אתונה. עשרות האנשים, צעירים ומבוגרים, העפילו בשעת בין-הערביים אל כף סוניון (Cape Sounion), כ-27 ק"מ מאתונה, תפסו עמדות תצפית, ישובים על סלעים ואבני שיש והמתינו. בשעה שבע החל המופע לו חיכו: שקיעת החמה. כן, ביוון שקיעה יפה היא עדיין אטרקציה ששווה לטפס בשבילה במעלה הגבעה, עליה ניצב מקדש פוסיידון ואף לשלם דמי כניסה למקדש.

בחבל אטיקה (Attica), שבירתו אתונה והנחשב לערש התרבות המערבית, אפשר עוד ליהנות מתיירות של פעם: לבקר באתרים ארכיאולוגיים ידועי שם, באיים ציוריים, במוזיאונים מרתקים, בריביירה המשתרעת מפיראוס עד כף סוניון, לבלות בטברנות ובמסעדות – והכל עם הפשטות, המוסיקה והשפה היוונית המתנגנת, בלא לראות ולו גורד שחקים אחד.

שידרוג אתונה ומבחן האקרופוליס של המלונות

לקראת האולימפיאדה באתונה ב-2004, השקיעה יוון מיליארדי יורו בתשתיות ושידרגה אותה לעיר תיירות מודרנית. זה ניכר בכבישים רחבי ידיים, באוטוסטרדות לאורך קילומטרים, בכפר האולימפי (שיהפוך לשכונת מגורים), בשיפוץ חזיתות הבתים, בפרוייקטים של אדריכלות נוף ועוד. בתכנון גם רכבת משדה התעופה לנמל פיראוס.

מלון Grecotel בכף סוניון (צילום: עירית רוזנבלום, אתר Monitour)
מלון Grecotel בכף סוניון, ריזורט חמישה כוכבים בניחוח יווני | צילום: עירית רוזנבלום, אתר Monitour

חלק מפיתוחה של העיר הוא גם תוספת של מלונות. מכיון שנוף על האקרופוליס הוא חלק מיוקרתו של מלון באתונה, אך הגיוני היה להפוך את בניין משרד החינוך שבמרכז העיר למלון 5 כוכבים מהודר. כזה הוא מלון Electra Metropolis. על הגג – בריכה מרווחת ומולה מסעדת שף עם מרפסת הצופה על האקרופוליס ושאר חמודות העיר. המסעדה פתוחה גם לאורחים מבחוץ.

מיקומו של המלון אידיאלי: שתי דקות הליכה ממדרחוב ארמו על חנויות המותגים שלו ובהמשכו רובע וכיכר מונסטראקי ומן העבר השני – כיכר סינטאגמה ובניין הפרלמנט עם חילופי המשמרות הטקסי. אתר.

באתונה כמה מלונות מפורסמים כמו King George ו-Grande Bretagne בכיכר סינטאגמה, הילטון ענק ואינטקונטיננטל גדול, לצד מבחר מלונות צנועים יותר. אולם במשרד המושלת של מחוז אטיקה, רוצים לאפשר ליותר תיירים להגיע לעיר. הם מציעים לנסוע מרחק של פחות משעה אל אחד האיים הסמוכים וללון שם. במסגרת מה שקרוי כיום "Go Local " – סע לחו"ל וחייה בין המקומיים – אפשר לשכור צימר או דירה להשכרה לטווח קצר, כפי שפופולארי כיום בעדות ה-Airbnb, במחיר של כ-40-50 אירו ללילה: גרים בין התושבים, קונים במכולת ושותים בירה בטברנה המקומית, מבלים ומסיירים באתונה עד הערב, וכך גם חוסכים וגם נהנים. במחוז אטיקה גם מלונות של 3 כוכבים וכן וילות להשכרה.

בכף סוניון פועל מלון-ריזורט בוטיק מרשת Grecotel, רשת של מלונות יוקרה, מלונות בוטיק וכפרי נופש. זה שבסוניון יכול בהחלט להתחרות במקביליו המפוארים ביותר באנטליה. המלון פעיל בין אפריל-לאוקטובר, כלומר, עומד להיכנס לשנת חורף.

אגב, אתונה נבחרה בימים אלה לכהן כ"בירת הספר העולמי" של ארגון אונסק"ו לשנת 2018. במסגרת זו יתקיימו מפגשים עם סופרים, מתרגמים ומאיירים, קונצרטים, תערוכות בנושא, קריאת שירה וסדנאות למוציאים לאור. מטרת התוכנית היא להנגיש את הספרים לכל האוכלוסיה, כולל מהגרים ופליטים. לדברי ראש העיר, הבחירה תעזור להציג את העיר כיעד תרבותי מודרני.

