חופשת חגי תשרי מאחורינו, חופשת הפסח עוד הרבה לפנינו, והנסיעה הבאה לחו"ל לא נמצאת בהכרח בראש רשימת המשימות של רבים מאתנו, אבל מבט על מחירי הטיסות עשוי לשנות את פני הדברים. מחירי הטיסות לאירופה הקרה בדצמבר ובינואר נמוכים דרך קבע מבחודשים אחרים בשנה, אבל בחורף הקרוב הטיסות זולות במיוחד.
עוד ב-mako חופש:
על איזו מסעדה ישראלית ממליץ מארה מיפן ומה הוא חושב עלינו
צניחה במחירי המזון ומיטות השיזוף בחופי אילת
על החיים ועל המוות: מי רוצה לקפוץ מפסגת ההר
מי שמעוניין לבקר באירופה לחמישה לילות בתחילת דצמבר (כולל צ'ק־אין למזוודה), ימצא כרטיס בפחות מ-300 דולר בקלות יחסית. טיסה לברלין באיזיג'ט ובאייר ברלין, למשל, מתומחרת בכ-270 דולר, טיסות וויזאייר (Wizzair) ו-Up של אל על לבודפשט עולות כ–240 דולר, וגם טיסת איזיג'ט לרומא נמכרת ב–300 דולר לכרטיס. אם אתם יכולים להרשות לעצמכם טיסה רק עם מזוודת יד, אז המחירים הללו נחתכים ב-40–70 דולר נוספים (תלוי בחברה). כלומר, טיסה לאירופה ב-200 דולר בלבד.
בטווח המחירים של 300–400 דולר, המשימה תהיה פשוטה עוד יותר: טיסת Veuling לארבעה לילות בברצלונה, למשל, עולה 330 דולר, טיסה לחמישה לילות ברומא נמכרת ב–370 דולר באליטליה ובאל על, וטיסה של טרנסאוויה (Transavia) לפריז מתומחרת ב–370 דולר.
"אנו מזהים ירידה של 15%–20% במחיר לעומת 2013, תלוי ביעד. בתאריכים מסוימים הירידה חדה אפילו יותר", אומרת דנה לביא, סמנכ"לית שיווק בדקה ה-90. "יש תוספות של טיסות שלא היו בשנה שעברה, וההיצע כרגע גדול יותר מהביקוש".
גם אם מביאים בחשבון את עליית שער הדולר בשנה האחרונה, עדיין יש ירידת מחירים של כ–10%. המחירים בדולרים היום לטיסות לאירופה אינם המחירים שהייתם משלמים בשקלים עבור כרטיס הטיסה לפני שנה. שער הדולר בנובמבר 2013 היה 3.54 שקלים, לעומת שער דולר כיום (נכון ליום הבדיקה) של 3.78 שקלים - כלומר עלייה של כ-7%.
רונן זאבי, מנהל טיסות סדירות בחברת גוליבר, אומר גם הוא כי "המחירים בתחילת דצמבר ליעדים באירופה נמוכים יותר השנה, בין היתר בשל כניסת אל על עם מותג הלואו־קוסט Up ליעדים כמו ברלין, פראג ובודפשט. בנוסף, הטיסות עדיין ריקות יחסית, והחברות לא מעלות את המחירים כי כנראה אין מספיק ביקוש".
ואכן, נתוני רשות שדות התעופה מראים שמספר הטיסות השבועיות לאירופה דווקא עולה: מספר הטיסות השבועיות המתוכננות לברלין, למשל, בנובמבר־דצמבר הוא כ–25, לעומת 15 טיסות שבועיות בחודשים אלה בשנה שעברה; לרומא מתוכננות 42 טיסות שבועיות, לעומת 36 טיסות בשנה שעברה; לפריז, 46 טיסות, לעומת 43 טיסות ב–2013; ולפראג צפויות לצאת 14 טיסות שבועיות בחודשיים האחרונים של השנה, לעומת עשר טיסות בתקופה המקבילה אשתקד.
