מלון לאונרדו אשקלון (צילום: אילן אסייג,  יחסי ציבור )
למרות האזעקות. מלן לאונרדו אשקלון ביום שישי האחרון | צילום: אילן אסייג, יחסי ציבור

התפוסה במלון לאונרדו באשקלון, השייך לרשת מלונות פתאל, הגיעה ביום שישי לכ–65%, כשמחצית מהאורחים בו נהנו מ–20% הנחה לתושבי הדרום על מחיר החדר המקורי - 750 שקל לזוג. "למרות האזעקות היו לנו רק שני ביטולים", אומר איתן אוחנה, מנכ"ל המלון. "אם לא היה ירי, אני מאמין שהיינו מגיעים גם ל–85%, אבל גם התפוסה הנוכחית היא סבירה".

התפוסה ששיקפו בשבת ההזמנות לתחילת השבוע הנוכחי היתה כ–25%, אבל אוחנה אופטימי. "הפיקים הם על בסיס יומי, כולם מחכים לרגע האחרון, ואני מניח שגם התפוסה הזו תעלה", הוא אומר.

בין הנופשים במלון שהחליטו לא לוותר על החופשה שלהם בגלל חידוש הירי מעזה היו דגנית וניסים אזולאי מנתיבות ושני ילדיהם - עילאי בן השנתיים ויהלי בן 4. הם הזמינו את הנופש בזמן הפסקת האש בשבוע שעבר, תוך שהם מממשים את ההנחה לתושבי הדרום. לדבריהם, אחרי שהפסקת האש לא הוארכה, ההחלטה להגיע למרות המצב לא היתה פשוטה.

"התחושה בבוקר היתה איומה, התלבטנו מאוד", מספרת דגנית, מורה במקצועה, שכמו הורים רבים בדרום בילתה מחצית מהחופש הגדול בבית עם הילדים. "אני רציתי לבטל, אבל בעלי הציע שנתקשר למלון ונשאל איפה יש להם מרחב מוגן. הם אמרו לנו שיש בכל קומה, שהבריכה פעילה ושהם מתנהלים כרגיל. זה הרגיע אותנו, לקחנו את המזוודות - והגענו. בנתיבות התחושה מעיקה יותר, הכל סגור ואנשים לא יוצאים מפתח הבית, אז גם אם יש אזעקות כבר עדיף להיות במלון. אצלנו, ברגע שיש אזעקה ראשונה כולם נכנסים לבונקרים ולא רואים אף אחד, פה אנחנו רואים עוד אנשים, והילדים משחקים עם ילדים אחרים. הרבה יותר כיף כאן".

כבר בשעות הראשונות להגעתם הם חוו כמה אזעקות, אבל הם לא מתחרטים. "אני מבינה שאנשים מפחדים, אבל לא הצלחנו לנשום במשך כל הקיץ, הבטחנו לילדים שהולכים למלון ורצינו להתאוורר. אז לא נרד לים כמו שתיכננו, אבל עדיין נהנה", היא אומרת.

"הכל התרסק ביום שישי בבוקר"

לעומת מלון לאונרדו, מלון הולידי אין באשקלון מדווח על תפוסות נמוכות בהרבה. "היינו אמורים להיות ב–50% תפוסה בסוף השבוע הזה, אבל הכל התרסק ביום שישי בבוקר, וירדנו ל–14%", אומר כפיר אלקריף, מנכ"ל המלון. מקור הפער בתפוסות הוא בין היתר בהבדל במספר החדרים: בלאונרדו יש 130 חדרים לעומת 215 בהולידי אין. ייתכן שהפער בתפוסות נובע גם מכך שבהולידיי אין החליטו לסגור את פעילות הבריכה, שמשמשת אטרקציה מרכזית בכל מלון נופש, ולא לאפשר לאנשים לשחות בה. "אני לא מוכן לקחת סיכון שיקרה משהו לאנשים ששוחים בבריכה בעת אזעקה", אומר אלקריף.

ביום חמישי האחרון התקיימה ישיבה מיוחדת של הנהלת משרד התיירות באשקלון, שבה נכחו שר התיירות, עוזי לנדאו, וכ–30 מאנשי משרדו, תיירנים מהדרום ובכירים בעיריית אשקלון. בעלי עסקים תיירותיים מהדרום דיווחו על מצב שבו עסקיהם עומדים כמעט ריקים לחלוטין בעונת השיא. מנכ"ל משרד התיירות, אמיר הלוי, אמר לתיירנים בדרום: "משרד התיירות נערך להעביר את כל האירועים המשרדיים לאזור. נתגבר את הפעילות לקידום אירועים בדרום, נפעל להקמת עסקים תיירותיים חדשים באזור, ונעזור לכם לגבש מוצר שימשוך יותר קהל".

