למעוניינים בחופשת פסח בארצנו - עדיין נותרו חדרים פנויים בבתי המלון ובצימרים, כולל במוקדים המבוקשים: אילת וים המלח.

חלק ממחירי החופשה בבתי המלון בפסח אולי נמוכים השנה בהשוואה למחירי פסח אשתקד, אך הם כשלעצמם עדיין גבוהים ומקוממים בכל פעם מחדש. במחיר זהה לחופשת חג ממוצעת באילת, ישנן לא מעט אפשרויות נופש ברמת אירוח דומה פחות או יותר באזור אגן הים התיכון.

כך למשל, תמורת 7,000 שקל - סכום אותו גובים לא מעט בתי מלון באילת בפסח - משפחה ממוצעת יכולה ליהנות מ-3 לילות במלון על בסיס הכול כלול באי רודוס, כולל חוויית הדיוטי פרי והטיסה בדרך למדינה אחרת.

המלונאים מצדם טענו השבוע כי המשבר המתמשך בתיירות הנכנסת מאז הלחימה ביולי אשתקד הסב לענף מתחילת השנה אובדן הכנסות בהיקף של 140 מיליון שקל. ובפסח הזה, כך הם מקווים ומצפים, תהיה תפוסה גבוהה הן מצד תיירות הפנים והן מצד יהודים מהתפוצות שתכפה על הנזקים. על נזקי "צוק איתן" לצד תחרות גוברת דיווחה אתמול (ד') לבורסה גם חברת התעופה אל על, שרשמה הפסד של 28 מיליון דולר בשנת 2014.

בהשוואה שערכנו השבוע בין מחירי פסח השנה לעומת פסח אשתקד, מצאנו עליות מחירים לצד ירידות. התייקרות באה לידי ביטוי למשל בחופשה משפחתית (ארבע נפשות) של 3 לילות על בסיס חצי פנסיון במלון דן פנורמה באילת כולל טיסות הלוך ושוב עם ישראייר, שיקרה השנה בכ-410 שקל לעומת אשתקד: 7,120 ב-2014, לעומת 7,530 שקל השנה.

גם חופשה דומה במלון דן פנורמה בירושלים מציגה מחיר גבוה יותר השנה בכ-280 שקל: 6,130 שקל השנה, לעומת 5,850 שקל אשתקד.

לצד העליות מצאנו לא מעט ירידות מחירים. כך למשל, חופשה משפחתית של 3 לילות במלון לאונרדו רויאל ריזורט באילת על בסיס ארוחת בוקר עולה השנה 4,980 שקל, לעומת 5,330 שקל אשתקד - זולה יותר בכ-350 שקל.

את יוקר מחירי הנופש בארץ בכלל, ובעונות שיא כמו פסח בפרט, המלונאים חוזרים ומנמקים בהוצאות גבוהות דוגמת הוצאות ביטחון וארנונה.

מלון דן פנורמה (צילום: אורי אקרמן)
יקר יותר מפסח הקודם. מלון דן פנורמה, אילת | צילום: אורי אקרמן

יהיו הסיבות אשר יהיו, התוצאה היא שכרגע יש יותר היצע מביקוש: "נכון לרגע זה - כשבוע ימים לפני ליל הסדר - עדיין יש היצע חדרים בחג הראשון, בחול המועד ובחג שני", אומרת שמחה אלפסי, סמנכ"לית תיירות פנים באיסתא.

מה עושה המצב הזה למחירים? תלוי את מי שואלים. בעוד שאלפסי אומרת כי מחירי האירוח לא השתנו השנה, והם זהים, פחות או יותר, למחירי פסח אשתקד - ברשת פתאל מדווחים על ירידת מחירים מהשנה שעברה, ואילו בקראון פלזה מדווחים על מצב הפוך.

מנהל כפר הנופש מרום גולן, שפי מור, הוא בין אלה המדווחים על רמת מחירים דומה בשני הפסחים האחרונים: "המחירים שלנו לא השתנו, והם עומדים בממוצע על 1,100 שקל ללילה למשפחה על בסיס ארוחת בוקר, עם מינימום של שני לילות במהלך החג", הוא אומר.

לדברי שפי, גם השנה משפחה שתבקש לסעוד את ארוחת ליל הסדר במסעדת "הבוקרים" בכפר הנופש, תשלם תוספת של 380 שקל למבוגר ו-170 שקל לילד.

איפה המחיר ירד?

דנה לביא, המשנה למנכ"ל קבוצת הדקה ה-90, טוענת מאידך כי המחירים השנה דווקא נמוכים יותר בליל הסדר בכ-5%-10% בהשוואה למחירי ליל סדר אשתקד. "הסיבה: חג ראשון חל השנה בסוף שבוע, דבר שאינו מאפשר 'גשר', וגורם לישראלים רבים להעדיף לחגוג את ליל הסדר בבית", היא אומרת.

