפי שהם מכונים בפי תושבי האזור) את הסמל החשוב של ארבעת המינים, מציבים אותו בקופסאות עץ מיוחדות ומביאים אותו עמם למזרח אירופה וארצות הברית. במקום אף פועל מוזיאון שמתאר את תולדות המקום.

מטפסים אל היער

אם עד היום היכרתם את איטליה בעיקר דרך השיק של מילאנו, הרומנטיקה של ונציה או חופשות הסקי בצפון, אתם צפויים לחוויה שונה בתכלית. קלבריה מציעה לתייר את האופציה לחוות אירופה במחירי חופשה ביוון. אמנם לא כל הרחובות כאן מצוחצחים להפליא ולא כל בית הוא יצירה ארכיטקטונית, אבל זה גם סוד הקסם הגדול. רובן המכריע של האטרקציות התיירותיות מפוזר ברדיוס של עד שעתיים נסיעה לכל כיוון, מה שמאפשר לקחת את הזמן וליהנות מכל אחת מהן במלואה. למתקדמים מומלץ לפנות יום אחד בחופשה לנסיעת מעבורת בת 45 דקות לסיציליה השכנה. אבל זה כבר טיול שדורש כתבה שלמה משל עצמו.

חובבי הטבע שביניכם ישמחו לגלות את סילה (Sila), אחד משלושת הפארקים הלאומיים המפוזרים ברחבי קלבריה. הפארק ממוקם בקצהו של אזור הררי יפהפה בשם וילאג'יו מנקוזו (Villaggio Mancuso), ובו כפרים ציוריים לצד יערות ירוקים. גם כאן מומלץ בהחלט להתמקם ליום אחד לפחות באחד ממלונות האזור ולהקדיש זמן לטיול פסטורלי בטבע. בסילה עצמה תוכלו לסייר ביער עצום מימדים ובו עצים המתנשאים לגובה של עד 100 מטרים, לדרוש בשלומן של החיות המתגוררות במקום כמו ינשופים או עופרים חינניים, ולגלות סלעים וולקניים שנפלטו מהרי הגעש המצויים באזור.

סילה 2 (צילום: אילן קפרוב)
חגיגה ירוקה לעיניים. פארק סילה | צילום: אילן קפרוב
האי וולקנו (צילום: אילן קפרוב)
סלעים וולקניים שנפלטו מהרי הגעש המצויים באזור | צילום: אילן קפרוב

הישרדות: האיים האיוליים

מיצינו את הירוק? אפשר לעבור לכחול. אחד ממוקדי המשיכה הגדולים ביותר לתיירים מרחבי העולם שמציעה קלבריה היא האפשרות למסע במעבורת אל האיים האיוליים (The Aeolian Islands), ארכיפלג וולקני הממוקם מתחת לפני הים הטיראני, כשפסגותיו הגעשיות בולטות אל מעל לפני המים. מה זה אומר בעברית? שבעה איים הממוקמים במרחק של עד שעת הפלגה זה מזה, כשכל אחד מהם ייחודי ושונה מהאחרים באטרקציות המוצעות. האי אליקודי (Alicudi), לדוגמא, מיושב ב-80 תושבים בלבד החולקים בשטח של 40 קילומטר נטול כבישים סלולים או תשתיות חשמל, מים וטלפון. במקום מסעדה אחת ומלון אחד בלבד, שאליהם תצטרכו להזמין מקום הרבה זמן מראש.

האיים הפופולריים יותר מבין השבעה הם סטרומבולי, ליפארי ו-וולקנו. המעבורת תעצור בכל אחד מהאיים ותאפשר לכם זמן סיור מוקצב עד ההפלגה הבאה, בו גם תוכלו להתאוורר מעט מחפירותיה הבלתי נלאות של מדריכת התיירים המקומית, שמתעקשת לפטפט בדיסטורשן מורט עצבים לאורך ההפלגה כולה. סטרומבולי הוא הר געש פעיל מזה יותר מ-3,000 שנה המתנשא לגובה של 962 מטר, ונחשב לאתר מוגן על ידי אונסקו בשל הייחודיות הגיאולוגית שלו. אם תבחרו ללון באי, תוכלו להצטרף לסיור ערב בן שלוש שעות, שיוביל אתכם במעלה ההר עד ללוע המעשן הזוהר בחשיכה. העצלנים יותר יוכלו לבחור ברבע שעה של עלייה רגלית לכנסיית סנט ברתולומיאו, על שם פטרון האיים, המהווה נקודת תצפית מרהיבה על האזור כולו.

ליפארי הוא האי הגסטרונומי יותר מבין הנכללים בסיור, ובו תוכלו ליהנות ממיטב מטעמי המטבח המקומי (אליו עוד נגיע) באחת מן המסעדות המפוזרות בו. אם תבחרו לכתת מעט רגליים במעלה האקרופוליס על ההר, תגלו גם כאן מבט עוצר נשימה על הרים מעשנים, ים כחול וצלול ועשרות ספינות קרוז ויאכטות יוקרתיות המסיירות באזור. התחנה האחרונה בסיור היא וולקנו, השם שמסביר את משמעות המקום יותר מכל. האטרקציה המרכזית כאן היא בריכת הגופרית הזורמת מתוך מעבה האדמה, ומושכת אליה באופן טבעי אינספור סקרנים וחובבי בריאות שמגיעים להתמרח בבוץ הריחני.