אין תמונה
"היינו אמורים להיות ב–50% תפוסה בסוף השבוע הזה, אבל הכל התרסק ביום שישי בבוקר, וירדנו ל–14%"

"עברתי כבר מלחמות"

על שפת הבריכה של מלון ווסט באשדוד, הסמוך לקו החוף של העיר, ישבה ביום שישי האחרון צביה גוטמן עם בעלה טיבי, וקראה ברוגע עיתון. הדיווחים ששמעה מדי כמה רגעים על חידוש הירי לערי הדרום לא הצליחו להטריד את מנוחתה. "מה יש לפחד? הרי אנשים חיים פה", היא אומרת, "אני מאמינה בחוסנו של העם הזה ובגורל. אם אני צריכה להיפגע אני אפגע בכל מקום". טיבי מצדו מגחך רק לשמע השאלה: "את יודעת כמה מלחמות אני עברתי?".

בני הזוג גרים במושב היוגב בעמק יזרעאל והחליטו להגיע לחגוג את יום הולדתה של צביה דווקא באשדוד, שספגה רקטות בתקופת הלחימה ועסקיה נפגעו. "הפעם לא יכולנו לארח את תושבי הדרום, כי הבית שלנו היה מלא בבני משפחה, אז החלטנו להגיע לאות הזדהות ולנפוש במלון בעיר, לאכול במסעדות כאן ולתת מה שאנחנו יכולים", אומרת צביה. "לא חיכינו להפסקת אש, פשוט חיכינו שהחתן שלי יחזור מצו 8, וכשזה קרה - מיד הזמנו מקום".

למרות החששות של בתי המלון באשדוד מביטולי הזמנות בעקבות קריסת הפסקת האש ביום שישי בבוקר, ישראלים רבים החליטו שלא לוותר על הנופש. מלון ווסט אשדוד, של רשת מלונות טמרס, היה בסוף השבוע האחרון בתפוסה של 75%, לעומת תפוסה מלאה שאליה צפוי היה להגיע אם הפסקת האש היתה נמשכת. "ברגע שהתחיל הירי ביטלו לי 20 חדרים", אומר ניר ויינשטיין, מנכ"ל המלון. עם זאת הוא מודה שהוא מופתע יחסית: "הייתי בטוח שאני אראה יותר ביטולים. מצד שני, ראיתי גם הזמנות נכנסות של אנשים שאמרו שהם באים לחזק את התושבים בדרום".

בימים אלה, הרוב המוחלט של האורחים במלון הם ישראלים. לשם השוואה, באוגוסט שעבר כ–70% מהאורחים היו תיירים, בעיקר מצרפת ומרוסיה, אבל גם מבריטניה וארה"ב. "בסוף השבוע הזה הזה אפשר לספור את מספר התיירים על כף יד אחת. יש כמה צרפתים יהודים שיש להם משפחה בעיר והם רגילים למצב, אז הם באו - אבל כל השאר פשוט לא הגיעו השנה", אומר ויינשטיין.

כרגע ויינשטיין וצוות המלון נמצאים במצב של אי־ודאות. קשה להם לנחש מה יוליד יום ואיך יראה אוגוסט, לאחר שביולי נרשמו במלון תפוסות של 30% ופחות. "אני מאמין שאם הכל ייפסק בימים הקרובים נוכל לסיים את אוגוסט ב–50% תפוסה, אבל במלונאות התפוסה היא לא המרכיב היחיד, יש גם מחיר. אנחנו מציעים מחיר ממוצע נמוך גם כחלק מקמפיין של משרד התיירות, ועל המחיר הזה הורדנו עוד 20% לתושבי הדרום, אז הפסד ההכנסה באוגוסט לעומת אוגוסט שעבר הוא אפילו גדול יותר. בנוסף צריך לזכור שכשהמלון היה כמעט ריק ביולי עדיין שילמנו את ההוצאות הקבועות הקבועות - ארנונה, ביטוח ואפילו עלויות חשמל גבוהות, על מיזוג השטחים הציבוריים במלון".

ויינשטיין מספר כי עוד לפני יציאתה לפועל של יוזמת משרד התיירות הוא מקבל פניות מחברות עסקיות שמבקשות להעביר את הפעילות העסקית שלהן למלון. "חברות מתעניינות באפשרות לעשות אצלנו ישיבות הנהלה, להביא את העובדים שלהן לנופש אצלנו - ולא בצפון או בים המלח. זה מעודד ואנחנו מודים להן. במשך השנה המלון מבוסס על 55% תפוסה של לקוחות עסקיים, אז הם מכירים את המלון ואת המוצר, והם רוצים לתרום".

הכתבה עלתה ב- TheMarker

>> נקמת הנוסעים: בענף התיירות מתכוננים לגל של תביעות קטנות
>> התיירות קרסה במהלך "צוק איתן", אך לא כל המלונות והמסעדות יזכו לפיצוי