ואולם אי אפשר להתעלם מההידרדרות בתיירות הנכנסת לישראל. מתחילת מבצע צוק איתן (יולי עד ספטמבר) חלה ירידה משמעותית של 15%–20% במספר התיירים בישראל לעומת התקופה המקבילה אשתקד, לאחר שהתחזיות צפו דווקא עלייה של כ–10%, והמגמה הזאת צפויה להימשך בנובמבר־דצמבר. המשמעות מבחינת חברות התעופה שמתבססות יותר על תיירים מאשר על ישראלים, כמו איזיג'ט, היא שמושבים רבים נותרים ריקים - והתוצאה היא שהמחירים לא עולים.
הכירו את מגוון הטיסות ליעד
לפני שאתם מזמינים טיסה לחודשים הקרובים, כדאי לבדוק קודם את כל חברות התעופה שטסות ליעד שלכם, ולא להסתפק רק בחברות הסדירות הרגילות. בשנים האחרונות התרחב המגוון, ואם בעבר היה אפשר לטוס לפריז, למשל, רק עם אייר פראנס או אל על, הרי שכיום מוצעות טיסות גם של טרנסאוויה ואייר מידטרנה, שמציעות לרוב מחירים נמוכים יותר, אך לא טסות בכל ימות השבוע או בכל שעות היום. גם לרומא ולמילאנו לא חייבים לטוס רק עם אליטליה, אל על או ישראייר, ויש אפשרות לעלות על מטוס של איזיג'ט.
כדי למצוא את הטיסה המתאימה לכם ביותר, אל תסתפקו בשיחה עם סוכני נסיעות, כי לא תמיד הם יציעו טיסות לואו־קוסט כמו אלה של איזיג'ט, וגם לא תמיד תמצאו אותן אצלם. כדי לקבל את היצע הטיסות כולו, כדאי להיכנס לאתרים בינלאומיים כמו kayak ו–skyscaner, שמציעים חברות תעופה נוספות ולעתים גם מחירים נמוכים יותר מאלה של סוכני הנסיעות בישראל.
דבר נוסף שכדאי לבדוק הוא מה כרטיס הטיסה כולל. חברות לואו־קוסט כמו איזיג'ט, וויזאייר וגם Up מפרסמות את המחיר הבסיסי של הכרטיס, שלא כולל את מחיר העלאת המזוודה לבטן המטוס, מזון ושתייה במטוס, או בחירת המושב. עבור כל אלה תתבקשו לשלם עשרות דולרים נוספים, שעשויים לשנות את הכדאיות של כרטיס הלואוקוסט.
בחנוכה המחירים מזנקים
הביקוש בדצמבר נמוך, והמחירים נמוכים בהתאם, אבל גם בחורף יש מועדים שבהם הביקוש עולה, ולנוסע הישראלי לא משתלם לטוס במועד סמוך לחג המולד. מי שביקר פעם באירופה בחג המולד יודע שמצד אחד הרחובות והאווירה חגיגיים, אך צריך להתמודד עם תחבורה ציבורית זמינה פחות, כמו רכבות שלא תמיד עובדות, חנויות רבות שסגורות בחג, ופחות אנשים מסתובבים ברחובות בגלל האופי המשפחתי של החג.
מעבר לכך, אם בשנים קודמות ניתן היה לחמוק בקלות מהאפשרות לטוס לאירופה בתקופת חג המולד, הרי שהשנה חג החנוכה וחג המולד קרובים במועדם, ולכן מי שתיכנן לנצל את חופשת הילדים מבית הספר כדי לחוות את החגיגות עם עץ אשוח וסנטה קלאוס, ייאלץ לשלם השנה על כרטיסי טיסה יותר מבימי חורף רגילים.
