קנאביס רפואי (ארכיון) (צילום: חדשות 2)
לא רק באמסטרדם | צילום: חדשות 2

אתם לקוחות מושבעים של ה"קופישופס" באמסטרדם וכבר פקדתם את בית אנה פרנק הרבה יותר מפעם אחת? הליך הלגליזציה שהסתיים כבר בכמה מדינות בעולם, ממשיך להתפשט ומרחיב את היצע היעדים שלכם לנסיעה הבאה. אז קופישופס בינתיים אין, אבל מריחואנה לכל דורש ניתן למצוא כבר בקולורדו, באורוגוואי, ובקרוב גם בוושינגטון ואולי בניו המפשייר, שם הצביע אתמול (ד') בית הנבחרים בעד התרת השימוש ומכירת המריחואנה לצורכי הנאה בחוק.

אז לאן כדאי לנסוע ומה עוד תוכלו למצוא במדינות האלו פרט לצריכת סמים קלים חופשית?

קולורדו – לעשן כל הדרך לאתר הסקי

הפארק הלאומי רוקי מאונטיין  (צילום: דניאל מאיירס, ויקיפדיה)
הפארק הלאומי רוקי מאונטיין | צילום: דניאל מאיירס, ויקיפדיה
בזמן שאפילו באמסטרדם כבר נרתעים מהגדרתם כמגנט לתיירות סמים, נראה שלמושל של קולורדו פשוט לא אכפת ואולי ההפך הוא הנכון – תושבי המדינה מנצלים כל סנט שאפשר לעשות מהחוק החדש. שבועיים בלבד עברו מהחלתו וכבר אפשר לבשר על פתיחתן של עשרות חנויות, המרוכזות בעיקר בבירה דנבר, ועל מכירה של מריחואנה בשווי שיא של כחמישה מיליון דולר.

וכמובן שגם חברות התיירות המקומיות זיהוי במהרה את הפוטנציאל התיירותי שיכול להפוך את המדינה המנומנמת ונטולת התיירות לפנינת תיירות אמריקנית. חברות לתיירות מריחואנה שצצות באינטרנט כמו פטריות אחרי הגשם מתמקדות בעיקר בענף הסקי, שהוא הענף הבולט במדינה, בתוספת "צ'ופרים" בצורת מריחואנה.

אוטובוס המריחואנה של "קולורדו היי לייף" (צילום: http://coloradohighlifetours.com/)
סיור בחממת מריחואנה | צילום: http://coloradohighlifetours.com/

כך למשל, "קולורדו היי לייף" מזמינה אתכם ל"אוטובוס מריחואנה" שיאפשר לכם לעשן כל הדרך לטיול הסקי בהרים וגם "קולורדו גרין טורס" מציעה חבילות דומות. קולורדו אומנם רחוקה יותר מאתרי הסקי האירופים, אך כוללת אתרי סקי איכותיים שבהחלט לא נופלים מהאתרים של שוויץ או צרפת ובחלקם אף תוכלו לצפות בתחרויות סקי מקצועיות.

בין אתרי הסקי הבולטים, אפשר למצוא את ביוור קריק (Beaver Creek), אספן (Aspen) ווויל (Vail) שיאפשרו לכם לגוון בחופשת סקי בארה"ב. אבל האם סקי וקנאביס הולכים ביחד? באתרי הסקי מבהירים שממש לא, אוסרים לעשן את הצמח שהפך חוקי במתחמים הסקי ומבהירים שחל איסור להחליק תחת השפעה.

לאלו בינינו שאינם חובבים מושבעים של הספורט הקפוא, יש גם פתרונות תיירותיים אחרים. "היי לייף" מציעה בימים אלה "סיורי קנאביס" קצרים בני ארבע שעות וחצי, הכוללים נסיעה באוטובוס המצוייד במוצרי קנאביס שינעים לכם את הדרך בסיור בין אבני דרך עיקריות בעיר לצד ביקור בחנות מזכרות, או בעצם חנות למוצרי מריחואנה, סיור בחממת גידול ואפילו ביקור במפעל זכוכית מרכזי בקולורדו, שם תוכלו לקנות מאפרות, מקטרות וכן, גם דברי אמנות אחרים למזכרת.

בחברה לא מוותרים על עצירת מנצ'יס מהירה ובסך הכל גובים על הסיור - 99 דולרים בלבד, מחיר שלא כולל כמובן את כל הרכישות והכספים שתבזבזו במהלכו. אפשרויות סיור נוספות שמציעה החברה כוללות תצפיות על נופים באזור, כמו למשל סיור באזור קולורדו ספרינגס הכולל נקודות תצפית מרשימות וביקור בפארק "גן האלים" "Garden of the Gods" במקום. 

