כשחושבים על אפגניסטן, הדבר הראשון שקופץ לראש זה בן לאדן. לאחר מכן קופצים תיאורים כמו - טרור, חטיפות, טנקים, טאליבן ואף לא תיאור אחד חיובי. אבל אם נחזור אחורה בזמן נגלה שהדברים נראו אחרת לגמרי. במדריך לונלי פלנט משנת 1973 נכתב שהמדינה מלאה באכסניות בתקציב נמוך ובהיפים מסטולים. בקטע טוב, כן?
לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש
אפגניסטין המפחידה של היום, הייתה פעם, על פי המדריך, נקודת חובה במסלול התרמילאים שכונה "שביל ההיפים" וחצה את אסיה. קאבול, עיר בירה של המדינה כונתה באותם הימים "פריז של המזרח". אבל מעל לכל היופי הזה אפגניסטן הייתה אהובה בעיקר כי היה ניתן להשיג בה סמים בקלות.
"סמים היו נמכרים בכמויות באפגניסטן. כל עוד לא קנית בכמויות גדולות, לא היה סיכוי שתסתבך עם החוק", טען טוני ווילר, מי שכתב בזמנו את המדריך על המדינה, ומהמקימים של ספרי הטיולים של לונלי פלאנט. "היינו מעשנים כל הזמן עד שהיינו מגיעים לגבול עם אירן, אז זה כבר היה אסור". המצב הזה שמתאר ווילר התרחש חמש שנים בלבד לפני מהפכה שלטונית שהבריחה איתה את כל המטיילים.
מלבד הסמים, ווילר מציין שקאבול הבירה הייתה עיר ששווה לבקר בה. באותם השנים היא הייתה כל כך פופולרית שבלונלי פלנט ממש הזהירו שהיא הופכת למלכודת תיירים. ההמלצות המרכזיות היו להסתובבב בשווקים, בפארקים והגנים. "הגיעו לכאן ופשוט תנוחו. נצלו את הזמן לשוטט ולדבר עם אנשים", כתב בזמנו ווילר.
המלצות נוספות למי שהגיע לטייל באפגניסטן היו על טיולים בהרים, ביקור במונומנטים הבודהסטיים בעמק במיאן (Bamiyan) שהושמדו על ידי הטאליבן בשנת 2001, ביקור בעמק פאנג'שיר, האגמים של באנד אי אמיר (Band-e Amir) ולבקר בעיירה הראט (Herat), שעל פי הלונלי פלאנט הייתה "קטנה, פרובנציאלית, ירוקה ושקטה מספיק כדי לנוח בה".
אך מעל לכל ההמלצות הללו, ווילר בעיקר שיבח את העם האפגני: "זה עם גאה ואצילי, אין עוד דרך אחרת לתאר אותם. שום סכום של כסף לא ישנה את העובדה שהם גאים בארץ שלהם ובעובדה שהם נולדו בה".
וממה היה צריך להיזהר באותם ימים? בספר הטיולים משנת 1973 הזהירו מפני כייסים, מפני איכות האוכל הירודה ומרמת ההיגיינה. "קמנו בבוקר עם בחילה נוראית והבנו שהאוכל הוא הסיבה לכך", כתב ווילר. "ההגיינה במקום היא לא משהו ששמים עליו דגש כאן".
אם במקרה תצליחו יום אחד לחזור בזמן לשנת 1973, כדאי שתדעו שאפגניסטן צריכה להיות יעד הטיול הבא שלכם. כיום, למדינה לא מגיעים תיירים כמעט בכלל, וכמובן שלא מישראל. אך למי שבכל זאת מתעקש, ישנם מספר מצומצם של סיורים מאורגנים, שכדי להצטרך אליהם תאלצו לעבור בדיקות ואישורים רבים ותקבלו ליווי צמוד לכל אורכו. "ברגע שאתה מצטרף לטיול מאורגן באפגניסטן, אתה זוכה לראות ארץ מדהימה", מספר ג'ף האן שטייל בה.