ישראלים רבים שהגישו בחודשים האחרונים בקשות לוויזות לשגרירות מצרים בישראל (בניגוד לסיני, על מנת להיכנס לשאר המדינה, יש להגיש היתר לוויזה מראש), בהם גם מדריכי טיולים וותיקים שתכננו להוציא קבוצות לטיול במדינה, קיבלו סירוב ללא שום סיבה לטענתם.

"רציתי להוציא קבוצה של 50 ישראלים לטיול במצרים (פירמידות, לוקוסור, אלכסנדריה ועוד) ואחרי כמה שבועות של המתנה קיבלתי תשובה שלילית בלי שום סיבה וכך גם מרבית חברי הקבוצה. זה דבר שמעולם לא קרה לי כמדריך", קבל א', מדריך וותיק שטייל מאות פעמים במצרים. "אין לי מושג אם זו מדיניות חדשה ולמה פתאום  מערימים קשיים, למרות שהיחסים בין שתי המדינות חמים מאוד".

גם ד', מדריכת טיולים וותיקה למצרים, שגרה שם כמה שנים נתקלה ביחס דומה. "ביטלתי שני טיולים קבוצתיים למצרים כי מרבית חברי הקבוצה וגם אני לא קיבלו ויזות. שאלתי בשגרירות למה ולא קיבלתי תשובה", טענה ד'.

חלק ממי שקיבל סירוב רכשו כרטיסי טיסה מחברת 'איג'יפט אייר' (חברת התעופה הלאומית של מצרים). לאחר שקיבלו סירוב מהשגרירות, הם פנו לחברת התעופה בעניין אבל לא זכו לקבל מענה. "גם לא קיבלנו ויזה וגם שילמנו כרטיסי טיסה ונתקענו בארץ. יצאנו קירחים מכל הכיוונים", טוען רן, תושב תל אביב. "זה אבסורד. מצד אחד פתחו מחדש את הטיסות למצרים וחשבנו שהגיעו זמנים טובים, אבל מצד שני זה בלתי אפשרי לטוס לבקר במדינה המדהימה הזו כי השגרירות המצרית לא מאשרת ויזות ללא מעט ישראלים. זה הזוי, גם ככה כל תהליך הגשת הוויזה נעשה באופן ידני ומסורבל מאוד".

פירמידה (צילום: givaga, ShutterStock)
גם מדריכי טיולים שרצו להביא תיירים לא קיבלו ויזה. הפירמידות במצרים | צילום: givaga, ShutterStock

עו"ד גיא שילה, מנהל קבוצת הפייסבוק קהילת 'אוהבי סיני', שיגר לאחרונה מכתב חריף בעניין לשגרירת ישראל במצרים ולבכירי משרד החוץ, בדרישה להתערב בעניין ולטפל בו. לדבריו, רבים מחברי הקבוצה, המונה מעל 160 אלף איש, ומעוניינים לבקר במצרים, לא קיבלו ויזות. לטענתו, הליך הגשת הוויזה והטיפול בה בשגרירות המצרית בתל אביב בעייתית ומסורבלת מאוד ורבים מהישראלים שפנו קיבלו סירוב.

"התהליך ארוך ומסורבל, עתיר סירובים ותקלות. זה תהליך ידני המחייב מילוי ארבעה טפסים בארבעה עותקים והבאתם פיזית לקונסוליה המצרית בתל אביב. התהליך יקר מדי, עלותו כ-250 שקלים ויש צורך בהצמדת ארבע תמונות העולות כמה עשרות שקלים", כתב עו"ד שילה. "יש אחוז גבוה של סירובים מבלי שנאמר מה סיבת הסירוב. אנו יודעים כי חלק גדול מהסירובים לוויזה קורה בגלל סיבות טכניות פשוטות שניתן היה למנוע".

לדברי עו"ד שילה, מאחר ויש המון סירובים, הוא וחבריו נאלצים לפנות ישירות לקונסול המצרי שיטפל בעניין ויזרז את קבלת הוויזות. הוא דרש להשוות את הטיפול בדרכונים של הישראלים בדומה לדרכונים אירופאים, לרבות הפעלת הליך של הגשת בקשה לוויזה און ליין ולא באופן ידני.

מעבר טאבה (צילום:  ChameleonsEye, shutterstock)
עלו גם תלונות על ההתנהלות במעבר טאבה | צילום: ChameleonsEye, shutterstock

במכתב, הוא מעלה בעיות נוספות הנוגעות לישראלים הרוצים להיכנס לסיני ונאלצים לשלם סכומי כסף גדולים שבעבר לא נדרשו מהם וכן סכומי המעבר והאגרות עלו במאות אחוזים. כך למשל, אגרת מעבר שעלתה 120 לירות לפני כשנתיים קפצה ל-405 לירות (כ-85 שקל), העברת רכב לתוך סיני שעלה 700 לירות עולה כיום 1,800 לירות (כ-360 שקל).