אתר הסקי ביוור קריק (צילום: Ezra Shaw, GettyImages IL)
אתר הסקי ביוור קריק, קולורדו | צילום: Ezra Shaw, GettyImages IL

החברה המתחרה "גרין טורס" (סיורים ירוקים) מציעה גם היא מגוון סיורים לבחירתכם: חבילת "חיי העיר של דנבר", כוללת נסיעה בלימוזינה ברחבי העיר, מסיבות אוטובוס והופעות חיות. אם אתם מחפשים מפלט מסדר פסח, חבילה מיוחדת נוספת תאפשר למבקרים לבקר ב"קנאביס קאפ", פסטיבל הקנאביס של קולורדו הנמשך חמישה ימים במהלך אפריל, וליהנות מסשן טעימות של מיטב מוצרי הקנאביס בשוק. השתתפות בפסטיבל, הכוללת איסוף משדה התעופה, אירוח במלון, ארוחות בוקר ועוד, תעלה ללא טיסה 1,397 דולרים ליומיים בלבד ועד 1,897 דולרים לחמישה ימים.

בכל מקרה, חשוב לזכור, שהסיורים מתאימים כמובן רק לבני 21 ומעלה, הגיל בו אדם כבר לא נחשב קטין בארצות הברית וכי העישון במקומות ציבוריים אסור. בנוסף, לפני שאתם עולים על "אוטובוס הקאנביס", מומלץ לחשוב איך תשפיע כמות גדולה של קנאביס שמעשנים בתוך אוטובוס סגור, על הנהג שיופקד על חייכם למספר שעות. אגב, לפי חוקי קולורדו אסור לעשן מריחואנה ברכב, אבל החוק אינו חל על אוטובוסים למטרות סיור.

אבל מעשנים או לא, יש אתר אחד בקולורדו שאסור להחמיץ – "הפארק הלאומי רוקי מאונטיין" שליד העיר בולדר במדינה. הפארק משתרע על יותר מאלף קילומטרים ומציע יותר מ-500 קילומטרים של מסלולי הליכה, נופים מרהיבים של אגמים ומפלים, מסלולי רכיבה על סוסים, אתרי מחנאות, וכל זה בהר המפורסם, הממוקם מרחק שעתיים מדנבר. ובכלל, כל ההרים הרבים במדינה, כמו "הר אוונס" בעל הנוף המרהיב למשל, שווים בדיקה.

מדינת וושינגטון - אמסטרדם של ארה"ב

חוגגים לגליזציה על רקע "מחט החלל" בסיאטל (צילום: Stephen Brashear, GettyImages IL)
חוגגים לגליזציה על רקע "מחט החלל" בסיאטל סנטר | צילום: Stephen Brashear, GettyImages IL
קולורדו לא תישאר האמסטרדם היחידה של ארה"ב עוד זמן רב. בחודשים הקרובים צפוייה להצטרף אליה גם וושינגטון סטייט, בצפון מערב ארה"ב. הפעם, אנשי התיירות המקומיים לא יתקשו להפוך את סיאטל, העיר המרכזית, שגם כיום מושכת תיירים למחוזותיה, לעוגיית קנאביס מתוקה.

סיאטל מלאה במרכזי תרבות, כמו פארק הפסלים, מוזיאון סיאטל לאמנות ועוד שלל מוזיאונים. אבל חובבי המוסיקה הם ככל הנראה אלו שיידעו להעריך את העיר יותר מכל. בסיאטל, עיר הולדתו של סגנון הגראנג', יוכלו התיירים להתחקות אחר תחנות חייהם של להקת נירוונה, שהוציאה את הסינגל הראשון שלה בעיר והחלה לעבוד שם על אלבומה הראשון, כמו גם אחר להקת פרל ג'אם שהוקמה במקום. במוזיאון המוסיקה שבעיר תוכלו ללמוד על עוד מוסיקאים אמריקנים רבים, ובמיוחד על כוכב נוסף בשמי המוסיקה האמריקנית, ג'ימי הנדריקס, שנולד בסיאטל לפני כשבעים שנים וגם הקבר שלו הוא אטרקציה תיירותית בפני עצמה.

