מרוקו פותחת מחדש את גבולותיה ומבטלת את האיסור על טיסות בינלאומיות החל מהיום (ב'), זאת לאחר שעצרה אותן בחודש דצמבר בשנה שעברה. הטיסות למדינה וממנה יישארו מוגבלות ועטיית מסיכות פנים תמשיך להישאר חובה במקומות ציבוריים. המבקרים צריכים גם לקחת בחשבון שברגע שמגיעים למרוקו, נדרשות מסכות ובדיקות חום בבתי קפה, מסעדות, אתרי תרבות, בתחבורה ציבורית ובמוניות.
אבל כל זה הוא תשלום קטן לשלם לעומת השווקים צבעוניים, מזג האוויר החם ששולח אותך לטבילה בבריכה ומזכיר לך שזאת חופשה, מבנים פוטוגנים עם אריחים מעוטרים ונוף מדברי שמצטלמים מעולה לאינסטגרם, אוכל טוב ומחירים נוחים בהחלט. מרקש בהחלט מסמנת וי על כל מה שצריך בשביל חופשה מפנקת במרחק של 5-6 שעות טיסה. כדי שלא תפספסו את מה שיש לעיר להציע, אספנו לכם את הדברים החשובים שצריך לדעת לפני שטסים. רק אל תשכחו להוציא ויזה לפני.
מה מזג האוויר במרקש?
אני הגעתי למרוקו בחודש אוגוסט, ועל פניו ביקור בחודש זה נחשב מעשה אמיץ, ולפני הנסיעה קיבלתי שלל אזהרות על החום הכבד שמצפה לי שם. בפועל, זה נכון שחם מאוד וגם הלחות חוגגת אבל בואו נודה – זה אף פעם לא עצר אותנו הישראלים מלטייל באילת או רחובות תל-אביב הלוהטים של יולי-אוגוסט. אז למה שזה יפריע לטיול קסום במרקש?
אבל אם ניקח בחשבון שמיזוג אוויר הוא מצרך די נדיר במרקש, אפילו בבתי המלון (יש שיגידו שהמזגנים פשוט לא עומדים בעומס), החודשים שיותר נוחים לתכנון טיול הם מרץ-מאי או ספטמבר-נובמבר.
מה בתי מלון הכי שווים במרקש?
האירוח המרוקני מציע מספר סגנונות לחופשה המושלמת, וזה כמובן מגיע גם עם תגי מחיר משתנים. מאפשרויות לינה זולות, דרך ריזורטים מפנקים במחירים סבירים ועד בתי מלון שהם בעצם ארמונות יוקרתיים שעשירי העולם מחבבים במיוחד.
כדי לקבל את החוויה האותנטית, אני ממליצה שלא לוותר על לינה בריאד, שזה למעשה בית הארחה באווירה מקומית ומשפחתית. בריאד כל חדרי המלון פונים לחצר מרכזית, שהיא מעין לובי עם צמחייה ירוקה. האווירה הפסטורלית והקשר האישי עם המקומיים הופכת את כל הסיפור לחוויה שכדאי להכניס בלו"ז. כדאי לדעת שיש גם מלונות יוקרתיים שמעוצבים בסגנון ריאד ומאפשרים חוויה אותנטית אך משודרגת.
כמובן שאי אפשר גם בלי איזה מלון חמישה כוכבים בשביל הנפש, ומזל שכאלה יש בשפע במרקש. אחד מהמוכרים ביותר הוא לה-ממוניה (La Mamounia) במחיר של החל מ-300 יורו ללילה. סוויטה עם בריכה פרטית בריזורט אוברוי (Oberoi) כבר תעלה לכם כ-700 יורו ללילה. המלון היקר ביותר למקרה שאתם סקרנים או ממש רוצים להתפרע הוא הרויאל מנסור (Royal Mansour), שם המחיר מתחיל ב-1,500 יורו ללילה ועד לסוויטה בעלות של 28 אלף יורו ללילה. ככה לפחות המקומיים מספרים וזה לא נשמע מופרך.
