האביב הגיע, עונת הטיולים כאן, ולצד הפריחות הרבות של העונה, יש גם לא מעט דברים מסוכנים שנמצאים בטבע דווקא עכשיו.

כך למשל, בקרן קיימת לישראל מזהירים מפני תהלוכן האורן (טוואי התהלוכה), שגדל ונמצא בסביבת עצי אורן ביערות השונים בארץ ומגע איתו עלול להוביל לגירוי בעור ובעיניים. "בעת ביקור ביער, יש להימנע ממגע עם זחלי תהלוכן האורן הנושאים שערות צורבות ומשרידי הקינים שלהם", נכתב בהודעה שיצא מטעם קק"ל.

"הזחלים עשויים להימצא על הגזעים ועל הקרקע, ושערותיהם הצורבות נמצאות גם בקינים המתפוררים שלהם העשויים קורים לבנים. צוותי קק"ל עושים מאמץ ניכר לצמצם מפגע זה בחניונים, אולם הזחלים מצויים ברוב יערות האורן בארץ. לפיכך יש להימנע משהייה ומפעילות בשטח החשוד כנגוע ובו קינים של התהלוכן".

בישראל הוא מצוי בעיקר במרכז הארץ, מן הכרמל עד דימונה וירוחם, וכן במטולה ובצפון הרי נפתלי, אך ממשיך להתפשט. במקרה ומופיע גירוי בעור או בעיניים לאחר ביקור ביערות אורן, יש לפנות לרופא ולעדכנו בחשיפה לזחלי תהלוכן האורן.

תהלוכן האורן (צילום: עומר גולן, קק"ל)
מרחוק קשה לזהות | צילום: עומר גולן, קק"ל
תהלוכן האורן (צילום: עומר גולן, קק"ל)
מקרוב ניתן לזהות את מקומות הגידול שלהם | צילום: עומר גולן, קק"ל

תהלוכן האורן (צילום: עומר גולן, קק"ל)
חשוב להיזהר ממגע | צילום: עומר גולן, קק"ל

לאחרונה דיווחנו גם על צמח רוש עקוד שמתחיל לפרוח בעונה זוהצמח נחשב לרעיל מאוד למאכל ויש שטוענים שרק העמידה לידו יכולה לגרום לכאב ראש. הפריחה שלו היא בחודשים אפריל עד יוני, וניתן למצוא אותו כמעט בכל אזור בארץ: מרמת הגולן והגליל, דרך השרון, הרי ירושלים ועד בקעת ים המלח. 

"לאדם שאינו בעל מקצוע בוטנאי קשה להבדיל בין מיני צמחים שונים השייכים למשפחת הסוככיים, לכן אני אישית הייתי ממליצה להתרחק מהם ולא לנסות לטעום מצמח שמזכיר לנו פטרוזיליה או גזר ואנחנו לא בטוחים בזהותו", אומרת מרגרטה וולצ'אק, אקולוגית צמחים ברשות הטבע והגנים.