העולם מלא בפארקי שעשועים נטושים שקיבלו פעם את פניהם של המונים שבילו במתקנים המשוכללים, קנו בחנויות ואכלו במסעדות. אבל יש פארקים שנתקלו בגורל אחר לגמרי, כמו במקרה של "דובאילנד", פארק שעשועים שזכה לכינוי "דיסנילנד של המזרח התיכון" שהיה אמור להיות יריב ראוי לעמיתיו האמריקנים. 21 שנים אחרי ההכרזה על התוכניות והעבודות שכבר נעשו בשטח, הפארק עדיין לא נפתח.

התוכניות לדובאילנד הוכרזו לראשונה באוקטובר 2003, כאשר הפרויקט השאפתני צפוי היה לעלות 64 מיליארד דולר (235 מיליארד שקל) באותה עת - וגודלו היה אמור להיות פי שניים מזה של דיסניוורלד באורלנדו שבפלורידה.

מודל של פארק דובאילנד (צילום: KARIM SAHIB)
התכנון של הפארק החל לפני עשרים שנה. מודל של דובאילנד | צילום: KARIM SAHIB

שטחו של פארק השעשועים בדובאי נקבע על שטח עצום של 278 קמ"ר והיה אמור להיות מחולק לשישה אזורים שונים, או "עולמות" - עולם אטרקציות וחוויה, עולם הספורט והחוץ, עולם התיירות האקולוגית, עולם פנאי ונופש לפי נושאים, עולם הקמעונות והבידור, ומרכז העיר.

אזור "ממלכת הסהרה" בעולם האטרקציות והחוויה, היה אמור להשתרע על 460,000 מ"ר ולכלול מספר עצום של מתקנים יוקרתיים, פיזיים ווירטואליים. אטרקציות אחרות היו אמורות לכלול אזור משחקים מתקדם, תיאטרון IMAX, מופעי בידור חיים ווירטואליים, מתחם קמעונאי, ארבעה בתי מלון ומקומות לינה למגורים.

עובדים פארק דובאילנד (צילום: KARIM SAHIB)
הפארק היה אמור להיפתח כבר לפני שנים | צילום: KARIM SAHIB
עובדים ורכבת הרים פארק דובאילנד (צילום: KARIM SAHIB)
סכומי עתק הושקעו בבניית פארק השעשועים העצום | צילום: KARIM SAHIB

העבודה על הפרויקט נתקעה ב-2008 בעקבות המשבר הפיננסי העולמי והעבודה לא החלה מחדש במשך חמש שנים נוספות. ההשבתה גרמה למעשה לכל הצוות וכוח העבודה לעזוב את תפקידם - ובמהלך השנים הבאות הפרויקט פשוט המשיך להחליף ידיים.

חברת דרימוורקס האמריקנית הכריזה על תוכניות לפארק שעשועים בדובאילנד ב-2008, בעוד שחברת הבידור האמריקאית Six Flags השתלבה גם היא ב-2008, עם תוכניות לאחד כוחות עם Dubai Holding - החברה מאחורי המיזם - כדי להפוך את דובאילנד למציאות. ניסיון נוסף להחיות את הפרויקט, יחד עם חברת מרלין אנטרטיינמנטס, עלה בתוהו.

הגנים הקסומים של דובאי (צילום: אילן ארנון)
גן הפרחים הוא מהיחידים שאכן נפתחו לציבור | צילום: אילן ארנון

העבודה על הפרויקט התחדשה בסופו של דבר ב-2013, אך למעלה מעשר שנים לאחר מכן הפארק טרם פתח את שעריו למבלים - למרות שכמה חלקים מהפרויקט השאפתני כבר עשו זאת. בין החלקים שפתוחים כעת לציבור הם "גן הפרחים של דובאי", שמקבל את פני הלקוחות מאז יום האהבה 2013. האטרקציה הפרחונית תופסת למעלה מ-72,000 מ"ר, מה שהופך אותה לגן הפרחים הטבעי הגדול בעולם - ביתם של יותר מ-50 מיליון פרחים ו-250 מיליון צמחים. פארק השעשועים "עולם ההרפתקאות IMG" נפתח בשנת 2016, והוא נחשב היום לפארק השעשועים המקורה הגדול ביותר בדובאי, עם שלוש רכבות הרים להנאת האורחים.

העבודה על האתר של דובאילנד נמשכת, והתחזיות האחרונות מראות שחלקים גדולים ממנו צפויים להיפתח עד 2025. עם זאת, עם שטחים נרחבים בין כביש שייח' מוחמד בן זאיד, שבו הוא ממוקם, והמדבר שעדיין נראה ריק למדי, נותר רק לראות אם התוכניות השאפתניות האלה יהפכו למציאות או יישארו פיל לבן.