שבעת המעיינות (צילום: letty17, Istock)
שבעת המעיינות. אטרקציה מרכזית | צילום: letty17, Istock

יש משהו מטריד בכרוניקה של החופשה המשפחתית הישראלית המצויה – 1 דיל זול, 2 לילות מינימום, 3 ארוחות ביום, 4 שעות שיזוף חובה ביממה, 5 כוכבים, אם אפשר. מטריד, שלא לומר משעמם. אבל אתם יודעים מה? זה ממש לא חייב להיות ככה.

אם כבר צלחתם את המוקדניות הלחוצות של חברת הנסיעות, שכנעתם את האישה לוותר על חצי מהכבודה והצלחתם להסיח את דעתם של הזאטוטים ממלכת השוקולד בדיוטי-פרי – נפתח לכם שער לחופשה חלומית אמיתית; עכשיו, כשמחירי החופשות המשפחתיות ברודוס יורדים לגובה מיטת השיזוף הקרובה אליכם, זה הזמן ליהנות מחופשה ים-תיכונית שלא מסתכמת בא-ג-דו-דו-דו וקולה קריסטל על שפת הבריכה.

עם הצלבנים בעיר העתיקה

עיקר העניין באי, שאורכו 80 קילומטר בלבד (תל-אביב-חיפה, זה כל הסיפור), נמצא בעיר הבירה, הנקראת גם היא רודוס. שם ממתינה לכם העיר העתיקה, שריד למסעות הצלב ולאבירים שחלשו על אחד הנמלים היותר יפים באירופה. בעיר, המוקפת חומת אבן עצומה, מתקיים בימי ראשון שחזור של הקרב בין הצלבנים לעותמאנים – בהחלט חוויה משעשעת, בעיקר לאור העובדה שסגל השחקנים הטורקי מזכיר קאסט בוליוודי.

איך מגיעים: מומלץ להיכנס למתחם העיר העתיקה דרך שער החופש (Eleftherias Gate), ודרך החצרות העתיקות להגיע לארמון האבירים - מוזיאון ענק עם למעלה מ-158 חדרים, ששימש כביתם של הצלבנים. 24 חדרים פתוחים לציבור ומשחזרים בדיוק את אורח חייהם, כולל מבט חודרני לשריון המתכת המפורסם.

ויש גם שופינג: בסוקרטוס (Sokratous), השדרה המרכזית בעיר, שוכנות חנויות מותגים יוקרתיות לצד חנויות מזכרות – והכל בבניינים משוחזרים. הקנייה המוצלחת של הטיול הייתה ללא ספק סבון משמן זית. היציקה הריחנית עלתה יורו אחד בלבד, וחוללה פלאים לעור הפולני שנצרב בשמש לדרגת וול-דאן.

ואם בקניות עסקינן, העיר החדשה הסמוכה היא אטרקציה בפני עצמה. בניגוד לאסוציאציה הרווחת, שקושרת עיר יוונית לחוות עזים מצויה, רודוס החדשה היא מערבית לחלוטין, כולל ייצוג נכבד של רשתות האופנה האירופאיות. על קדחת הקניות היהודית של תקופת החגים היוונים אולי לא שמעו, אבל על סוף הקיץ בהחלט כן, ועכשיו ניתן למצוא בהן הנחות שלא היו מביישות את המיתון בשיאו – חולצות בשני יורו, מגפי עור ב-10 וג'ינסים ב-11.

ארמון האבירים (צילום: KarelGallas, Istock)
ארמון האבירים. כאן גרו הצלבנים | צילום: KarelGallas, Istock

האגם שבקצה המנהרה

אחד ממוקדי האטרקציות העיקריים ברודוס הוא שבעת המעיינות (7 Springs) – אתר טבע בצדו המזרחי של האי. נשמע מבטיח? ובכן, התיאור המתאים ביותר למקום הוא שלולית. מדובר בנביעה קטנה בעלת שבעה מפלים עוד יותר קטנים, שמאוכלסים כולם בחמולה של אווזים שמנמנים. ולמה בכל זאת לנסוע? בגלל האגם הנעלם. בסמוך למקום נמצאת כניסה לנקבה שנחפרה בלבו של ההר, ואורכה 200 מטרים. פלאפונים לא יעזרו כאן, ופנס הוא ציוד חובה.

האור בקצה המנהרה הוא פינה מדהימה של ממש – אגם תכול-טורקיז, מוקף בעצי פרי וערבה בוכייה, שמימיו קרירים וטובים לשתייה. אם אתם חובבי אקסטרים, המסלול לנקבה מתחיל שלושה קילומטרים לפניה, בכרם משפחתי עתיק, ממשיך בטיפוס אתגרי על הר, הליכה קצרה במישור אורנים ולבסוף ירידה למרכז הנקבה דרך סולם מוסתר.