מדרחוב ארמו באתונה (צילום: עירית רוזנבלום, אתר Monitour)
מדרחוב ארמו באתונה, רחוב הקניות הראשי של העיר | צילום: עירית רוזנבלום, אתר Monitour

מעצמת תיירות – עם חובות

יוון על אייה, היא מעצמת תיירות עם מספרים דומים לאלה של טורקיה – 23,5 מיליון תיירים ב-2015 (12 מיליון מהם דרך אתונה) ונעשתה תוכנית חומש להגיע ל-35 מיליון תיירים עד 2020. לפי נתוני רשות שדות התעופה (רש"ת), גם אצל הישראלים ניצבה יוון במקום הראשון בחודש אוגוסט עם 115 אלף נוסעים (417 אלף בחודשים ינואר-ספטמבר) ובחבל אטיקה – הכולל, בין היתר, את האיים אגינה, אגיסטרי, הידרה ופורוס – רוצים למשוך אליהם עוד תיירים ממרחק גאוגרפי קצר כמו ישראל טורקיה ורוסיה בסיסמה שאתונה היא יעד ל"סיטי ברייק" ולביקור בכל ימות השנה.

לשם כך התקיים בתחילת החודש סיור עיתונאים שנועד להביא תיירים בחודשים הקרובים, כשההפלגות וחוף הים הם כבר לא האטרקציה הראשונה במעלה. עתה הם פונים לתיירים חובבי אוכל, אוהבי תרבות והזמרים שחוזרים לטברנות. המועדונים באתונה פועלים בעיקר בחורף, בגדלים ובסגנונות מוסיקליים שונים והמבקרים מקשיבים למוזיקה, מעבירים זמן עם חברים, שותים, שרים ורוקדים, כשסצנת הרמבטיקו והמוזיקה המקומית בעיצומה.

כאן המקום להזכיר שיוון היא מעצמת תיירות – אבל עם חובות. היוונים מנהלים את חייהם במקביל לכלכלתם המצויה בקשיים עצומים ולצעדים הכואבים מאד שהם חווים על בשרם, כדי להעמיד את המדינה שוב על רגליה.

מוזיאונים ואיים

אתונה מהווה ללא ספק אנדרטה חיה למה שהיתה פעם יוון ומה שתרמה לעולם התרבותי. גולת הכותרת של העיר הוא מוזיאון האקרופוליס, בו השקיעו ממשלת יוון והאיחוד האירופי 130 מיליון יורו. המוזיאון זכה השנה להיכלל במקום החמישי מבין 25 המוזיאונים הטובים באירופה ובמקום ה-9 מבין 10 הטובים בעולם על ידי אתר TripAdvisor.

המוזיאון, האוצר את עתיקות האקרופוליס, שוכן במבנה מודרני שתוכנן על ידי האדריכלים ברנרד טשומי ומיכאל פוטיאדיס ובנייתו הסתיימה ב-2007. הוא נמצא במרחק של כ-300 מטרים מהאקרופוליס, שנראה מחלונותיו. עם תצוגה המתפרסת על 14,000 מטרים רבועים – המוזיאון מספק חוויה היסטורית ותרבותית, המחברת את העבר עם ההווה, כאשר חלק מהמוצגים רואים אור יום לראשונה והכל באמצעים חזותיים של המאה ה-21. פרטים באתר.

תמנונים תלויים לייבוש באי אגינה (צילום: עירית רוזנבלום, אתר Monitour)
תמנונים תלויים לייבוש באי אגינה. אוכלים מאכלים שגדלים באזור | צילום: עירית רוזנבלום, אתר Monitour

המוזיאון מבוקש מאד אצל מבקרים והומה אדם. באחרונה הושק באתר "למטייל" שירות הזמנת כרטיסים אינטרנטית של מוזיאונים ואטרקציות בכ-30 ערים מובילות – ביניהן גם אתונה – בשם "חסוך את התור", במחיר זהה למחיר הקופה ומדי פעם אף פחות. מערכת ההזמנה מוצעת בתרגום לעברית למטיילים הישראלים במסגרת שירותי "למטייל מרקט", אליהם ניתן להגיע בראש כל עמוד מעמודי האתר.

