על פי נתוני החברה להגנת הטבע, בישראל ישנם לא פחות מ-790 ערוצי נחל גדולים וקטנים, בהם משמעותיים ושופעים, ואחרים אכזבים ומדבריים.

לכבוד הכנס לניהול וקידום נחלי ישראל - "משיבים חיים לנחלים", משיקה החברה להגנת הטבע מפה דינמית ואינטרקטיבית שחושפת עבור כל אחד את הנחל הקרוב למקום מגוריו ומנגישה את האפשרות לבילוי חינמי באוויר הפתוח (המפה זמינה בקישור הזה).

במפה החדשה, תוכלו למצוא את הנחלים שלא ידעתם שנמצאים קרוב אליכם, לדוגמא – האם תושבי פתח תקווה יודעים שבסמיכות לעירם, עוברים נחל מזור ונחל שילה? האם תושבי מודיעין מודעים לנחל ענבה ונחל דולב? ועוד.

 

נחל ציפורי (צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע)
צילום: דב גרינבלט, החברה להגנת הטבע

בנוסף, ניתן לעקוב אחר תוואי הנחלים הגדולים, שחוצים את ישראל ממזרח (מקום נביעתם) למערב (הישפכותם לים) ולהתרשם מפרישת הנחלים הארצית. "הנחלים במדינת ישראל נמצאים במצב ירוד ולמרות עבודה רבה שנעשתה, הם עדיין לא מקבלים מענה מספק מקובעי המדיניות. אנו נציג בכנס את חשיבותם של הנחלים במערכת האקולוגית לציבור ולמניעת הצפות, ונציע פתרונות מגובשים אשר יומלצו לאימוץ ידי הכנסת והממשלה", מוסיפה איריס ארבל, רכזת מעורבות ציבור בתחום הנחלים, בחברה להגנת הטבע.

לדברי ד"ר תמרה לב, מ"מ מנהלת היחידה לשיקום נחלים בחברה להגנת הטבע, המצב הנוכחי של נחלי ישראל רחוק מלהיות מושלם: "לאורך השנים, נחלי ישראל סובלים מתחלואות שונות – זיהומים שמוזמים אליהם בקביעות, שאיבות למטרות שונות עד כדי ייבוש, הסתות התוואי שלעיתים מובילות להצפות בערים וביישובים, הפיכתם לתעלות בטון, הזרמות מי קולחין, בנייה בגדותיהם וכו'. אני מזמינה את הציבור להשתתף בכנס, שבבסיסו עומד הצורך הדחוף לקדם את נושא הנחלים למקום גבוה בסדר היום של מקבלי ההחלטות הבכירים ביותר".