בשבועות האחרונים עולים יותר ויותר דיווחים של ישראלים הנופשים בסיני ונתקלים בנהגי מוניות, בעלי מסעדות ועסקים המוכרים כרטיסי סים לטלפונים סלולריים, הדורשים מהם לשלם בשקלים ולא בלירות מצריות. הסיבה: הלירה המצרית התרסקה בחודשים האחרונים מרמה של 5 לירות לשקל ל-8 לירות לשקל והמצב הכלכלי במצרים מתדרדר. כעת, כשישראלים רבים מבלים את חול המועד של חג הפסח בסיני, התלונות הרבות מתווספות לאלה שהתריעו על התופעה כבר לפני כמה חודשים.

"השכר של עובדי המדינה לא עלה כמעט. הוא נשחק מאוד. מעמד הביניים במצרים נפגע מאוד", מסביר גורם ישראלי המרבה לבקר במצרים וביקש להישאר בעילום שם. "בסיני למדו את השיטה ודורשים ממטיילים ישראלים לשלם בשקל כדי להרוויח על חשבונם ולא להיפגע כלכלית בגלל השחיקה של הלירה המצרית, וככה יוצא שהמטיילים הישראלים משלמים הרבה יותר".

כך למשל, אצל חלק מנהגי המוניות וגם במעבר הגבול, דורשים מישראלים לשלם בשקלים ולא בלירות מצריות. הדבר דומה גם לבעלי מסעדות ובעלי עסקים אחרים ברחבי סיני, שפועלים בדרך דומה כדי להרוויח כסף ולא לספוג לכיס את השחיקה של הלירה המצרית והעלייה במחירי החשמל והדלק.

תפריט סיני (צילום: באדיבות קהילת אוהבי סיני בפייסבוק)
המחירים בשקלים גבוהים יותר. תפריט בשקלים באחת מהמסעדות בסיני | צילום: באדיבות קהילת אוהבי סיני בפייסבוק

"הגענו לאחת המסעדות וגילינו שכל התפריט הוחלף מלירות מצריות לשקלים זה העלה את המחירים במאות אחוזים. ממש חוצפה. אתה מתאר לך שבקהיר היו תפריטים או מחירים בשקלים? בשום מקום בעולם אין דבר כזה. המחירים בבתי מלון, מסעדות ובכל מקום הם במטבע המקומי. הם עושים את זה רק לתיירים ישראלים כדי לעקוץ אותנו. לאף תייר מאירופה הם לא היו מעזים לעשות תפריטים ומחירים באירו", מספרת אלה. "זה ג'ונגל. הם רוצים לדפוק אותנו ולהרוויח כסף על חשבוננו. לאף תייר בעולם לא היו עושים דבר כזה".

ענת נתקלה באותה תופעה  כאשר היא ובני משפחתה הגיעו למסעדה באזור נואיבה. "קיבלנו תפריט וראינו שהמחירים בשקלים והכול יקר במאות אחוזים לעומת שנה שעברה. הלירה המצרית נפלה, השקל חזק והם רוצים לעשות כסף על הנופשים הישראליים ומבקשים שנשלם בשקלים. החלטנו לעזוב את המקום ולהחרים כל מקום בסיני שהתפריטים שלו בשקלים. לא נהיה פראיירים. הם ממש חצופים. אנחנו עם סיני גמרנו. אין להם בושה", אומרת ענת. "המחירים הפכו להיות כמו בישראל. הם שודדים אותנו והפתרון הוא להחרים את סיני עד שיחזרו למחירים שפויים".

גם ר' שירד לנופש בסיני, מספר על רמות המחירים שקפצו בסיני. "זה מחירים מטורפים. הם הקפיצו הכול ורוצים שנממן להם את העליות בגלל שחיקת הלירה המצרית", אומר ר'. "החלטנו להקים קבוצה שאנחנו מחרימים כל מקום בסיני שידרשו מאיתנו לשלם בשקלים. זה לא חוקי ואולי דרך הכיס הם יחזרו לתמחר הכול בלירות מצריות ובמחירים שתואמים לסיני ולא למסעדות בישראל".

כבר לפני כמה חודשים דיווחנו ב-mako על התופעה שבה בסיני דרשו מישראלים לשלם בשקלים, ואפילו פרסמו תפריט עם מחירים בשקלים במקום בלירות מצריות. כעת התופעה מתרחבת ומגיעה גם לשירותים שבעבר היו בלירה מצרית בלבד. "באנו לקחת מונית לשארם, והנהג ביקש מאיתנו לשלם בשקלים, מה שהעלה את המחיר בכמה עשרות שקלים", מספר ניר ומוסיף, "זו פעם ראשונה שלי בסיני, לא הבנתי מי נגד מי אז שילמתי בשקלים. אחר כך התברר לי מחברים שעקצו אותי, שנהגי מוניות ובעלי מסעדות עובדים בשיטת 'מצליח' במטרה להונות מטיילים ישראלים שלא מטיילים הרבה בסיני".

על פי אותם מטיילים ישראלים בסיני, מתברר שעשרות ישראלים שהיו בחודש האחרון בחופשה בחצי האי נתקלו בתופעה הזו, רובם נאלצו לשלם בשקלים בגלל סוג של "קרטל" שעשו להם באחרונה בעלי מסעדות ונהגי מוניות. "הם מנצלים את זה שמרבית המטיילים בסיני הם ישראלים אז התחילו לתמחר הרבה דברים בשקלים במיוחד שמדובר בדברים שהם חיוניים כמו מוניות ומסעדות", מסביר מדריך טיולים. "זה התחיל לפני כמה חודשים ועכשיו זה תופס תאוצה. עושים סיבוב על הכיס של הישראלים, זה לא חוקי מאחר והלירה היא המטבע הרשמי שנסחר במצרים ולא שקל".