מטוס, חופשה (צילום: istockphoto)
גל ביטולים של נופשונים בארץ וטיסות לחו"ל | צילום: istockphoto

כולנו יודעים שסוף חודש אוגוסט הוא תקופת השיא של חופשות הקיץ המשפחתיות, אך הודעת משרד החינוך השבוע על קיצור החופש הגדול, ופתיחת שנת הלימודים בתאריך 26 באוגוסט, גרמה לגל ביטולים של נופשונים בארץ וטיסות לחו"ל. מלבד ההורים והילדים שנאלצים להקדים, לדחות או לבטל את חופשתם המיוחלת, הסובלים העיקריים הם המלונאים, בעלי הצימרים וסוכני הנסיעות.

לדברי מנכ"ל חברת התיירות "קל נופש", אבי זיו, הפגיעה בענף תהיה קשה במיוחד השנה כיוון שט' באב חל ב-9 באוגוסט: "עד לט' באב נמנעות המשפחות הדתיות, ושומרות המסורת, מיציאה לחופשה, והעובדה שהחופש הגדול יסתיים כבר ב- 26 לאוגוסט תותיר בידם רק שבועיים לבלות".

אירועים רבים בארץ, המתוכננים לסוף חודש אוגוסט, עלולים גם להיפגע. לדברי סמנכ"ל השיווק של מלונות "ישרוטל", נחום קרה, לא בטוח שפסטיבל הג'אז, התימניאדה ועוד אירועים קבועים המתקיימים בתקופה זו באילת, יתקיימו בלי המשפחות המגיעות לעיר במיוחד לשם כך מדי שנה.

בהודעת משרד החינוך אתמול הובהר כי ימי החופש שקוזזו יפוזרו בין חופשות החגים במהלך שנת הלימודים, אך לדברי דרור בהט, מנהל העסקים הראשי של "ישראייר", השינוי הזה ישפיע בצורה מוגבלת על שוק התיירות: "הוספת יום או יומיים לחופשות אלה לא תחזיר את הנזקים שיגרמו לשוק בתקופת הקיץ. התקווה היא שהחופשות הקצרות ישולבו עם סופי שבוע, וזה יאפשר ללקוחות לרכוש חופשות ארוכות יותר מאלה שתכננו".

מנכ"ל אתר הנופש והפנאי "weekend", גבי גרנלר, מאמין שבעלי הצימרים יספגו את הפגיעה המרבית: "החלטת הממשלה לקצר את חופשת הקיץ תגרום לנזק כלכלי אדיר בענף תיירות הפנים בכלל, ולתיירנים בעלי הצימרים בפרט.

השבוע האחרון של חופשת הקיץ הוא התקופה העמוסה ביותר בשנה עבור בתי המלון והצימרים ואחוזי התפוסה הגיעו ל-100 אחוזים בחמש 5 השנים האחרונות. קיצור החופשה עלול לגרום לזעזוע של ממש. גרנלר מסביר כי הבעיה העיקרית היא התזמון של הממשלה.

"הם הודיעו ממש בדקה התשעים, בשלב הזה של השנה מרבית הציבור כבר הזמין חופשה לקיץ ושילם מקדמות. אני מעריך שלפחות שליש מהמזמינים יבטלו ובשבועיים הקרובים נוכל לראות נתונים מדויקים מהשטח. זו תהיה טלטלה כבדה עבור בעלי הצימרים שזו הפרנסה העיקרית שלהם".

לדברי שר החינוך, גדעון סער, הטענות לא נובעות מהתזמון של ההודעה: "אני לא מזלזל בחוסר הנוחות שנגרם למישהו, אבל החלטנו על כך לא יומיים מראש, אלא שלושה חודשים מראש. גם אם היינו אומרים את זה לפני חודש היינו נתקלים באותם טיעונים".

וילה אביבה בכפר ורדים (צילום: סשה אלכוב)
מאבדים 25% מההכנסה של החודש הכי חזק בשנה. וילה אביבה | צילום: סשה אלכוב

המלונאים ובעלי הצימרים קיבלו את ההחלטה בכעס ובתחושות שלא מתייחסים אליהם כבעלי חשיבות עבור המשק הישראלי. לדברי אביבה שמואלי, בעלת הצימר "וילה אביבה" בכפר ורדים, "כבר התחלנו לקבל טלפונים של אנשים שהזמינו חדרים לשבוע האחרון של אוגוסט, ומבקשים לבטל בגלל שלא יכולים לבוא עם הילדים. אנחנו מאבדים 25% מההכנסה של החודש הכי חזק בשנה".

יאיר ועקנין, בעל הצימר "בית הארז" מסכם את מצב הביש אליו נקלע: "מרבית ההכנסה מהצימרים שלנו היא במהלך החודשים יולי, אוגוסט וספטמבר, כשבמהלך השנה אנחנו צפים מעל המים. קיצור החופש מקצץ לנו את הפרנסה השנתית בכמעט 20 אחוזים".

ומהצד השני, גם הנופשים לא יוצאים בזול מקיצור החופש. גלית זכאי, מנהלת השיווק של "אשת טורס", מסבירה שהביקוש יגבר בגלל שהחופשה קצרה יותר, תיווצר מצוקת חדרים ותפוסה גבוהה בטיסות, ואלו יגרמו לעליית מחירים לצרכנים".

חופי ת"א מסוכנים לרחצה?