גיל סתיו, סמנכ"ל השיווק של ישראייר, אומר דברים דומים: "שילוב של סוף שבוע ומזג-אוויר קריר יחסית לפסח אשתקד - מורידים את התפוסה בבתי המלון בליל הסדר. נכון להיום קצב ההזמנות לפסח עדיין לא גבוה, ולכן לא ברור מדוע המלונאים לא מורידים עוד יותר את המחירים. ייתכן שהם אופטימיים באשר לקצב ההזמנות, שילך ויגבר ככל שנתקרב לערב חג, ואולי המחירים גם יעלו".

לדברי רוני אלוני, סמנכ"ל השיווק של רשת פתאל, המונה 7,500 חדרים ב-34 מלונות ברחבי הארץ, "צמצום התיירות הנכנסת על רקע 'צוק איתן' והמשבר הכלכלי ברוסיה שפגע בתיירות הנכנסת הרוסית בעיקר לעיר הנופש הדרומית אילת - יוצר מצב של היצע חדרי מלון גדול יותר באילת ובכלל במהלך החג".

לדבריו, "נכון לנקודת זמן זו, התפוסה במלונות פתאל טובה פחות בהשוואה לתפוסה באותה נקודת זמן בשנה שעברה, ולכן המחירים כרגע נמוכים אצלנו בכ-5% בהשוואה לשנה שעברה, ואפילו עד 15% במלונות ספציפיים, בעיקר בירושלים ובטבריה שנפגעו מהירידה בתיירות הנכנסת".

לדבריו, התפוסה בחג הראשון באילת עומדת כרגע על 95% ובחול המועד על 75%-80%; בים המלח התפוסה בחג הראשון עומדת על 90%, בחול המועד ובחג שני על 75%-80%; בטבריה ובירושלים - התפוסה בחג הראשון עומדת כרגע על 75%-80% ו-70%-75% בחול המועד ובחג שני".

בקתה בכפר הנופש מרום גולן  (וידאו WMV:  Mסטודיו)
המחיר לא השתנה. כפר הנופש מרום גולן | וידאו WMV: Mסטודיו

>> תחזית מזג אוויר באילת

איפה המחיר עלה?

לדברי שי אסיה, המשנה למנכ"ל רשת קראון פלזה, חופשת פסח יקרה יותר השנה בכ-5% בהשוואה לפסח אשתקד בשל התייקרות התשומות. "העלינו מחירים בחלק מהמלונות לא מתוך רצון לנצל את הביקושים הגבוהים של פסח, אלא כדי לממן הוצאות כמו אנרגיה, ארנונה, מזון ושכר שהתייקרו השנה".

לדבריו, התפוסה הרשתית במלונות קראון פלזה במהלך כל הפסח עומדת כרגע על כ-80%: "הזרים, שמרביתם יהודים מהתפוצות, חוזרים השנה בהיקפים דומים לפסח שעבר".

דודו עוז, מנכ"ל הגושרים מלון בטבע שבגליל העליון, מדווח אף הוא על עלייה דומה של כ-5% במחירי פסח 2015 לעומת אשתקד בשל עלייה במחירי התשומות. "היום יקר יותר להפעיל בית מלון", הוא אומר.

השנה תשלם משפחה שתתארח בחג במלון על בסיס פנסיון מלא 11,400 שקל עבור שני חדרים עם דלת מקשרת, כולל ארוחת חג (210 שקל יותר מב-2014).

עוז מדווח על 90% תפוסה בחג הראשון ועל תפוסה מלאה בחול המועד ובחג שני. "עדיין נותרו חדרים פנויים בחג הראשון, כי רבים מעדיפים לחגוג השנה בחיק המשפחה בבית את ליל הסדר, שחל בסוף שבוע".

הפתרון: מבצעים

המלונאים מנסים לפי שעה לפתות את התייר הישראלי במבצעים והנחות. כך למשל, מלון הבוטיק "עלמה" בתל אביב, שבבעלות האחים עדי ועירית שטראוס, מציע הנחה של 15% למזמינים לילה על בסיס חצי פנסיון בחדר דלאקס במהלך חול המועד ואפשרות לבחור לסעוד את ארוחת הערב במסעדת "עלמה לאונג'" שבמלון או במלון טאפאס אחד העם הממוקמת מעבר לכביש, אף היא בניצוחו של השף יונתן רושפלד.

לדברי מני קריספי, מנהל מלון "עלמה", על רקע התפוסה הנמוכה יחסית בחג, כ-40%, והרצון למשוך את התייר הישראלי לחופשה מסוג אחר - הוחלט במלון להציע הטבה נוספת: שדרוג לסוויטה בתוספת של 150 שקל.

גם רשת פתאל הציעה השבוע הנחה של 15% למחזיקי כרטיס אשראי ישראכרט (במסגרת הדיל היומי) המזמינים חופשה ברשת בחג.

 >> תחזית מזג אוויר בתל אביב