אין תמונה
עשרות סיפורים כבר עלו בירושלים
טסים לחו"ל? נוסעים לטיול ברחבי הארץ? סביר להניח שתכננתם לפתוח ספר, לעיין במדריך תיירים אינטרנטי או פשוט למצוא את הערך הבסיסי ביותר בוויקפידיה כדי לקבל קצת מושג על המקום. עכשיו תארו לעצמכם שבמקום לדקלם את אותה היסטוריה שבלונית, תוכלו לשמוע סיפורים אישיים, מצחיקים, חשובים או הזויים של התושבים עצמם; להבין למשל מה אומר השלט המוזר שבכניסה לבניין, לשמוע מאומן מה הסיפור שמאחורי יצירת אומנות שיצר או לגלות מאדם מבוגר על חוויותיו כילד שגדל בשכונה. את המטרה הזאת בדיוק מנסים להשיג שלושה צעירים מאזור ירושלים, בוגרי לימודי הנדסת מחשבים באוניברסיטה העברית באפליקציה החדשה "שמעו סיפור" שפיתחו.

"לפני כמעט שנה טיילתי עם אשתי ביפו, קצת לפני הסמסטר האחרון לתואר", מספר אריאל אפרת (26), אחד ממפתחי האפליקציה, שנולד בארה"ב אך מתגורר בגוש עציון, עם אשתו ושלושת ילדיהם. "בעוד אנחנו מסתובבים הסתכלתי על הקירות הישנים ואמרתי לאשתי שבטוח קרו פה הרבה דברים שאפשר לספר על המקום. חשבתי לעצמי: 'הלוואי שהקירות היו יכולים לדבר', ואז כשחזרתי הביתה ודיברתי עם שני חברים מהלימודים, הבנתי שהם בעצם יכולים. הרעיון שעלה לנו היה ליצור מרחב שיאפשר לכל אדם לשתף בסיפורים שלו. לא בסיפורים כמו שקוראים בויקיפדיה שמציעים רק מידע יבש, אלא כאלה שפונים אל הרגש, סיפורים חוויתיים". 

"המדד לסיפור טוב היא כמות הלייקים שהוא יקבל"

אפליקציית "שמעו סיפור" (צילום: mako)
לצלם תמונה, להקליט ולהעלות | צילום: mako
עם לידת הרעיון, אומצו קבוצת הסטודנטים, אפרת ושני חבריו אור שריר (27) ותומר נוסבאום (27), על ידי תכנית האצה לסטארטאפים של המרכז הירושלמי ליזמות "סיפתח". לפני יומיים הושקה האפליקצייה ל-app store והיא בינתיים מציעה עשרות סיפורים בירושלים שהעלו משתמשים. כל משתמש יכול לצלם תמונה ולהוסיף לה הקלטה קולית וכך יוכלו כל חבריו לפייסבוק לשמוע אותו. אם הסיפור יצבור כמות רבה של לייקים ומפתחי האפליקצייה יתרשמו ממנו - הם יוכלו לבקש ממנו להפוך את הסיפור לפומבי. "המדד לסיפור טוב הוא בעיקר כמות הלייקים שבעקבותיה נפנה באופן אישי למשתמשים. בעתיד התהליך הזה עתיד להיעשות באופן אוטומטי ותהייה ביקורת נוספת על סיפורים שיהפכו פומביים על ידי אפשרות להגיב על סיפורים", אפרת מסביר. 

"כרגע יש 50-60 סיפורים של מספרי סיפורים מקומיים, פעילים חברתיים, כל מיני יוצרים ובכלל של אנשים שרצו לפרסם סיפור משלהם", הוא מספר, "חלקם סיפורים היסטוריים, חלקם סיפורים על מאבקים חברתיים ויש כל מיני סיפורים הזויים שהתרחשו למשל בפאבים בעיר".

מפתחי האפליקציה מדגישים כי לא צריך להיות מקצוען כדי לספר סיפור שאחרים ירצו לשמוע. "פנינו לכמה מספרי סיפורים בבקשה שיעלו סיפורים שלהם. השתדלנו שיהיו באמת אנשים יוצרים ושיש להם מה לומר שיקחו בזה חלק, ומצד שני נמנעו מלפנות לאנשים מפורסמים כדי להבהיר שלא צריך להיות איש חשוב או מפורסם כדי לספר סיפור. הפלטפורמה נועדה לאנשים רגילים ואנחנו מאוד מאמינים בכוח שיש לסיפורים אישיים להשפיע על אחרים", אפרת מוסיף. 

אפרת, שריר ונוסבאום עדיין מחפשים משקיעים ומתכננים כיצד להמשיך ולפתח את האפליקציה, אבל בינתיים חולמים על איך האפליקצייה שיצרו תראה בעוד כשנה מהיום. "החלום הוא שנוכל ללכת בכל מקום בעולם ובאמת לשמוע את האנשים המקומיים מספרים עליו ועל חוויות ממנו", הוא אומר, "בגרסה הבאה של האפליקציה נתייג את הסיפורים השונים לפי תחומי עניין: סיפורים היסטוריים, סיפורי אהבה, ספורט וכו'. כך, כל מטייל יוכל לבחור זווית של המקום שעליה הוא רוצה לשמוע". 

רוצים לשמוע סיפורים?

סוד הפסים הלבנים של מספר הסיפורים יהודה עצבה - זיכרון מהרכבת בתקופת השירות הצבאי

האיש שהמציא את הסטארטאפ: הפקס שמקפל את עצמו למעטפה

>> המזרח הפרוע: היעדים האקזוטיים שלא הכרתם