איך מגיעים: ל"שבעת המעיינות" משתלם להגיע בטרקטורון או באופנוע שכורים. המחיר ליממה נע בין 12-25 יורו, והוא שווה ולו רק בגלל העצירות שחובה לעשות בדרך.

ויש גם טברנות וקטיף עצמי: אחת מעצירות החובה היא בחוף פליראקי, אחד מאזורי המלונות הגדולים באי, שמצטיין בעיקר בטברנות שמחות ובמסעדות גריל ומאכלי ים מעולות. טיפ מקומי – אל תתיישבו במסעדה שליד פחי האשפה שלה או בין שולחנותיה לא מסתובבים חתולים. חיכוך פרוותי ברגליכם יעיד על טיבו של האוכל.

חתול בחוף פליראקי (צילום: crisa, Istock)
חתול בחוף פליראקי. ערובה לאוכל איכותי | צילום: crisa, Istock

העצירה שנייה תלויה ברגשות הקיבוצניקיים והחלוציים החבויים בכם – בצדי הכביש המתפתל לאורך החוף המזרחי תבחינו בזקנות עטופות מטפחת לבנה המחזיקות שלטים עם הכיתוב "1.5 יורו = חצי שעה". תאמינו או לא, זהו התשלום שהן גובות עבור חצי שעה מהנה של קטיף פירות בכרמים, בשדות ובמטעים המשפחתיים. חצי שעה של עבודת צוות אינטנסיבית לא רק תגביר את המורל המשפחתי, אלא גם תניב קילוגרם מעורר תיאבון. בסופרמרקט זה היה עולה לכם יותר.

שעה מרודוס: הים השקוף

הים של לינדוס (צילום: istockphoto)
שתבינו, זאת לא בריכה, זה ים | צילום: istockphoto

מרבית חבילות הנופש המוצעות לישראלים כוללות לינה באזור המלונות שבחוף איקסיה. לאחרון יתרון גדול בקרבתו לעיר רודוס, אולם חסרונו טמון בהיותו סלעי וסוער יחסית. כדי ליהנות מים צלול ותכול חובה לנסוע ללינדוס, עיירת מפרץ יפהפייה המרוחקת שעה בלבד מרודוס. צבעו של החול בלינדוס הוא לבן זהוב, והמים כה שקופים עד שניתן לראות בבירור את הצדפים החבויים בים גם בעומק של שני מטרים.

איך מגיעים: ניתן להגיע ללינדוס באוטובוס היוצא מהתחנה המרכזית של רודוס שברחוב אברוף (Averof).

ויש גם מקדש ומרוץ עזים: העירייה מפעילה קו אוטובוס חינמי שנע בין החוף לבין מצודת האקרופוליס, מתחם ענק המתנשא מעל העיירה, שבו שרידי המקדש הדורי המפורסם של האלה אתנה לינדיה. בירידה מהמצודה שווה לסייר בין בתי העיירה הלבנים והמלבניים. שימו לב לחצרות בין הבתים - אם יתמזל מזלכם תזכו לצפות במרוץ עזים, גרסת משחק הדג-מלוח היוונית של הילדודס המקומיים.

ולסיום: בירה, נשנוש ונענוע

אחרי יום של התפרקדות בחוף, אין כמו בירה טובה לנשמה. בעיר החדשה של רודוס נמצא רחוב הפאבים (Pub's St.), הפנטזיה הרטובה והקרירה של כל חובב אלכוהול. מדובר בשדרה ארוכה שמשני צדיה פרוסים עשרות פאבים, כל אחד בעל קונספט משלו, ביניהם פאב אירי, פאב הומו-לסבי ופאב שנות ה-80, כולל תספורת מוהיקן אותנטית וניטים אימתניים למלצרים. במרכז השדרה נמצאת גולת הכותרת של הרחוב – הקולרדו, מועדון ריקודים עצום המתנשא לגובה של שלוש קומות, שאליו מגיעים בחודשי הקיץ טובי התקליטנים בעולם.

בירות ברחוב הפאבים (צילום: Instants, Istock)
מסיימים את היום בבירות ברחוב הפאבים | צילום: Instants, Istock

איך מגיעים: 5 דקות נסיעה ממתחם המלונות. מומלץ לקחת אוטובוס בהלוך (פועל עד חצות וחצי) ומונית בחזור.

ויש גם אוכל: אם אתם בקטע של נשנוש, אל תתפתו לאכול במסעדות הפרוסות לאורכו של הנמל. האוכל שאתם רואים בוויטרינה הוא הוא זה שיגיע לשולחנכם, אחרי שהתייבש לו בנחת כל היום בשמש היוונית. אל תתעצלו, היכנסו לעיר, תיהנו מהדילים הליליים וצפו לנגיעות הפרוותיות בשוקיים.