במרחק של כשעה נסיעה או הפלגה מנמל פיראוס שבאתונה במעבורת, בספינה, או ביאכטה פרטית, שוכן האי אגינה, שגם שם בירתו אגינה. בדרך אליו רואים את מה שהיה בית הקיץ של הסופר ניקוס קזנצקיס, מחבר "זורבה היווני". זהו מעין אי יווני גנרי עם טיילת ובה מסעדות דגים, סמטאות עם חנויות ססגוניות– כולל שוק בשר ופירות ים – חנויות של פיסטוקים שהם ההתמחות של האי (15 אירו לקילוגרם), עם שלל מטעמים שמכינים מהם. תושבי אגינה מתגאים שהיא היתה הבירה הראשונה של יוון המודרנית למשך שבעה חודשים. לא פחות חשוב – מתנוססים בה שרידים למקדש אפולו ולמקדש האלה אפאיה (Aphaia). במוזיאון הארכיאולוגי אפשר לראות את שרידיה של רצפת מוזאיקה מבית כנסת מן המאה הרביעית לספירה.

בקלאווה שוקולד (צילום: עירית רוזנבלום, אתר Monitour)
"בקלאווה שוקולד" נקרא קינוח זה במסעדה במרכז אתונה: עלי בצק מטוגנים החובקים כדורי שוקולד | צילום: עירית רוזנבלום, אתר Monitour

את האי אפשר להקיף בנסיעה של כשעה וחצי, לראות כרמים שמהם מכינים את יין הרצינה הייחודי, לפגוש מקומיים וגם הרבה אתונאים שהחלו אף הם לנפוש בו. בחודשים אוקטובר-נובמבר מתקיים באי מסיק הזיתים.

לא שכחה מה זה להיות עגבנייה

המטבח היווני לא צריך המלצות. הסלט היווני, היינות, הסרדינים המוחמצים, הסופלאקי והאוזו וגם מעדנים מקומיים כמו דבש מתובל בטימין – הכל שריר וקיים ועם המצרכים הטובים ביותר. לעגבניה יש טעם של עגבניה והגבנים ממשיכים מסורת ארוכה של גיבון גבינות פטה וחלומי. רבות מהמסעדות והטברנות לאורך החופים מגדלות בעצמן את הירקות שלהן או שהן פועלות בשיתוף פעולה עם המגדלים המקומיים.

אלא שהמטבח היווני לא קופא על השמרים ולצד המנות המסורתיות הוא גם מתחדש ומציע מנות מלהיבות. ביניהן, בקלאווה עם ממרח שוקולד וכדור גלידה ליד; במסעדת Saronis שב-Perdika באי אגינה הגישו פרוסת גבינת פטה עטופה בעלי פילו, מטוגנת וספוגה בדבש ובחומץ בלסמי ובפיסטוקים כתושים, ואילו במסעדת Nulu בחוף ב-Alimos שבאתונה – עיגול של גבינת חלומי ועליו תאנים צלויות, מתוקות – ועוד מיני מטעמים.

תאנים צלויות על גבינת חלומי (צילום: עירית רוזנבלום, אתר Monitour)
תאנים צלויות על גבינת חלומי. שימוש בחומרי גלם מקומיים באופן יצירתי | צילום: עירית רוזנבלום, אתר Monitour

120 שנה לאולימפיאדה הראשונה

אולימפיאדת אתונה, האולימפיאדה הראשונה בעת החדשה, התקיימה ב-1896, לפני 120 שנה. ספורטאים יוונים הביאו הישגים, ששיאם היה זכייתו של ספירוס לואיס בריצת המרתון. כדי לציין אירוע זה, מתקיים מאז שנת 1983 מדי שנה מירוץ מרתון לאורך המסלול המקורי ממרתון לאתונה ואל איצטדיון פאנאתינאיקו. הוא יתקיים השנה ב-13 בנובמבר וצופים ל-50,000 משתתפים למירוץ בכל הרמות. פרטים על המרתון באתר.

איך מגיעים לאתונה

אל אתונה – מרחק של שתי שעות טיסה – יש טיסות ישירות של אל על ושל אייגיאן איירליינס היוונית במחיר של כ-200 דולר בחורף. כך גם טיסות לא-ישירות של חברות אירופיות ובהן פגסוס הטורקית וכן עם רויאל ג'ורדניאן הירדנית.

הכותבת הייתה אורחת משרד התיירות היווני ומחוז אטיקה.

הכתבה באדיבות אתר Monitour

>> מישהו באיסלנד ממש רוצה שתבואו לשם
>> זהירות: מהנהר הזה לא תצאו בחיים