אין תמונה
הקליט את הסינגל הראשון בסיאטל. קוביין
מלבד ההיצע התרבותי, אחד האתרים המוכרים והמתויירים של העיר הוא הסיאטל סנטר, הכולל מגוון מוזיאונים, כמו מוזיאון המדע הבידיוני ומוזיאון המדע של האוקיינוס השקט, מזרקת ענק המנגנת מוסיקה מרחבי העולם ולכן מכונה "המזרקה הבינלאומית" וכמובן את "מחט החלל" (Space needle), מגדל תצפית דק המתנשא לגובה 180 מטר שניתן להשקיף ממנו על העיר.

גם את שוק האיכרים של פייק פלייס (Pike Place Market), המציע דוכני מזונות טריים ומגוונים וחפצי האומנות, לא כדאי לפספס. תוכלו לעצור בכמה מהגלריות והחנויות באזור ולסעוד במסעדה צדדית איכותית שמשקיפה על מפרץ אליוט. לאורך קו החוף תמצאו גם את המוזיאון הימי ואת האקווריום של סיאטל. תוכלו גם לשכור קייאק או סירות מנוע, או לחלופין לשכור אופניים לטיול לאורך החוף.

אם מתחשק לכם לצאת לטיול רגלי ברחבי העיר, המקום בשבילכם הוא הקפיטול היל, שכונה אלטרנטיבית ומלאת צעירים הממוקמת באזור האוניברסיטה של סיאטל, השופע בתי קפה, חנויות ומסעדות. גם הפיוניר סקוור (כיכר החלוצים), אזור היסטורי ששוחזר, ישמש אתכם כאזור בילוי שווה לשעות היום ובעיקר לשעות הלילה. ועכשיו תחשבו איך זה לעשות את כל זה, עם ג'וינט ביד.

אורגוואי – תחנת מעבר של תיירות סמים לא רשמית

חוגגים לגליזציה מול בית הנבחרים של אורגוואי (צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images)
חוגגים לגליזציה מול בית הנבחרים של אורגוואי | צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images
בין כל יעדי התיירות הפופולריים הרבים של ישראלים בדרום אמריקה לא תמצאו את המדינה הקטנטנה שבחופה המזרחי של היבשת. "הטיולים של ישראלים לדרום אמריקה כוללים בדרך כלל את ברזיל ואת ארגנטינה, שאורוגוואי מחברת ביניהן, אבל לא את אורוגואי עצמה", מסביר עומר בן אביר, שותף במשרד הנסיעות אמ.סי. טרוול בתל אביב, המתמחה בטיולים למרכז ודרום אמריקה ולמזרח הרחוק, "זאת מדינה מקסימה, אבל אין בה אטרקציות שיעדי התיירות הפופולרים יותר לא מציעים ולכן ישראלים שנוסעים לשם הם בעיקר כאלה שיש להם משפחה באורוגוואי".

ובכל זאת, השינוי שחל בחוקי אורוגוואי לאחרונה עשוי לשנות את התמונה ולפתוח עולם דרום אמריקני חדש בפני הישראלים. בדצמבר 2013 היא הפכה להיות המדינה לראשונה בעולם להתיר גידול, מכירה ורכישה של מריחואנה בחוק. נשיא המדינה, חוסה מוחיקה, הכריז חגיגית על לגליזציה, אלא שבדרך גם דאג להבהיר לכל מי שממהר להזמין טיסה, שמדינתו לא תהפוך לאמסטרדם מלאת קופי שופס לנוחיות הסטלנים. המכירה, שתתחיל באופן רשמי רק בעוד כשלושה חודשים, תעשה בבתי מרקחת מיוחדים שיורשו למכור את מוצרי הצמח. מי שיורשה לרכוש מריחואנה להנאתו הפרטית הם רק אזרחי המדינה שמלאו להם 18, שיוגבלו גם הם ברכישת כמות של 40 גרם מדי חודש.

ובכל זאת, הפתיחות הרבה בנושא במדינה, צפויה להשפיע על כמות התיירים שמבקרים בה. "אני לא צופה שישראלים יטוסו לאורוגווי במיוחד", מודה בן אביר, "מה שכן יכול לקרות הוא שהלגליזציה תהפוך את המדינה לתחנת מעבר פופולרית יותר של ישראלים במעבר מארגנטינה לברזיל".