אבל אם נשים לרגע בצד את המלונות מפונפנים, האטרקציה האמיתית שאסור לכם לפספס היא – גלמפינג במדבר. שעה נסיעה במרקש, כשמסביב משתרע נוף מדברי מקסים תמצאו את המקום White Camel Agafay. אין שום סיכוי שתראו אותו במקרה מהכביש, צריך לנסוע אליו במיוחד ותאמינו לי שהנסיעה המטלטלת (ליטרלי, אתם יודעים סלעי מדבר וכאלה) שווה את הרגע שבו תראו את אתר הקמפינג המפואר הזה. גם כאן מוצעת אפשרות לינה מוזלת באוהל, אבל תעשו לעצמכם טובה ותבחרו בסוויטת לודג' שבאמת של החיים מדובר בחדר אמיתי, מבטון, שמצופה כולו ביריעות לבנות שנותנות לכם תחושה שאתם לא כאלה מפונקים בשביל לישון באוהל. ברחבה המרכזית של המקום יש בריכת אינפיניטי עם נוף מהמם לשקיעה, ושלושה מתחמים שונים שבהם תוכלו ליהנות מארוחה מרוקנית מסורתית. המחיר לסוויטת לודג' מתחיל ב- 460 יורו ללילה כולל ארוחת בוקר וערב.
איזה סגנון אוכל מצפה לכם בטיול למרקש?
פה כנראה תצפה לכם הפתעה קלה. במרבית המלונות והמסעדות התפריט ברובו אירופאי, ואם להיות קצת יותר מדויקים – צרפתי. אבל אל דאגה, גם הטאג'ין עם הקוסקוס ובשר הכבש שאתם מפנטזים עליו כבר משדה התעופה מככב בתפריט, ואת המופלטה סביר להניח שתפגשו בארוחת הבוקר, בגרסה מתוקה ומלוחה. אל תצפו למצוא בפלטת הקינוחים ספינג' או עוגיות מרוקניות מהמימונה, את אלה סביר להניח שתמצאו בשווקים ומסעדות הרחוב.
איפה אפשר למצוא אוכל כשר במרקש?
במרקש פועלות שלוש מסעדות כשרות – Dar ima, Bandoo, Terrasse Café Tanneries – המציעות אוכל מרוקני אותנטי לצד מנות מהמטבח האיטלקי ויש אפילו סושי. אופציה נוספת ואטרקטיבית במיוחד לשומרי הכשרות היא המסעדה הביתית שמנהלים יצחק וברוריה אוחיון. בני הזוג דתיים ומכינים אוכל כשר בלבד באירוח ביתי, וניתן להזמין מראש גם מנות לארוחות שישי ושבת. הזמנות בטלפון: 00212662174476 (שיחה בינלאומית/וואטסאפ) או 052-4432514. *עקב מגבלות הקורונה המסעדה עובדת בימים אלה במתכונת של הזמנות טייק-אווי בלבד (כדאי לבדוק בכל זאת אם ישנם שינויים).
שופינג טיים: מה הכי שווה לקנות במרקש?
בשתי מילים – תנמיכו ציפיות. לא תמצאו כאן שדרה של חנויות מותגים או קניונים שמספקים בילוי ליום שלם פלוס חצי יום להשלמות. נכון, יש קניון במרקש אבל ללא מותגים מוכרים. כן תיתקלו בחנויות של המותגים לואי ויטון ואיב סאן לורן, במחירים יותר משתלמים ממה שמוצע בישראל אבל עדיין בגבולות מחירי המותג באירופה. המסקנה – תשאירו את הקניות לביקור בשווקים, שם תוכלו למצוא בעיקר כלי בית בעיצוב אותנטי ולבוש מרוקני מסורתי. כי אי אפשר לחזור ממרקש בלי כפתן אחד במזוודה.
איזה אטרקציות אסור לפספס במרקש?