בדיקת TheMarker מראה כי המחירים בחנוכה, בתקופה שלקראת חג המולד, מזנקים במקרים רבים ביותר מ–1,000 שקל לעומת כרטיס דומה בתחילת דצמבר. עוד מראה הבדיקה שמי שיוותר על חנוכה בחו"ל ויחכה לתחילת השנה החדשה, ייהנה ממחירים נמוכים יותר, שחוזרים לרמתם מתחילת דצמבר.
כך למשל, טיסה ללונדון עם איזיג'ט בתחילת דצמבר (2–7 בדצמבר) עולה 1,325 שקל, ואילו בחנוכה (18–23 בדצמבר) מחיר הכרטיס כבר פי שניים, 2,670 שקל. מי שיטוס לאירופה כדי לחגוג את השנה החדשה, לעומת זאת, ישלם 1,700 שקל לכרטיס. גם בטיסות בריטיש איירוויס ואל על ללונדון הפערים דומים: כ–2,200 שקל בתחילת דצמבר, כ-3,300 שקל לטיסה בחנוכה, ו-2,250–2,550 שקל בתחילת השנה החדשה.
עלייה וירידה זו במחירי הכרטיסים ניכרת גם בטיסות לערי אירופה אחרות. טיסה לברלין עם Up עולה בתחילת דצמבר 1,300 שקל, בחנוכה המחיר כמעט מוכפל ל–2,500 שקל, ומיד אחר כך, לקראת השנה החדשה, המחיר יורד ל–1,970 שקל. באייר ברלין עולה הכרטיס בתחילת דצמבר 1,030 שקל, בחנוכה קופץ פי שניים ל–2,100 שקל, ואז יורד בחזרה לקראת 1 בינואר ל–1,530 שקל.
מדוע המחירים נמוכים יחסית סביב השנה החדשה האזרחית? אריאל אטיאס, מנכ"ל וואלה טורס, מסביר כי "לשנה החדשה יש פחות הזמנות מבחנוכה. אנשים אוהבים לדבר על לנסוע לחו"ל לשנה החדשה, אבל בתכלס לא טסים הרבה כל כך. אף לא חברת תעופה אחת הוסיפה טיסה או מושב אחד בשבוע של 1 בינואר לעומת השבוע שבא אחריו. אולי בטיסות ללונדון, שם יש גם משחקי כדורגל וגם אפשרות לשופינג, נראה עלייה בביקושים ככל שנתקדם לקראת המועד".
זאבי מגוליבר אומר כי "מועד חגיגות השנה החדשה יוצא הפעם ביום רביעי, וזה קצת בעייתי עבור אנשים, כי אז הם צריכים לקחת חופש כמעט לכל השבוע, כי הם לא ייסעו ב–31 בדצמבר אלא ב–30 בדצמבר, והם יישארו עד לסוף השבוע. זה לא שיש להם חופש מהעבודה בגלל חג כלשהו, וזה בעייתי לקחת שבוע חופש מהעבודה ככה סתם. מה גם שחגיגות השנה החדשה באירופה זה משהו שמשאירים להזמנה של הרגע האחרון, משהו ספונטני. הרבה אנשים אומרים שיהיה להם נחמד לטוס, אבל הם לא לחוצים על זה".
אטיאס מסכם ואומר כי "מי שלא קריטי לו להיות בשנה החדשה בחו"ל, יכול לטוס בשבוע אחרי כן ועדיין ליהנות מהשופינג ולקבל מחירי טיסה נמוכים יותר. מי שמתכנן לנסוע בחנוכה, עדיף שיזמין מראש, כי לא הולכים להוסיף טיסות על מה שיש כרגע, וככל שמחכים המחירים יעלו, גם בטיסות הסדירות וגם בלואו־קוסט, כי אנחנו כן רואים ביקוש, כמו בכל שנה".
האפליקציות שיעזרו לכם להתסתדר בחו"ל
מי מונע מחברת הלואו קוסט ריאנאייר להקים גרסה ישראלית?