אז איפה כדאי לבקר? הבירה מונטוידאו, העיר הגדולה במדינה הקטנה, בה מתגוררים כמחצית מכל תושביה, לא שופעת אטרקציות, ובכל זאת מציעה לתייריה נופים וחופים פסטורליים וגם הרבה בשר איכותי למאנץ' של אחרי. מומלץ לבקר באזור העיר העתיקה ("סיודאד ויחה"), שם הוחלפו בתי המגורים הישנים בבתי קפה, במסעדות, חנויות ומועדונים. "שער המבצר" במקום הוא הזכר היחיד למבצר שבעבר הקיף את העיר. הקרנבל השנתי של אורוגוואי אומנם לא משתווה בגודלו לזה של השכנה הברזילאית, אבל אם הגעתם לבקר בחודש פברואר – הוא בהחלט שווה הצצה. תהלוכת הפתיחה המרשימה של הפסטיבל מתרחשת בבירה ארבעים יום לפני חג הפסחא.

קאסאפואבלו - ביתו המיוחד במינו של האמן קרלוס פאאס וילארו בפונטה  (צילום: Wagner T. Cassimiro)
קאסאפואבלו - ביתו של האמן קרלוס פאאס וילארו בפונטה | צילום: Wagner T. Cassimiro
החלטתם להרחיב את הטיול במדינה ולהתרחק קצת מהעיר? מרבית הישראלים לא מכירים את עיירת הקיט הקטנה פונטה דל אסטה שזכתה לכינוי "מונקו של דרום אמריקה" והושוותה לא פעם לסן טרופה שבריביירה הצרפתית, אבל סלבריטאים כמו נעמי קמפבל ומארק צוקרברג, הספיקו לנפוש בה והיא נחשבת לאחד המקומות היוקרתיים של דרום אמריקה כבר מזמן.

"פונטה דל אסטה נחשבת ליוקרתית מאוד ומיליונרים מרחבי העולם, שייחים ערבים ושחקני צמרת, מחזיקים שם וילות מפוארות", מספר אלברטו ויינברגר, מנהל מחלקת הטיסות בחברת הנסיעות "פולריס", נציג חברת התעופה "אוויאנקה", יליד אורוגוואי. המפגש בין האוקיינוס האטלנטי ובין נהר ריאו דה לה פלטה המקומי, הוא מספר, יוצר התנגשות של מי האוקיינוס עם מים מתוקים. "מצד אחד ניתן לראות את חוף הים הסואן ובצד השני ניתן לראות את חוף הים השקט", הוא מסביר את סוג הקסם שמשתלב עם מזג האוויר הקיצי והנעים במקום בחודשי דצמבר-פברואר. מעבר לחופים המרשימים, העיירה שופעת גם בתי קזינו, חנויות ומועדונים.

אם כבר הגעתם לפונטה דל אסטה ומתחשק לכם לגוון בסגנון קצת פחות מתוייר ויותר בוהמיני לא תצטרכו להרחיק לכת. בחוסה איגנסיו, עירייה קטנה בקרבת מקום, תוכלו להינות גם כן מהחופים המרהיבים, באווירה קצת שונה. הכבישים הם כבישי עפר צרים, שלטי הדרך מצויירים ידנית וברחבי העיירה מפוזרות חנויות בוטיק קטנות. גם שם כבר הספיקו כמה כוכבים, כמו שאקירה למשל, לנוח מהפלאשים של צלמי הפפארצי, וזה היה עוד לפני כניסתו של החוק החדש לתוקף.

יעד נוסף האהוב על תיירים הוא קולוניה דל סקרמנטו או בשמה השכיח "קולוניה" שבדרום מערב אורוגוואי, כשעתיים נסיעה ממונטוידאו ומרחק מעבורת של 50 קילומטרים מבואנוס איירס. העיר הציורית, שרחובותיה הצרים מרוצפים אבן ומוצלים בעצי שקמה, נבחרה על ידי אונסק"ו כאחד מאתרי המורשת העולמיים. היא בולטת בעיקר ברובע ההיסטורי שלה, ששוכן על חצי אי קטן ונשמר מאז הקמתו על ידי הפורטוגזים במאה ה-17,

אם הגעתם למדינה רק כתחנת מעבר חטופה באמצע הטיול הארוך ואין לכם כוונה להשתקע, תוכלו פשוט לנוח במעיינות החמים של העיר סלטו, העיר השנייה בגודלה, הגובלת בארגנטינה בצפון מערב המדינה, ואולי גם להתכבד על הדרך בצמח החוקי.

טיפ בעניין הטיסות: אם החלטתם לנסוע לאורווגוואי – לא מומלץ לקחת טיסה ישירה שתעלה לכם כ-1,500 דולרים לפחות. טיסה לשכנה ארגנטינה תעלה כמחצית המחיר, אך גם תוסיף למסע נסיעה של כשלוש שעות במעבורת.