יניב מסיקה מקרית אתא, רכש לפני כשנה ושלושה חודשים שישה כרטיסי טיסה לו ולבני משפחתו מתל אביב לאמסטרדם. הטיסה שחזרה משדה התעופה סכיפהול בעיר הבירה ההולנדית לנתב"ג, נקבעה לשעה 10:25 בבוקר. בני משפחת מסיקה הגיעו לשדה התעופה שלוש שעות לפני זמן הטיסה ורק אז גילו שהטיסה נדחתה לשעה 16:30.
>>לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש
"איש מנציגי החברה לא סיפר לנו פרטים על דחיית הטיסה או סיבת העיכוב. לא היה מי שיסביר לנו את העניין", טען מסיקה. כך, מסיקה ובני משפחתו נאלצו להמתין שש שעות וארבעים דקות לטיסה מבלי שקיבלו הודעה מוקדמת על דחייתה. "במקום להעביר שעות ארוכות במסדרונות שדה התעופה באי נוחות ומבלי שניתנו לו אוכל ושתייה כמחויב בדין, החברה יכולה הייתה לשלוח לנו הודעה מוקדמת. החופשה שלנו הסתיימה באקורד צורם ועוגמת נפש רבה".
כאשר מסיקה חזר לארץ ופנה לחברה בדרישה לקבל פיצוי נאמר לו שמדובר בתקלה טכנית שהיא בבחינת כוח עליון ולכן אינו זכאי לקלב פיצוי בגין העיכוב בטיסה. "לצערנו, בשל מטוס בואינג תקול נאלצנו לבצע שינויים בלוח הטיסות של חברתנו וכך מבעוד מועד נשלחו הודעות לסוכני הנסיעות כי הטיסה שתוכננה ל-10:25 נדחתה לשעה 16:30", כתבה נציגת החברה בתגובה לפניית מסיקה.
לטענת מסיקה, מדובר במדיניות חמקנית של החברה שלא לפצות נוסעים עקב עיכוב בטיסות בכך שהיא טוענת שמדובר בתקלה טכנית במטוס. לדבריו, מדובר בנוסח קבוע של החברה במקרה שלקוחות מתלוננים על איחורים שנגרמו בטיסות ודורשים פיצוי.
באמצעות עורכי הדין דוד מזרחי, חנה ביליה-הרשקוביץ ורון סולן הגיש מסיקה תביעה ייצוגית נגד ארקיע לבית המשפט המחוזי בחיפה. בכתב התביעה טוען מסיקה, לא רק שהחברה לא מפצה את הנוסעים בגין איחורים בתירוץ של כח עליון, אלא גם אינה דואגת שהנוסעים יקבלו שתייה ואוכל בזמן שהם ממתינים שעות ארוכות לטיסתם ודורשת שהם ימציאו לה קבלות על אוכל ושתייה ומטעה אותם בדבר הזכויות המגיעות להם על פי חוק.
"החברה קבעה לעצמה נוהג לפיו היא אינה מעניקה שירותי סיוע ללקוחותיה אם הסיבה לאיחור בטיסה הינה תקלה טכנית, הן במטוס בו התגלה התקלה והן במטוסים אחרים שהיו אמורים להטיס את לקוחותיה בטיסות אחרות", נטען בכתב התביעה. "ארקיע עשתה חישובים של עלות תועלת תוך שהיא לוקחת בחשבון כי רק מעט מהנוסעים יתבעו אותה על כך וכי התיק יתנהל בבית המשפט לתביעות קטנות שם היא מתפשרת בדרך כלל כדי להימנע מפסק דין מחייב כנגדה בעניין".
עוד נטען בכתב התביעה, שבמקרה בו החברה התפשרה עם התובעים או שנפסק כי עליה לפצות את התובעים בתביעה קטנה, היא לא מפצה את שאר הנוסעים באותה טיסה שלא תבעו אותה וכך יוצאת מרווחת מהמדיניות שאימצה לעצמה. גם במידה והחברה כבר החליטה לצ'פר את הנוסעים בעוגה וקפה, הרי שהדבר מנוגד להוראות הקובעות כי הם יקבלו מזון ומשקאות ההולמים את משך העיכוב הרב.
מסיקה טוען בכתב התביעה שהחברה חוסכת מיליוני שקלים על גבם של הנוסעים ולא נוהגת לתת להם שירותי סיוע. כך למשל, נוסעים שטיסתם התעכבה שעות ארוכות מאילת לתל אביב קיבלו רק קפה ומאפה. אחד הנוסעים תבע את החברה וקיבל פיצוי של 900 שקל בגין שתי ארוחות חמות ואיבוד חצי יום עבודה. בפסק דין אחר החברה חויבה לפצות נוסע ובני משפחתו שטיסתם התעכבה זמן רב על כך שלא סיפקה להם ארוחות חמות ומשקאות כפי שמחייב החוק.
לטענת מסיקה, החברה מטעה את ציבור הנוסעים ולא ממלאת אחר הוראות חוק שירות תעופה. בכתב הבקשה לתביעה הייצוגית נדרש שהחברה תפצה את נוסעיה שטיסותיהם התעכבו זמן רב בסכום כולל של 20 מיליון שקל.
מארקיע נמסר: "התביעה טרם הומצאה למשרדנו".