אזור קוסטה דל סול שטוף השמש בספרד הוא שם נרדף לחופים רחבי ידיים, אתרי נופש מפוארים וחיי לילה תוססים. עם זאת, אנומליה בודדה משבשת את הדימוי האידילי הזה: השלד הקפוא של אל אלגרוביקו (El Algarrobico). המלון העצום והלא גמור הזה מטיל צל כבד בזמן שהוא מתנשא במדרון תלול, ענק בטון עם 21 קומות שבו הטיח מתפורר בכל מקום, הצבע הלבן מצהיב, ומנופי בנייה עדיין עומדים מסביב. אלו הם שרידיו של מלון יוקרה בן 411 חדרים שתוכנן לקבל את פני התיירים מכל העולם. אבל זה מעולם לא קרה.
מלון אל אלגרוביקו, שתוכנן כיעד תיירותי מוביל, קם על החופים הבתוליים של אלמריה בתחילת שנות ה-2000. עם זאת, בנייתו של המלון עלתה במקביל לחששות סביבתיים גוברים בעיקר בשל מיקומו בתוך פארק לאומי מוגן. אנשי איכות סביבה טענו שמיקומו בנקודה זו מפר את התקנות הסביבתיות ומשבש את המערכת האקולוגית העדינה.
>> טסים לספרד? היכנסו למדריך המלא
>> "לכו הביתה": גן העדן נחנק תחת עומס המבקרים
>> "להפסיק את היחסים עם ישראל": המדינה האירופית הזו מאשימה אותנו ברצח עם
בשנת 2006, על רקע שלל תביעות משפטיות, בתי המשפט קבעו שהבנייה בלתי חוקית. אל אלגרוביקו, שבנייתו כמעט הושלמה, ננטש בפתאומיות. מאז הוא הפך לאנדרטה ריקה בצל פיתוח בלתי מבוקר. המסגרת הקולוסלית של מבנה הבטון עומדת ריקה, מושחתת על ידי זמן וונדליזם. גורלו של אל אלגרוביקו נותר אפוף מריבות משפטיות. צווי הריסה הוצאו, אך ערעורים ומכשולים בירוקרטיים עצרו את התהליך. עלות ההריסה המשוערת, יחד עם בעיות בעלות מורכבות, מסבכת עוד יותר את המצב.
אל אלגרוביקו מתעלה על צורתו הפיזית. הוא למעשה מייצג תמרור אזהרה – תזכורת חדה להשלכות של פיתוח בלתי מבוקר ולחשיבות הגנת הסביבה. תיירים המבקרים בחופים הסמוכים מוצאים את עצמם מתמודדים עם הספק הזה, שמתחיל שיחה מתמדת. האם אל אלגרוביקו ייהרס אי פעם? האם ישוחזר קו החוף הבתולי? רק הזמן יגיד. אבל דבר אחד בטוח: רוח הרפאים של אל אלגרוביקו תמשיך לשמש כסמל רב עוצמה, תזכורת לאיזון העדין בין התקדמות לשימור.