טרופיאה (צילום: אילן קפרוב)
אפילו השמש לוקחת את הזמן. שקיעה בטרופיאה | צילום: אילן קפרוב
האי סטרומבולי 2 (צילום: אילן קפרוב)
נקודת תצפית מרהיבה על האזור כולו. האי סטרומבולי | צילום: אילן קפרוב

500 סוגים שונים של פיצה

סיירנו, טיילנו ועכשיו הגיע הזמן לערסוק בדברים החשובים באמת כשמגיעים לכל אזור על גבי המגף האיטלקי: המטבח. קלבריה נסמכת, כאמור, באופן נרחב במיוחד על הים כמקור למאכלים המקומיים. כך שכבר כעת כדאי שתרגילו את עצמכם למונחים כמו: "Frutti di Mare" (פירות ים), דג חרב – הנחשב לספציאליטה המקומי, קלמארי, שרימפס ובצל אדום. כן, כן, זו ממש לא טעות. הצ'יפולה רוסה (Cipolla Rossa) בעל הטעם הייחודי והמתקתק נחשב לאחד מסמלי האזור ומהווה מרכיב קבוע במנות רבות במטבח. עד שלא טעמתם פסטה אל דנטה מקומית ברוטב המופק מהבצל המפורסם, לא חוויתם עונג דרומי אמיתי.

הפיצה בדרום איטליה שונה באופן מסורתי מהחלקים האחרים במדינה ודומה יותר למה שאנו מכירים כאן בארץ: בצק עבה ועליו שכבה נדיבה של גבינה ורסק עגבניות. כמו תמיד באיטליה הטריק למציאת פיצה איכותית באמת הוא לחפש אותה הרחק מהמסעדות – בפיצריות המקומיות. אחת כזו ממוקמת בעיירה טרופיאה (Tropea) ונקראת "La Viletta". מה כל כך מיוחד בה? התפריט כמובן. במקום תוכלו למצוא למעלה מ-500 סוגים שונים של פיצות לבחירה. השף והבעלים של המקום בילה את מרבית שנותיו במסעות ברחבי העולם, בהם ספג השראה לחבר את כמות המתכונים הבלתי נתפסת הזו. היום הוא כבר טוען שהמספר המעודכן קרוב יותר ל-600. ההמלצה שלנו? בואו בקבוצה גדולה ופשוט תזמינו כמה שיותר סוגים, כולל פיצה שוקולד לקינוח.

ואם אנחנו כבר בעסקי הקינוח, אי אפשר בלי עצירה בבפיצו (Pizzo). למרות השם המטעה, מחכים לכם בעיירה הזו בזרועות פתוחות עם המאכל שצפוי להרוס כל דיאטה שניהלתם עד אותו הרגע. פיצו היא בירת קינוח הגלידה העגול - טרטופו (Tartufo). אם השם מצלצל לכם מוכר אז טרטופו הוא אכן הפירוש לפטריה באיטלקית, זאת בשל הצורה של הקינוח שמזכירה פטריה. אז מה קורה שם בפנים? הטרטופו היא למעשה גלידת שכבות המורכבת מגלידת שוקולד, גלידת אגוזים ושוקולד נמס שמעורבבים יחד ונכנסים להקפאה מהירה. התוצאה המוגמרת שמגיעה עם קצפת וסירופ שוקולד עשויה לגרום לכם לתהות לאורך דקות לא מעטות האם הגעתם סוף סוף לגן עדן.

טרופיאה 2 (צילום: אילן קפרוב)
שילוב של ישן וחדש. העיירה טרופיאה | צילום: אילן קפרוב

שופינג ולישון

היתרון הגדול מעבר לנופים והאוכל של קלבריה הוא הנזק המועט לכיס. מחיר המזון, המוצרים והלינה כאן נמוכים משמעותית בהשוואה לאזורים האחרים של איטליה, עובדה שהופכת את חיי התייר לקלים יותר. אם כבר פיניתם לעצמכם כמה שעות של שופינג טהור, מומלץ לבחור דווקא בכפרים ובעיירות הקטנות על פני מתחמי הקניות הגדולים. כאן תמצאו מעדניות קטנות ומטריפות מלאות במטעמים מקוריים מתוצרת עצמית, ביגוד, תכשיטים וכלי בית שלא תמצאו במקומות אחרים.

המינוס הבולט של קלבריה הוא היעדרם של חיי לילה סוערים. סיור ברחובות בשעות הערב יפגיש אתכם עם עשרות צעירים וצעירות מקומיים, שמבלים את זמנם בגלידריות והפיצריות המקומיות. מועדונים? הצגות? את אלה תצטרכו לחפש במקום אחר. מצד שני, הרי באתם לעשות חופשה באיזי, לא? אז מה לכם ולכל הרעש הזה עכשיו?

חברת קשרי תעופה תפעיל החל מה-13 ביולי טיסות ישירות לקלבריה במחיר של 699 דולרים לאדם. משך הטיסה, שימו לב: שעתיים בלבד. "התייר הישראלי מחפש כל הזמן יעדים חדשים ומרגשים", אומר יורם מוטעי, מנכ"ל קבוצת קשרי תעופה, "לכן עשינו מאמצים גדולים להביא הקיץ בשורה חדשה. לתושבי קלבריה יש נכונות גדולה לאמץ את הישראלים ואני מעריך כי בקיץ הקרוב יצאו ליעד אלפי תיירים".

בצל אדום (צילום: אילן קפרוב)
רומנטיקה דרומית: הבצל האדום של קלבריה. קחו ביס ותתנשקו, כדאי | צילום: אילן קפרוב



*הכותב היה אורח חברת התיירות קשרי תעופה

>> איפה ישנים בקלבריה?
>> ניו יורק: 8 המקומות החמים בעיר