השוק – איך אומרים? לשם זה התכנסנו. בסמטאות הצפופות של השוק (בשפה המקומית - סוק) תמצאו דוכנים המציעים תבלינים, ביגוד מסורתי, מוצרי קוסמטיקה על בסיס שמן ארגן, שטיחים וכלי קרמיקה מעוטרים שיתנו לבית טאצ' מרוקאי. המחירים כצפוי זולים ממש, ועדיין מקובל להתמקח עם הסוחרים ולא לקחת את המחיר הראשון שמוצג לכם. חשוב לזכור לכבד את המקומיים ופרנסתם, להתמקח בטון נעים ולדעת מתי לעצור כשההנחה שהשגתם היא הוגנת למדי. בשכונת אל-מלאח הסמוכה לשוק ממוקם הרובע היהודי, שם נמצא גם בית הכנסת אלעזמה ברחוב תלמוד תורה. בית הכנסת בנוי בסגנון ריאד עם גינה פנימית מעוטרת באריחי קרמיקה מעוטרים, והכניסה אליו היא בתרומה של 10 דירהאם (3.5 שקלים) לטובת תחזוק ושימור הזיכרון היהודי במרקש.
גני מזוראל – מוקד תיירות מרכזי ופופולרי שמושך אליו יותר מחצי מיליון מבקרים מדי שנה. בימים שבהם אין קורונה ותיירים מכל העולם מגיעים למרקש, תצטרכו לפנות כ-3 שעות (!) מהיום שלכם רק כדי לחכות בתור הכניסה לגני מזוראל. הגן תוכנן ועוצב על ידי הצייר הצרפתי ז'אק מיורל, ובמשך השנים נרכש על ידי המעצב איב סן-לורן שדאג לשחזר ולטפח אותו אחרי שנים של הזנחה. בפנים מחכה לכם גן יפהפה עם צמחייה שופעת, מזרקות מים ומבנים בצבע כחול מזוראל, שהוא גוון עז ובוהק שגם מצטלם בצורה מדהימה. טיפ: עובדי המקום מכירים את הזוויות הכי טובות לצילום, אל תתביישו להיעזר בהם כדי שתישאר לכם מזכרת פוטוגנית.
מוזיאון איב סן לורן - נמצא במרחק של חמש דקות הליכה מגני מזוראל. המוזיאון מוקדש לפועלו של המעצב הצרפתי האייקוני ומציג אוספים ייחודים של עיצובי המותג שהתפתחו במהלך השנים. לחובבי האופנה, ואופנת עילית בפרט זהו יעד חובה. עקב מגבלות הקורונה ומיעוט התיירים במרקש, המוזיאון סגור כרגע וכדאי להתעדכן באתר המוזיאון.
מותר או אסור: מה החוקים שאתם צריכים להכיר במרקש?
במהלך הטיול תפגשו ברחוב לא מעט לובשי מדים בצבעים שונים, ולרגעים זאת תראה לכם כמו הזדמנות לתמונה אותנטית. חשוב מאוד לדעת שחל איסור מוחלט לצלם לובשי מדים. במידה ותיתפסו, הם ייגשו אליכם ויוודאו באופן אישי כי התמונות נמחקו במקום. מעבר לכך, מרקש מאוד פתוחה לתייר המערבי ואין קוד לבוש דתי.
למתקדמים: קפיצה לעיר הנמל אסואירה
במרחק של כ-4 שעות נסיעה ממרקש שוכנת אחת מערי הנמל של מרוקו. פירוש השם אסואירה הוא תמונה יפה, ואחרי שיטוט ברחובות העיר מבינים כמה זה נכון. תמצאו כאן רצועת חוף ארוכה (שוב, רגילים פה לתייר המערבי ואין מניעה להשתזף בבגד ים), דוכנים של דגים שהרגע נמשו מהים ויוגשו באחת מהמסעדות הסמוכות.
וכמובן שאי אפשר בלי עוד סיבוב בשוק שנראה כמו גרסת המיני העממית של השוק המתוייר במרקש. גם באסואירה יש מגוון של מלונות יוקרה, מומלץ במיוחד ריזורט סופיטל (Sofitel Essaouira) שמשתרע על שטח רחב, עם בריכות, חמאם ומגרשי גולף. חשוב לשים לב - אסואירה ידועה בזכות הרוחות החזקות ומהווה מוקד תיירות לגלישת קיט. ובמילים אחרות, קחו בחשבון שמזג האוויר קצת יותר קריר מהחום הלוהט של מרקש ותארזו איזה ג'קט.
הכותבת הייתה אורחת חברת אל-על